Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Какво стана с руското "оръжие-чудо"?


Звяра!!!

Препоръчан отговор

През последните пет години Русия обяви различни нови високотехнологични оръжия. Новите оръжия включват изтребител от пето поколение, нов танк, роботизирана бойна машина, хиперзвукова ракета и механоидни бойни системи.
Но само едно от тези оръжия е използвано досега във войната в Украйна.

Инвазията на Русия в Украйна е в трудна фаза. Осем месеца след началото на войната руските войски са изтласкани от половината от завладените през пролетта територии. Преминаването на руската армия към глуха отбрана поставя Москва в неудобно положение дори само защото именно Русия е инициаторът на този конфликт.
Войната ясно показа, че руските въоръжени сили са били дълбоко погрешни от самото начало, липсва им почти всичко, включително модерна техника.
Слабото представяне на руската армия повдига въпроса: какво се случи с прехваленото „ оръжие- чудо“ на Путин? Русия обяви няколко революционни нови оръжейни системи в годините, водещи до войната, от пилотирани от хора бойни проходилки до роботизирани танкове, но за осем месеца на практика нито една от тях не видя битка.

Време е да се потопите в света на руските военни чудеса, които се изпариха ...

 

Основен боен танк Т-14"Армата"


Днешните руски танкове, включително T-72B1, T-72B3, T-80BM и по-новата серия T-90, всички проследяват произхода си до оригиналния основен боен танк T-72 и наследяват всички недостатъци на танка.
Танкът T-14 Aрмата, представен през 2015 г., трябваше да поправи това. "Армата" беше нов танк, въоръжен със 125-милиметрово оръдие, система за активна защита "Афганит" и дори ядрени снаряди. Основната характеристика е необитаема кула, маса сензори и тежкотоварна капсула за екипажа. Многократно е заявявано, че Русия, като част от своята програма за превъоръжаване ГПВ-2020, трябваше да построи 2000 танка "Армата" до 2020 г.
През август 2021 г. руски държавни медии съобщиха, че 20 броя „Армата“ ще бъдат доставени преди края на годината. Съобщава се, че новият танк е по-скъп, отколкото се смяташе първоначално. Много компоненти, дори LCD дисплеи за екипажа, бяха внесени и източниците им на доставка бяха подкопани от западните санкции заради нахлуването в Крим през 2015 г. Докато Русия е хвърлила 60-годишни танкове Т-62 на фронтовата линия, Армата все още не се появява, което предполага, че дори сухопътните сили да имат 20 танка, те не са боеспособни.

 

Бойна проходилка "Игорек" от КалашниковБойната проходилка "Игорек" не е ходила близо до Украйна. Едно от най-необичайните „чудотворни оръжия“ беше „Игорек“, „управляема двунога проходилка“, която дебютира през 2018 г. Игорек е разработен от концерна Калашников, руски производител на оръжия. По време на оръжейната изложба „Армия-2018“ беше показана златиста „бойна проходилка“.
Не е изненадващо, че "Игор" не се е виждал и чувал повече от четири години. Бойните проходилки като концепция са несъвършени и способността за движение вероятно ще отнеме много години на развитие, за да бъде практична на бойното поле. Вероятно цялата система е била рекламен трик, предназначен да накара хората да мислят различно за марката Калашников, която се свързва най-вече с Русия, партизанските движения по света и уличните банди.
"Игорек" не е нищо повече от концепция, всъщност на изложението те показаха модел, който не само не ходи напълно - той трудно може да стои и представлява определена посока, в която концернът "Калашников" щеше да се движи. След глобалния смях над Игор, надявам се усилията и парите на концерна да бъдат изразходвани за по-важни разработки.
Между другото, моят приятел Кайл все още беше скромен. Но той можеше да ходи на "робот-куче с гранатомет" за милион рубли.
Освен това, скандалът около дръзкия „робот“ не беше свързан с откровено окаяния му дизайн, който не позволяваше реалното му използване, а с цената, тъй като „руските разработчици“ обявиха цената от милион рубли, а Роботът Ali-express струва четири пъти по-малко.
Е, товароносимостта на робота е много съмнителна.
Едно е да се блъскаш празна метална кутия на килима на форума "Армия ...", а друго е с истинска РПГ в донецката кал. Ясно е, че "проектът" е за боклука.

"Роботизирана бойна машина "Уран-9"

Бойни роботизирани превозни средства Уран-9 се виждат на Червения площад в Москва, Русия, 9 май 2022 г. Любопитното е, че нито един от тези роботи не се озова в Украйна.
В края на 2010 г. Русия изоставаше от Запада в разработването на роботизирани бойни системи. Тогава от нищото през 2016 г. се появи роботизираната бойна машина Уран-9. Верижният робот, с размерите на малък камион, разполагаше с 30-милиметрово оръдие, противотанкови ракети и 7,62-милиметрова картечница. Уран-9 беше намек към бъдещето, в което един-единствен руски войник можеше без усилие да управлява роботизирани танкове отзад, унищожавайки вражески танкове многократно по-скъпо.
Очевидно това бъдеще беше и все още е научна фантастика. През 2018 г.Уран-9 беше разположен заедно с руските сили в Сирия, където роботизиран танк се бореше да поддържа безжична комуникация с човешките си контролери. Нито един Уран-9 не е открит в Украйна от началото на войната, любопитно отсъствие, като се има предвид, че Русия е изправена пред остри проблеми с работната сила и работеща роботизирана бойна машина би помогнала за облекчаването им. Отсъствието на Уран 9 във войната предполага, че техническите проблеми са били дори по-лоши от първоначално съобщените.
Да, в Сирия "Уран-9" се оказа просто ужасен. Реалният обхват се оказа в рамките на 300-500 метра от оператора, имаше проблеми със стрелбата от 30-мм оръдие, роботът не можеше да стреля в движение поради нестабилизиран мерник. Освен това гъсениците на Уран-9 се оказаха ненадеждни и се нуждаеха от чести ремонти в полеви условия.
Тук обаче си струва да се отбележи, че въпросът за фината настройка е отделен въпрос и понякога отнема много време. Но нищо не е невъзможно, така че има смисъл да не се правят заключения за Уран-9 все още, особено след като е наистина обещаваща и с прилична оръжейна система (12 РПО заряда са „прикрепени“ към 30-мм оръдие и 7,62 -mm картечница "Бъмбълби" и 4 ATЖM "Атака".

 

Изтребител СУ-57


Русия разчита в голяма степен на бойни самолети, които са подобрения на съветските изтребители от Студената война. Су-57, известен в НАТО като „Криминале“, е замислен като първия изтребител на нова Русия. Оборудван с мощен радар, далекобойни ракети въздух-въздух, стелт технология и двигатели, които му позволяват да лети над скоростта на звука без допълнително изгаряне, изтребителят от пето поколение беше пряко предизвикателство за американския F-22 Raptor.
Су-57 беше представен за първи път през 2010 г. Дванадесет години по-късно се смята, че руските въздушно-космически сили разполагат между шест и 15 Су-57 от стотиците планирани. Липсата на финансиране за разработка се дължи по-специално на оттеглянето на Индия от програмата за разработване на боен самолет. Су-57 напълно отсъстваха от украинското въздушно пространство.

 

Хиперзвуково авиационно оръжие "Кинжал"


През 2018 г. руският президент Владимир Путин обяви пет нови системи за носители на ядрени оръжия. Една от тях беше Кинжал, хиперзвукова ракета, изстреляна от модифициран изтребител МиГ-31. Кинжал ще може да доставя както конвенционални, така и ядрени товари със скорости над 5 Маха, поразявайки наземни цели на НАТО и дори самолетоносачи.
Кинжалът е единственото чудотворно оръжие на Путин, с което се е сражавал в Украйна, и имаше толкова минимално въздействие, че първоначално не беше ясно дали Русия наистина го е използвала. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също каза, че няма да гледа на използването на Камата като на "повратна точка". Няколко източника по-късно казаха за CNN, че използването на Кинжал в Украйна е предупреждение за НАТО, но липсата на въздействие върху хода на войната го прави не толкова значимо.
Какво може да се каже за написаното от Кайл Мизоками, освен това, което вече беше изразено в скоби? Общо взето можеше да мине през ВСИЧКИ разработки на нашите "без аналог в света" оръжия.
Бойни машини на платформата Армата, Бумеранги и Кургани, самоходни оръдия "Коалиция-СВ", БЛА С-70 "Хънтър" - през последните 10 години сме представили много неща по форуми и изложби, но те не не се предлагат в руската армия.
Спомняме си, че целият свят, затваряйки очи през февруари-март тази година, чакаше трикольорът да започне да се вее над Киев, помним. Но тогава очите се отвориха и се оказаха доста изненадващи неща за целия свят: руската армия, от която всички се страхуваха, не е толкова ужасна. Нещо повече, по време на продължилата 10 месеца СВО, превърнала се в конвенционална отбранителна война от наша страна, се разкриха ужасяващо много слабости именно в руската армия.
CBO показа това на нашите опоненти, за съжаление, твърде много. По принцип вече показаното е повече от достатъчно, за да спрем да приемаме Русия на сериозно. Това вече се наблюдава на международната арена от редица страни, то само ще става по-лошо. И цялата риторика за ядрен удар е като цяло пълна демонстрация на слабост. В Съединените щати започват да разбират това, очевидно разбирането ще бъде последвано от по-нататъшни действия, които най-малко са насочени към полза на Русия.

 

Източник: pan.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да го крият за по-големи играчи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 46 минути, ДзВяРа! написа:

През последните пет години Русия обяви различни нови високотехнологични оръжия. Новите оръжия включват изтребител от пето поколение, нов танк, роботизирана бойна машина, хиперзвукова ракета и механоидни бойни системи.
Но само едно от тези оръжия е използвано досега във войната в Украйна.

Нали ти е ясно, че Путин само се бъзика със зеленския? Дрончета, пиратки, спиране на тока...
Вярвам и сам можеш да се сетиш ако подобни оръжия влязат в употреба това до какво би довело.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Руската бойна екипировка "Сотник" все още е само мит!

Проектът за бойната екипировка "Сотник", за който многократно се споменаваше в пресата като следващото поколение на "Ратник", не е реализиран по различни причини. Това каза в интервю за РИА Новости Олег Фаустов, заместник-генерален директор на предприятието-производител на бойна екипировка и бронезащита "Армоком". "Бойното оборудване от ново поколение "Сотник" към днешна дата не съществува. След приключване на научно-изследователската работа "Ратник-3", конструкторските работи по "Сотник" така и не започнаха по редица причини. По-точно опитно-конструкторската работа беше разделен на няколко разработки - в едната се разработваха новите боеприпаси, в другата - оръжията, а в третата - самото оборудване. Именно последната не е започната", каза той пред агенцията. В същото време Олег Фаустов потвърди, че тече предварителната работа по създаването на екипировката от ново поколение "Легионер" (на илюстрацията). "Днес ние подготвяме техническото задание за стартирането на изследователския проект "Легионер". В рамките на този проект планираме да разработим възможността за създаване на модулен брониран шлем, който ще комбинира няколко модерни решения наведнъж, включително технологията за добавена реалност. Тоест в зрителното поле на войника ще се показва различна информация за ситуацията на бойното поле, сигналите за управление и предупрежденията за опасност“, каза Фаустов пред информационната агенция. През октомври беше съобщено, че създаването на екипировката от ново поколение "Легионер" ще бъде ускорено - срокът на изследователската работа по проекта ще бъде намален от първоначално предвидените две-три години до една година.

 

1-850.jpg

 

avpvap-3434-1-1.jpg

https://naked-science.ru/article/tech/ratnik-i-sotnik-ekipirovka-kotoraya-dolzhna-umet-vse

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бе те украинците се подиграваха с рашките,че били свършили пироните ... пък то какво стана? Вместо с пирони ги засипаха с ракети. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Eдно е да изобретиш оръжие, второ е да го произвеждаш, а трето е как ще го използваш. Така например може би всички автомобилни концерни имат най- различни разработки, и прототипи на автомобили, но производство на същите нямат никакво. Руснаците не се съмнявам, че имат съвременна бойна техника, разбира се и куп измишльотини, които са реализирани само на анимацийки, но производство е очевидно, че нямат.

За да имаш силно производство, на каквото и да е било - няма значение, дали военна техника или аудио техника, или домашна/ бяла техника, и т.н. - трябва да имаш и съответната икономика, която да го реализира, друг начин няма, никога не е имало и никога няма да има. А още по- особеното за военната промишленост е, че при нея печалбите нито са водещ мотив, нито могат да се осъществят кой знае какви т.е. въобще, като цяло армията де факто е черна дупка за пари, там е предимно разходи, възвръщаемост никой не търси.

Пък икономиката на руZнаците е на ниво подигравка и резил, щото олигархията НЕ Е показател за икономическото състояние на една държава. Да си мислиш, че като сте се наредили хиляда милиардера, а населението тъне в "разкош" съпоставим с третия свят, то следователно имате силна икономика, означава само, че си завършен идиот, който бъкел си няма идея от икономически процеси. Инак естествено и разбираемо е, че като имаш само двайсетина бройки от въпросното оръжие - било танкове, било самолети и изобщо какво се сети човек - то тия бройки няма да ги пратиш на фронта. Те са си протипи, с които да си красят музеите и да се фукат по площадите на разни празници, нищо повече от това.

Така, че путята ще продължава да използва най- древното руZко оръжие - кръвта и живота на собственото си население; с което единствено спомага, света да се поосвободи от наличието на тези форми на живот, които вече и аз не знам като какви точно да ги определя, щото и в митовете за орките се откриват повече разум и логика, от ирационалните безумия на държавата- виц. Единственото тъжно в цялата тази история е, че загиват украински граждани, инак цирка би бил на 100% с огромен потенциал да засенчи всеки един комедиен сериал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, ДзВяРа! написа:

Хиперзвуково авиационно оръжие "Кинжал"

 използва се вече няколко пъти  за цели в западна украйна и англичаните се обосраха 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ми вчера са добавили в армията нов дивизион на системата "Авангард":

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Авангард_(ракетный_комплекс)

Мах 27, американците ше ги стигнат, коги си видат ушите без огледало.

Това ако не е "чудо-оръжие"...

А па да не говора за "Посейдон", че нема да спите спокойно...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всяко чудо за три дни, най-голямото - за неделя!

С оръжия или без - русите нямат мотивировка за тази война. На фронта са полуграмотни индивиди от бедните райони. Другите се евакуираха в момента, когато "замириса" на  мобилизация.

преди 10 минути, Аралампи написа:

Ми вчера са добавили в армията нов дивизион на системата "Авангард":

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Авангард_(ракетный_комплекс)

Мах 27, американците ше ги стигнат, коги си видат ушите без огледало.

Това ако не е "чудо-оръжие"...

А па да не говора за "Посейдон", че нема да спите спокойно...

Правилно - не говори, че се излагаш.

В началото на ВСВ - въоръжението на СССР е много по-лошо от това на Райха. До края на войната - леко наваксват. Танковете са до Т-34 (Т-44 е чак в края на 1944 г.), АК-47 - след войната. Но самите войници имат мотивировка и желание за победа.

 

ПП. Понеже Шварценегер вече не снима - може Путин да поеме ролята на Терминатор!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е хора които не са имали никога общо със силовите структури и по-конкретно с армията да разсъждават по този начин. 

Ще започна със СУ-57. Какъв е смисълът да се изпраща СУ-57 там? СУ-35С, които също са отлични и модерни руск изтребители не са справят с мощната украинска авиация, или какво? Това са изтребители предназначени преди всичко за въздушни боеве. СУ-57 е и по-сложен за засичане от ПВО-то на противника, а Украйна не може да се похвали с особено ефективно такова. 

Ракетите "Кинжал", за какво им е на руснаците да ползват тях? Имате ли представа каква е тяхната цел? С конвенционална бойна глава "Кинжал" не превъзхожда особено образци, като "Искандер", неговото предимство е, че тази ракета е невъзможно да се унищожи със наличното ПВО в НАТО. Украинците даже евтините ирански дронове не успяват да спрат, да не говорим за крилатите ракети. Плюс това "Кинжал" са нови и на русия е нужен резерв, в случай че по-сериозен противник атакува страната. С прости думи ползването на "Кинжал" с конвенционални бойни глави и точно срещу Украйна, която и без това не може да защити небето си, би било разхищение на ресурси. 

Т-14 - това е все още нова машина произведена в няколко стотин бройки, която тепърва се усвоява от армията. За тази машина трябва да бъде изграден резерв от резервни части, с които да бъдат поддържани на бойното поле, трябва да се обучат хора, които да поддържат дадената техника, също така подготовката на екипажите е по-продължителна. 
Танкът е машина, която работи в най-горещите точни, колкото и да е съвършен, поне 1 ще бъде унищожен. За какво им е на руснаците да поднасят на тепсия последните си технологии в ръцете на НАТО? Т-90М се справя добре, от стотиците, заедно с БМПТ. От Т-90М съм виждал от началото на конфликта до сега само 2-3 унищожени, а в същото време има общодостъпни видеоматериали на влакови композиции и е сигурно, че на фронта са пратени стотици от тях. Те превъзхождат във всяко едно отношение древните експортни и орязани варианти на Т72 и Т55, които ЕС праща на Украйна. Впрочем от БМПТ не съм видал нито един унищожен в Украйна, явно машината е наистина добра. Видеа с тези машини също са рядкост, явно руснаците пазят под секрет тактиката с дадените реално безаналогови машини. 
Вярно е, че Русия започна конфликта с остарели машини, като Т-62, Т-72, Т-80, Т90А, но страната наследи от СССР огромни количества, по някои данни надхвърлящи 10 000 броя.

Да, планът на Русия за бърза победа бе провал, просто защото около 20 от най-богатите държави в света блъскат постоянно Украйна с оръжие, включително най-модерните си образци ПВО. Няма страна, която в подобен сценарий да победи за няколко седмици. Нека си спомним, какво си случи със САЩ, когато СССР блъскаше Виетнам със съвременно оръжие? Американците изгубиха войната! А Украйна се финансира и въоръжава от много повече страни. РФ нямаха друг избор, освен смяна на стратегията, заемане на най-изгодни отбранителни позиции, пускане на отбранителната си индустрия да работи интензивно, и разбира се връщането на Украйна в каменната ера, лишавайки я от водо и електроснабдяване. 

За сметка на всичко кота видяхме и доста съвременна техника на бойното поле, чудно защо авторът на темата си затваря очите за нея. 
Бойните вертолети КА-52 и МИ-28.
Изтребители като СУ-35С и СУ-34.
БПЛА, като, "ЗАЛА", "Ланцет", "Орлан-10", "Ореон" и други. 
Танкове Т-90М, заедно с БМПТ. 
Множество различни съвременни MRAP-ове. 
Ползване на съвременни крилати и квазибалистични ракети, запускани по земя, вода и въздух. 
Екипировката "ратник" с образци като АК-12, ПКП и разнообразен арсенал от съвременни снайпери. 

А я сега се замислете, какво ново украинско въоръжение видяхте в този конфликт? Та това е огромна по европейските стандарти страна, сравнима с държави като Франция. Освен ПТРК "Стугна-П", БТР-4, и разни MRAP-ове, други съвременни образци на украинската индустрия така и не бяха забелязани на бойното поле. Там и някакви разузнавателни БПЛА събират напълно с западни компоненти. Истината е, че украинската армия се държеше на остаряло, но пък за сметка на това многобройно въоръжение наследено от СССР, което почти изгуби, а в малко по-късен етап, на западни оръжейни образци.

Моето мнение по въпроса е, че Тази война ще продължи дълго, руската военна машина е готова да закопае и последния украинец, защото Украйна - това за Русия е като Македония за нас. Тези земи са извоювани предимно от руската империя, те са напоени с кръвта на руските и съветски воини, и няма да бъде отдадена на запада просто така. Глупавото ръководство, което ограби съветския народ, и го зомбира с лъжлива пропаганда създаде подобни глупаци, които днес ще се наложи да закопае, защото те за друго не стават. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, nikssi написа:

Бе те украинците се подиграваха с рашките,че били свършили пироните ... пък то какво стана? Вместо с пирони ги засипаха с ракети. 

Ами то една председатека депутатка от руската дума се подигра реално погледнато, защото тя направи тази констатация за пироните :) 

Относно ракетите...  прословутия "Сармат" за който съчиняват помпозни надути песни, всъщност... нямат такива ракети, освен 1-2 образци.

А че засипват с ракети което си е чист неоправдан с нищо тероризъм от терористична държава, чувал ли си израза "Обезьяна с гранатой' ?

 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Soviet Soldier написа:

Нормално е хора които не са имали никога общо със силовите структури и по-конкретно с армията да разсъждават по този начин.

Как не те домързя, да на пишеш тези глупости - рано сабалям, в неделя?
Като те чета - явно си специалист  ... в Poki!

Няма да коментирам едно по едно (като теб), само това

току-що, Soviet Soldier написа:

Украинците даже евтините ирански дронове не успяват да спрат, да не говорим за крилатите ракети.

Щото руснаците много добре се оправиха с турските „Байрактар“-и!

току-що, Soviet Soldier написа:

Моето мнение по въпроса е, че Тази война ще продължи дълго, руската военна машина е готова да закопае и последния украинец, защото Украйна - това за Русия е като Македония за нас. Тези земи са извоювани предимно от руската империя, те са напоени с кръвта на руските и съветски воини, и няма да бъде отдадена на запада просто така. Глупавото ръководство, което ограби съветския народ, и го зомбира с лъжлива пропаганда създаде подобни глупаци, които днес ще се наложи да закопае, защото те за друго не стават. 

За тази глупост обаче - заслужаваш як пердах!

Първо - защото в момента никой не е мислил, за въоръжен конфликт със Северна Македония. Споровете са за история, култура, личности и т.н.

Второ - нито Крим, нито сегашна Южна Украйна са били в Русия. В Крим няколко века живеят татари, а в Запорожието и около реките Дон и Кубан - казаци.

1280px-BlackSea1600_ru.svg.png

Трето - такова нещо „съветски народ“ не е имало никога. Деляха си се по всякакви показатели. Както на руси, украинци и „жители от азиатската част“, така и на „Москвичѝ“ и провинциалисти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, jhoro написа:

Щото руснаците много добре се оправиха с турските „Байрактар“-и!

Тая глупост демонстрира невежеството ти в сферата, в цялата му прелест. 

Байрактар ТБ-2 е голям и бавен БПЛА, той е една от най-лесните цели за всяка страна с читаво ПВО. Всичките байрактари на Украйна бяха унищожени още през първите месеци на войната, а видеата публикувани от Украйна с работата им са само няколко. Резултатите на Байрактар в Украйна бяха МИЗЕРНИ, и самият ръководител на отбранителната индустрия на Украйна Сергей Пашински, заяви, че ТБ-2 а абсолютно безполезен, и е по-скоро корупционна сделка, отколкото реално полезно въоръжение. Даже турската страна подскочи възмутено след това изявление. Слави имаше една хубава песен, в която се казва "Всеки пише за всичко, а от нищо не разбира. Толкова е гнусно, че не ми се коментира".
Като даваш оценки на другите и пишеш в подобни теми, поне да беше в час със дадения конфликт, и сферата като цяло. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат


Ракетите "Кинжал", за какво им е на руснаците да ползват тях? Имате ли представа каква е тяхната цел? С конвенционална бойна глава "Кинжал" не превъзхожда особено образци, като "Искандер", неговото предимство е, че тази ракета е невъзможно да се унищожи със наличното ПВО в НАТО. Украинците даже евтините ирански дронове не успяват да спрат, да не говорим за крилатите ракети. Плюс това "Кинжал" са нови и на русия е нужен резерв, в случай че по-сериозен противник атакува страната. С прости думи ползването на "Кинжал" с конвенционални бойни глави и точно срещу Украйна, която и без това не може да защити небето си, би било разхищение на ресурси. 

 Кинжал и Искандер са почти едно и също и разликата е че Кинжала е направен за изстрелване от самолет, а Искандера от мобилна установка. Това променя и радиуса на действие, едно е да те изстрелят от земята с нулева начална скорост и съвсем друго е от 10 км височина + начално ускорение скоростта на самолета примерно 900 км.ч. Рашистите  истреляха големи количества Искандри, Кинжали и Х-55 още първите дни на войната ( ~60% от всичките си запаси ) с цел да унищожат ПВО-то на Украйна, останалите си ги пазят за по-значителни цели, за терор по граждански обекти стават и не толкова точните ракети от времената на СССР или ирански дронове Шахед  които Русия има с хиляди. Щото ракети ще сглобят ама електрониката за бойните глави няма от къде да я вземат, е преди няколко дни арестуваха няколко американци и руснаци в САЩ при опит за закупуване на електронни компоненти годни за направата на нови ракети.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, jhoro написа:

Първо - защото в момента никой не е мислил, за въоръжен конфликт със Северна Македония. Споровете са за история, култура, личности и т.н.

 

Да не мислиш, че ватниците не си мечтаят и те да влязат в Македония и да ги "освобождаваме" ? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, ined написа:

 Кинжал и Искандер са едно и разликата е само че Кинжала е направен за изстрелване от самолет, Искандера от мобилна установка. Това променя и радиуса на действие, едно е да те изстрелят от земята с нулева начална скорост и съвсем друго е от 10 км височина + начално ускорение скоростта на самолета примерно 900 км.ч. Рашистите  истреляха големи количества Искандри, Кинжали и Х-55 още първите дни на войната ( ~60%) с цел да унищожат ПВО-то на Украйна, останалите си ги пазят за по-значителни цели, за терор по граждански обекти стават и не толкова точните ракети от времената на СССР или ирански дронове Шахед  които Русия има с хиляди.

Откъде разполагате с точна информация, какво точно представлява "Кинжал", и че е идентична с "Искандер"? Да, по силует си приличат, но нещата далеч не се ограничават само до това. По-високато скорост създава трудности при управлението, както и натоварването върху конструкцията е далеч по-голямо. 
Заявленията, че "Кинжал" е "Искандер" към този момент са чисто спекулативни, и изградени само на външната им прилика. Аз лично подобна информация от авторитетни и реално запознати източници не съм виждал. Ако разполагате с такива, моля предоставете ги, интересно ще ми е да ги видя. 

Относно броя, също ми е интересно, на основа на какви източници е тази информация? Ако цитирате украинските, според тях още на втората седмица от войната Русия е била изстреляла, квито запаси от СССР е имала, и вече е на нулата. 
Боя се, че подобна информация също е силно спекулативна, защото руските заводи работят и запълват бързо изразходваните бройки. Въпросът не е в това, дали Русия има, а по-скоро, дали цената е оправдана. Имайки предвид, че евтините ирански дронове успешно вършат приблизително същата работа, излиза икономически нецелесъобразно да се ползват подобни скъпи ракети, чиято цел е да преодоляват добре защитени с ПВО обекти.

А и още нещо се сетих, което по-горе не съм споменал в изброените модерни образци въоръжение. РСЗО "Торнадо-Г, У и С". Това са на пръв поглед са до голяма степен сходни с БМ-21 БМ-27 и БМ-30, но със съвременни модули за управление, като при американските HIMARS. Те работят с ракети, чийто обсег е значително увеличен, както и с управляеми такива, с много висока точност. Появата на подобни комплекси със значително по-евтини ракети, както и бюджетните ирански БПЛА камикадзе, позволиха на руската армия да продължи успешно да нанася удари, при много по-ниски разходи. Все пак крилатите и квазибалистични ракети са много по-сложни и скъпи в производство, в сравнение с тези за РСЗО и БПЛА. 
В началото на конфликта и "Ланцет" не се ползваше, но с появата им Украйна започна да губи своята артилерия бързо. Този БПЛА е много хитър, кумулативния заряд е обиколен от фини осколки и при детонация, освен че кумулативната струя прогаря бронята, като горещ нож масло, осколките поразяват живота сила в близост. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, Bubbles написа:

Вярвам и сам можеш да се сетиш ако подобни оръжия влязат в употреба това до какво би довело.

До унищожаване на сащ и есср и край на кеша за гейпросащесср трололинките. Което, сигурно ще е без значение, щото и самите трололинки ще са поразени. Затова се чудя, абе вие толкова ли сте откачени, че сами да си търсите смъртта бъзикайки се с потенциалният си убиец?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Както видяхме през месеците след началото на войната, руската армия се оказа далеч по-слаба от предполаганото.

Руските сили в Украйна така и не успяха да осъществят комбинирана военна операция в голям мащаб. Авиацията, флотът и дори отделните подразделения на пехотата действаха некоординирано. Русия не постигна превъзходство във въздуха. Комуникацията и логистиката на руската армия се оказаха изключително неадекватни и остарели. Украинците лесно засичаха некриптираната комуникация на руснаците и атакуваха техните конвои и позиции.

Военните престъпления, лошата организация и липсата на дисциплина се оказаха ендемични характеристики на руската армия.В много отношения тя все още прилича на съветските войски по своя манталитет, йерархична структура, лошата подготовка на офицерите, ниското ниво на обучение, слабата дисциплина, лошата логистика и повсеместната корупция.Може би най-голямата грешка на Запада беше пренебрегването на въздействието на корупцията върху ефективността на руската армия.Русия за първи път е описана като „държава на мафията” още през 2010 г. от испански съдия, разследващ връзките между Кремъл и организираната престъпност. Оттогава изглежда твърде малко се е променило, особено по отношение на борбата с корупцията.

Песимистичните прогнози за украинско поражение бяха поддържани от Пентагона, американското разузнаване, германски и западноевропейски политици и мозъчни тръстове като „Корпорация РАНД”, „Карнеги” и Кралския институт на обединените служби.Последният публикува девет дни преди руската инвазия голям списък от победи, които се очаква Русия да постигне след нахлуване в Украйна и нито една от тях не се е случила.Всички те описваха украинската държава като дълбоко корумпирана, силно разделена и инфилтрирана от агенти на руското разузнаване. В първите дни на войната техните анализи сочеха, че Русия бързо ще унищожи противовъздушните сили, командните центрове и основните военни съоръжения на Украйна и че украинската столица Киев ще падне до дни.Остава загадка защо западните експерти не включваха в анализите си корупцията в руската армия.Доказателствата за тази корупция са едновременно огромни и умопомрачителни, от доставянето на хранителни дажби с изтекла преди години годност, медицински комплекти от съветско време, оръжия от войната в Афганистан през 80-е години на миналия век. Най-доброто оборудване и екипировка така и не стигат до руските войници, защото са откраднати.Корупцията измъчва и така наречените служби за сигурност на Русия, което повдига основателни съмнения в ефективността на руското разузнаване в Украйна. Агентите на терен казват на началниците си това, което последните искат да чуят, а не истината и така, движейки се нагоре по йерархията на сигурността, информацията стига до Путин. А на него никой не иска да съобщава лоши новини.В самата Русия имперската идеология и вярата в собственото превъзходство на руските елити създаде измамна представа за Украйна, която заблуди и Запада.Това ясно обяснява защо руските сили за нахлуването бяха само 175 000 души или двойно по-малко от украинските по това време.Западът подобно на Русия вярваше, че Украйна е разделена на две – прозападна и проруска, части. И че това регионално разделение би довело до фрагментацията на държавата и разпадането на украинската армия, подобно на станалото в Афганистан.

На Украйна де факто се гледаше като на някакъв придатък на Русия, а не реална страна. Смяташе се, че Украйна е точно като Русия, но по-слаба, по-корумпирана и хаотична. Не се правеше разлика между руската и украинската история и култура.Чак след украинските победи на бойното поле Западът започна да осъзнава, че украинският и руският народи са различни, че имат различна култура и история, че Украйна е далеч по-гъвкава и децентрализирана в сравнение с автократичната руска държава.Западните експерти по Русия винаги са били неохотни в използването източници на информация от Украйна. Те преувеличаваха руската военна мощ и омаловажаваха украинската, пренебрегваха корупцията в руската армия, вярваха на приказките за руските военни реформи, преувеличаваха регионалното разделение и подценяваха националното единство на Украйна. Прозападните реформи в Украйна и украинската армия след 2014 г. бяха игнорирани.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, ДзВяРа! написа:

Както видяхме през месеците след началото на войната, руската армия се оказа далеч по-слаба от предполаганото.

Пропусна само два детайла.

  1. Руските войски са агресори, а украинските защитават страната си. За родените след 1985 година - Русия е чужда държава.
  2. Степента на подготовка и „интелектуалния багаж“ на самите руски войници. От големи гроадове почти няма - оказа се, че повечето ... не са виждали тоалетна чиния!
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пилците наесен се броят.

Не мисля, че Русия ще отстъпи от вече достигнатото, а може и да продължи до Харков и Киев.

 

Големите "чудо-оръжия" (фсе пак за това е темата) няма да използва в Укр., ако нещата продължат по същия начин, но държи с тях Зпада в остър шах.

 

Не мисля и че на Путин-Русия е притрябвала много нова територия с тиа откачалки на нея.

Взеха си руската територия, остава да си вземат Харковска, Одеска обл. и Приднестровието, където основно/масово са руснаци, и са готови.

А укросвинете въобще не са им притрябвали. Тех да ги ядат поляци, чехи, унгарци и румъняските.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, ДзВяРа! написа:

Както видяхме през месеците след началото на войната, руската армия се оказа далеч по-слаба от предполаганото.

недей пък ти тъй богохулства сред толкова русофили бе :D

кажи "Путин планира, той не се бави и не е слаб, просто чака подходящия момент и всичко е част от грандиозният му план да освободи Европа" :lol6:

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първо това не е война, макар че има жертви и второ никъде няма да се пусне подобно оръжие, а и не е нужно.  Само Буратино и Град са предостатъчни да приключи всичко, но никой не ги пуска или използва.

Лично за мен това е уговорка между великите сили. Откакто е започнала военната операция всичко скочи петорно и никой не гъква. Продължава да се купува всичко, да се строи и каквото там още се сетиш! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...