Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програма за енергийна ефективност 2022

Sliderum2

Препоръчан отговор

Общо взето доживяхме това животно и в България. Става въпрос за, както вероятно всеки би се досетил за европари. През миналата година беше гласуван безпрецедентен бюджет на ниво ЕС, съдържащ много пера. Някои от тях за справяне с икономическите последствия от пандемията ковид-19, други свързани със зелените политики и още много други. Като част от зелените политики, или по отделна линия, не знам, е и програмата за енергийна ефективност. Тази програма присъстваше и в предишни периоди на развитие и беше изразена в България с две кампании за саниране на жилищни многофамилни сгради, блокове и кооперации и вероятно и обществени сгради също, не помня чак толкова за последното. Разликата тази есен е, че в програмата за енергийна ефективност 2022, са включени и еднофамилните сгради. Всъщност в медиите около средата до краят на май, имаше вълна материали по въпроса с някои описания и вероятно и слухове кое как ще работи, за да достъпи обикновеният гражданин собственик на къща до благините на тази програма. Тук е политическа тема и осъществяването на програмата и нейната достъпност, ми се иска да бъде разгледана по-скоро именно от политическа гледна точка. Защото ми се струва, че тази програма вече е опорочена, като се дава нечестно предимство главни на софиянци и гражданите на големите общини в страната, тъй като получих сведение, че поне някои от малките и главно по-бедни общини, поне към момента не са получили достъп до тази програма, докато в София и големите общини тя вече е в ход. Тъй като почти, да не кажа въобще няма информационна кампания (онази вълна медийни материали не беше такава организирана от държавата, а просто журналистите се бяха добрали и направиха малко хляб от това). Очаквам, както и преди се е случвало общинарите първо да уредят себе си и своите хора, роднини, приятели и т.н. 

Какво мислите, нас обикновените хора без връзки, ще ни огрее ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, ncl написа:

Възможно е, но не бих заложил пари на това.

На кое точно? На моето предположение, или нещо друго от написаното, което има известна фактологична стойност, въпреки липсата на връзки към страници на медии и министерства в интернет?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля да допълня темата с леко странично, но в никакъв случай офтопик разклонение. Пак става въпрос за европари, пак е свързано с последствията от пандемията и т.н.

Става въпрос за подкрепата по линия на ЕС за отопление на домакинствата и нейната достъпност. За разлика от обичайната такава, която е от българския бюджет за социални услуги, доколкото ми е известно парите от ЕС са определени за всички домакинства без никаква дискриминация. Ако не се лъжа размерът ѝ е около 650лв. Поинтересувах се и проверих днес, дали и как се достъпва до тези средства. Държавата ни, за пореден път си е направила някакви врътки и ги е пуснала по реда за получаване на социална бюджетна(от националния бюджет) подкрепа и се изискват всички необходими документи за доказване на доход, семейно положение и какво ли не друго. Включително и декларация за разкриване на банкова тайна пред социалните служби. Ако кандидатстващият е безработен, трябва да представи и подписани поне последните 6 месеца в бюрото по труда. С други думи ЕС енергийната подкрепа по тази линия, която трябва да бъде за всички домакинства, в България е опорочена по начин да не достига наистина до всички, така както ЕС е разпоредил да бъде. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Sliderum2 написа:

същност в медиите около средата до краят на май, имаше вълна материали по въпроса с някои описания и вероятно и слухове кое как ще работи, за да достъпи обикновеният гражданин собственик на къща до благините на тази програма.

Ако ползващ услугите на правилния посредник - няма ядове! Разбира се ще се бръкнеш някой лев. Или събираш документи, като замаян!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, NewRedDragon написа:

Ако ползващ услугите на правилния посредник - няма ядове! Разбира се ще се бръкнеш някой лев. Или събираш документи, като замаян!

Точно събирането на данни няма как да се избегне и в двата случая, които описвам в темата. Такива са нужни, за да се избягнат злоупотреби. Но нито в един от случаите толкова много, включително и на несвързани с тази цел данни. Всъщност всички нужни данни за законен достъп до подкрепата за отопление с пари от ЕС, която е извънредна мярка, а не част от националната социална политика, лесно могат да бъдат събрани от служителите на службата натоварена да се занимава по служебен път. Така също може да се направи и при кандидатстване по програмата за енергийна ефективност за санирането на фамилно жилище за всички други данни, единствено за домакинството остава да си заплати изготвяне на енергоефективно обследване и съответно на енергиен паспорт на сградата. Или поне така би трябвало да бъде според обяснения намерени от мен в различни медии в техни статии от месец май.

От това следва начин на действие: За вземане на сумата за подкрепа за отопление по линия и с пари на ЕС, да струва на домакинството единствено ходене до социалните и подаване на заявление, а за саниране на фамилното жилище, което също е с пари и по линия на ЕС: заявление+енергийният паспорт на къщата. И нищо повече, наистина нищо повече. Държавата България, обаче здраво е омешала бюрократичният качамак, така че силно да присяда и да не може да бъде преглътнат от не малко хора. Разбира се, по време на подаване на заявленията, както е обичайно и редно и представяне пред служителя на лична карта, или пълномощно, в случай че правоимащите не са в състояние сами да се явят да заявят своето право.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Sliderum2 написа:

Всъщност всички нужни данни за законен достъп до подкрепата за отопление с пари от ЕС, която е извънредна мярка, а не част от националната социална политика,

Е, нали тия пари трябва да минат от някъде? Ествествено, че през бюджета - а от там през съответната инстанция (министерство).... Т кво искаш да ти ги дадат кеш ли? Няма такъв филм - има си данъци, отчисления, такси и т.н. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, NewRedDragon написа:

Е, нали тия пари трябва да минат от някъде? Ествествено, че през бюджета - а от там през съответната инстанция (министерство).... Т кво искаш да ти ги дадат кеш ли? Няма такъв филм - има си данъци, отчисления, такси и т.н. 

Не споря по въпроса, че няма как да дойдат пари от ЕЦБ направо в моят джоб. Но парите за подкрепа за отопление, се изплащат кеш в пощенската станция, или по банкова сметка. Така че, не си актуален по този въпрос. Относно санирането на еднофамилни жилища, паричният поток наистина не включва каквото и да е изплащане на средства на домакинството. Парите се изплащат на фирмата извършила санирането.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Предишни години също сме кандидатствали за помощи за отопление, но тази година сме одобрени. Доколкото разбрах помощта е около 620 лева и ще се изплаща заедно с пенсиите, но не наведнъж, а на части.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пф - по тия програми са само фирмите на банкянския винету: все още. Тъй, че ги огрява само там, където са герболяците и понеже остава баят свободна/ неусвоена пара, тя се прибира чисто схемаджийски. Тва още преди години, как ли не го обяснявах на комшиите, ама и те наивност до бога и обратно: тъй били чели, еди какво си им били казали, само прайм това и това, и готова работата. Още си чакат санирането. И продължават да си гласуват за мутрата. (не всички де, но хич не са изключения)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, ncl написа:

Предишни години също сме кандидатствали за помощи за отопление, но тази година сме одобрени. Доколкото разбрах помощта е около 620 лева и ще се изплаща заедно с пенсиите, но не наведнъж, а на части.

Предишните години нямаше ЕС пари и се даваха само по линия на социалните плащания с пари от националния бюджет. Сега, отново ще настоя четящите темата да разграничат парите от ЕС, които са предназначени за всички домакинства без оглед на финансовото им състояние. А националната социална програма си е отделна и си тече успоредно. Така че е напълно законно, ако си правоимащ, да си вземеш парите за отопление и като социал(беден, безработен, инвалид, работещ беден(средният доход на член от семейството е под границата на бедност)) които са от държавният бюджет и да вземеш и парите за отопление давани от ЕС, с пари от централният европейски бюджет.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Sliderum2 написа:

Сега, отново ще настоя четящите темата да разграничат парите от ЕС, които са предназначени за всички домакинства без оглед на финансовото им състояние.

Няма такъв филм! Ако имаше, до сега щях да съм купил котел на дърва за парното

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, NewRedDragon написа:

Няма такъв филм! Ако имаше, до сега щях да съм купил котел на дърва за парното

В България, наистина не се прожектира "филмът" така както би трябвало. Това не е доказателство за това, че не съществува. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Sliderum2 написа:

В България, наистина не се прожектира "филмът" така както би трябвало. Това не е доказателство за това, че не съществува. :)

A, къде се "прожектира"? Виж кво стана с тия 25 ст от цената на горивото по бензиностанциите? Карай си колата и си носи новите дрехи - цената няма значение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, NewRedDragon написа:

A, къде се "прожектира"? Виж кво стана с тия 25 ст от цената на горивото по бензиностанциите? Карай си колата и си носи новите дрехи - цената няма значение

Лично мен поне тази подкрепа за отопление не ме интересува за лична полза. Но обсъждането тук може да е полезно за други хора. Аз нямам нужда от тези пари, които не са кой знае каква сума. Въпреки това, не бих отказал санирането. А темата все започна с/заради него.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Някой знае ли колко процента съгласие от етажната собственост ще се изисква за новата праграма? Преди няколко години лелката от долния етаж блокира санирането на целия блок, защото тя си беше санирала локално само нейния апартамент 😁, тогава се искаше съгласие 100% от живущите

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, The_Nomad написа:

Някой знае ли колко процента съгласие от етажната собственост ще се изисква за новата праграма? Преди няколко години лелката от долния етаж блокира санирането на целия блок, защото тя си беше санирала локално само нейния апартамент 😁, тогава се искаше съгласие 100% от живущите

Иска се пълно съгласие... аз не искам материалите, които са заложени, Или събирате кинти и ми плащате!

Няма начин да ме ебав@ш - аз съм си платил, направилл, узаконил! Точка!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, The_Nomad написа:

Не мисля че има изменение в това изискване и...хайде, от мен да мине, макар не тази част на програмата да се обсъжда тук, и не толкова от техническа, а от политическа гледна точка, а за еднофамилни жилища, в случая къщи, а не апартаменти в блокове/кооперации.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че грешите. В по-следваща програма се искаше 80% съгласие, не помня годината. Аз се надявам да падне на 50. А за къщите какво че не разбрах?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че грешите. В по-следваща програма се искаше 80% съгласие, не помня годината. Аз се надявам да падне на 50. А за къщите какво че не разбрах?

И кво от ттова Ако аз омам 100% от парите, вярваш ли , че някоя си в Общината ще откаже едни 2-6 ст лева, А? Научете се, че за всеки кеф се плаща - няма значение на кого!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, The_Nomad написа:

Такива изисквания нарушават закона за етажната собственост, макар да се твърди че практиката за съгласие на всички собственици е изоставена и се разглежда притежанието на процент идеална част, понеже видите ли имало несъвпадение...какво всъщност означава да се "изостави", дори само част от закон, поне аз не съм наясно.

П.П. За да не изместваме темата, аз предлагам да спрем с офтопика дотук. 

Онтопик: Досега в темата, аз споменах държавата като вероятен виновник за това бих казал, ако не от някаква формална гледна точка, то от моята гледна точка престъпно транспониране на начина на раздаване на ЕС пари, което затруднява излишно, или дори прави невъзможен достъпа до изброени по-горе пера за изплащане на европари за всички домакинства така както са предназначени. Време е, да се постави лице на проблема и да решим, коя държава, в лицето на чия администрация е виновна. Според разположението на нужните бюрократични процедури във времето, някак си се набива в очите, неизбежното съвпадение с периода на управлението на кабинета Петков. Как мислите? Какви причини е имал да направи това, което е направил, така както го е направил? Бих предположил избора да се обслужат и да са доволни първо жителите с еднофамилни къщи на община софия и другите големи общини, с желанието да се съберат повече гласоподаватели за пп. Това отделно от всякакви други причини, за които човек може да се досети, или да предположи. Дали наистина е така, не знам. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

И кво от ттова Ако аз омам 100% от парите, вярваш ли , че някоя си в Общината ще откаже едни 2-6 ст лева, А? Научете се, че за всеки кеф се плаща - няма значение на кого!

Вярвам, че си прекалил с ракията, защото ми говориш за някакви пари, които изобщо не съм засягал в темата. Демек леко не си в час за какво говория

преди 4 минути, Sliderum2 написа:

Такива изисквания нарушават закона за етажната собственост, макар да се твърди че практиката за съгласие на всички собственици е изоставена и се разглежда притежанието на процент идеална част, понеже видите ли имало несъвпадение...какво всъщност означава да се "изостави", дори само част от закон, поне аз не съм наясно.

Явно не си прочел статията към, която даваш линк, но мерси, това дава отговор

"Изключение от това правило е предвидено за най – важните решения, засягащи съществено правата на собствениците на обекти в сградата. За тези случаи, които са изчерпателно изброени в закона, е предвидено решенията да се взимат с по- голямо, квалифицирано мнозинство и то не от представените на събранието, а от всички общи части. Така според закона съгласието на представителите на 100% и.ч. от общите части е необходимо за надстрояване и пристрояване, за учредяване право на ползване или право на строеж и за промяна предназначението на общите части; 75% и.ч. от общите части за изваждане от сградата на собственик или ползвател, за извършване на полезни разходи, за получаване на кредити, за опрощаване на финансови задължения; 67% и.ч. от общите части на сградата за основно обновяване, за основен ремонт, за усвояване на средства от фондове на Европейския съюз"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вярвам, че си прекалил с ракията, защото ми говориш за някакви пари, които изобщо не съм засягал в темата. Демек леко не си в час за какво говория

Не вярвай! Парите имат посоки - не може всички да са твои! Винаги им аресто!

Аз винаги съм в час.! Не изртевам по прогеани разни рестото

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, The_Nomad написа:

Явно не си прочел статията към, която даваш линк, но мерси, това дава отговор

"Изключение от това правило е предвидено за най – важните решения, засягащи съществено правата на собствениците на обекти в сградата. За тези случаи, които са изчерпателно изброени в закона, е предвидено решенията да се взимат с по- голямо, квалифицирано мнозинство и то не от представените на събранието, а от всички общи части. Така според закона съгласието на представителите на 100% и.ч. от общите части е необходимо за надстрояване и пристрояване, за учредяване право на ползване или право на строеж и за промяна предназначението на общите части; 75% и.ч. от общите части за изваждане от сградата на собственик или ползвател, за извършване на полезни разходи, за получаване на кредити, за опрощаване на финансови задължения; 67% и.ч. от общите части на сградата за основно обновяване, за основен ремонт, за усвояване на средства от фондове на Европейския съюз"

Всъщност прочел съм, но ти спомена дори едва 50% и аз това по-скоро имах предвид. Направо в нечия угода, се е тръгнало до такава степен на престъпвания на законите. Че е по-добре това да не продължава, а при възникнала необходимост да се промени самият закон, там където е редно това да стане  - в НС.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...