Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на решение за видеонаблюдение

Featured Replies

Добър ден. Трябва ли да са безжични и въртящи се камери?

• Отговори 97
  • Прегледи 24,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравей! Сега ... 1. Тоя комплект, дето си го избрал, е абсолютна измама, спецификацията му в сайта е долна лъжа и ще вкараш пари в нещо, което няма да работи. Все пак, продължавам с отгово

• Оная марка ще му стъпи над 700 лева с харддиск, суич и т.н. По-скоро нещо по-бюджетно търси, може би.

• Всъщност, иронията е, че съм корпоративен IT и се занимавам със сървъри, мрежи, услуги и т.н., видеонаблюденията са ми страст като странично занимание.  С това искам да кажа, че изобщо не съм Ви конку

Публикувани изображения

Искам да са монтирани на двора. Не се бъркат дали са жични. Искам да мога да ги среда от телефона и да записват, да имат хубава качество, защото д миналата година имах камери 1mp.   Една нощ една кола спира пред дома ми, хората слизат от колата, отглеждат се и на следващия ден гледам камерите, но нищо не се вижда. Всичко е размазаноо.

Точно затова не се купуват китайски боклуци от неизвестни онлайн магазини. Ето ти истинска камера, 2 такива влизат чудесно в бюджета ти. Всяка от тях може да работи с microSD карта до 256GB. Има клас карти с висока издръжливост (high endurance), направени точно за камери за видеонаблюдение, където непрекъснато се записва. Цената на една такава 128GB карта в Технополис е от порядъка на 50 лв. Т.е., предвиди си още 100 лева за карти.

• 1 година по-късно...

Здравейте, имам въпрос за NVR.

Как е по добре да се свържат камерите - директно в NVR PoE или през суич?

преди 13 минути, prokopi69 написа:

Здравейте, имам въпрос за NVR.

Как е по добре да се свържат камерите - директно в NVR PoE или през суич?

Здравей,

И двата метода си имат предимства и недостатъци. Не може да се каже, че единият е по-добър от другия. И двата сценария си имат приложение, според случая.

Благодаря!

Идеята ми е две-три IP камери на вилата, PoE, свързани с nvr, нищо специално, да гледам кучето да не изгризе маркуча за поливане.

По назад в темата си писал, че добър вариант е 16 каналния nvr:

https://a.aliexpress.com/_EzI9Ehk

, но до колкото разбирам той се ползва заедно със суич, така ли е? Този суич добър ли е?

https://a.aliexpress.com/_EGwYwdk

А камера?

https://a.aliexpress.com/_EuTQLEi

NVR-а си го бива, да. Относно суича - суич като суич. Китайски. Ама китайски китайски. С други думи, дизайнът му е изпитан с времето, най-вероятно е копие на схемата на някоя по-известна марка, или пък направо си излиза от завод, който произвежда суичовете на някой от големите. Няма как да знаеш, затова просто купуваш и стискаш зъби, пък колкото изкара. Повечето китайци излизат сполучливи, между другото.

Камерата ... аз не бих избрал тази. По-скоро, бих взел тази във вариант "3MP 48V PoE" и 3,6mm фокус, или "8MP 48V PoE" със същата оптика, ако не ме бърка разликата в цената:

https://www.aliexpress.com/item/32997359036.html

Аааха, ясно...

Защо 3,6 мм фокус, това по широкоъгално ли е от 2.8?

Защо три кабела излизат от камерата, PoE не е ли само с lan, къде ще ги скрия тези кабели?

Не, на 3,6мм ъгълът е по-тесен от на 2,8мм. Приблизително 90 градуса е. На 2,8мм е над 100 градуса.

Излиза един кабел, не са три. :D Но накрая му има 2-3 конектора. Ти си гледал варианта с RCA за отделно аудио - този не те вълнува. Гледай третата снимка, с удължения RJ-45. Това е твоят вариант. PoE камерите идват и с резервна опция за захранване - 5,5мм жак за 12V.

За нищо. Само не забравяй да си вземеш кабел с UV защита, като тръгнеш да опъваш телта в двора. "Обикновените" кабели, където не е упоменато "UV" на изолацията им, са за закрит монтаж и са с незащитена облицовка. Като я удари слънцето, от ултравиолетовото става твърда, почва да се рони и накрая ти се оголват жиците. Като сечение, няма огромно значение дали е 24AWG или 23AWG в твоя случай. Но пък е много желателно да е меден, т.е. да пише и "CU" на изолацията му. Пише ли "CCA" (алуминиева сърцевина с медно покритие), не е за тебе. В общи линии, търсиш кабел, който да е почти лев на метър. Такива от по 40-50 ст. метъра не са за тебе.

Е, колко да я брули? То не е градушка като пъдпъдъчи яйца. :) Метална е, ще издържи, да. Но е добра практика да криеш камерите под някакъв навес, сачак и т.н., да не залепват кални капки от дъжд по стъклата им. Понеже съм далеч съм мисълта, че всеки месец ще минаваш с кърпичка за очила да им миеш стъклата и да им чистиш с четка паяжините.

Ако бяха написали с кой процесор е вътре, щях да ти кажа. Обаче са си го спестили и подозирам, че е умишлено, защото вътре е същата китайска гадост на XM, с която идват и стоките на Касаба.

А, френдли ... ножът винаги е с 2 остриета.  Като е селски имот, дето няма дупки и тръби за кабели, ами тепърва ще го къртиш, вземаш един малък PoE суич и го заравяш някъде навън, в монтажна кутия под някоя стряха. Кабелите към камерите си ги ковеш по фасадата и ги водиш до кутията със суича, а па от суича ти тръгва само един кабел през дограмите и стените, за ъплинк към записвачката (т.е., към рутера, той ще свърже PoE-суича с NVR-а).

С тия PoE NVR-и, трябва да имаш добре изградено комуникационно трасе, понеже всички кабели ще се съберат на един голям сноп в NVR-а. Пък като сегментираш схемата чрез суичове, няма да ти се налага да дупчиш големи дупки в дограмите и стените за много кабели. А и обикновените NVR-и, без PoE, са значително по-компактни и лесни за прибиране в шкаф, в таван или където и да е. Ако се чудиш откъде да захраниш тоя PoE-суич вън на двора, има такива суичове, които самите се захранват през PoE - като този. А така ще замине и по-малко кабел.

Иначе, с PoE NVR, топологията става по-събрана, но отива много кабел и се събират едни големи снопове от жици на 1 място.

Пак много тенкю!

Да разбирам, че не е толкова до техническата част, а по скоро организационен въпрос?

Аз при мен си го представям така - под стрехата на двата диагонала на къщата слагам две-три камери, пускам си лан кабели с малки дупчици директно към каратавана, там след 3-4 метра един nvr, без суйч, и един кабел до рутера. Няма да имам камери на двора, разстоянията не са големи, максимум 4 камери. Няма да къртя и да дупча дограми.

Добре ли съм го измислил.

Ако всичко ще ти е толкова събрано, тогава е по-оправдано да сложиш PoE NVR. :) Вземай N6804 и си свиркай. То в такъв случай и кабел с UV защита няма да ти трябва, всичко ще ти е на закрито.

Ще дадеш 300+ лв. за 4K камера? :D Да, ако решиш да го направиш, няма проблем, процесорът Hi3536D позволява и 4K резолюции.

Е що 300+

Тази дето си ми я препоръчал:

"

Камерата ... аз не бих избрал тази. По-скоро, бих взел тази във вариант "3MP 48V PoE" и 3,6mm фокус, или "8MP 48V PoE" със същата оптика, ако не ме бърка разликата в цената:

"

е към 90 кинта. Между другото има ли такава с другия фасон,с козирка?

Какво ти е мнението за Hikvision - в магазина за кабелите ми препоръчаха такава, била по, по, най? В алито ги има, ама не вдявам дали и кои от тях са читави.

преди 23 минути, prokopi69 написа:

Е що 300+

Тази дето си ми я препоръчал:

"

Камерата ... аз не бих избрал тази. По-скоро, бих взел тази във вариант "3MP 48V PoE" и 3,6mm фокус, или "8MP 48V PoE" със същата оптика, ако не ме бърка разликата в цената:

"

е към 90 кинта. Между другото има ли такава с другия фасон,с козирка?

Какво ти е мнението за Hikvision - в магазина за кабелите ми препоръчаха такава, била по, по, най? В алито ги има, ама не вдявам дали и кои от тях са читави.

Да, ве, бъзикам те. :D Извинявай, заводски хумор. Няма значение. Нямаш грижи с тези камери. Процесорите на Huawei - Hi3536D - наистина носят 4K. Даже и камера на HikVision с 4K резолюция съм закачал на такова нещо, за проба, и работи като змей. Ако китайците са решили в новите ревизии на NVR-а да премахнат поддръжката на 4K резолюция, ще намерим с какво да го префлашнем и ще "размисли" за 4K-то.

А мнението ми за HikVision е много добро, но те не са просто едни тъпи камери. Предлагат много повече от просто запис на събития и затова са цифра. Ако ще си купуваш Hik, идейно е цялата архитектура да е изпълнена с HikVision - камери, NVR, вече имат и техни суичове. Но има неща, които не предлагат, а ги има в друг производител и за по-малко пари. Та, не работя с HikVision. Но са хубави, спор няма. Само да ти е пълно портмонето.

На въпроса за фасона на камерите, ето ти ги всичките в този магазин, които са с NovaTek процесор и 8-мегапикселния SONY IMX415 сензор:

https://vi.aliexpress.com/store/3631127/pages/all-items.html

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.