Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охладител за процесор

Featured Replies

Здравейте решил съм да взимам охладител за процесора сокета е ам2 спрял съм се на тези 3 модела.

https://ardes.bg/product/deepcool-gammaxx-400-v2-dp-mch4-gmx400v2-rd-171480

https://ardes.bg/product/id-cooling-se-214-se-214-234336

https://ardes.bg/product/deepcool-gammaxx-c40-dp-mch4-gmx-c40p-129099 Причината за да взема охладител сигурно се досещате каква е предполагам повечето са виждали темите ми с проблемите с процесора. Питането ми е от тези 3 охладителя кой е по добър според вас макар че и трите охладителя мисля че биха ми свършили работа

• Отговори 87
  • Прегледи 14,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Охладителя ти ще е по-скъп от процесора, а подобен хардуер не си струва инвестиция. За под 100 лв. се намират втора употреба дъно, DDR3 RAM и някой I3 2/3 поколение, заедно с фабричното охлаждане. С т

• Аз питах за охлаждане кое от тези 3 на които съм се спрял е по добре макар че и трите ще си вършат добре работа а не за дъно. За процесора ми е ясно че проблема е в него и вчера като му смених пастата

• Напротив разбрал съм те много добре какво имаш в предвид и съм ти благодарен за съвета. Имам още един комп с ДДР3 памет и и5 процесор но съм го дал временно на снахами да го ползва а този си ми бачка

Публикувани изображения

• Автор
преди 4 минути, Mr. ?? написа:

Избери охладител, с възможно повече cfm И  съответно да е по-тих, т. e. по малко dB.

От тези трите охладителя никой ли не е добър. Аз се спрях на тези 3 модела понеже са с по 4 медни тръби и малко или много по бързо ще отделят топлината която преминава през алуминиевия радитор и по бързо ще се охлажда

преди 3 минути, vlado1985 написа:

От тези трите охладителя никой ли не е добър. Аз се спрях на тези 3 модела понеже са с по 4 медни тръби и малко или много по бързо ще отделят топлината която преминава през алуминиевия радитор и по бързо ще се охлажда

Добри бюджетни решения. Избери според, горните съвети и, който ти харесва на външен вид.
Поради старата платформа,  няма нужда да вземаш нещо по добро.

• Автор
преди 1 минута, Mr. ?? написа:

Добри бюджетни решения. Избери според, горните съвети и, който ти харесва на външен вид.
Поради старата платформа,  няма нужда да вземаш нещо по добро.

Честно казано външния вид най малко ме интересува. Целта ми е да охлажда добре и да смъкне температурите. А тези охладители с по 4 медни тръби мисля че ще се справят, идеално и няма да ми се налага, редовно да сменявам пастата. Като например сега преди няма и половин месец смених пастата щото много грееше и до вчера си нямаше нищо най много до 60 градуса стигаше и изведнъж скочи рязко на 80 след това на 90 пуснах му стрес тест и за няма и 10 минути качи температурите на 100 градуса и на 129 изключи системата.

Охладителя ти ще е по-скъп от процесора, а подобен хардуер не си струва инвестиция. За под 100 лв. се намират втора употреба дъно, DDR3 RAM и някой I3 2/3 поколение, заедно с фабричното охлаждане. С тях ще имаш много по-добра производителност, например:

Процесор Intel® Core™ i3-2100 lga 1155 гр. Сливен Речица • OLX.bg

Дъно H61 сокет 1155 гр. Пловдив Тракия • OLX.bg

Дъно Gigabyte H61m-s1 сокет 1155. гр. Пловдив Тракия • OLX.bg

Лот рам памети DDR2/DDR3 гр. София Яворов • OLX.bg

За охладител, на твое място аз бих търсил нещо втора употреба или ново, което ще може да се ползва и за бъдещ ъпгрейд към по-модерен хардуер. Според мен, както писах и в другите ти теми по спомен, проблема е в процесора, не в охлаждането.

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

Охладителя ти ще е по-скъп от процесора, а подобен хардуер не си струва инвестиция. За под 100 лв. се намират втора употреба дъно, DDR3 RAM и някой I3 2/3 поколение, заедно с фабричното охлаждане. С тях ще имаш много по-добра производителност, например:

Процесор Intel® Core™ i3-2100 lga 1155 гр. Сливен Речица • OLX.bg

Дъно H61 сокет 1155 гр. Пловдив Тракия • OLX.bg

Дъно Gigabyte H61m-s1 сокет 1155. гр. Пловдив Тракия • OLX.bg

Лот рам памети DDR2/DDR3 гр. София Яворов • OLX.bg

За охладител, на твое място аз бих търсил нещо втора употреба или ново, което ще може да се ползва и за бъдещ ъпгрейд към по-модерен хардуер. Според мен, както писах и в другите ти теми по спомен, проблема е в процесора, не в охлаждането.

Аз питах за охлаждане кое от тези 3 на които съм се спрял е по добре макар че и трите ще си вършат добре работа а не за дъно. За процесора ми е ясно че проблема е в него и вчера като му смених пастата се оправиха температурите но това е временно явление което и друг път ми го прави и за това съм решил да взема охладител с медни тръби

• Автор
току-що, Raze написа:

Щом не си разбрал какво имам в предвид, давай си парите на вятъра, те са твои.

Напротив разбрал съм те много добре какво имаш в предвид и съм ти благодарен за съвета. Имам още един комп с ДДР3 памет и и5 процесор но съм го дал временно на снахами да го ползва а този си ми бачка добре само този проблем с процесора и температурите който има. А въпросните охладители не са чак толкова скъпи и мисля че малко или много е приемлива инвестиция в стар хардуер

• Автор
току-що, plamen_petrov_80 написа:

Каква е температурата на процесора ти сега - при 100% натоварване за 15-20 мин.?

Значи вчера преди да му сменя пастата и преди да му пусна стрес теста както си играех една онлайн игра лекичка без да товари. Най много до 75% товари не повече, гледам в аидата показва 58-60 градуса и за няма и 2 минути скочиха на 80 и веднага ги качи на 90.Спрях играта изчаках го малко да се охлади затворих браузера и само аидата, оставих  пусната и му пуснах стрес, теста и веднага без да го чакам за няма и минута удари 60градуса. Веднага след това ги качи на 80 и викам айде щом толкова бързо ги вдигна ще почакам да видя колко още ще качи вдигна ги на 100 градуса и на 129 изключи системата. След като смених вчера пастата температурите се оправиха но това е временно и на 100% товар качва температурите най много до 58-60-62 градуса а предния път преди вчера да сменя пастата я бях сменявал преди няма и половин месец.

Каква паста ползваш?

Какво беше визуално състоянието когато го свали?

За да вдигнеш 129 градуса значи нямаш контакт между охладителя и процесора или перката да е спряла евентуално.

• Автор

От няколко месеца използвам вече arctic mx4 като махнах охлаждането пастата не беше спекала. Е кутията е близо до мен страничния капак съм го махнал от много години на всичките ми щайги махам страничния капак за да се охлажда по добре и постоянно го наблюдавам да ли върти вентилатора и не е спирал охлаждането е

https://www.icintracom.biz/redazione/libretti/libretto6292-01-1.pdf закрепено си е правилно

преди 10 минути, vlado1985 написа:

От няколко месеца използвам вече arctic mx4 като махнах охлаждането пастата не беше спекала. Е кутията е близо до мен страничния капак съм го махнал от много години на всичките ми щайги махам страничния капак за да се охлажда по добре и постоянно го наблюдавам да ли върти вентилатора и не е спирал охлаждането е

https://www.icintracom.biz/redazione/libretti/libretto6292-01-1.pdf закрепено си е правилно

Знаеш много добре, че имаш физични закони и те все още важат за разлика от всички останали.

Няма как в момента същия охладител да ти работи нормално и за секунди да промени работата си просто така - определено настъпва събитие - спиране на перката или загуба на контакт. Мигновенно деградирене на която и да е термо паста няма.

Ти да се сещаш за друго обяснение?

• Автор
преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Знаеш много добре, че имаш физични закони и те все още важат за разлика от всички останали.

Няма как в момента същия охладител да ти работи нормално и за секунди да промени работата си просто така - определено настъпва събитие - спиране на перката или загуба на контакт. Мигновенно деградирене на която и да е термо паста няма.

Ти да се сещаш за друго обяснение?

Вентилатора не е спирал кутията е до мен и се чува как върти вентилатора

току-що, vlado1985 написа:

Вентилатора не е спирал кутията е до мен и се чува как върти вентилатора

Аз ти кзвам възможностите, за да се получи това което твърдиш. Ти друга причина измисли ли?

• Автор
преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз ти кзвам възможностите, за да се получи това което твърдиш. Ти друга причина измисли ли?

Според мен причината е в процесора заводско поставената паста е дала фира и не прави нищо. Давам пример със един стар атлон за сокет 754 на който, преди няколко дни махнах капачката за да видя в какво състояние е кристала. Процесора и без това не си работеше и му махнах капачката и какво да видя на кристала нямаше въобще от пастата само на капачката имаше следи от пастата и се беше втърдила

преди 8 минути, vlado1985 написа:

Според мен причината е в процесора заводско поставената паста е дала фира и не прави нищо. Давам пример със един стар атлон за сокет 754 на който, преди няколко дни махнах капачката за да видя в какво състояние е кристала. Процесора и без това не си работеше и му махнах капачката и какво да видя на кристала нямаше въобще от пастата само на капачката имаше следи от пастата и се беше втърдила

Хайде сега и този ... била се втърдила .. а всъщност какво трябва да прави тази термо паста знаеш ли?

И нега да предположим, че сега твоя процесор има проблем с контакта между кристала и капачката - тогава защо се влияе от смяна на пастата между капачката и охладителя?

• Автор
преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Хайде сега и този ... била се втърдила .. а всъщност какво трябва да прави тази термо паста знаеш ли?

И нега да предположим, че сега твоя процесор има проблем с контакта между кристала и капачката - тогава защо се влияе от смяна на пастата между капачката и охладителя?

Аз знам за какво е термопастата нейната роля е за да се подобри топлоотдването между ядрото на процесора и охладителя. И се слага на капачката на процесора паста колкото гряхово зърно и се разтиля на тънък слой. А заводско поставената паста на кристала няма как да се смени освен ако не се махне капачката а по този начин риска от прецакване на процесора не е малък

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Как точно?

На пръв поглед повърхността на капачката на централния процесор и контактната повърхност на радиатора изглеждат съвършено гладки. Погледнато под микроскоп обаче това далеч не е така! Металните контактни повърхности имат известни, макар и невидими с просто око неравности. Това е причина в зоната, където контактуват процесора и охладителя (радиатора) да са налични микроскопични въздушни „джобове“. Тъй като въздухът е добър изолатор на топлината, той влошава топлообмена между тези два компонента.

За да се осигури добър контакт между охлаждания компонент (процесора) и охладителя (металния радиатор) се използва специален агент – термопаста. Това е полутечна, изключително фина смес, която притежава отлична топлопроводимост и устойчивост във времето. Тя запълва всички микроскопични празноти между контактните повърхности, пренасяйки ефективно топлината помежду им.

С тези си качества термопастата подобрява топлоотдаването между ядрото на процесора и охладителя, а това води до по-ефективно охлаждане.

току-що, vlado1985 написа:

На пръв поглед повърхността на капачката на централния процесор и контактната повърхност на радиатора изглеждат съвършено гладки. Погледнато под микроскоп обаче това далеч не е така! Металните контактни повърхности имат известни, макар и невидими с просто око неравности. Това е причина в зоната, където контактуват процесора и охладителя (радиатора) да са налични микроскопични въздушни „джобове“. Тъй като въздухът е добър изолатор на топлината, той влошава топлообмена между тези два компонента.

За да се осигури добър контакт между охлаждания компонент (процесора) и охладителя (металния радиатор) се използва специален агент – термопаста. Това е полутечна, изключително фина смес, която притежава отлична топлопроводимост и устойчивост във времето. Тя запълва всички микроскопични празноти между контактните повърхности, пренасяйки ефективно топлината помежду им.

С тези си качества термопастата подобрява топлоотдаването между ядрото на процесора и охладителя, а това води до по-ефективно охлаждане.

Браво.

И сега ако ми кажеш какво пречи на една термо паста когато запълни празнините и е втърдена вече - метала нещо меко ли е?

И до какъв извод стигнахме до сега? Ако смениш крайния компонент - радиатора, ще се оправи ли и защо?

• Автор
преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Браво.

И сега ако ми кажеш какво пречи на една термо паста когато запълни празнините и е втърдена вече - метала нещо меко ли е?

И до какъв извод стигнахме до сега? Ако смениш крайния компонент - радиатора, ще се оправи ли и защо?

преди 28 минути, vlado1985 написа:

В този ми пост съм написал от какво можеби е според мен причината.

А за да реша да взема охладител с медни тръби мисля че всеки един знае каква е логиката. 

Ако имаш проблем между кристала и капачката на процесора - както ти твърдиш - нито смяната на термо паста, нито смяната с по-голям охладител бил той и с медни тръби няма да ти даде разлика, а да не забравяме, че в момента и наличния ти охладител ти работи нормално. Всичкото това пак казвам е ако имаш проблем между кристала и капачката на процесора.

Явно твоята логика е някаква различна.

преди 56 минути, vlado1985 написа:

А имаше ли някакъв проблем със споменатия Атлон? И защо си мислиш че втърдена паста, засъхнала не си върши работата за която е предназначена? Кой ти каза че термопастата трябва да е винаги във течно, кремообразно състояние? Не мислиш ли че е във такова състояние за да можеш да я поставиш и след това като засъхне пак да върши работата?

Проблема не е във пастата или процесора, проблема е в теб! Термопастата се поставя за да се премахнат въздушните мехурчета между процесора и охладителя. Ти си споделил много добре описано съдържание за това, "ТЕРМОПАСТАТА НЕ ОХЛАЖДА" предназначението на всяка паста е да направи плътен контакт между две повърхности. Когато се постави и направи контак между повърхностите не се пипа повече, независимо как изглежда и дали на теб ти харесва или не. Разликата между отделните видове, марки термопасти е НЯКОЛКО градуса, 3-5, 7 градуса а не 129 градуса. Това вече сигурно го пиша във десет различни теми.

Проблема е че нещо си омазал, пастата не ти е виновна и за последен път повтарям пастата не охлажда!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.