Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Луднали ли са по Харари? Да обсъдим поредния пророк.

Препоръчан отговор

Това, което предлагам за обсъждане е Sapiens. Кратка история на човечеството – Ювал Ноа Харари https://4eti.me/sapiens/

Погледнете и коментарите, после да го обсъдим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Провокативна и интересна книга, която обхваща цялата човешка история

До тук с достоверността.
Цялата човешка история още никой не я знае.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Когато стигнах до това, как пшеницата одомашнила човека, което си е добър литературен парадокс, разбрах, че не става дума за наука. Сега чета дали поне става дума за здрав разум.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Днес всеки хахо пише книги за каквото му хрумне, от подобни небивалици като история на човечеството, през нови библии, до съвети как да живееш, да си гледаш децата и семейството и т.н.
Паднеш ли до нивото да се учиш подобни тоалетни творби, спукана ти е работата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Между 2003 и 2005 г. е стипендиант на фондацията на семейство Ротшилд.

Ювал Харари – Уикипедия (wikipedia.org)

За мен това бе достатъчно. 

Безсмислено е да се търси научност сред платен пророк, а що се касае за разума му, то кой ще каже какъв разум има въпросното "семейство"?! 

В един изключителен малък аспект има резон да се обсъжда тема "Какво ще е бъдещето през 2050?!", защото тенденцията все повече хора да живеят паразитно е осезаема и към днешно време. -> Основния въпрос: Какво да прави задоволения човек?! С какво да се занимава, как да се осмисля неговото ежедневие?! Това касае не само "старите" богаташи, а и "новите".  А, всичко това е описано в едно художествено произведение "Вечеря за идиоти".  

Смешно ми стана като видях това:

преди 7 часа, Търсещ истини написа:

Сега чета дали поне става дума за здрав разум.

:) 

Защото: Приемайки, че притежаваме здрав разум, то не ще четем, за да разберем дали става дума за здрав разум. Да, нормално е да се интересуваме от бъдещето, но не е необходимо да четем такива "трудове", за да видим дали бъдещето ще е "светло' (добро) ли "тъмно" (лошо) ... 

Факт е, че човечеството технологически и прочие е стигнало равнище в което човек да има повече свободно време, но основния проблем как да бъде запълнено остава!? И именно тук увисват инфантите .... Нямат идея как от "паразити" да печелят?! :) 

Успоредно с това, то едно друго художествено произведение описва сегашното време: "Генерация Пи". Дигитализацията на личността е в ход. 

Така, че ако става въпрос за някакви пророци, то доволно "научно-фантастични" произведения от миналото са в пъти по-достоверни от каквито и "академични" трудове ще напише въпросният Харари ... :) 

За себе си съм избрал своя си пророк и той се казва Айзък Азимов. И не забравяйте все пак, че основните му трудове не са свързани с фантастиката, а с биохимията ... Та, възможно е до 2050 да се пръкне първия синтетичен човек. НО, то все още на ниво моралност и прочие не е обсъдено, защото -> какво да се прави с естествения човек не е решено!? Няма ли да се получи така, че "естествения" човек да е роб на "синтетичния"?! А, това определено ще е в разрез с наличните духовни ценности към момента = Този свят е дело (собственост) на Бог. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сам си си отговорил още в заглавието на темата. Написал си ПОРЕДНИЯТ пророк. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Milkydead написа:

От този има сумати видеа и интервюта в Тубата , объркал си раздела това трябваше да го пуснеш в история

Струва ми се малко повърхностен коментара ти. Едно, защото наличието на видеа ОТ него не заменят коментарите ЗА него и друго, ако философията на Харари е в история, то тази на Платон трябва да е в пра-история. Всъщност и двете са във Философия.

Съгласен съм с всички, че този пореден пророк не блести с нищо, просто продукт на едно масово и незадълбочено умствено производство.
Казано другояче, прилича ми на дюкянче, в което има дрънкулки, накупени евтино оттук, оттам, не- негови, които той се опитва да ни продаде, ако може по- скъпо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Търсещ истини написа:

Струва ми се малко повърхностен коментара ти. Едно, защото наличието на видеа ОТ него не заменят коментарите ЗА него и друго, ако философията на Харари е в история, то тази на Платон трябва да е в пра-история. Всъщност и двете са във Философия.

Съгласен съм с всички, че този пореден пророк не блести с нищо, просто продукт на едно масово и незадълбочено умствено производство.
Казано другояче, прилича ми на дюкянче, в което има дрънкулки, накупени евтино оттук, оттам, не- негови, които той се опитва да ни продаде, ако може по- скъпо.

Платон се води все още философ и няма нищо общо с пророците. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чифут заговори ли за Бог - не че има нещо гнило. Абсолютно всичко е.

Много е важно, да имаш кинти/спонсори, за реклама. От хилядите пророци, точно този да изплува...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Този е наследникът на Клаус Шваб - чудовище та дрънка ! 

Не да го четете  - Ударете му по един куршум и да заминава в Небитието ! 

Новата психологична РАМКА  за ОВЦЕ са писанията на този недъгав  примат !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, insec написа:

Гледам, че го водят историк и писател, за пророк нищо не откривам.

И антрополог. 
Кое от коментираната книга те впечатли, ти хареса? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не съм я чел и едвали ще я прочета - просто ми стана любопитно, че бил нова мода пък не съм го и чувал, рекох да погледна каква е мълвата за него, и не открих нищо пророкоподобно.

п.п. инак история на човечеството съм чел достатъчно - психотрилъри и ужаси, пълен кошмар, на почитателите на хоръра много ще им хареса.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Средностатистическият земеделец работи повече от средностатистическия съби­рач и срещу това получава по-лоша храна. Земеделската революция е най-голямата измама в историята...

Животът на се­лянина е много по-несигурен от този на ловците събирачи.

Този автор си смуче от пръстите глупости. Убеждавам се, че не прави революция в разбирането за света, а пише без да мисли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Начетох се. Баста. По- смислено е да гледам рисунки от Чък Норис или поезия от Кубрат Пулев, ако имат, разбира се. Извинете госпожи и господа, но смятам, че поклонниците на споменатия Харари са луднали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, insec написа:

Сега и поклонници ли му измисли 😏 Църква и канони намират ли се.

Уточнение: ученият излага факти и прави прогнози. Пророкът пророкува, месията основава религиозен култ, а апостолите му- църква. Ванга е пророчица. Има си поклонници и дори църква, но няма канони.

Доколкото схващам иронията, тя е насочена, че персоната е малозначителна, а аз й отделям излишно голямо внимание. Така е. Това, че има последователи, фенове, е факт, но че не си заслужава натискането дори на пет клавиша също е факт. Спирам да го коментирам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, Търсещ истини написа:

Спирам да го коментирам.

Дано не си давал пари за книгите му .... 

Само едно уточнение: Един "пророк" никога "не стъпва" в миналото. Иначе, днес,  всеки средно интелигентен човек виждайки сегашната действителност може да създаде хипотеза какво ще е бъдещето след десет години.  

Примерно: Според мен в близко бъдеще следва един неофеодализъм, т.е. обществото е в регрес. Някакъв ренесанс и друг начин за управление на обществото не виждам в близките 25 години, а това е поради факта, че към момента "третият пол", като ценностна система е в апогея си. Да, именно това, в момента, е средната класа, която гради бъдещето и определено феодали ще определят кои да са им слугите (робите).  

Цялото човечество към момента е в един катарзис. Изходът от въпросния е практически непредвидим. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 17.01.2023 г. в 20:40, Търсещ истини написа:

Извинете госпожи и господа, но смятам, че поклонниците на споменатия Харари са луднали.

Обезпокоителното е, че горещо ни е препоръчан от Барак Обама, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, както и че е лектор на WEF. Ако бяха маргинални фактори, от които нищо не зависи, да си визионерстват фантастиките. Между другото, книгите му са получили безброй отрицателни оценки точно от учени и са определени като фантастика. Доколко се разминават с действителността и всеки средно интелигентен човек може да види от резултатите на практика, когато подобни идеи започнат да се внедряват в живота. Луднали са определено. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 19.01.2023 г. в 11:48, witness написа:

Обезпокоителното е, че горещо ни е препоръчан от Барак Обама, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг, както и че е лектор на WEF. Ако бяха маргинални фактори, от които нищо не зависи, да си визионерстват фантастиките. Между другото, книгите му са получили безброй отрицателни оценки точно от учени и са определени като фантастика. Доколко се разминават с действителността и всеки средно интелигентен човек може да види от резултатите на практика, когато подобни идеи започнат да се внедряват в живота. Луднали са определено. 

на 19.01.2023 г. в 19:40, insec написа:

Добре де, ма да бяхте споменали за какви идеи иде реч.

Не съм го чела, за първи път чувам за него, но тази идея ми хареса: 

“Харари е защитник на правата на животните, особено на домашните, и е веган. В статия от 2015 г. във вестник „Гардиън“ със заглавие „индустриалното фермерство е едно от най-лошите престъпления в историята“ той определя "съдбата на животните, отглеждани в индустриални ферми [...] като един от най-важните етични въпроси на нашето време“.”

Прав е, така мисля и аз.

Ще прочета най-популярната му книга. Хубаво е, че отвреме навреме се появяват нетривиални идеи. Има награди, препоръчват го достойни хора…

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 19.01.2023 г. в 19:40, insec написа:

Добре де, ма да бяхте споменали за какви идеи иде реч.

преди 6 часа, _ramus_ написа:

В книгата си „Homo Deus: Кратка история на утрешния ден“ Ювал Ноа Харари описва възможните религии на бъдещето: технохуманизъм и дейтаизъм – нова идеология, според която хората са загубили доминиращата си роля в цифровия свят и са станали излишни. Технохуманизмът залага на развитието на човешките способности чрез невронни интерфейси и киборгизация. Харари прогнозира, че интелигентните човешки същества ще престанат да съществуват като вид до 2100 година и ще се издигнат на по-високо ниво, понеже човечеството ще се модифицира чрез изкуствен интелект и биотехнологии.

Харари предполага, че към 2050 година хората ще следват нови игрови сценарии или във вид или на видеоигри, или в нови религии и идеологии. Смисълът на живота ще се състои в нови видове дейност и нови ритуали.

Първо обърни внимание на това, че описва "религия на бъдещето" и второ замени думите "прогнозира" и "предполага" с "пророкува", защото не е съвсем учен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...