Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

BSOD, Event 1001 в Windows Event Viewer

nedqlkow

Препоръчан отговор

Здравейте колеги,
в 2 последователни дни ми се случва компютърът ми да се рестартира по време на гейминг с един и същ код на грешка в Windows Event Viewer - 1001, което доколкото разбирам е свързано с работата на паметта. Компютърът разполага с 2 плочки по 8 GB RAM Kingston FURY Beast Black RGB 16GB(2x8GB) DDR4 3200MHz CL16, които са настроени през BIOS да работят на 3200 MHz. Останалите параметри, които биха могли да имат отношение са както следва:

процесор - Intel Rocket Lake Core i5-11400F
дънна платка - GIGABYTE B560M DS3H V2
видео карта - GIGABYTE GTX 1660 SUPER OC 6GB GDDR6 192 bit
SSD - KINGSTON NV1 M.2-2280 PCIe NVMe 500GB

Прилагам и error report-a, предполагам би могъл да бъде от полза. Някой има ли идея на какво се дължи и как да го отстраня?

- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
- <System>
  <Provider Name="Microsoft-Windows-WER-SystemErrorReporting" Guid="{ABCE23E7-DE45-4366-8631-84FA6C525952}" EventSourceName="BugCheck" /> 
  <EventID Qualifiers="16384">1001</EventID> 
  <Version>0</Version> 
  <Level>2</Level> 
  <Task>0</Task> 
  <Opcode>0</Opcode> 
  <Keywords>0x80000000000000</Keywords> 
  <TimeCreated SystemTime="2022-11-21T17:30:00.2933146Z" /> 
  <EventRecordID>4618</EventRecordID> 
  <Correlation /> 
  <Execution ProcessID="0" ThreadID="0" /> 
  <Channel>System</Channel> 
  <Computer>Nedyalkovs-PC</Computer> 
  <Security /> 
  </System>
- <EventData>
  <Data Name="param1">0x0000001a (0x0000000000061941, 0x0000028e4a890175, 0x000000000000000d, 0xffffab8501f6f3c0)</Data> 
  <Data Name="param2">C:\Windows\MEMORY.DMP</Data> 
  <Data Name="param3">812ee27f-1bfe-49a4-9a83-4db86fdcdde3</Data> 
  </EventData>
  </Event>

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На първо време върни паметите на стандартната честота, без XMP и виж дали ще го има пак проблема. Следваща стъпка - тествай паметите 1 по 1.

Тази грешка е много обща и просто показва, че дадено приложение е крашнало. Може да е и заради драйвери или просто приложението е счупено.

How to fix Windows Error Reporting Event ID 1001? (ugetfix.com)

Ако го прави само при една игра, а при други няма проблеми, пробвай да я преинсталираш на първо време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Raze написа:

На първо време върни паметите на стандартната честота, без XMP и виж дали ще го има пак проблема. Следваща стъпка - тествай паметите 1 по 1.

Вчера пуснах build-in ram checker-а на Windows, който не откри никакви проблеми по RAM паметта.
Ще пробвам да изключа XMP, за да проверя дали ще се появи отново проблемът.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре ще е да покажеш и грешката от синия екран, ако има такъв преди рестарта.

Виж ми и горния пост, добавих още неща.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Raze написа:

Добре ще е да покажеш и грешката от синия екран, ако има такъв преди рестарта.

Виж ми и горния пост, добавих още неща.

Направих всички тези стъпки преди да отворя темата. Иначе го прави при две различни игри, без да има реално BSOD, просто играта freeze-ва за 3-4 секунди, след което компютъра се рестартира - това е.
Ще спра XMP на този етап и ще проверя дали ще се натъкна пак на тази грешка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да пробваш и това, ще ти даде какви са последните крашове на системата и от какво:

Resplendence Software - WhoCrashed, automatic crash dump analyzer

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Raze написа:

Може да пробваш и това, ще ти даде какви са последните крашове на системата и от какво:

Resplendence Software - WhoCrashed, automatic crash dump analyzer

Опитах с тази програмка, но не засича crash, а такъв има.
Не съм инсталирал и подозрителни софтуери напоследък. Да се надяваме, че след спирането на XMP няма да има проблем отново.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не разбрах с една и съща игра ли го прави проблема или при всички е така? Проблема може и да е в захранването - знаеш ли му марката и модела? А относно отчитането на крашовете, виж дали ти е активиран лог-а на windows при крашове.

How to manage crash dump settings on Windows 10 | Windows Central

Само махни отметката за автоматичен рестарт, така ще виждаш сините екрани, ако има такива.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Raze написа:

Не разбрах с една и съща игра ли го прави проблема или при всички е така? Проблема може и да е в захранването - знаеш ли му марката и модела? А относно отчитането на крашовете, виж дали ти е активиран лог-а на windows при крашове.

How to manage crash dump settings on Windows 10 | Windows Central

Само махни отметката за автоматичен рестарт, така ще виждаш сините екрани, ако има такива.

До момента го е правило при 2 различни игри и всички пъти е било с активиран XMP.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Power limit на колко си сетнал на процесора и с какво го хладиш? Да не позагрява?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Power limit на колко си сетнал на процесора и с какво го хладиш? Да не позагрява?

Процесорът държи перфектни температури, 30-33 градуса idle и не повече от 70 при интензивен гейминг.

Ако играта не го изисква, намалявам на 99%, за да не пуска turbo boost, но дори с него не съм виждал ядро да става по-горещо от 73-74 градуса след часове gaming на 1080p и high настройки.

Същото се отнася и за GPU - не повече от 75 градуса след часове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, цър-вул написа:

Качи C:\Windows\MEMORY.DMP на https://dox.abv.bg/ и дай линк към файла

Странното е, че имаше такъв файл, но след като спрях XMP вече го няма. Явно ще трябва да изчакам дали ще се случи пак и, ако се случи, да го кача тогава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Създаването на този файл няма нищо общо с xmp! Той се създава при срив на системата. Управлява се от systempropertiesadvanced >Startup and Recovery>[Settings...]

image.png.c6bc913aff383afda1d863961c8fcc44.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, цър-вул написа:

Създаването на този файл няма нищо общо с xmp! Той се създава при срив на системата. Управлява се от systempropertiesadvanced >Startup and Recovery>[Settings...]

image.png.c6bc913aff383afda1d863961c8fcc44.png

Може би не се изразих правилно. Наясно съм какво е memory.dmp, имаше създаден такъв файл с размер около 800-900MB, но след рестартирането на компютъра с оглед на влизането в BIOS и спирането на XMP, файлът не е наличен на мястото, на което беше. Windows search също не го открива.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, цър-вул написа:

Чакаме следващия дъмп... Направо го качи на dox.bg ако се появи

Надявам се, че няма да има такъв, но ако все пак се случи, ще го кача веднага.
На базата на това, което намирам като информация в интернет, е напълно във възможностите на XMP да предизвика подобно поведение на компютъра.
Тази вечер ще го натовря малко повече да видим дали ще се появи проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, цър-вул написа:

Провери/пипни си (намали по малко напрежение/честота) настройките на XMP профила.

Директно съм го спрял. За тези 10 FPS, които <евентуално> ще спечеля от него, не искам да се чудя кога ще крашне компютъра. Ще се оправя и без тях :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, nedqlkow написа:

До момента го е правило при 2 различни игри и всички пъти е било с активиран XMP.

Така и не споменахте с какво захранване сте понеже и то може да има роля в проблема!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Така и не споменахте с какво захранване сте понеже и то може да има роля в проблема!

Захранването е Seasonic 550W Bronze - B12 BC-550.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, nedqlkow написа:

Захранването е Seasonic 550W Bronze - B12 BC-550.

Аз клоня към софтуерен проблем вече ! Бих направил няколко теста за стабилност на системата с Prime95, OCCT дали ще се получи краш!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Аз клоня към софтуерен проблем вече ! Бих направил няколко теста за стабилност на системата с Prime95, OCCT дали ще се получи краш!

Веднага след като се получи първия BSOD направих тест с Windows Memory Diagnostic Tool, който не откри никакви проблеми с RAM-та при нито един от тестовете.
Преди да разбера за XMP и да го активирам(преди около 10тина дни), направих няколко stress test-а с различни софтуери, включително Prime95 мисля и нямаше проблеми.
На компютъра няма инсталирани никакви съмнителни софтуери встрани от тези, които идват фабрично и ежедневни потребителски като Telegram, Viber и т.н. Не съм инсталирал ръчно драйвъри или изтривал налични такива, всички ъпдейти са инсталирани през Windows Update.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, nedqlkow написа:

Веднага след като се получи първия BSOD направих тест с Windows Memory Diagnostic Tool, който не откри никакви проблеми с RAM-та при нито един от тестовете.
Преди да разбера за XMP и да го активирам(преди около 10тина дни), направих няколко stress test-а с различни софтуери, включително Prime95 мисля и нямаше проблеми.
На компютъра няма инсталирани никакви съмнителни софтуери встрани от тези, които идват фабрично и ежедневни потребителски като Telegram, Viber и т.н.

Тогава остава да е в самата играта , особенно ако е кракната!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Тогава остава да е в самата играта , особенно ако е кракната!

Както написах и по-горе до момента се е случвало в 3 ситуации, в 3 различни игри. Не мисля, че играта би могла да бъде причина тук.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...