Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 9 часа, "Саша" написа:

Толкова е тъп, че дори не може да проумее, че ние говорим за процеса на консервиране, а не за съдържанието на компотите на баба му!

Искаш, да кажеш, че процеса на консервиране при бирата и компотите е един и същ? Щото даде пример именно с тях, а се оказа, че не си наясно и какво съдържа бирата и какво компота от дюли? Това е пореден бисер от многото ти. Примерно, бирата вари ли се по време на консервиране? 

преди 6 часа, plamen.spam написа:

От България се изисква да сътрудничи при задържането и съдебния процес на лица, обвинени във военни престъпления.

Т.е. ние ще стоим и ще гледаме докато британските милиционери ги задържат? Ясно... Много ги разбираме нещата, определено... Това даже ще го и подчертая, за да се види добре... Интересно само що тук има СКК, която по време на "Народният процес" следи всичко. Явно това е част от "задържането".

преди 9 часа, "Саша" написа:

Дадох му пример с компотите на баба му защо след като в тях няма химикали издържат по няколко години, а въпросният елемент започна да се заяжда какво съдържала бирата и какво съдържали компотите на баба му.

Правилно, да. Как смея, да сравнявам съдържанието на бирата с компота, в едното няма мая, а в другото няма захар. Изобщо и компота и бирата съдържат едно и също.

преди 8 часа, nikssi написа:

Продължавайте да водите смислен разговор.

Водим, да... Не сме спирали даже.

преди 6 часа, "Саша" написа:

Днес бирата се прави от същите продукти, но се филтрира и се консервира. Затова трае по няколко месеца.

Така е, да. И бананите и доматите издържат в Billa един месец на щандовете, щото са истински...

След като ги сварим те се стерилизират и затова не се развалят с месеци. Няма никакви химакали както въпросния потребител се изказа!

😆😆😆

Интересно ми е какво образование си завършил? Или е по-правилно да попитам "имаш ли някакво завършено образевание?", например основно? 

Тира почна да ми копира ироничните подмятания... Чак до там я докарахме. 😆

преди 1 час, nikssi написа:

Хайде пак реви на админите.

Стига, тира никога не е докладвал никой. Изобщо. Грам! :) 

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 7 часа, communismatic написа:
преди 13 часа, plamen.spam написа:

От България се изисква да сътрудничи при задържането и съдебния процес на лица, обвинени във военни престъпления.

Т.е. ние ще стоим и ще гледаме докато британските милиционери ги задържат? Ясно... Много ги разбираме нещата, определено... Това даже ще го и подчертая, за да се види добре... Интересно само що тук има СКК, която по време на "Народният процес" следи всичко. Явно това е част от "задържането".

Можеш да опиташ с още по-голям шрифт, та дано отнякъде изскочи ясно формулирано задължение за създаване на "Народен съд".
Пробвай и с оригиналния текст на английски:
image.png

Изумителна е способността ти да се самозакопаваш.

В стремежа си да докажеш колко си прав, изпускаш "дребни детайли", с които тотално сриваш тезата си.

преди 23 часа, communismatic написа:

първоначално идеята е била, да се направи един общ съд

Ето това е причината нито в проекто-споразумението от Кайро, нито в Съглашението, да присъства задължение за създаване на местен съд.

Това, разбира се, не те спря да излъжеш за Кайро:

преди 23 часа, communismatic написа:

има специална точка, в която се казва, че страната ни е длъжна, да съди виновните за сключването на страната във войната

В международните договори и съглашения задълженията са ясно формулирани, така че да не позволяват интерпретации от типа "Какво е искал да каже авторът?"

преди 8 часа, communismatic написа:

Искаш, да кажеш, че процеса на консервиране при бирата и компотите е един и същ? Щото даде пример именно с тях, а се оказа, че не си наясно и какво съдържа бирата и какво компота от дюли? Това е пореден бисер от многото ти. Примерно, бирата вари ли се по време на консервиране? 

Правилно, да. Как смея, да сравнявам съдържанието на бирата с компота, в едното няма мая, а в другото няма захар. Изобщо и компота и бирата съдържат едно и също.

Водим, да... Не сме спирали даже.

Така е, да. И бананите и доматите издържат в Billa един месец на щандовете, щото са истински...

😆😆😆

Тира почна да ми копира ироничните подмятания... Чак до там я докарахме. 😆

Стига, тира никога не е докладвал никой. Изобщо. Грам! :) 

Дай за доматите? Тези през комунизма с радиацията по-вкусни ли бяха? Оф, забравих че тогава не си бил роден.... А за различни сортове домати да си чувал? Тези в магазините се берат зелени и затова издържат повече от домашните. Сорта им също е по-различен.

преди 1 час, plamen.spam написа:

нито в Съглашението

Ти пак ли за Съглашението бре :lol6:

Не ти ли стигна онзи ден? Я пак ни кажи, можело ли е, или не е можело да изпълним точка 6, а после пак можеш да ни разкажеш как Г. Димитров е заповядал на Великите сили да я включат в документа :giggle1:

преди 13 часа, Gencho 123 написа:
преди 13 часа, "Саша" написа:

Информацията не хапе, тя е навсякъде в интернет. Нужно е само човек да потърси и ще разбере!

Мога да добавя и нещо любопитно за бирата по времето на соца - както повечето неща и тя не се намираше толкова лесно. Тогава Загорката минаваше за една от хубавите бири, и помня как покрай празници, ставаше снабдяването. Баща ми ведннъж ме взема с него, натоварил няколко каси с празни бутилки (от приятели) и хоп с жигулата пред завода на Загорка в Стара Загора (от Казанлък съм т.е. около 30 км до там). Отиваме, и там се е оформила групичка с няколко автомобила, които чакат пред фабриката. Излиза камион с ценната стока и колите тръгваме след него. Отиде до някакъв магазин, там всички слизат, помагат за разтоварването и после се редят на опашка за да купят от бирата :) Пълен цирк сега като си спомня, но тогава беше нормално. Отиваш с няколко каси - после ги даваш на приятелите които са поръчали. Интересна схема и логистика.

Пример просто за дефицитите които имаше тогава.

Примерът който даде беше, че истинската информация не е в интернет. А е точно в това което си видял с очите си. И сега ти го разказваш, и тия дето не са виждали това си мислят, че им правиш верен извод накрая. Или пък може би май и ти си от тях - т.е. разказвли са ти нещо или си го копнал от интернет (където била информацията). 

Само че въобще не е така. Т.е. изовдът дето направи накрая е тотално сбъркан. А това дето го разправи за камиона, за ходенето в завода и т.н. - горе доле да, така беше. И аз мога да ти извадя веднага дузина примери, дето с подобни. 

Но изводът дето дефицитите тогава били по-големи от сегашните - тва е абсолютна лъжа, абсолютно обръщане на нещата на обратно. Тва е точно като днешните обвинения, че Иран бил агресор. Нали им е нагледно и на дечицата, как днешната пропаганда, която не е свобода на словото и която е и в интернет (където било имало информация която не хапе (тая информация, като първо не е информация а е дезинформация, чрез която днешната върхушка, т.нар. елит на нацията хапе България и българите - това са си чисти антибългари измекяри), та нагледно е как днешната пропаганда обръща нещата точно на обратно. 

Сега да кажем и как така стоките постоянно свършваха, а па потреблението беше много по-голямо от днешното. Е тва е като с тока, дето е спирал. Като първо той е спирал редко. Е тва е най-важното. Ржимът на тока 2:2 бееше една или максимум две зими. През другото време, токът пак спираше спорадично. И мога да кажа, че спираше по-често отколкото сега. Ама ако се отчете, че потреблението на домакинствата тогава е било тройно по-голямо от сегашното и вече става ясно под какво натоварване е била електроразпределителната мрежа. Която както и всички мощности, вкл. днешни, вкл. и тия които от днешната антибългарска власт в колаборация с интернетните клакьорчета, които й ръкопляскат унищожиха - всичко това е направено от комунистите. Не от демократите. Тука изпускам кавичките, щото да имат шансон некои дето не са си доучили и английския, да ми се изкарват, на много грамотни. 

Та какво означава всичко това? Еми означава, че покупателната спсобобност под формата на пари (т.е. на прословутите ниски заплати през соца) е била по-голяма от количеството на стоките в магазините. 

Като тука да допълня - стоките често свършваха, известно време, ги нямаше, но после идваха. И през магазините минаваха колосални количества стоки. Тука може да се търси обяснение с нередовността на доставките. 

Като пример мога да дам строителството. Почна да разпитвам наште и други, дето са по-възрастни, как са купували строителните материали, цигли тухли, цимент, когато са строили къщите си. И те почнат да ми разправят подробно, как свършили тухлите и чакат, па свършили циглите - а там дето се произвеждат и продават тия неща чакат много хора на опашка. 

И кво - точно в тоя момент, в България бяха построени жилищата, в които и днес живеят 90% от българите. 

А през това време, тамън докато бългагарите и държавата строяха по над сто хиляди жилища годишно, заедно с къщите може да е имало и над двеста хиляди жилища годишно, държавата построи колосално количество обекти - сгради, заводи, шест хиляди язовира дватрийсет от които огромни. Язовир Огоста е строен двайсет години! 

НДК бе построено и бе готово 1981ва. Само няколко години преди това бе построена Панорама ПЛЕВЕНСКА ЕПОПЕЯ. В същата тая година или следващата, си спомням, че в Берковица бе открит един старчески дом, който ние учениците, от близкото училище ходихме на откриването и там бе съобщено, че обектът струва един милион лева. Тогава. 

И по същото време пак по спомени бе построена и спортната зала в града. Която сега се руши и не могат да я боядисат. Преди около две години уж почнаха да я боядисват. И спряха. Най-важното не направиха - ремонт на покрива, защото тече, арматурата гние, и когато таванът падне, евентуално след ремонта ако изобщо го направят, и когато утрепе два отбора с деца, заедно със зрителите, тогава ще викат, че е чудо. Аз в тая зала съм израснал, ама няма да стъпя повече там, поради съображения за безопасност. 

Друг пример, който онагледява, как хем стоките са свършвали, при това най-важните за живота, хем е имало много повече от сега. И тоя именно пример сега ще обясни перфектно за какво става въпрос. 

Магазините за хляб бяха празни (т.е. нямаше в тях хляб). А пред тях се извиваха опашки. Т.е. те бяха празни, но само в определени моменти на денонощието. Примерно в кварталното магазинче, по равтовете бяха останали няколко хляба докарани вчера. Т.е. хлябът беше студен и до някъде твърд. Някъде към единайсет и нещо, пред магазинчето се заформи опашка от пенсионери, които си нямат друга работа и чакат. А и си говорят. Хлябът го карат да речем в дванайсет и те знаят. Хлябът ще дойде със сигурност. Когато дойде, той е много топъл - чак пари. Карат го от градския хлебозавод. И в тоя момент, има опашка от да речем петнайсет човека. А пред централната хлебарница е доста по-голяма, но май имаше две продавачки там (но съм забравил все пак). 

Та един камион топъл хляб в дървени каси се стоварва в кварталното магазинче. Обичайните заподозряни клиенти почват голямото купуване. Купуват по два по три, по четири даже хлябОВЕ. Някои купуват в тоя момент и вчерашния хляб. Пет хляба по онова време, като количество са равни на десет сегашни, защото по БДС, един хляб трябва да е килограм (сега е по пестин грама и по-малко). По тоя случаи, някои си купуваха половин хляб, който продавачката им разрязваше. 

За кво им е на тия толкова много хляб? Еми хранеха си него и животните. Най-често имаха кокошки. След това кози и свине. На конете не го даваха, защото маята им вреди. 

След това, тоя дето си е купил хляб, докато е топъл и мек яде от него, заедно със семейството си. На следващият ден, това което остане вече не е топъл и вече по-твърд. То се дава на кокошките примерно, като първо хлябът се слага в една кофа с вода - да се разкисне. Кой не е живял през соца, не е виждал такова чудо. 

За козата, хлябът не се разкисваше. 

Та защо се получаваше с хляба тоя парадокс, че хем хората консумираха колосално количество хляб и то качествен, хем магазионите обичайно си седяха полупразни? Всъщност те не го консумираха всичкия - да не са словнове - даваха го на животните. Ама как така ще дават хляб - днес някой дава ли хляб на животните? 

Колограм хляб от най-евтиния, черният (който тогава беше наистина черен и много хубав, за разлика от сегашния) струваше 16 стотинки. Килограм жито беше 40 стотинки. Добруджата беше 26, поради което и той ставаше като цена за животните. 

Комунистите бяха турили цена на хляба, по-малка от тая на суровината от която се произвеждаше хлябът. А пък покупателната спообност на хората (т.е. количеството на парите от прословутите малки заплати през соца) беше по-голяма от количеството на стоките в магазина. Поради тая причина, стоките в магазините не се задържаха. Е ако не се задържаха, дали са били качествени? 

И ако са се изхранвали и животните с хляб, каквито имаше във всяка къща и в малките градове, че и на някои места в София, дали е имало дефицит на хляб? Дали това че бирата се е купувала като същия тоя "топъл хляб" (ай, какви думички -некое детенце, родено днес, дали е виждало топъл хляб в магазините), означава, че бирата е била некачествена? 

Вижте какво, уважаеми, дори днешните пияници не можете да излъжете. А аз съм доста скаран с бирата и не съм баш в час, що се прави в пивоварна. Та мога да ви опиша реалността, както тогава, така и сега, с изключително трезвен поглед и ум. Ама изключително - чак ненормално. Реално помня като слон. 

преди 1 час, "Саша" написа:

Дай за доматите? Тези през комунизма с радиацията по-вкусни ли бяха? Оф, забравих че тогава не си бил роден.... А за различни сортове домати да си чувал? Тези в магазините се берат зелени и затова издържат повече от домашните. Сорта им също е по-различен.

Зелени домати се берат есеньо време, преди да паднат слатние. Слагат се в бидони за туршия. През соца, доматите се беряха зрели и се караха всеки ден от разстояние не повече от трийсетина километра. 

Сортовете през соца, както вече разказвах (но ти явно си отсъствал кога съм го предавал тоя урок), бяха не просто по-различни; не просто по-хубави - а много по-хубави от сегашните.

Т.напр. както обяснявах, червените кръгли домати през соца бяха много вкусни. Имаше и розови, те бяха също вкусно, но никой не е търсил специално розови, защото червените са боклук, както сега. И причината бе, че червените бяха отлични. Ароматни, вкусни - даже бяха по-вкусни от розовите тогава. За сегашните розови,нема що да говорим - както казах,миналата година вече ядох розови домати, вътре в които расте корен на дърво,който излиза от мястото на дръжката. Такова чудо не бях виждал дори и до днес, но явно, създаването на нови, демократични сортове вече е много напреднало, и вече има и домати с арматура, за да издържат докарването им от Турция или евентуално от Тихия океан. 

Същото се отнася, примерно и за малините. Ония сортове, от които се произвеждаше колосално количество продукция, вкл. малиново вино, за което и Бисер Киров пее, бяха по-малко родовити, за разлика от сегашните, но невъзможно вкусни. Сортовете малини които се отглеждаха основно тогава: Рубин, Шопска алена. Плодовете са едри, сладки. Сегашните сортове са лесни за гледане, много раждат, много време, чак до есента. Вкусовите им качества: Кисели -дивите малини са по-сладки. 

Относно радиацията. Кога ставаше въпрос за радиацията, аз съм слушал т.нар. 'Черни западни станции". Бях предупреден от тях. Не трябваше да ям марули и лук, каквито именно продаваше майка ми в магазина за плод и зеленчук на пазара. Обаче, аз бях на диета, в комбинация с всекидневно бягане по 30 км. и денивелация положителна и отрицателна общо - 2200 метра. По тоя случай, ядях марули лук като за световно (вероятно това е върхът на кариерата ми и по ядене на тия неща).

Фактът, че всеки ден опирах до над 1500 метра надморска височина, вероятно е трябвало да означава, че съм се срещал и с радиоактивния облак. Който е до такава степен легендарен, та миналата година ми разказваха, как някаква жена с някакви хора го срещнала в планините около Годеч и само тя оцеляла, макар и заболяла от рак. Всичко друго измряло. Викам й на тая дето ми ги надрънка тия глупости: Добре де, ама около Годеч, освен че планините са по-ниски от Берковската антиклинала, се намира и от другата страна на Стара планина. А и освен това, за тоя легендарен облак се твъди, че се е придвижил на запад, не на юг. 

Прочее, след бомбардировките над Югославия, гугутките и гълъбите в Берковица изчезнаха и ги нямаше най-малко десет години. Факт, с който гълъбарите са запознати отлично. 

След чернобилската авария, гълъбите и гугутките си гугкаха като за световно. А па аз и в момента, ще ти пробягам към пеесет километра на един път и ще ти направя 35 набирания (също на един път). За просовутата радиация съм слушал много работи. Вкл. и че е минала много близко до мене лично, и аз през това време точно, сигурно съм спал. 

...

Обещаният поздрав от Бисер Киров,който пее за гадното комунистическо вино, което се продавашв и в Западна Европа. Между другото, тая песен можеш да я сравниш като качество от сакадъм с пресната българска песен дето била нещо направил на Евровизия

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Не ти ли стигна онзи ден? Я пак ни кажи, можело ли е, или не е можело да изпълним точка 6, а после пак можеш да ни разкажеш как Г. Димитров е заповядал на Великите сили да я включат в документа

Не, аз направо съм шокиран... Заклевам се. 😆😆😆😆😆

преди 3 часа, "Саша" написа:

Дай за доматите?

Кви домати, ве, тир? Питам те, бирата вари ли се? 

преди 3 часа, ох боже! написа:

След чернобилската авария, гълъбите и гугутките си гугкаха като за световно. А па аз и в момента, ще ти пробягам към пеесет километра на един път и ще ти направя 35 набирания (също на един път). За просовутата радиация съм слушал много работи. Вкл. и че е минала много близко до мене лично, и аз през това време точно, сигурно съм спал. 

Вашите истории биха могли да се обединят в разкази, фейлетони. Според мен с малко добавка стават чудни :) Поздравления, че имате такъв мерак да пишете. Не коментирам съдържанието, гледам просто от веселата страна на всичко изписано. Но като човек който бяга редовно от десетина години, съм искрено впечатлен, че едно време сте бягали по 30 км всек ден, а днес можете дори 50 км да избягате. Бих предложил един облог за тези 50 км. Бъдете жив и здрав, важното е да има настроение :) 

По същество по-добре да не казвам нищо, защото има толкова недомислици, че няма смисъл - имало е много пари, затова не е имало стока по магазините. След такова обяснение, няма нужда от коментари. Човек ще рече на запад по същото време нямаха пари, затова магазините им бяха пълни със стока. 

на 10.03.2026 г. в 10:15, communismatic написа:

Ако американците не бяха свалили бай Тошо , сега Правец щеше да е Тайван или Силиконовата долина . Ако американците не бяха свалили бай Тошо , сега още щяхме да сме с най - добрите ,, Здравеопазване и  Образователна система " . До 89 ние изнасяхме в пъти повече отколкото внасяхме , но американците ни прецакаха  всички пазари в СССР и започнаха да ни заливат с Фордове . До 89 хората имаха спестовни книжки , а след 89 кредити . До 89 почти всички имаха собствени жилища ( без алкохолиците и мързеливците ) , след 89 се започнаха ипотекирания . До 89 имаше редовни автобусни линии дори до най - малките населени места ( считайте с по 20 - 30 човека население ) . До 89 имахме прираст на населението , сега имаме мигранти ......

До 89 имаше ранно пенсиониране - след 10 години стаж първа категория , вземаш пенсия и ако работиш и заплата , сега ти трябват 18  години първа категория и 6 друга за да се пенсионираш рано. 

До 89 имаше Белене ,където на  рецидивистите ( ако излязат живи от там ) не им минаваше през акъла да направят повече престъпление , сега се строят затвори със басейни ,където престъпниците живеят по - добре от добрите работещи хора .

Редактирано от Anzhel Dimitrov (преглед на промените)

преди 1 час, Gencho 123 написа:

Не коментирам съдържанието, гледам просто от веселата страна на всичко изписано. Но като човек който бяга редовно от десетина години, съм искрено впечатлен, че едно време сте бягали по 30 км всек ден, а днес можете дори 50 км да избягате.

О, ти бягаш вече от десетина години! Гледайки просто от веселата страна на нещата, я разкажи некой и друг фейлетон по въпроса. Хем ще ти дам такава информация, дето във разните му фитнеси и клубове няма да ти я дадат. 

А иначе, трийсет километра с денивелация 1100 метра нагоре и още толко надолу, на колко километра мислиш, че се равнява - бидейки човек дето бяга вече цели десет години? 

А ако бягаш всеки ден по толкова, тогава какво - как ли почваш да се чувстваш -трябва да знаеш бягайки от десет години. Дори да го гледаш от вееслата страна. 

А сега прибави към това и да не ядеш същевременно един два месеца. Щото да ядеш само марули, ябълки, адки, мед и нищо друго, си е гладуване. Не можеш да си го представиш, нали? Не хич весело - весело е ч един дето се е сетил със закъснение, че трябва да потича малко, понеже в банята му е тясно, си мисли, че може да му е весело, когато му казвам нещо. 

преди 5 часа, ох боже! написа:

Зелени домати се берат есеньо време, преди да паднат слатние. Слагат се в бидони за туршия. През соца, доматите се беряха зрели и се караха всеки ден от разстояние не повече от трийсетина километра. 

Сортовете през соца, както вече разказвах (но ти явно си отсъствал кога съм го предавал тоя урок), бяха не просто по-различни; не просто по-хубави - а много по-хубави от сегашните.

Т.напр. както обяснявах, червените кръгли домати през соца бяха много вкусни. Имаше и розови, те бяха също вкусно, но никой не е търсил специално розови, защото червените са боклук, както сега. И причината бе, че червените бяха отлични. Ароматни, вкусни - даже бяха по-вкусни от розовите тогава. За сегашните розови,нема що да говорим - както казах,миналата година вече ядох розови домати, вътре в които расте корен на дърво,който излиза от мястото на дръжката. Такова чудо не бях виждал дори и до днес, но явно, създаването на нови, демократични сортове вече е много напреднало, и вече има и домати с арматура, за да издържат докарването им от Турция или евентуално от Тихия океан. 

Същото се отнася, примерно и за малините. Ония сортове, от които се произвеждаше колосално количество продукция, вкл. малиново вино, за което и Бисер Киров пее, бяха по-малко родовити, за разлика от сегашните, но невъзможно вкусни. Сортовете малини които се отглеждаха основно тогава: Рубин, Шопска алена. Плодовете са едри, сладки. Сегашните сортове са лесни за гледане, много раждат, много време, чак до есента. Вкусовите им качества: Кисели -дивите малини са по-сладки. 

Относно радиацията. Кога ставаше въпрос за радиацията, аз съм слушал т.нар. 'Черни западни станции". Бях предупреден от тях. Не трябваше да ям марули и лук, каквито именно продаваше майка ми в магазина за плод и зеленчук на пазара. Обаче, аз бях на диета, в комбинация с всекидневно бягане по 30 км. и денивелация положителна и отрицателна общо - 2200 метра. По тоя случай, ядях марули лук като за световно (вероятно това е върхът на кариерата ми и по ядене на тия неща).

Фактът, че всеки ден опирах до над 1500 метра надморска височина, вероятно е трябвало да означава, че съм се срещал и с радиоактивния облак. Който е до такава степен легендарен, та миналата година ми разказваха, как някаква жена с някакви хора го срещнала в планините около Годеч и само тя оцеляла, макар и заболяла от рак. Всичко друго измряло. Викам й на тая дето ми ги надрънка тия глупости: Добре де, ама около Годеч, освен че планините са по-ниски от Берковската антиклинала, се намира и от другата страна на Стара планина. А и освен това, за тоя легендарен облак се твъди, че се е придвижил на запад, не на юг. 

Прочее, след бомбардировките над Югославия, гугутките и гълъбите в Берковица изчезнаха и ги нямаше най-малко десет години. Факт, с който гълъбарите са запознати отлично. 

...

Обещаният поздрав от Бисер Киров,който пее за гадното комунистическо вино, което се продавашв и в Западна Европа. Между другото, тая песен можеш да я сравниш като качество от сакадъм с пресната българска песен дето била нещо направил на Евровизия

Колкото и да се напъваш не можеш да промениш ФАКТА, че през комунизма пресни домати имаш само през лятото. Днес целогодишно има домати, и не само домати, а всякакви зеленчуци. 

През комунизма декември, януари и тк.нт. да ядем пресни зеленчуци е било немислимо, днес е ФАКТ! 

преди 26 минути, ох боже! написа:

А сега прибави към това и да не ядеш същевременно един два месеца. Щото да ядеш само марули, ябълки, адки, мед и нищо друго, си е гладуване. Не можеш да си го представиш, нали? Не хич весело - весело е ч един дето се е сетил със закъснение, че трябва да потича малко, понеже в банята му е тясно, си мисли, че може да му е весело, когато му казвам нещо. 

Както писах, забавни са писанията ви, но точно бягането нямам в предвид (не вадете думите ми от контекста на написаното).. И като казвам, че е смешно - прочетете всичко а не подбирайте само част от това което ви писах, а именно - обяснението как по социализма сме имали много пари и затова не е имало стока по магазините е едно от тези неща които визирам. Бягането го споменах, защото е впечатляващо някой да бяга по 30 км на ден, а днес без подготовка 50 км направо граничи с невъзможното, но вие си знаете най-добре (Респект за тези тренировки, наистина това е много впечатляващо). Смешни са ви обясненията които намирате за някои очевни неща по времето на социализма, смешно е, че си вярвате. В крайна сметка, това е вашето виждане, няма лошо, просто не мога да го приема за сериозно, затова и гледам с усмивка на вашите писания. Виждам, че дори не четете какво ви пиша, така, че е безмислено да се обяснява каквото и да е. Очаквам поредният дълъг монолог за да се позабавляваме малко - за многото пари и малкото стока (следователно на запад са били изключително бедни, след като им бяха пълни магазините) :)

преди 7 минути, "Саша" написа:

През комунизма декември, януари и тк.нт. да ядем пресни зеленчуци е било немислимо, днес е ФАКТ! 

Кво стана, ве, умния? Бирите сваряват ли се, нали уж беше много наясно с нещата? Съдържат ли захар? Кво млъкнА? 😆

преди 12 минути, "Саша" написа:

Колкото и да се напъваш не можеш да промениш ФАКТА, че през комунизма пресни домати имаш само през лятото. Днес целогодишно има домати, и не само домати, а всякакви зеленчуци. 

преди 12 минути, "Саша" написа:

Само през лятото, ама какви домати бяха... Когато един зеленчук или плод го ядеш само няколко месеца в годината, ти се струва по-вкусен...

преди 20 минути, "Саша" написа:

Тоя па не се наяде!!!

Когато някой ден имаш деца, а не котки и ги оставяш да ходят САМИ на училище от първи клас пеша или с автобус на километри разстояние от дома, тогава ми говори за предимствата на днешната действителност!

Когато се ходеше на училище да се учи, а не да се пафкат вейпове, "чайчета" и да се парадира с нови дрешки и автомобили!

Когато апартаментите се оставяха отключени и комшиите бяха сътрапезници, докато децата играят до късни доби навън!

Когато се вдигаха къщи с помощта на колеги и приятели!

Когато ВСЕКИ ходеше поне веднъж в годината на почивка на море с осигурени закуска, обяд и вечеря за стотинки!

Когато който не го мързеше имаше всичко!

Скрий се някъде в кабината и се радвай, че ядеш домати, банани и соеви колбаси по това време, докато къташ пари за нов компютър или лаптоп... Жалка история си!!!

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Ако американците не бяха свалили бай Тошо , сега Правец щеше да е Тайван или Силиконовата долина . Ако американците не бяха свалили бай Тошо , сега още щяхме да сме с най - добрите ,, Здравеопазване и  Образователна система " . До 89 ние изнасяхме в пъти повече отколкото внасяхме , но американците ни прецакаха  всички пазари в СССР и започнаха да ни заливат с Фордове . До 89 хората имаха спестовни книжки , а след 89 кредити . До 89 почти всички имаха собствени жилища ( без алкохолиците и мързеливците ) , след 89 се започнаха ипотекирания . До 89 имаше редовни автобусни линии дори до най - малките населени места ( считайте с по 20 - 30 човека население ) . До 89 имахме прираст на населението , сега имаме мигранти ......

До 89 имаше ранно пенсиониране - след 10 години стаж първа категория , вземаш пенсия и ако работиш и заплата , сега ти трябват 18  години първа категория и 6 друга за да се пенсионираш рано. 

До 89 имаше Белене ,където на  рецидивистите ( ако излязат живи от там ) не им минаваше през акъла да направят повече престъпление , сега се строят затвори със басейни ,където престъпниците живеят по - добре от добрите работещи хора .

А можеше ли през соца като станеш на 40 години, да имаш толкова много активи, че да можеш да си позволиш да спреш да работиш и въпреки това да живееш охолно? 

Къде ги тия пандизи с басейни? 

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Къде ги тия пандизи с басейни? 

Те тука > Новият затвор в с. Самораново - без решетки, със светли стаи и собствен санитарен възел - Програма Хоризонт

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Басеин има ли?

Туй че имат собствен санитарен възел е голямо постижение ли? Че това са европейски изисквания. 

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Басеин има ли?

Туй че имат собствен санитарен възел е голямо постижение ли? Че това са европейски изисквания. 

А бе четете бе, мързели!

image.png.6157d06142bca6e1915f662c09fe9ae5.png

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

А бе четете бе, мързели!

image.png.6157d06142bca6e1915f662c09fe9ae5.png

На територията, на която е построено новото съоръжение, има и  басейн, потвърди Йорданов. 

"Сградите бяха собственост на военните. Самият басейн беше разположен там. Ние само го реновирахме. Основната му цел е използването за противопожарни нужди. Басейнът обаче не  е на територията на затвора, а на учебния център, където предстои да се обучават новозначените служители на ГД "Изпълнение на наказанията"
преди 5 минути, Мечо Хубавеца написа:
На територията, на която е построено новото съоръжение, има и  басейн, потвърди Йорданов. 

"Сградите бяха собственост на военните. Самият басейн беше разположен там. Ние само го реновирахме. Основната му цел е използването за противопожарни нужди. Басейнът обаче не  е на територията на затвора, а на учебния център, където предстои да се обучават новозначените служители на ГД "Изпълнение на наказанията"

Затвор ли е - затвор. Басейн има ли - има. Пояснението е за тези, които си мислят, че ще се ползва за тези цели... 

преди 8 минути, Joss Bomon написа:

Затвор ли е - затвор. Басейн има ли - има. Пояснението е за тези, които си мислят, че ще се ползва за тези цели... 

Басейнът обаче не  е на територията на затвора, а на учебния център, където предстои да се обучават новозначените служители на ГД "Изпълнение на наказанията".

Според теб тия хайвани затворници ще прескачат оградата и ще се къпят в басеина?

Цитат

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

Според теб тия хайвани затворници ще прескачат оградата и ще се къпят в басеина?

Нямаш си представа какви облаги си издействат платежоспособните хайвани... Със или без басейни, сравненията с тогава и сега са факт. Коментирахме това:

преди 2 часа, Anzhel Dimitrov написа:

преди 1 час, "Саша" написа:

Некой в тая тема май наскоро беше турнал снимка, как изглеждаше отвътре една оранжерия през соца. Точно таквва беше и оранжерията от Берковица по пътя за Михайловград (Монгана, Фердинанд, Кутловица), на разклона към с. Мездрея, т.е. на три км. от центъра на града. Оранжерията беше нещо като кореком, само че в нея имаше земеделски култури. Говорим като за онова време, но и днес в сравнение с днешните оранжерии, пак изглежда така. 

В оранжерията за която говоря се отглеждаха краставици, ягоди, карамфили и домати. 

И да - целогодишно. По една случайност фирмения магазин и на оранжерията и иаобщо на АПК Берковица беше тоя в който продаваше майка ми. 

И както вече споменах, на ден е продавала по хиляда щайги. Т.е. десет тона, вкл. оранжерийна продукция. Плюс зелето си е отделно, а от време на време и разни други неща. 

И между другото, да отбележа, че желанието да ядем пресни зеленчуци произведени в оранжерия е разточителство. Няма в проридата толкова ресурси, за да бъде задоволено растящото в геометрична прогресия човечество, всеки човек от което иска да си има собствен автомобил, да ходи с него и до кенеф, да сърфира през гори и ливади, па и пресни зеленчуци и плодове кога им не е сезона. Това нещо е невъзможно. Сега му е апогея и скоро ще свърши. 

Гледайте внимателно какви ги върши чичо Дончо. Той сега ще ви спре и петрола и газта. След което  по пейзажа на България ще останат много паркирани автомобили, които просто ще си стоят. А оранжерийното производство ще стане много скъпо като себестойност и ще отпадне. Да е само това ще е радост голяма. Но лошото е, че ще има и сериозно изтребление, на населението на света. Това не е моя фантазия. Още от седемдесетте години, именно западният елит ги говори тия неща - същият на когото много искате да правите свирки. 

Сега обае видехте, ли как палестинците просто бяха изтребени. Ясер Арафат навремето се изказваше, че арабите ще победят евреите с утробите на жените си. Евреите просто почнаха (продължиха в нарасваща степен), да ги изтребват. 

Същото се случи и в началото на атаката на САЩ и Израел срещу Иран. Те просто изтрепаха един пансион с девици. Това беше и ритуално убийство. И то по Талмуда. Но не само това. А и начало на това което започва. 

Та както казах, не е възможно разточителството. Много искате, защото сте много лакоми и тъпи. 

преди 1 час, Gencho 123 написа:

защото е впечатляващо някой да бяга по 30 км на ден, а днес без подготовка 50 км

Ти как подразбра, че е без подготовка? Кога съм казал такова нещо.Знаеш ли че точно преди да ти отговоря, току-що се върнах от крос - седемосемнайсет километра, по същия маршрут с въпросната денивелация. Избягах го малко под два часа, бягайки със средно за възможностите ми темпо. 

И освен това, 30те километра на ден на времето са без да ти разправям и за останалите подробности. Не това ми беше целта. Ставаше въпрос ако си спомняш, за прословутата чернобилска радиация. За която всеки като тебе се сеща. Защо никога не се сещате за бомбардировките над Хирошима? 

Защо никога не се сещате, за ядрените опити на островите на Полинезия, където са обяснявали на местните жители, че трябва да се преместят на съседните острови, където щяло да бъде безопасно. А всъщност не само че е било опасно, ами американците си правили опити, какво влияние ще окажат ядрените бомби на хората, които са не много далече от ядрения взрив. 

В Чернобил стана авария. Според някои даже, това е умишлен саботаж на западни подривни елементи. 

Едното е авария. Другото е агресия. Като и това в Сърбия, когато меткаха обеднен уран, та гълъбите и гугутките изчезнаха. Да повторя за глухите - всички гълъбари са наясно с тоя железен факт. Питайте хора от района на Берковица (т.е. близо до границата - за другите места не знам). 

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

А можеше ли през соца като станеш на 40 години, да имаш толкова много активи, че да можеш да си позволиш да спреш да работиш и въпреки това да живееш охолно? 

Не можеше. То и сега не може. Могат само някои. Тия правоимащи са се ояли много по-яко от комунистическите АБПФК и Политбюро. Прочее, част от тях са бивши комунисти. Но и те ядат пасти в сравнение със западните рентиери. Все още малцината българи-парвенюта, компрадори на ония там, не могат да станат като тях. Абе компрадорите са си компрадори, не са тия които ги командват. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 3

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.