Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на решение за видеонаблюдение

Featured Replies

Да обобщим:

Две камери 8Mp 48V PoE 3,6mm
https://a.aliexpress.com/_EvENm0i

Кабел фтп меден 24awg без UV

https://www.tmt-elkom.com/kabel-utp-cat5e-cu-4x2x05-24-awg-lan-kabel-tmt?srsltid=AfmBOoqHYWnvoNUSfO56ieKZ348q7qoQ2Z7VeHwASz85nKcPGBpyi15k

NVR 8 канален 5Mp (дано да тръгне 8Mp)

https://www.aliexpress.com/item/33047083431.html

• Отговори 97
  • Прегледи 24,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Здравей! Сега ... 1. Тоя комплект, дето си го избрал, е абсолютна измама, спецификацията му в сайта е долна лъжа и ще вкараш пари в нещо, което няма да работи. Все пак, продължавам с отгово

• Оная марка ще му стъпи над 700 лева с харддиск, суич и т.н. По-скоро нещо по-бюджетно търси, може би.

• Всъщност, иронията е, че съм корпоративен IT и се занимавам със сървъри, мрежи, услуги и т.н., видеонаблюденията са ми страст като странично занимание.  С това искам да кажа, че изобщо не съм Ви конку

Публикувани изображения

Това, което си си харесал, е UTP, но в твоя случай е ОК, щом ще имаш толкова къси трасета.

Камерата е тази, да.

Този NVR, по принциип върви под крилото на марка Gadinan. Ако го намериш под това име, там излиза като 8MP, така че не изключвам възможността описанието в AliExpress да е неточно. Ще е гадно, ако са объркали процесора в описанието и вътре вече е нещо различно от Hi3536D. Тогава директно отваряш диспут за несъответстващ продукт и да ти връщат парите.

Забравил си да добавиш съединители RJ-45 категория 5e, както и кримп-клещи. Ще ти трябват.

Виж и тези камери, преди да си поръчал. Харесват ми повече, този корпус е по-лесен за настройка ъгъла на камерата:

https://www.aliexpress.com/item/1005008606830420.html

Единият вариант е, когато го отвориш, за да му монтираш харддиска, ще видиш модела на платката. По модела ще намерим спецификацията. 3536D има много пауър и 90% съм сигурен, че ще ти го сервират със залепен радиатор и няма да му видиш означението.

Другият начин е в телефонското приложение XmEye, като му отвориш настройките на NVR-а, там пише също номенклатурния номер на платката (NBD-нещо-си).

Третият начин е да дадеш пълната версия на фърмуера. Има един сегмент от него, който е уникален за платформата, за която е писан.

Начини да искаш.

• 3 седмици по-късно...

Можеш ли да му намериш означението върху платката, като го отвориш? Обикновено е във формат NBDxxxxx, примерно NBD8016S-KL.

Означението е NBD88X10S-KL-V3 и са ти продали фалшив NVR. Тази платка не е с HiSilicon Hi3536D, а е с китайския заместител XM3536E. Това обяснява 5-те мегапиксела максимална резолюция. На твое място, бих отворил диспут и бих им го нахакал да ти върнат парите обратно. То вече да се чуди човек какво и от кой търговец да препоръча ...

Може би избързах...

Включих го към нета, чак сега успях, през XmEye приложението виждам NBD88X16S-KL-V3

Тая шестица променя ли играта?

преди 2 часа, prokopi69 написа:

Може би избързах...

Включих го към нета, чак сега успях, през XmEye приложението виждам NBD88X16S-KL-V3

Тая шестица променя ли играта?

Тя не е шестица, а шестнадесетка. Показва, че този NVR поддържа до 16 камери. Но този "X" в името идва от XM и играта си остава същата - все си с китайски процесор XiongMai, не си с HiSilicon.

Ясно.

Като е по смотан процесора, за мен,  като потребител каква би била разликата? По ниска резолюция? По нисък битрейт? Какво друго?

преди 9 часа, prokopi69 написа:

Ясно.

Като е по смотан процесора, за мен,  като потребител каква би била разликата? По ниска резолюция? По нисък битрейт? Какво друго?

Ами, от скромния си опит, мога да поизвадя няколко неща наизуст:

Тук-таме някой неочакван забив - работил е докъм 3:37 сутринта, после камерите са спрели. Отиваш при NVR-а, той си работи, харддискът върти, но нищо не се случва. Дърпаш му тока и го включваш пак, нещата потръгват.

Spoiler

В такива ситуации, в логовете на записвачката няма записано абсолютно нищо, което да те насочи към проблема. Просто си е спряла. Рестартираш и сега работи. До следващия такъв забив. Следите от такива проблеми, обикновено лежат в Linux-а отдолу и ако ще се диагностицират, трябва да е на ниво операционна система. Проблемът е, че китайците затварят порт 22 към Линукса и отварят един друг (сервизен порт), на който пък само с комбинация от верните символи в правилното време можеш да накараш записвачката да се рестартира с отворен порт 22 за SSH. Такава информация се намира изключително трудно.

Странно "прескачане на видео" при по-висок битрейт - слагаш повечко камери към NVR-а, вдигаш им качеството на видеото до прилично ниво (нали в това е смисълът?!) и процесорчето на NVR-a започва да кляка. В резултат, виждаш как човекът на видеото върви, върви, спира на пауза за секунда, след което пак тръгва, но за да навакса с реалното време, тръгва супер забързано за секунда-две и после се нормализира. Дразнещо е, най-малкото.

Като отвориш приложението на камерите и искаш да видиш всички камери в мозайка, понякога някоя от камерите (или няколко от камерите) просто отказват да се заредят, в първия момент.

Нестабилност при плейбек - това е най-големият проблем на NVR-ите, по принцип. Истинското изпитание за машината е да я караш да чете от записите в диска (при това, бързо), да ги декодира и възпроизвежда. Китайските са пословично нестабилни в това отношение - търсиш, търсиш някой запис и в някой момент ти казва, че запис няма на никой канал. И това, само защото си цъкал с мишката малко по-бързичко, няколко пъти в серия, докато търсиш конкретен момент в записа.

H265 е доста тежък кодек. Практиката ми сочи, че по-евтините камери, даже марковите такива, страдат от сериозни трудности, когато ги караш да кодират по-динамично видео с този кодек. На H264 нещата си вървят, той е лек, но пък не особено икономичен откъм място на харддиска. Още повече, че XM не са от тези, които обичат да плащат лицензи, и не е ясно каква е поддръжката на H265, въобще. Имам много кисел опит с тях, конкретно по отношение на H265.

И куп други простотии, но за тези се сещам в момента на прима виста, докато си пия кафето. XiongMai са много добър производител на готови платки за камери, но опитите им да направят собствен чип за камери и NVR-и не са особено успешни. Познавам ги от 2019-та година и до момента не съм никак впечатлен, нито от нивото им на компресия, нито от поддръжката на модерни кодеци, въобще пък и от качеството на обработка на сигнала. Па и като гледам как се пънат да догонят цените на истинските процесори като GOKE и NovaTek, а качеството им въобще не оправдава цената ...

Камерите, които си купил, обаче, също са базирани на XM-ска платка, но са с правилни процесор вътре и имат сериозно преимущество - XM са OEM разработчикът зад някои от решенията на HikVision, в резултат на което тайно имат поддръжка и на протокола Hik на порт 8000, още от време оно. Та, ако си купиш записвачка на HikVision в даден момент (ако тая китайка ти писне и я разкараш), камерите можеш директно да ги закачиш за Hik-а. Проблемът е, че PoE-записвачката им е цифра ... дебела.

Пристигнаха камерите, нямам база са сравнение относно тяхното качество.

Как да разбера и за тях да няма някаква измама? Не съм ги разглобявал.

В записвачката има много настройки (половината не ги знам за какво са), дали някоя от тях има пряко отношение към качеството на картината?

Естествено съм го пуснал на HD.

преди 1 час, prokopi69 написа:

Пристигнаха камерите, нямам база са сравнение относно тяхното качество.

Как да разбера и за тях да няма някаква измама? Не съм ги разглобявал.

В записвачката има много настройки (половината не ги знам за какво са), дали някоя от тях има пряко отношение към качеството на картината?

Естествено съм го пуснал на HD.

Камерите ще ги хванем по версията на фърмуера. Но може и да дадеш една контролна снимка от тях - ако имаш някакво растение, което да снимаш от 6 метра, ще стане ясно какво са ти сложили в кутията.

В записвачката, поне половината настройки имат пряко отношение към качеството. Не знам къде в менютата си гледал и през какво си го гледал, за да ти кажа конкретно какво си видял.

Абе не е баш на 6 метра...

На дневна светлина.

С осветление.

С инфраред.

Без осветление.

На HD, никакви настройки не съм променял в записвачката.

Камерата е 2,8mm, реших, че ми трябва максимално голямо поле, ако ме дразни ще поръчам и по тясна.

Как да проверя фирмуера?

Само, че снимките май се качват с калпаво качество...

44c681cc4d94713fxbe8_0_1747586658998.jpg

44c681cc4d94713fxbe8_0_1747593914339.jpg

44c681cc4d94713fxbe8_0_1747593942896 (1).jpg

44c681cc4d94713fxbe8_0_1747593936116 (2).jpg

Снимките се качват с адски калпаво качество, да, обаче аз гледам експозицията и детайла, както и шрифта на датата и часа. Продали са ти правилното нещо, не те вълнува фърмуерът. :)

Спасиба!

Сподели все пак как да видя фърмуера.

Между другото снимките, които се запазват от камерата, през записвачката са с резолюция 3840х2160, което е 8,3 мегапиксела.

Това има ли отношение към качеството на NVR-a?

Камерите се проверяват по същия начин, както и NVR-а. Софтуерът е един и същ. Виж назад в темата, писал съм подробно.

Снимките може и да са 8MP, нас ни вълнува видеото колко е ...

Това ми излиза за камерата.

Видеото което се записва на телефона е 704х576, демек 0,4 мегапиксела.

Може би на харда ще е друга бира записа. Като закача хард, ще кажа.

Device Version IPC_NT98566_N8S

Software Version

V5.00.R02.00074907.10010.140

600.0020000

Publish Date

2022-12-12 21:30:17

Перфектен си! NT98566 е процесорът на NovaTek, баш който трябва. N8S е името на платката - N е серията им за IP камери, 8 е колко мегапиксела е наситеността на матрицата, S е сензор на SONY. С 2 думи, платката е с верния процесор и 8 мегапиксела сензор SONY, който в този клас е само IMX415. С камерите няма грешка. Само NVR-ът се оказа измама.

А телефонът ти е записал с резолюция D1, защото гледаш суб-потока (SD). Превключи на основния (HD) и ще видиш разликата.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.