Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

как да използваме смарт-телефона си в продължение на 41 години?

Препоръчан отговор

според

https://www.google.bg/search?q=5000+mah+battery+how+many+cycles&hl=bg&ei=izsMY-DbFeK7xc8Pjq2V2Ag&ved=0ahUKEwigzcy8luv5AhXiXfEDHY5WBYsQ4dUDCA0&uact=5&oq=5000+mah+battery+how+many+cycles&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEKIEMgUIABCiBDIFCAAQogQyBQgAEKIEMgUIABCiBDoHCAAQRxCwAzoHCAAQHhCiBEoECEEYAEoECEYYAFDiCViWYWC0emgBcAF4AIABhgGIAecHkgEDMS44mAEAoAEByAEIwAEB&sclient=gws-wiz

ако батерията на телефона ви има капацитет от 5000 mah тя ви предоставя възможност за над 1000 цикъла на презареждане.
ако я зареждате по 2 пъти в месеца, това ще означава, че за една година ще направите 24 зареждания на батерията.

1000/24 = 41.6 т.е. ще можете да използвате телефона си в продължение на повече от 41 години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това са глупости. Няма как да ползваш телефон и да го зареждаш само 2 пъти в месеца. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, Емил Костов написа:

Това са глупости. Няма как да ползваш телефон и да го зареждаш само 2 пъти в месеца. 

Така е ,но ако го включва само когато иска да проведе разговор ,а разговора е кратък до минута - две ,след което отново изключва телефона до следващия разговор който е след седмица - е възможно да го зареди два пъти в месеца на теория.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, AAUUXX написа:

Така е ,но ако го включва само когато иска да проведе разговор ,а разговора е кратък до минута - две ,след което отново изключва телефона до следващия разговор който е след седмица - е възможно да го зареди два пъти в месеца на теория.

И с батерията е свършено само за няколко месеца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, l-8 написа:

според

https://www.google.bg/search?q=5000+mah+battery+how+many+cycles&hl=bg&ei=izsMY-DbFeK7xc8Pjq2V2Ag&ved=0ahUKEwigzcy8luv5AhXiXfEDHY5WBYsQ4dUDCA0&uact=5&oq=5000+mah+battery+how+many+cycles&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEKIEMgUIABCiBDIFCAAQogQyBQgAEKIEMgUIABCiBDoHCAAQRxCwAzoHCAAQHhCiBEoECEEYAEoECEYYAFDiCViWYWC0emgBcAF4AIABhgGIAecHkgEDMS44mAEAoAEByAEIwAEB&sclient=gws-wiz

ако батерията на телефона ви има капацитет от 5000 mah тя ви предоставя възможност за над 1000 цикъла на презареждане.
ако я зареждате по 2 пъти в месеца, това ще означава, че за една година ще направите 24 зареждания на батерията.

1000/24 = 41.6 т.е. ще можете да използвате телефона си в продължение на повече от 41 години.

Погледнах от предложеното гугъл-търсене първия отговор в "Quora" – ветър ги вее на бела кобила.

Смятам за по-меродавен този източник: https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries и конкретно тази статия по въпроса.

В нея по научни данни във фигура 6 е показано, че ако разреждаш/зареждаш всеки път в интервала [25% - 85%], след 2 000 такива цикъла батерията ще е деградирала само до 93% от първоначалния си обем, а ако зареждаш в интервала [25% - 100%] – до 85% от първоначалния си обем. Такава деградация при щадящото [25% - 85%]-зареждане стигаш чак след 4 500 зареждания.

DST-cycles-web2.jpg

Не знам кой е избрал ограничението в 1000 цикъла, които са в текста ти.

Прочее, фигура 8 там е моя направа, макар и да не съм автор на материала.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Аралампи написа:

Погледнах от предложеното гугъл-търсене първия отговор в "Quora" – ветър ги вее на бела кобила.

Смятам за по-меродавен този източник: https://batteryuniversity.com/article/bu-808-how-to-prolong-lithium-based-batteries и конкретно тази статия по въпроса.

В нея по научни данни във фигура 6 е показано, че ако разреждаш/зареждаш всеки път в интервала [25% - 85%], след 2 000 такива цикъла батерията ще е деградирала само до 93% от първоначалния си обем, а ако зареждаш в интервала [25% - 100%] – до 85% от първоначалния си обем. Такава деградация при щадящото [25% - 85%]-зареждане стигаш чак след 4 500 зареждания.

само че има едно но
само като пример
при по-малък заряд, трябва да го зареждаш по-често, което значи, че вместо два пъти седмично, ще трябва да го зареждаш всеки ден
та всичкото е танто за танто

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, дръндю написа:

само че има едно но
само като пример
при по-малък заряд, трябва да го зареждаш по-често, което значи, че вместо два пъти седмично, ще трябва да го зареждаш всеки ден
та всичкото е танто за танто

Това е обсъдено и решено от мен – там "Vortex" – в коментарите за 2017 година под статията.

Това е първото споменаване на решението "Зареждане/разреждане 20<->80% е най-ефективно за тези батерии.

Колегата Мъск :D го избра две-три годин след мен. Аз съм първият.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Raze написа:

Батерията ще замине от старост до няколко години, независимо дали я зареждаш или не.

Той телефонът ще замине за такъв период. Като гледам как сегашните ги правят да издържат по 2-3 години батерията е без значение :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Емил Костов написа:

Може, ако се ограничи до минимум ползването на интернет. Ето ти скрийншотове от 2019г. насам с батерия 4100 Redmi Note 4:  https://postimg.cc/gallery/07VTCTM

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, Аралампи написа:

Това е обсъдено и решено от мен – там "Vortex" – в коментарите за 2017 година под статията.

Това е първото споменаване на решението "Зареждане/разреждане 20<->80% е най-ефективно за тези батерии.

Колегата Мъск :D го избра две-три годин след мен. Аз съм първият.

живота на батерията зависи от тока на зареждане
примерно при два пъти по-малък ток и два пъти повече време на заряд до достигане  максимума
целта е да не се загрява батерията, което съкращава живота ѝ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Joss Bomon написа:

Може, ако се ограничи до минимум ползването на интернет. Ето ти скрийншотове от 2019г. насам:  https://postimg.cc/gallery/07VTCTM

Не може. Тествал съм го.Навремето имах Nokia X1-01. Това беше желязно животно. Издържаше на разговори по 10 дена, а в "safe" режим около 20. Забравях кога я зареждам.Въпреки това батерията си замина на 4-тата година.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Батерията не е никакъв проблем, сменя се. Истинският проблем е, че за 10 години, дори най-дълго софтуерно поддържаните айфони, като 5-цата към днешна дата са неизползваеми. Половината приложения просто не се свалят, защото изискват по-нова ОС, другата половина се свалят, но техни стари версии, които са с по-малко функции. Топов хардуер от преди 10 години, към днешна дата е нищожно слаб. Как ви звучи 1гб рам в 2022? Като памет може да избута топовата версия на 64гб, но най-евтината на 16, едва ли. 
Спомням си, че по ония времена, приложенията рядко надминаваха 20мб, а днес като погледна един ФБ ми заема над гигабайт памет. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, дръндю написа:

живота на батерията зависи от тока на зареждане
примерно при два пъти по-малък ток и два пъти повече време на заряд до достигане  максимума
целта е да не се загрява батерията, което съкращава живота ѝ

Това е отдавна описано на сайта им.

Пенчо, бе, чети!

Не: уважавам и склонността "пиша без четене".

Но по-често резултатът е под въпрос – без четене.

Аз, примерно, се оказах без вродено знание за литиевите батерии и трябваше да чета след раждането ми.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Въпреки това батерията си замина на 4-тата година.

Батерията на телефона от линка който съм дал е оригиналната на 5г. и от снимките се вижда, че няма никакво намерение да се влошава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Аралампи написа:

Това е отдавна описано на сайта им.

Пенчо, бе, чети!

къде да чета ве
като не си дал линк все на сайтове с кюфтета попадам

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, дръндю написа:

къде да чета ве
като не си дал линк все на сайтове с кюфтета попадам

Дал съм горе.

batteryuniversity.

Обучителен сайт на най-голямата фирма в света за всякакви аксесуари за батерии/акумулатори и техни инженерни изследвания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Аралампи написа:

Дал съм горе.

batteryunivesity.

Обучителен сайт на най-голямата фирма в света за всякакви аксесуари за батерии/акумулатори и техни инженерни изследвания.

ашколсун ве

Цитат

Литиево-йонната батерия работи върху движението на йони между положителните и отрицателните електроди. На теория такъв механизъм трябва да работи вечно, но цикълът, повишената температура и стареенето намаляват производителността с течение на времето

за да не загряват, се ползват генератори на ток
демек през целият цикъл на заряд, токът е константа 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, l-8 написа:

според

Тия сметки не можах да схвана. Може ли по-подробно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, дръндю написа:

демек през целият цикъл на заряд, токът е константа 

Работѝ върху идеята, може да изскочи голем заек от там. Ннам.

Чироз!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Емил Костов написа:

Не може. Тествал съм го.Навремето имах Nokia X1-01. Това беше желязно животно. Издържаше на разговори по 10 дена, а в "safe" режим около 20. Забравях кога я зареждам.Въпреки това батерията си замина на 4-тата година.

Имам в шкафа Nokia 1208 на 15 години и батерията държи пълен ден. Силен фактор си е химическото стареене, но не ги прави тотално неизползваеми. Батерията е като съвременните Li-Ion 700mAh  (BL-5CA).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Soviet Soldier написа:

Имам в шкафа Nokia 1208 на 15 години и батерията държи пълен ден. Силен фактор си е химическото стареене, но не ги прави тотално неизползваеми. Батерията е като съвременните Li-Ion 700mAh  (BL-5CA).

Да, щото бяха качествени. Аз имам Нокиа 1110, която е произведена във Финландия. Още и седят надписите на клавиатурата. Преди 2 години и умря батерията. Сега с тези, които вземам държат по няколко месеца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Емил Костов написа:

Да, щото бяха качествени. Аз имам Нокиа 1110, която е произведена във Финландия. Още и седят надписите на клавиатурата. Преди 2 години и умря батерията. Сега с тези, които вземам държат по няколко месеца.

Да, скъпите версии си ги правеха във Финландия, имаха завод в Унгария, а бюджетните в Румъния и Виетнам. Гореспоменатата 1208 е румънска. Прави ми впечатление, как са синхронизирали рингтоновете с подсветката и вибрацията, при това доста приятно се е получило, а е със старите и непрецизни ERM моторчета отговарящи за вибрацията. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, l-8 написа:

не  става

между  10та и 15 година батерията се издува 

а иначе телефоните колко гаранция имат 

3 години 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...