Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Linux Mint като втора ОС, без да се налага да махам първата ОС?

PigMan9GolqmotoPrase
Виж решението Разрешен от vpvelev,

Препоръчан отговор

Имам лаптоп с Windows 10, но искам да инсталирам и Linux Mint като втора ОС. Не искам да махам Windows или да го преинсталирам, тъй като вече имам важни файлове, които съм запазил под тази ОС, Windows 10. Има ли някакъв начин да инсталирам Linux Mint, и да мога да избирам коя ОС - Windows или Linux - да се boot-не при стартиране на лаптопа, от Boot Menu-то, което би трябвало да се появи автоматично след включване на лаптопа, ако има инсталирани повече от една операционни системи?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, FatMan9 написа:

Не искам да махам Windows или да го преинсталирам, тъй като вече имам важни файлове, които съм запазил под тази ОС, Windows 10.

Ти важните файлове не ги запазвай никога на диск или дял на който ти е инсталирана някаква ОС - Windows или Linux. Всички важни файлове и данни трябва да ти са на отделен диск. Така че да не ти се налага да задаваш въпрос дали ако инсталираш едното няма да ти се скапе другото. И да се скапе щом важните данни са ти на друг диск, тогава не е толкова страшно че ти се е скапал Windows или Linux.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, vpvelev написа:

Ти важните файлове не ги запазвай никога на диск или дял на който ти е инсталирана някаква ОС - Windows или Linux. Всички важни файлове и данни трябва да ти са на отделен диск. Така че да не ти се налага да задаваш въпрос дали ако инсталираш едното няма да ти се скапе другото. И да се скапе щом важните данни са ти на друг диск, тогава не е толкова страшно че ти се е скапал Windows или Linux.

Спокойно, имам няколко back-ups на флашки, друг компютър, и облак (cloud).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може. Като за начало ти трябва отделен дял. Буутваща флашка се прави с rufus. Инсталацията е малко врътка на фона на джама, но има клипове достатъчно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, S197 написа:

Може. Като за начало ти трябва отделен дял. Буутваща флашка се прави с rufus. Инсталацията е малко врътка на фона на джама, но има клипове достатъчно. 

Знам как се прави инсталацията. Проблема е, че не знам как да направя втори дял, без да се форматира първия дял и да изчезнат файловете.

В момента солидния ми диск има два дяла - C (455GB) и D (5GB). Как мога създам втори дял от C и да е 300 гигабайта, без да се заличат в момента съществуващите файлове в C?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вземаш един Правец 8, искаш от НАСА процесора на Вояджър 1 и си готов. Само да не забравиш да интегрираш флашката, защото ако я дезинтегрирана ще направиш късо съединение в комшията и жена му може да пометне.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, FatMan9 написа:

Знам как се прави инсталацията. Проблема е, че не знам как да направя втори дял, без да се форматира първия дял и да изчезнат файловете.

В момента солидния ми диск има два дяла - C (455GB) и D (5GB). Как мога създам втори дял от C и да е 300 гигабайта, без да се заличат в момента съществуващите файлове в C?

Ама ти наистина си "гений" :) Ка системния дял е 455, а другия 5? Какво правишна 5 гъби дял?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, NewRedDragon написа:

Ама ти наистина си "гений" :) Ка системния дял е 455, а другия 5? Какво правишна 5 гъби дял?

Лаптопа дойде по този начин. В C се намира операционната система и други неща, а в D се намира папка Autorun и файлове свързани с допълнителния потребителски интерфейс от Acer, който е насложен върху този на Windows.

Нещо подобно като MIUI върху Android...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лаптопа дойде по този начин. В C се намира операционната система и други неща, а в D се намира папка Autorun и файлове свързани с допълнителния потребителски интерфейс от Acer, който е насложен върху този на Windows.

И е станало-Miaouuuu on the Shit

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дали? Айде скривай се вече!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, NewRedDragon написа:

Дали? Айде скривай се вече!

Да.

Защо да се скривам?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Orgasmatron написа:

Шест човека,паднахме от смях,с този autorun.

Не ми ли вярваш, че в има такива неща? Ако искаш, ще ти покажа снимка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, FatMan9 написа:

Не ми ли вярваш, че в има такива неща? Ако искаш, ще ти покажа снимка.

Не бе,вярвам ти.Сигурен съм,че ги имаш и на облак(cloud).И ги стартираш,през VIM.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение
преди 2 часа, FatMan9 написа:

Стартираш от флашката Линукс Минт и той идва с програмата GParted. Стартираш я и избираш диск C . След това избираш Resize/Move i си заделяш или с плъзгача, или пишеш директно колкото искаш да заделиш, например 100 000.

nZJBrDg.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, vpvelev написа:

Стартираш от флашката Линукс Минт и той идва с програмата GParted. Стартираш я и избираш диск C . След това избираш Resize/Move i си заделяш или с плъзгача, или пишеш директно колкото искаш да заделиш, например 100 000.

nZJBrDg.png

Това може ли да се направи от Disk Management?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, vpvelev написа:

Пробвай.

Ако създам ново място, то ще се покаже ли като трети диск в My Computer? Сега имам и D. Трето ще се покаже ли е ще бъде ли налично? В смисъл такъв, да не стане така, че да изгубя мястото и то да стане недостъпно?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, FatMan9 написа:

Ако създам ново място, то ще се покаже ли като трети диск в My Computer? Сега имам и D. Трето ще се покаже ли е ще бъде ли налично? В смисъл такъв, да не стане така, че да изгубя мястото и то да стане недостъпно?

Като го заделиш ако от Windows го правиш няма да го форматираш и да му даваш букви. Нали на него ще слагаш Линукс Минт. Затова ти казах да го заделиш от Минт и още както си в Минт да го инсталираш на това заделено място. По време на инставацията ще отидеш на точката на която изрично да му кажеш къде да се инсталира Минт. Има много видеа по въпроса за инсталиране на Минт.

e8RFdmG.png

Твоето ще е нещо от рода на /dev/sda2.

https://www.tecmint.com/install-linux-mint-cinnamon/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, vpvelev написа:

Като го заделиш ако от Windows го правиш няма да го форматираш и да му даваш букви. Нали на него ще слагаш Линукс Минт. Затова ти казах да го заделиш от Минт и още както си в Минт да го инсталираш на това заделено място. По време на инставацията ще отидеш на точката на която изрично да му кажеш къде да се инсталира Минт. Има много видеа по въпроса за инсталиране на Минт.

e8RFdmG.png

Твоето ще е нещо от рода на /dev/sda2.

https://www.tecmint.com/install-linux-mint-cinnamon/

Готово. От Disk Management заделих 100 гигабйта, които сега е виждат като Unallocated и в My Computer няма показан трети диск с трета буква.

Сега само остава да пусна Linux инсталатора, и да избера новото място като директория, където да се инсталира Linux. Обаче, това ще го направя утре, тъй като сега се изморих.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, FatMan9 написа:

Готово. От Disk Management заделих 100 гигабйта, които сега е виждат като Unallocated и в My Computer няма показан трети диск с трета буква.

Сега само остава да пусна Linux инсталатора, и да избера новото място като директория, където да се инсталира Linux. Обаче, това ще го направя утре, тъй като сега се изморих.

Прочети все пак из нета как се инсталира Минт, ако не си го правил досега. Така да видиш на теория как е. Не е трудно но не бързай да не пропуснеш нещо или да объркаш в някоя от точките какво да напишеш или избереш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
на 18.10.2022 г. в 20:48, FatMan9 написа:

Това може ли да се направи от Disk Management?

Може, обаче рискуваш гличове. Една от причините да набия шута на Бозата завинаги беше, че при разделянето на едно SSD на два дяла, тъпият диск мениджър направи единия дял да е MBR, а другия - GPT. Заради тази майкрософтска некадърност имаше много гличове по време на използването на Бозата, накрая просто ми писна и я натирих завинаги. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Валсо написа:

Може, обаче рискуваш гличове. Една от причините да набия шута на Бозата завинаги беше, че при разделянето на едно SSD на два дяла, тъпият диск мениджър направи единия дял да е MBR, а другия - GPT. Заради тази майкрософтска некадърност имаше много гличове по време на използването на Бозата, накрая просто ми писна и я натирих завинаги. :D

Ей заради такива умници като теб, Линукс Десктоп няма никога да бъде фактор, глупости и хейт, при това без предлагане на конкретно решение. Че и лайк си получил. Похвално!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...