Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Извинявай, искаш ли пак да ти вадя старите постове и да станеш за кашмер? За пореден път? Толкова си примитивен и жалък, че направо ми се реве... Една дискусия нямаш, която да твърдиш нещо, дето... първо да е вярно и второ да не се изметнеш на 180 градуса. Признай си, че просто толкова ти е акъла и да спра гаврата, дето Тошев я почна. Щото аз направо традиционно си те слагам на оная си работа, може би поради факта, че не харесвам, нито теб, нито себеподобните ти... ако изобщо вдяна нещо.

Та... Стиска ли ти? :) 

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

къде съм написал, че:

• Георги Димитров е организаторът на "Народният съд";
  • Георги Димитров дава акъл на Сталин, какво да се прави, кой да се съди и т.н.?

Т.е. не стига, че си елементарен, а си и мазохист. Ми давай тогава...

на 17.03.2026 г. в 8:40, plamen.spam написа:

Късопаметнико, ЛЪЖЕШ по-нагло и от "дрът комунис".
Я пак прочети:

У нас проводник на "идеята" е гражданинът на СССР, съветският политик, председателят на Коминтерна - Георги Димитров. 

Хубаво е да се вкара малко ред в хронологията, че някои форумни "творци" още са убедени, че Народният съд е следствие от Конференцията по примирието и дейността на СКК:

Би ли ми обяснил, тоя пост, как по-точно да го разбираме? Георги Димитров бил "проводника" на "идеята" относно съденето след ВСВ. Това първо е зверска тъпотия, второ само доказва, че без наличието на ИИ няма да можеш, даже и да се изс*реш без чужда помощ. Би ли ми отговорил на въпроса, кой по дяволите е Георги Димитров, че първо да дава акъл на Сталин, Чърчил и Труман/Рузвелт, какво да се прави след войната? Щото държавата направо си е окупирана, та интересно ми е какъв "проводник" е по-точно той и какви ще са пък тия интереси, които ще защитава? Конкретно питане...

ЕлементарНИК абсолютен... Нямаш акъл за една стотинка. Чакам си отговорите.

преди 3 минути, communismatic написа:

Би ли ми обяснил, тоя пост, как по-точно да го разбираме? Георги Димитров бил "проводника" на "идеята" относно съденето след ВСВ.

Тъпичкото то, отговори ли си на елементарния въпрос: Електрическият ток, който тече в проводниците, в тях ли се генерира или някъде другаде, а те само го "пренасят"?
Очевидно не. 

И на втория ми въпрос, очевидно не можеш да отговориш...

Напълно очаквано, циганина реши, да не отговори на въпросите, задавайки други... без естествено, да му мине през акъла, че дори в самият ироничен пост към теб, дори обясних под думата "проводник", какво се подразбира поначало. А как ти си го разбрал, това вече е отделна тема...

Благодаря за вниманието... Радвам се, че отново доказа, че главата ти е напълно празна. Е, искаше ми се малко да те погавря, ама... по-важното е, че те пак те гърчих за кратко време. То не се налагат особено много усилия. 😆

Относно темата... понеже очевадно няма да има дискусия (щом акъла на 90% от хората тук им опира до питането на Chat GPT), та да обясня. 

Идеята за съдене на виновниците от страна на страните от Антихитлеристката коалиция за разгарането на войната е на Чърчил, той дори желае целият процес, да бъде максимално емоционален, т.е. да се съдят виновните, точно там, където са взели решенията. Понеже първоначално идеята е била, да се направи един общ съд, та част от документите относно нашите виновници са изпратени в Москва. На онова човекоподобно от ромски произход отново не му стигна акъла, да разбере, какво конкретно се визира от документите, които пляска тук. Георги Димитров (псевдоним "Дет") и Трайчо Костов (псевдоним "Спиридонов") постоянно си кореспондират (шифрограмата не случайно е на руски език), понеже кореспонденцията е по оста София-Москва. Естествено, Сталин "съветва" и двамата, че сега е доста удобният момент, да се разправят с всякакви наченки на опозиция у нас, та това прави и самият процес тотално алогичен. Не случайно в кореспонденцията се казва (по спомен карам) - "От Муравиевият кабинет тия ще се съдят на еди какви си години..., а от Филовият кабинет ще се съдят на еди какви си..." Това очевадно не е никакъв съд, щом още преди съденето е ясно, как процеса ще приключи. 
Понеже написах, че процеса е алогичен, а аз никога не съм голословен, ще дам и пример - Каква вина има например Любомир Лулчев (съветник на царят), който е една много странна фигура, че да го убиват? Каква отговорност носи той, конкретно? Архитект Йордан Севов? Очевадно се съдят неудобните хора, има най-вероятно и лична неприязън, а сега е идеалният момент, да бъдат ударени. Има и нещо доста интересно, което се наблюдава... чел съм го в книгата на Николай Поппетров и Върбан Тодоров "Седми състав на НС", където в първите дни присъдите са толкова тежки, че от БКП/ОФ разбират, че започват, да пресоляват манджата и се получава обратният ефект, та за това се пуска заповед, в следващите дни, да не бъдат толкова сурови. То изобщо от септември до октомври 1944-та в страната започва една същинска вълна от репресии и саморазправа. Интересното е, че Сашо Везенков говори за 9 000 избити по време на червеният терор, което според мен е доста малка цифра.
Но има естествено и виновни, които е трябвало задължително, да бъдат съдени - веднага се сещам за Александър Белев, който е ръководител на "Комисарство по еврейските въпроси", един изключително корумпиран антисемит, който е назначен лично от царчето, за да решава съдбата на българските евреи. И той така и им решава съдбата, че ги праща в концлагери. А за кражбите от техният джоб пък да не говорим. Има доста свидетелства по този въпрос. Да не говорим за бандата некадърници, които са управлявали България в ония тежки времена - примерно, да обявиш война на САЩ и Великобритания без дори Хитлер, да иска нещо подобно. Или да е пределно ясно, че СССР ще спечели войната, а ти да продължаваш, да вярваш сляпо на силата на Вермахта. Не знам, дали си давате сметка, че ние до последно сме си съюзници на Хитлер, до момента, в който РККА не навлиза на наша територия. Това е документиран факт, може да се прочете и от дневника на Никола Михов.
Относно основната тема - България е задължена, да проведе "Народен съд" от Великите сили. Не случайно, по времето на самото съдене има представители на СКК от страна на Великобритания, САЩ и СССР. Не случайно и по време на документа за примирието (англо-американският вариант), който Стойчо Мошанов е трябвало, да подпише в Кайро, там има специална точка, в която се казва, че страната ни е длъжна, да съди виновните за сключването на страната във войната. Руснаците също включват техният проект, а накрая и в окончателният текст за примирието. Сиреч, правителството на ОФ много добре знае, че това е негово задължение. Примерно заради съденето на виновниците за антисемитизма тук, ние получаваме по-леки санкции, по време на Парижката конференция през 1947 г.
Териториите? Още преди краят на войната, ние получаваме заповед от Великобритания и САЩ, да се махнем от т.нар. "новоприсъединени територии" и фактически ние вече няма как да предявим претенции за тях постфактум. А и освен това, те са и причината, България да не получи и статут на "съвоюваща" по време на въпросната конференция от 1947 г. а това е доста важно. Все пак ние участваме в заключителният етап от войната на страната на СССР - първа българска армия се влива в РККА под ръководството на Владимир Стойчев. Както и да е. Единствено оставаме с Южна Добруджа, понеже Румъния също е била страна-агресор във войната и просто тях ги надцакват повече от нас. Съденето на виновниците от наша страна също оказва влияние.

Това е положението. Всичко останало е... питане на ИИ и постване на документи, които не разбираме, понеже главата ни е абсолютно празна.

Много дълги постове пишете, а почти нищо не казвате по същество повечето от пишещите. Аз казах кое за мен прави разликата от преди и сега и защо лично за мен сега е по-добре от преди. Обясхних го по същество с няколко прости изречения и примера. Свобода и избор. Това е. Тук разтягате локуми, изцяло излизате от същността на разговора, доста често се нападате и обиждате дори, понякога се заплашвате (това пък е адски смешно), което не ви прави по-умни от събеседниците си за които твърдите, че са *#**%^***@, а напротив, точно обратното. Отстрани изглежда(те) тъжно. Да говориш на някой на циганин, смешен, малоумен, тъп, глупав, необразован, простак и т.н., защото не е на твоето мнение. Кофти е. Доста ниско ниво държите като цяло, което не говори добре за претенциите за интелигентност и знания, които уж имате. Да, знам, че в това виртуално и анонимно до някъде пространство е лесно да "крещиш и обиждаш", но се съмнявам това да е начина да докажете правотата на което и да е от вашите твърдения. 

Иначе това, че постовете са дълги като цяло е супер, стига да са смислени, а не ругатни, нападки и обиди. 😉 Не че нещо, ама комунисматик има 4200+ поста в тая тема. хахаха. Дали ако станат 8000 ще убеди някой в това, за което пише, по начина по който пише?!? 

Опитвам се по някакъв начин да бъда глас на разума, надявам се ме разбирате. Не ви съдя, по-скоро констатирам. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

С въпросния елемент @communismatic много пъти сме влизали в спор по някоя тема, и винаги спора завършва по един и същи начин с нападки и обиди. Причината за това е, че спори без основание и смисъл в коментарите си. Като пример ще дам последния спор който имахме за бирата. Според него през комунизма бирата траела два дни защото била хубава и качествена, а днешната била пълна с химикали. Така и не успя да ми посочи поне един химикал, който слегет днес в бирата и не успя да разбере технологията за консервиране - "стирилизация", "пасторизация", "варене", всичко това е едно и също. Дадох му пример с компотите на баба му защо след като в тях няма химикали издържат по няколко години, а въпросният елемент започна да се заяжда какво съдържала бирата и какво съдържали компотите на баба му.... :question: 

Толкова е тъп, че дори не може да проумее, че ние говорим за процеса на консервиране, а не за съдържанието на компотите на баба му! 😆

То бива простотия, но да си показва неговата ежедневно без срам е форма на заболяване. Точна диагноза може да постави само психолог в клиника.... 

преди 17 минути, "Саша" написа:

С въпросния елемент @communismatic много пъти сме влизали в спор по някоя тема, и винаги спора завършва по един и същи начин с нападки и обиди.

Не , че нещо ама ...

преди 17 минути, "Саша" написа:

Толкова е тъп, че дори не може да проумее, че ние говорим за процеса на консервиране, а не за съдържанието на компотите на баба му! 😆

То бива простотия, но да си показва неговата ежедневно без срам е форма на заболяване. Точна диагноза може да постави само психолог в клиника.... 

Продължавайте да водите смислен разговор.

преди 1 час, "Саша" написа:

Ми...

на 21.02.2026 г. в 16:17, plamen.spam написа:

Диагнозата е ясна...

OFFTOPIC: Клиничният случай @communismatic

Типичен пример за развитие и трансформиране от хиперлексия (състояние, при което човек има напреднали умения за четене в ранна възраст, но именно поради тази ранна възраст има значителни проблеми с разбиране и осмисляне на прочетеното), към пораснал на години човек, със склонност към грешна интерпретация (често наричан интерпретатор в негативен смисъл).

Интерпретаторът е някой, който несъзнателно или съзнателно изопачава реалността, постъпките на другите или думите им, нагаждайки ги към собствените си вярвания, емоции или страхове.
Тази склонност не е просто липса на разбиране, а активен психологически процес.
Ето основните психологически и когнитивни аспекти:

1. Основни причини за грешна интерпретация:

• Когнитивни изкривявания (Cognitive Biases): Мозъкът използва "преки пътища" за обработка на информация (обикновено създадени в ранна възраст), които често водят до грешки. Това включва избирателно слушане/четене и прибързано заключение;
  • Емоционална реактивност: Когато човек изпитва силни емоции (гняв, страх, тревожност), той интерпретира ситуацията не според фактите, а според това как се чувства в момента;
  • Фундаментална грешка на атрибуцията: Склонност да се обясняват действията на другите с техния характер ("той е зъл/мързелив"), а собствените – със ситуацията ("аз нямах избор");
  • Негативно интерпретационно пристрастие: Често срещано при хора с висока невротичност, които са склонни да тълкуват двусмислени ситуации в отрицателна светлина и да приписват отрицателни мотиви на поведението на другите.

2. Поведение на "интерпретатора":

• Четене на мисли: Произволно заключение, че някой друг мисли негативно за него, без да има реални доказателства - "Явно много ме мразиш", "много ме мразиш, нали?", "очевадно ме мразиш" и т.н.
  • Прибързани заключения: Създаване на крайна картина въз основа на оскъдна информация;
  • Емоционално разсъждение: Вярването, че щом чувства нещо, то трябва да е вярно (напр. "Чувствам се пренебрегнат, значи ме пренебрегват");
  • Персонализиране: Приемане на случайни събития като лична атака или поведение, насочено лично към него;
  • Свръхкомпенсация: Избиването на комплекси е защитен психологически механизъм, при който човек прикрива дълбоки чувства на непълноценност, несигурност или слабост чрез агресивно, арогантно или демонстративно поведение. Това е несъзнателен опит за компенсиране на „слабо място“ чрез доминиране над другите или преувеличено себеизтъкване.
    Особено показателни са реакциите при тригър (натискане на слабото място) - гняв, нападателност, обвинения или арогантност.

3. Личностни характеристики. Според изследвания, хората, които по-често попадат в капана на грешната интерпретация (особено на дезинформация или социални сигнали), могат да имат:

• Висока невротичност: Повишена тревожност и емоционална нестабилност;
  • По-ниска съвестност и доброжелателност: Според някои проучвания, свързани с по-лесно приемане на грешна информация.
  • Черти от "Тъмната триада": Нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм, които са свързани с по-често разпространение на грешна интерпретация.

С по-прости думички:
Много е тежко положението с това момче.

Точна диагноза може да постави само психолог в клиника.... 

Оле-ле, кой го казва ?  Най големия кукумицин,ти биеш всички кукувци ,затова си номер 1 .

преди 9 часа, communismatic написа:

Относно основната тема - България е задължена, да проведе "Народен съд" от Великите сили. Не случайно, по времето на самото съдене има представители на СКК от страна на Великобритания, САЩ и СССР. Не случайно и по време на документа за примирието (англо-американският вариант), който Стойчо Мошанов е трябвало, да подпише в Кайро, там има специална точка, в която се казва, че страната ни е длъжна, да съди виновните за сключването на страната във войната.

Отново излъга.
От България се изисква да сътрудничи при задържането и съдебния процес на лица, обвинени във военни престъпления.

Ето въпросната точка от предложеното споразумение:

image.png

преди 2 часа, nikssi написа:

Не , че нещо ама ...

Продължавайте да водите смислен разговор.

Всеки разговор е смислен. Въпросния за който дадох пример също беше смислен до момента когато обясних, защо бирата през комунизма се е разваляла за два дни. Тогава станах лошият, тира и най-тъпия и глупав човек на света. 

Все едно аз съм виновен, че през комунизма качеството на изработването на бира е било ниско и затова се разваляше бирата за два дни. А за вкуса и няма нужда да казвам, че беше на мокър картон. Филтрацията толкова ниска, че парченца дрожди попадаха в бутилките, които допринасяха за вкисването на бирата. 

Днес бирата се прави от същите продукти, но се филтрира и се консервира. Затова трае по няколко месеца.

Същото и с компотите и бурканите които си приготвяме в къщи за зимата. След като ги сварим те се стерилизират и затова не се развалят с месеци. Няма никакви химакали както въпросния потребител се изказа!!! 

И още нещо ще добавя за теб, не че нещо съм против теб, но начина ти на обръщане към мен е пълен леш. Избираш си две-три думи от някой мой коментар и пишеш кратка простотия за тях. По-добре не го прави повече. Ако имаш нещо да добавиш към някой коментар, го направи, но избягвай епитети към хората.... 

Всъщност сега като цитирам написаното от теб се вижда, че коментара ти трагичен. Само като си помисля, че този коментар е написан от "Модератор", се превръща в още по жалък и безсмислен. Интересно ми е какво образование си завършил? Или е по-правилно да попитам "имаш ли някакво завършено образевание?", например основно? 

Все едно аз съм виновен, че през комунизма качеството на изработването на бира е било ниско и затова се разваляше бирата за два дни. А за вкуса и няма нужда да казвам, че беше на мокър картон. Филтрацията толкова ниска, че парченца дрожди попадаха в бутилките, които допринасяха за вкисването на бирата. 

Днес бирата се прави от същите продукти, но се филтрира и се консервира. Затова трае по няколко месеца.

Същото и с компотите и бурканите които си приготвяме в къщи за зимата. След като ги сварим те се стерилизират и затова не се развалят с месеци. Няма никакви химакали както въпросния потребител се изказа!!! 

Парченца дрожди, които минават през филтрите - ама те дрождите са микроорганизми и никакви филтри не ги ловят. 

Освен това, да те светна, че май не си виждал и компоти - тях па никой никога не ги и филтрира. И даже може и да се изненадаш,но май на никой не му и хрумва (да филтрира компоти) - ти ще да си вероятно първият. 

Начи сега. От бира не разбирам, но със сигурност има в тая държава, които разбират. И които са държали дълго време от комунистическата бира, както и от посткомунистическата. Нека те се изкажат и тука и по улицата, щом ги срещнете. 

Само ми не е ясно, как днес бирата след като се направи от същите продукти, след това се консервирала? Оставм с впечатленитео, че си много далече от реалния процес и по-близо до виртуалния. Но както и да е. 

Знаеш ли обаче ти, че и аз мога нещо да ти кажа за бирата. Едното е от лични наблюдения- през соца, всеки път, като излизах от родния си град Берковица, в посока Петрохан (да, Петрохан - ударението е на първото е), и всеки път срещу циганската махала, минавах и виждах "хмел-о". Така се казва по берковски - хмел-о. 

А сега - хмел-о нанай. Нема баце. 

И как тогава от същите продукти, като хмелове нанай? 

Та по тоя случай стигаме сега и до второто ми нещо, дето си бех наумил да ти го кажа. От пияници съм чул, че сега бирата се прави, като добавят допълнителното количество спирт, колкото там требва да е. А другите съставки, може и да са ми ги казвали, ама съм ги забравил тутакси. 

Относно това, дето на днешно време не се развляло щото било по-добро, и същеврменно се консервирало, ама било някак си като компотите, които се пастьорирзирали. 

Технологията, подозирам е като при киселото мляко. Слагат се консерванти. Като същевременно, са подемнени и оригиналните бъгларски бактерии. Съответно, това кисело млеко което си го купуваш от магазина, в голямото си болшинство от марки и производители не става за подкваса. 

Това го знам не просто от личен опит - а от целоживотна рутина. Аз това кисело мляко, дето го ям ми го кваси майка ми. Която, както казах преди седмица ли беше, когато се включих в тая тема е завършила за някакъв лаборат в млекарството. 

Принципно, дори това кисело мляко, което става за подкваса, при първото подквасване, не става много добре. Трябва да се вземе за подкваса и от това което сам си си подквасил. 

Защо е така? Защото дори и тия които квасят без консерванти, пак слагат малко консерванти. Щото иначе, трайността на наистина истинското кисело мляко е малка. Т.е. през комунизма, киселото мляко след няколко дена вече ставаше доста кисело. 

И тия сегашните му слагат съответно консерванти, с които потискат развитието на бактерийте, Като същевременно, голяма част от марките, като почнеш от Данон, са подменили оригиналните български бактерии, поради незнам какви причини. И след това, като подквасят млекото, което се случва за два часа и половина при четириесет и шест седем градуса, в самото млеко изглежда е сложена някаква химия, която започва да действа, след като млякото се е подквасило. И потиска бактериите. 

Съответно тия бактерии, няма начин да ти подобрят микрофлората на червата - по-скоро ще я потиснат и нея. 

А пък представата ти, че консервацията става с пастьоризация е още по-смешна и показва, колко много не разбираш (евентуално и виртуалния ти наставник). Защото като свариш примерно киселото мляко, като първо тва нещо вече не е добро и на вкус. А и бактерии в него няма. 

Относно бирата - там са дрожди, та не знам. По принцип хлебните дрожди, остават живи и след като хлябът бъде опечен. Издържат на висока температура. От една страна даже са вредни, защото са врагове на бактериите в стомаха, които произвеждат и витмин Б12. И трябва да си го набавяш. 

А и никога не съм чувал, бирата да я варят. Освен това, силно подозирам, че и бирените дрожди както и хлебните може и да не могат да бъдат утрепани  с варене. А развалянето и на бирата и на киселото мляко се дължи именно на същите процеси и микроорганизми, от които тия продукти се произвеждат. Т.е развитието на млечнокиселите бактрерии първо кваси прясното мляко и го превръща в кисело. Но след това, то става все по-кисело - т.е. пада му пе-ха. Тая промяна на условията, вече потиска и самите млечнокисели бактерии, те спират да се размножават. А след това вече има условия и за други бактерии, които живеят в ниското пе-ха. Примерно оцетнокисели. Но да не навлизаме в микробиологията по тия специалности, че и аз съм забравил кво беше, въпреки че съм чел. 

преди 12 минути, ох боже! написа:

никога не съм чувал, бирата да я варят

Подозирам, че има поне милион неща, за които никога не си чувал 🤦‍♂️

Поне думичката "пивоварна" чувал ли си я?

преди 11 минути, ох боже! написа:

Парченца дрожди, които минават през филтрите - ама те дрождите са микроорганизми и никакви филтри не ги ловят. 

Освен това, да те светна, че май не си виждал и компоти - тях па никой никога не ги и филтрира. И даже може и да се изненадаш,но май на никой не му и хрумва (да филтрира компоти) - ти ще да си вероятно първият. 

Начи сега. От бира не разбирам, но със сигурност има в тая държава, които разбират. И които са държали дълго време от комунистическата бира, както и от посткомунистическата. Нека те се изкажат и тука и по улицата, щом ги срещнете. 

Само ми не е ясно, как днес бирата след като се направи от същите продукти, след това се консервирала? Оставм с впечатленитео, че си много далече от реалния процес и по-близо до виртуалния. Но както и да е. 

Знаеш ли обаче ти, че и аз мога нещо да ти кажа за бирата. Едното е от лични наблюдения- през соца, всеки път, като излизах от родния си град Берковица, в посока Петрохан (да, Петрохан - ударението е на първото е), и всеки път срещу циганската махала, минавах и виждах "хмел-о". Така се казва по берковски - хмел-о. 

А сега - хмел-о нанай. Нема баце. 

И как тогава от същите продукти, като хмелове нанай? 

Та по тоя случай стигаме сега и до второто ми нещо, дето си бех наумил да ти го кажа. От пияници съм чул, че сега бирата се прави, като добавят допълнителното количество спирт, колкото там требва да е. А другите съставки, може и да са ми ги казвали, ама съм ги забравил тутакси. 

Относно това, дето на днешно време не се развляло щото било по-добро, и същеврменно се консервирало, ама било някак си като компотите, които се пастьорирзирали. 

Технологията, подозирам е като при киселото мляко. Слагат се консерванти. Като същевременно, са подемнени и оригиналните бъгларски бактерии. Съответно, това кисело млеко което си го купуваш от магазина, в голямото си болшинство от марки и производители не става за подкваса. 

Това го знам не просто от личен опит - а от целоживотна рутина. Аз това кисело мляко, дето го ям ми го кваси майка ми. Която, както казах преди седмица ли беше, когато се включих в тая тема е завършила за някакъв лаборат в млекарството. 

Принципно, дори това кисело мляко, което става за подкваса, при първото подквасване, не става много добре. Трябва да се вземе за подкваса и от това което сам си си подквасил. 

Защо е така? Защото дори и тия които квасят без консерванти, пак слагат малко консерванти. Щото иначе, трайността на наистина истинското кисело мляко е малка. Т.е. през комунизма, киселото мляко след няколко дена вече ставаше доста кисело. 

И тия сегашните му слагат съответно консерванти, с които потискат развитието на бактерийте, Като същевременно, голяма част от марките, като почнеш от Данон, са подменили оригиналните български бактерии, поради незнам какви причини. И след това, като подквасят млекото, което се случва за два часа и половина при четириесет и шест седем градуса, в самото млеко изглежда е сложена някаква химия, която започва да действа, след като млякото се е подквасило. И потиска бактериите. 

Съответно тия бактерии, няма начин да ти подобрят микрофлората на червата - по-скоро ще я потиснат и нея. 

А пък представата ти, че консервацията става с пастьоризация е още по-смешна и показва, колко много не разбираш (евентуално и виртуалния ти наставник). Защото като свариш примерно киселото мляко, като първо тва нещо вече не е добро и на вкус. А и бактерии в него няма. 

Относно бирата - там са дрожди, та не знам. По принцип хлебните дрожди, остават живи и след като хлябът бъде опечен. Издържат на висока температура. От една страна даже са вредни, защото са врагове на бактериите в стомаха, които произвеждат и витмин Б12. И трябва да си го набавяш. 

А и никога не съм чувал, бирата да я варят. Освен това, силно подозирам, че и бирените дрожди както и хлебните може и да не могат да бъдат утрепани  с варене. А развалянето и на бирата и на киселото мляко се дължи именно на същите процеси и микроорганизми, от които тия продукти се произвеждат. Т.е развитието на млечнокиселите бактрерии първо кваси прясното мляко и го превръща в кисело. Но след това, то става все по-кисело - т.е. пада му пе-ха. Тая промяна на условията, вече потиска и самите млечнокисели бактерии, те спират да се размножават. А след това вече има условия и за други бактерии, които живеят в ниското пе-ха. Примерно оцетнокисели. Но да не навлизаме в микробиологията по тия специалности, че и аз съм забравил кво беше, въпреки че съм чел. 

Информацията не хапе, тя е навсякъде в интернет. Нужно е само човек да потърси и ще разбере!

Spoiler

Untitled.png.d04332d93547338ace796f8a41b11328.pngUntitled1.png.52127b3214cbef1f5f7e53f729242977.pngUntitled2.png.143e23fa6b0c67750aa302b7ec60451e.png

на 19.03.2026 г. в 12:40, plamen.spam написа:
  • Бакшиш на болногледач в болница - 5 лв./ден

Източник: 
Докладна записка до Политбюро на ЦК на БКП от Тодор Живков, "Съображения по някои актуални проблеми на нашето развитие", 8.08.1985 г.

image.png

Реално това е хипербола, твърдя, че това не е било масов случай с болниците.

Освен това бакшиша е доброволен жест, с който показваш че си доволен от работата на някой, но той не е задължителен.

Това, което е описано по-скоро прилича на подкуп.

преди 2 минути, M.Николов написа:

Реално това е хипербола, твърдя, че това не е било масов случай с болниците.

Освен това бакшиша е доброволен жест, с който показваш че си доволен от работата на някой, но той не е задължителен.

Това, което е описано по-скоро прилича на подкуп.

И на мен ми прилича на подкуп, защото даването предшества гледането, нооо... Едно време не се спореше с Първият.
Не знам, не знам... В онази Докладна записка имаше цял ценоразпис на "услугите".

преди 19 минути, plamen.spam написа:
преди 31 минути, ох боже! написа:

никога не съм чувал, бирата да я варят

Подозирам, че има поне милион неща, за които никога не си чувал 🤦‍♂️

Поне думичката "пивоварна" чувал ли си я?

Тая думичка, пивоварна съм я чувал, да. Ама ако бирата, от която както казах, не се интересувам изобщо и не разбиам от нея я варят, поради технологията по която се произвежда, силно съм склонен да вярвам в партията- майка закрилница (демек БКП), че е знаела тая технология, щом е също така ясно, че е знаела и ядрената физика. 

А прочее, разсъжденията, които проведох за дрождите са свързани със знанията ми за самите дрожди. 

И пак да повторя, че не знам, дали дрождите са убити, ако бирата се вари - да, не знам, но и продължавам да се съмнявам, че е възможно с пастьоризация да ги утрепеш. 

Така също обаче съм сигурен, да повторя, че "парченца от дрожди", поради недобра филтрация - кой, кой говори такива смешни глупости, кой? Вие ли госода, капиталисти (дано да не сте пролетариат, гол и бос а да сте истински капиталисти, които тука сега водите битка на барикадата срещу пролетариата. 

Като в случая май нема да е възможно да сте ЦК на Бирената Партия, която да е осъзнатия авангард на пролетариите-биропийци, щото тия не може да ги излъже никой, по въпроса коя бира е добра и коя не е добра, без значение, дали е скъпа или е евтина. 

преди 15 минути, "Саша" написа:

Информацията не хапе, тя е навсякъде в интернет. Нужно е само човек да потърси и ще разбере!

Мога да добавя и нещо любопитно за бирата по времето на соца - както повечето неща и тя не се намираше толкова лесно. Тогава Загорката минаваше за една от хубавите бири, и помня как покрай празници, ставаше снабдяването. Баща ми ведннъж ме взема с него, натоварил няколко каси с празни бутилки (от приятели) и хоп с жигулата пред завода на Загорка в Стара Загора (от Казанлък съм т.е. около 30 км до там). Отиваме, и там се е оформила групичка с няколко автомобила, които чакат пред фабриката. Излиза камион с ценната стока и колите тръгваме след него. Отиде до някакъв магазин, там всички слизат, помагат за разтоварването и после се редят на опашка за да купят от бирата :) Пълен цирк сега като си спомня, но тогава беше нормално. Отиваш с няколко каси - после ги даваш на приятелите които са поръчали. Интересна схема и логистика.

Пример просто за дефицитите които имаше тогава.

преди 3 часа, "Саша" написа:

Всъщност сега като цитирам написаното от теб се вижда, че коментара ти трагичен. Само като си помисля, че този коментар е написан от "Модератор", се превръща в още по жалък и безсмислен. Интересно ми е какво образование си завършил? Или е по-правилно да попитам "имаш ли някакво завършено образевание?", например основно? 

Отново потвърждаваш , че важното за тебе и такива като тебе е да нападаш другите. Пак се върни отново и чети.

преди 13 минути, nikssi написа:

Отново потвърждаваш , че важното за тебе и такива като тебе е да нападаш другите. Пак се върни отново и чети.

Измислици, проекция, пропаганда..... 

Теб никой не те е викал в разговора, ти сам се намеси без причина и при това с нападки към мен! 😆 И то при положение, че ти написах да не ме цитираш. 

След като имаш желание да разговаряме мисля да започнем от там дали имаш образование? 😂

преди 32 минути, "Саша" написа:

Измислици, проекция, пропаганда..... 

Теб никой не те е викал в разговора, ти сам се намеси без причина и при това с нападки към мен! 😆 И то при положение, че ти написах да не ме цитираш. 

След като имаш желание да разговаряме мисля да започнем от там дали имаш образование? 😂

Нямам желание да влизам в кочината просто питам дали можеш поне да четеш. Хайде пак реви на админите. 

преди 8 минути, nikssi написа:

Нямам желание да влизам в кочината просто питам дали можеш поне да четеш. Хайде пак реви на админите. 

Бе ко му се обесняваш, 'ората са ти дали табела а тоя заслуги има за 100 вечни банана...

преди 23 минути, nikssi написа:

Аха, затова ли ми дириш коментарите и ме нападаш? 

Какво искаш да докажеш с ниско-интелигентните си изказвания за мен? Опитваш се да ме обвиниш ли? В какво? Дай пример де? Посочи причина? 

Не разбрах дали имаш образование????? 

Всъщност твоите нападки към мен и отговорите, които пишеш много приличат на тези на @communismatic? Да не се окаже, че си в центара на кочината и лежиш посредата на нея, а? 😆 

След всички въпроси, които ти зададох очаквам да цитираш нещо от рода на....

Цитат

много приличат

с изказване....

"Виж са вааа, налапа куката като шаран ваааа" или "Що пак нападаш ората ваааааа"..... Не че имам нещо против, но е жалко и тъжно, особенно за Модератор. Ужас!

Ще те помоля пак учтиво да не ме цитираш, благодаря предварително за разбирането! 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 3

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.