Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Горят ли по-малко ток старите монитори отколкото новите монитори?

Препоръчан отговор

Здравейте.

Помните ли мониторите преди плазмените монитори? Става въпрос за големите, дебели, бели монитори, които имаха голям транзистор и бяха квадратни.

Говоря за компютърните монитори от ерата на Windows XP и преди това.

Имам един въпрос относно тези монитори: те по-малко енергия ли изискват от новите монитори?

Ако купя такъв стар монитор за компютъра си, компютъра по-малко енергия ли ще хаби? Аз мисля, че да, тъй като старите монитори имат по-малко пиклеси, което би трябвало да означава, че изискват по-малко rendering и по-малко обработка от страна на видео картата.

Прави ли съм? Ако да, откъде мога да купя такъв ретро монитор?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, ncl написа:

Старите монитори харчат повече от новите.

Може ли да ми обясниш защо  така, защо старите монитори харчат повече ток от новите монитори?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, FatMan9 написа:

Може ли да ми обясниш защо  така, защо старите монитори харчат повече ток от новите монитори?

Да кажем, защото бях лампови, а лампите искат повече ток.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Да кажем, защото бях лампови, а лампите искат повече ток.

И сега ще започне да те разпитва, дали може да смени лампите със лед крушки! Може и цяла тема да създаде.:D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

И сега ще започне да те разпитва, дали може да смени лампите със лед крушки! Може и цяла тема да създаде.:D

Дори няма и да му отговоря, но ако иска и бензинова лампа може да сложи! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, FatMan9 написа:

Помните ли мониторите преди плазмените монитори?

Aз не си спомням плазмената технология да е ползвана при комп. монитори

преди 2 часа, FatMan9 написа:

Аз мисля, че да, тъй като старите монитори имат по-малко пиклеси, което би трябвало да означава, че изискват по-малко rendering и по-малко обработка от страна на видео картата.

Пълна глупост! Между другото, дори видеокартата да раоти в даден момент в някакъв по енергоспестяващ режим, това няма да се отрази драстично на консумацията на PSU от AC мрежата на цялата система

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хехе поредната нова теория на гения в КИ Мазньо :lol6:

Доколкото помня старите монитори бяха с кинескопи а тази технология лапаше доста ток и яко грееше

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кое колко консумира го пише на етикета отзад. Също и в техническите характеристики, които ще ти каже всяка търсачка, стига да я попиташ.

преди 3 часа, FatMan9 написа:

плазмените монитори

Такова поне за персонална работа не съм виждал.  Понякога разни мангусти влачат такива от европата като мислят че е телевизор. Ама нямат нито тунер, нито говорители, нито дистанционно. Плазми като технология са с размер над 42"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, petie1 написа:

Хехе поредната нова теория на гения в КИ Мазньо :lol6:

Доколкото помня старите монитори бяха с кинескопи а тази технология лапаше доста ток и яко грееше

Ами три лампи имаха само за цветовете ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, Емил Костов написа:

Ами три лампи имаха само за цветовете ;)

И как се предполага тогава че са горели по малко ток? Или сега Мазньо ще се мъчи да пренапише и законите на електрониката щот с компютърната теория много успя? :lol6:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Филипов написа:

Кое колко консумира го пише на етикета отзад. Също и в техническите характеристики, които ще ти каже всяка търсачка, стига да я попиташ.

Кое колко консумира (реално) - ще ти каже само електромер, ама индивидуален - за това устройство!

Защото енергията се мери в Ват-часове, а отзад пише максималната моментна мощност - във Ватове!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 часа, FatMan9 написа:

Здравейте.

Помните ли мониторите преди плазмените монитори? Става въпрос за големите, дебели, бели монитори, които имаха голям транзистор и бяха квадратни.

Говоря за компютърните монитори от ерата на Windows XP и преди това.

Имам един въпрос относно тези монитори: те по-малко енергия ли изискват от новите монитори?

Ако купя такъв стар монитор за компютъра си, компютъра по-малко енергия ли ще хаби? Аз мисля, че да, тъй като старите монитори имат по-малко пиклеси, което би трябвало да означава, че изискват по-малко rendering и по-малко обработка от страна на видео картата.

Да, да, абсолютно си прав! И колко по-голям е диагоналът, толкова по-малко енергия харчи. Trinitron и Diamondtron са капиталистическа измама, задължително си търси монитор на Proview от '96-та!!! В OLX има скрападжии, които изкупуват такива неща. Можеш там да попиташ някого, дали няма да ти продаде нещо, все още работещо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...
на 19.10.2022 г. в 12:12, PigMan9 написа:

Не си прав. Харчат и отгоре. Съвсем отделен е въпросът какъв е шанса ти да намериш такъв със запазен кинескоп.

Не си губи времето с глупости. Нито ще е на нивото на един 2К монитор, нито ще доближава дори до двойната му консумация.

Иначе разбирам носталгията ти към кинескопните монитори, но онова време отмина и никога няма да се върне.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...