Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тва верно ли е - цитат от темата "Планираното остаряване в наши дни – всичко твърде бързо спира да работи"

Гост

Препоръчан отговор

преди 7 минути, Beemo написа:

Уникални простотии! Компилация от болните мозъци на свинята и рамус.

В другата тема, се препъна на два супер прости въпроса. Аз така и не разбрах, кое ти създаде блокаж на мозъка. Чак толко ли си съпнат? И сега реши да се включиш в тема, която, уверявам те е много сложна. Просто не е за тебе. Не виждам и с какво ти е интересна. Освен да се заяждаш, като глупаво и разглезено дете. Или пакостливо. Върни се в другата тема, помисли кво те попитах и отгвори ясно и кратко.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, gringos написа:

А ти се заяждаш с мене, за дето съм забелязал дефекта и съм ти формулирал съществения въпрос.

Така ли Ви прозвуча, като заяждане? 

И какъв "дефект" само ти си забелязал от осем милиарда човека на тази планета?

И какво искаш да внушиш с темата?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, gringos написа:

Искаш да ни се похвалиш от кои магазнини пазаруваш и какви неща си си купил ли? Моля, не се притеснявай. Кажи ни сега, за колко пари са ти дънките и дали са като ония, за които стана въпрос и които струваха сегашни над 800 лева?

Не бе малоумник, не искам да се хваля - още повече, тук. На теб?!?!!?!? На този етап от развитието на света, сто лева за дънки - са напълно нормално.

Понимаеш?

Просто казвам - цял живот ще си останеш, втора употреба. Знаеш ли най - големият тест - сядаш в кръчма и си избираш, отдясно на менюто...

преди 6 минути, gringos написа:

В другата тема, се препъна на два супер прости въпроса. Аз така и не разбрах, кое ти създаде блокаж на мозъка. Чак толко ли си съпнат? И сега реши да се включиш в тема, която, уверявам те е много сложна. Просто не е за тебе. Не виждам и с какво ти е интересна. Освен да се заяждаш, като глупаво и разглезено дете. Или пакостливо. Върни се в другата тема, помисли кво те попитах и отгвори ясно и кратко.

Набарахме го рамусчо бе...

Много му е сложно, когато му противоречат. Айде сега - в трето лице.

edit

Какви въпроси????

На колко съм години?  хахаахахахаха

Това е въпрос, на похабен мозък.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, БаалБек написа:
преди 22 минути, gringos написа:

А ти се заяждаш с мене, за дето съм забелязал дефекта и съм ти формулирал съществения въпрос.

Така ли Ви прозвуча, като заяждане? 

И какъв "дефект" само ти си забелязал от осем милиарда човека на тази планета?

И какво искаш да внушиш с темата?

Искам да внуша, че едни други хора искат да внушат, че не съм само аз единствен от осем милиарда, дето е забелязал някакъв дефект във системата. Ще насмогнеш ли да разбереш поне това? Просто е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, gringos написа:

линк към въпросната тема:

https://www.kaldata.com/телефони/планираното-остаряване-в-наши-дни-вси-377057.html

цитатът който ме тормози:

"През 20-те години на миналия век производителите на електронно оборудване (например Philips и General Electric) сключват тайно споразумение за изкуствено намаляване на технологичния живот на лампите с нажежаема жичка от 2500 на 1000 часа. Само че в същото време тези производители решават да вдигнат цените си. Представителите на картела дори провеждат многобройни тестове на лампите, произведени от неговите участници. Ако лампата случайно не изгори след предписаните 1000 часа, то тогава на нейния производител се налага глоба.

Това означава, че идеята за умишлено производство на нискокачествени продукти се е породила още преди един век. Компаниите, които произвеждат надеждно оборудване по старомодните начини, постепенно и неизбежно фалират. Техните места се заемат от компании, които навреме се ориентират, че потребителят няма да купи ново устройство, докато старото работи и му върши работа."

И още по-конкертно:

"Компаниите, които произвеждат надеждно оборудване по старомодните начини, постепенно и НЕИЗБЕЖНО ФАЛИРАТ."

Т.е. до колкото разбирам, това са компании, които не са ангажирани с картелното споразумение, т.е. не им се налагат глоби, за дето произвеждат по-качествени продукти. И в такъв случай, дали тия които произвеждат по-качествени продукти на същите, както се твърди, даже повишени цени, ще фалират?

Да, вярно е. Това, за което говорим, се нарича планирано остаряване (planned obsolescence). Тези, които са защитници на неолиберализма и капитализма, ще отричат реалността, твърдейки, че това не е вярно.

В днешно време, нещата са направени така, че да има консумеризъм - да се произвежда колкото се може повече, докато има колкото се може по-малко трайност и колкото се може повече купуване. В този процес, биват влагани психологически манипулации в маркетинга, които карат хората да купуват още и още. Нещата се правят така, че да не издържат дълго - така постоянно ще трябва да се купуват още и още неща, с които да се заменят старите неща.

Примерно, при софтуерните продукти, постоянно се добавя bloatware, за да може да стане така, че в един момент компютъра или телефона ти да не могат да отворят дадено приложение и да трябва да си купуваш нови, по-мощтни компютри и телефони. Windows 10 и Windows 12 са добър пример. Windows 11 всъщност е Windows 10, но с изкуствено надути системни изисквания, както и променен дизайн, за да се създаде илюзията, че уж става въпрос за нещо ново. Ето тук съм дал повече информация по този въпрос:

Там ще видиш и ето това изображение:

image.png

Това не се отнася само за iPhone и iOS, но и за останалите модели телефони и Android. Както става ясно, винаги става за едно и също нещо, което е с променен дизайн и е представено като "революционно". Ако прекараш време, използвайки различни телефони, ще разбереш, че всички телефони са едни и същи, но са представени като различни. Също ще разбереш, че постоянно се пуска bloatware, който да ти запълва паметта на телефона, без дори да ти се налага да теглиш нещо, за да те накара да купуваш памет карти или нови устройства. Аз това съм го изпитал с моите телефони и таблети; колкото и да трия или да не тегля нищо, свободното място винаги върви надолу, намаля...

Постоянно се добавят проверки в кодовете на операционните системи, за да може да се направят несъвместими с по-стари устройства. Примерно, в инсталатора на Windows 11, има проверка, която ще предотврати инсталирането на Windows 11 на компютър или лаптоп, който не разполага с хардуера, който е част от списъка със "съвместим" хардуер, на Microsoft. И дори лаптопа или компютъра да може да подкара Windows 11, кода е направен така, че просто да предотврати успешна инсталация. Толкова са нагли, че даже правят нови кодове, всеки пък, когато някой намери bypass, благодарение на който да инсталира операционната система. Допреди няколко месеца, просто трябваше да изтриеш проверките в инсталатора, но Майкрософт измислиха нов метод, който прави инсталацията още по-трудна.

При Android, постоянно се пускат нови и нови версии, които са почти едни и същи, като старите, докато се спира поддръжката за старите версии. Постоянно се измислят всевъзможни маркетингови имена, както и стратегии за дестабилизация на стари устройства и софтуери, за да са принудени хората постоянно да купуват нови устройства и софтуери.

Планираното остаряване не е просто "теория на конспирацията", както твърдят някои хора, а напълно истинско, официално признато нещо. Ако не ми вярваш, можеш да прочетеш това: https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

преди 16 часа, gringos написа:

И още по-конкертно:

"Компаниите, които произвеждат надеждно оборудване по старомодните начини, постепенно и НЕИЗБЕЖНО ФАЛИРАТ."

Да, това е така. Днешната икономика, капиталистическият неолиберален модел, не е съвместим с компании, чиято цел не е печалба. За да бъде успешна една компания, използваща днешната икономика, тя трябва да продава нискокачествени продукти, които издържат колкото се може по-лмалко, за да може хората постоянно да купуват и да има печалби за тази компания.

Старомодните начини, за които се говори, бяха начините, които се използваха преди повече от 30 години, по времето на социализма, когато производството беше национализирано, като целта беше да служи на хората, а не да им обира парите, чрез продажби на нискокачествени стоки, на които им са сложени огромни надценки. След денационализацията, това производство се замени с икономически неолиберален строй, при който световните пазари са частна собственост на транс-национални компании и мега-корорации, които съществуват с една единствена цел: правене на пари.

В днешно време, електрониките се правят така, че да не издържат дълго. Целта на това е постоянно да се налага купуването на още и още, за да има печалби. Bloatware/Junkware, както и умишлено калпаво написани кодове, които водят до memory leaks и използват повече RAM, отколкото биха използвали същите, но оптимизирани, кодове, умишлено се налагат, за да може производителността на устройството да спадне, след 2-3 ъпдейта; така потребителя ще е длъжен да купи ново устройство, ако иска да продължи да използва дадените програми. И тъй като няма друга алтернатива, потребителя ще купи ново устройство.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, gringos написа:

Искам да внуша, че едни други хора искат да внушат, че не съм само аз единствен от осем милиарда, дето е забелязал някакъв дефект във системата.

И какво правиш по въпроса, за да поправиш този "дефект"?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, БаалБек написа:

Не достатъчно умен аргумент, за да се измъкнеш от факта, че си пишеш измислици или преувеличаваш за да бъдеш интересен..

Кое по-точно е интересното. Че ти си човек без работа и просто искаш да се заяждаш или че дори и в момента се ползва такава техника. За твое сведение благодарение на другарите теб те има. Помисли малко вместо да ръсиш глупости.

ТЕЦ,ВЕЦ,АЕЦ,ВИК, Пътна мрежа, язовири, водна мрежа, електропреносна мрежа, сгради са построени от другарите и са наши, макар че ние ги разпродаваме и унищожаваме. Твоите родители имат собствени жилища и къщи, земи и каквото там още се сетиш, за да може трол като теб да съществува и да се заяжда в социалните мрежи. 

Но понеже темата не е затова, а за съвсем друго нещо спирам да те коментирам, защото за мен си просто трол. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, gringos написа:

Искам да внуша, че едни други хора искат да внушат, че не съм само аз единствен от осем милиарда, дето е забелязал някакъв дефект във системата

Да покажеш, че твоят начин е по-добър от сегашния и че "системата" греши...

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Кое по-точно е интересното. Че ти си човек без работа и просто искаш да се заяждаш или че дори и в момента се ползва такава техника. За твое сведение благодарение на другарите теб те има. Помисли малко вместо да ръсиш глупости.

ТЕЦ,ВЕЦ,АЕЦ,ВИК, Пътна мрежа, язовири, водна мрежа, електропреносна мрежа, сгради са построени от другарите и са наши, макар че ние ги разпродаваме и унищожаваме. Твоите родители имат собствени жилища и къщи, земи и каквото там още се сетиш, за да може трол като теб да съществува и да се заяжда в социалните мрежи. 

Прекрасен аргумент за машините и фирмичките. И сега излиза, че ако не са били комунистите/социалистите днес щяхме да сме още в 19-ти век. Да ходим по кални улици, да се придвижваме с коне и магарета, да се оре с волове, а за електрификация въобще дума да не става. И ще живеем в пещери и бризентови палатки...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Beemo написа:

Не бе малоумник

Защо ме обиждаш?

преди 14 минути, Beemo написа:

не искам да се хваля - още повече, тук. На теб?!?!!?!? На този етап от развитието на света, сто лева за дънки - са напълно нормално.

Понимаеш?

Не понимаю. "на този етап на развитието на света"???... "сто лева за дънки - са напълно нормално" - кво требва да значат тия неща? Сто лева за дънки са ти нормално? Как определи, че точно сто са нормално? Какви дънки за сто лева - те днешните дънки са много различни. Повечето ми изглеждат направо ненормално. Та и непонисими даже. Изкуствени материали, ластични, тънък плат. Аз си купих дънки за 100 долара, не за сто лева - над нормалното е било, а не ми харесват. Ама аз съм виждал хубави дънки, а ти изглежда не си.

преди 19 минути, Beemo написа:

Просто казвам - цял живот ще си останеш, втора употреба. Знаеш ли най - големият тест - сядаш в кръчма и си избираш, отдясно на менюто...

Не пия, не пуша и не употребявам наркотици. Имам чувството, че разговарям с някой, който не е на себе си. Може да е пил две бири вече от сабахлен. Или да е дръпнал един балон с райски газ за отскок. Та не знам, кой е втора употреба - не личи точно ти да си първа.

преди 24 минути, Beemo написа:

Набарахме го рамусчо бе...

Много му е сложно, когато му противоречат. Айде сега - в трето лице.

Ако халюцинираш нещо,може да е от дрогата. А може и да е някакъв стадий на алкохолизъм.

преди 25 минути, Beemo написа:

Какви въпроси????

На колко съм години?  хахаахахахаха

Това е въпрос, на похабен мозък.

Да, разбирам - за тебе върпросът е труден. Кое те притеснява за мене е все така загадка. Ако решиш да се престрашиш и да му отговориш все пак, дано не те изненадам, но това тука не е темата. И ще си извън контекста.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, PigMan9 написа:

Да, вярно е. Това, за което говорим, се нарича планирано остаряване (planned obsolescence). Тези, които са защитници на неолиберализма и капитализма, ще отричат реалността, твърдейки, че това не е вярно.

В днешно време, нещата са направени така, че да има консумеризъм - да се произвежда колкото се може повече, докато има колкото се може по-малко трайност и колкото се може повече купуване. В този процес, биват влагани психологически манипулации в маркетинга, които карат хората да купуват още и още. Нещата се правят така, че да не издържат дълго - така постоянно ще трябва да се купуват още и още неща, с които да се заменят старите неща.

Примерно, при софтуерните продукти, постоянно се добавя bloatware, за да може да стане така, че в един момент компютъра или телефона ти да не могат да отворят дадено приложение и да трябва да си купуваш нови, по-мощтни компютри и телефони. Windows 10 и Windows 12 са добър пример. Windows 11 всъщност е Windows 10, но с изкуствено надути системни изисквания, както и променен дизайн, за да се създаде илюзията, че уж става въпрос за нещо ново. Ето тук съм дал повече информация по този въпрос:

Там ще видиш и ето това изображение:

image.png

Това не се отнася само за iPhone и iOS, но и за останалите модели телефони и Android. Както става ясно, винаги става за едно и също нещо, което е с променен дизайн и е представено като "революционно". Ако прекараш време, използвайки различни телефони, ще разбереш, че всички телефони са едни и същи, но са представени като различни. Също ще разбереш, че постоянно се пуска bloatware, който да ти запълва паметта на телефона, без дори да ти се налага да теглиш нещо, за да те накара да купуваш памет карти или нови устройства. Аз това съм го изпитал с моите телефони и таблети; колкото и да трия или да не тегля нищо, свободното място винаги върви надолу, намаля...

Постоянно се добавят проверки в кодовете на операционните системи, за да може да се направят несъвместими с по-стари устройства. Примерно, в инсталатора на Windows 11, има проверка, която ще предотврати инсталирането на Windows 11 на компютър или лаптоп, който не разполага с хардуера, който е част от списъка със "съвместим" хардуер, на Microsoft. И дори лаптопа или компютъра да може да подкара Windows 11, кода е направен така, че просто да предотврати успешна инсталация. Толкова са нагли, че даже правят нови кодове, всеки пък, когато някой намери bypass, благодарение на който да инсталира операционната система. Допреди няколко месеца, просто трябваше да изтриеш проверките в инсталатора, но Майкрософт измислиха нов метод, който прави инсталацията още по-трудна.

При Android, постоянно се пускат нови и нови версии, които са почти едни и същи, като старите, докато се спира поддръжката за старите версии. Постоянно се измислят всевъзможни маркетингови имена, както и стратегии за дестабилизация на стари устройства и софтуери, за да са принудени хората постоянно да купуват нови устройства и софтуери.

Планираното остаряване не е просто "теория на конспирацията", както твърдят някои хора, а напълно истинско, официално признато нещо. Ако не ми вярваш, можеш да прочетеш това: https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

Да, това е така. Днешната икономика, капиталистическият неолиберален модел, не е съвместим с компании, чиято цел не е печалба. За да бъде успешна една компания, използваща днешната икономика, тя трябва да продава нискокачествени продукти, които издържат колкото се може по-лмалко, за да може хората постоянно да купуват и да има печалби за тази компания.

Старомодните начини, за които се говори, бяха начините, които се използваха преди повече от 30 години, по времето на социализма, когато производството беше национализирано, като целта беше да служи на хората, а не да им обира парите, чрез продажби на нискокачествени стоки, на които им са сложени огромни надценки. След денационализацията, това производство се замени с икономически неолиберален строй, при който световните пазари са частна собственост на транс-национални компании и мега-корорации, които съществуват с една единствена цел: правене на пари.

В днешно време, електрониките се правят така, че да не издържат дълго. Целта на това е постоянно да се налага купуването на още и още, за да има печалби. Bloatware/Junkware, както и умишлено калпаво написани кодове, които водят до memory leaks и използват повече RAM, отколкото биха използвали същите, но оптимизирани, кодове, умишлено се налагат, за да може производителността на устройството да спадне, след 2-3 ъпдейта; така потребителя ще е длъжен да купи ново устройство, ако иска да продължи да използва дадените програми. И тъй като няма друга алтернатива, потребителя ще купи ново устройство.

Еле го батко бееее.

Да си купиш телефон, от двеста лева и телефон, от хиляда и двеста лева - не е едно и също.

Или кренвирши от 5 - 15. 

Това не можете да разберете. Напълно нормално е, телефон за двеста лева, да се скапе...

И ти и тоя гринго и разни подобни, подпомагате тази нискокачествена индустрия. Колкото и до се пените. Защото и ти си целият, втора употреба. И никога, ама никога, няма да си купите нещо качествено(съответно - скъпо) защото сте цървули. И дори и да започнеш да изкарваш(много се съмнявам - с този уникален мързел) пак няма да знаеш, какво да си купиш. И пак ще ходиш с конфекция, от "Илиянци" .

После теми - защо това, защо онова. Та ти нищо, абсолютно нищо, не ти е като света.

преди 4 минути, gringos написа:

Защо ме обиждаш?

С това трябваше да започнеш, от началото. Свиня - свинска - мазна - дебела - кратуна...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, БаалБек написа:
преди 29 минути, gringos написа:

Искам да внуша, че едни други хора искат да внушат, че не съм само аз единствен от осем милиарда, дето е забелязал някакъв дефект във системата.

И какво правиш по въпроса, за да поправиш този "дефект"?

Задавам тема, в която очаквам да се изказват такива които разбират. А не такива които не разбират даже и това че не съм само аз единствен съм забелязал нещо си от осем милиарда.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Beemo написа:

Еле го батко бееее.

Да си купиш телефон, от двеста лева и телефон, от хиляда и двеста лева - не е едно и също.

За планираното остаряване в електронните устройства е прав ,дори имаше дебат по темата в ЕС - не знам до къде стигнаха по въпроса. Еднакво здрави могат да са телефони от различен ценови клас.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Beemo написа:
преди 19 минути, gringos написа:

Защо ме обиждаш?

С това трябваше да започнеш, от началото. Свиня - свинска - мазна - дебела - кратуна...

Не ме разбра, глупчо. Аз не се обиждам. А попитах. За мене, такива обиди са много странни. Задал съм тема, не очаквам че някой е чак такъв мракобес, та ще се пеняви отсреща. То не че няма болни мозъци,но се предполага, че ако си имат от скъпите играчки, те са доволни. А само тия които се чувстват незадоволени, понеже си нямат достатъчно пари, да си купят хубавите неща с които се хвалят в интернет - само те са незадоволени и заядливи, като дърти бабички.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 53 минути, gringos написа:

Защо ме обиждаш?

Защото му обръщаш внимание. Ако не обръщаш внимание на тези хора, те няма да те занимават с теб, както и няма да те обиждат.

И не видя ли какво съм написал? Това, което написах, е най-вярно, в сравнение с останалите неща, които някои други хора, предимно защитници на статуквото, написаха.

преди 42 минути, Coco1 написа:

Защо групата съветски учени през цоца те произведе дефектен 

Грешна ти е информацията. Всъщност, Съветския Съюз, без значение колко глупости пишеш, като "цоца", например, е имал много напреднало научно и технологично развиете. Ако не вярваш, прочети това: https://en.wikipedia.org/wiki/Science_and_technology_in_the_Soviet_Union

преди 47 минути, Beemo написа:

Еле го батко бееее.

Или кренвирши от 5 - 15. 

Това не можете да разберете. Напълно нормално е, телефон за двеста лева, да се скапе...

И ти и тоя гринго и разни подобни, подпомагате тази нискокачествена индустрия. Колкото и до се пените. Защото и ти си целият, втора употреба. И никога, ама никога, няма да си купите нещо качествено(съответно - скъпо) защото сте цървули. И дори и да започнеш да изкарваш(много се съмнявам - с този уникален мързел) пак няма да знаеш, какво да си купиш. И пак ще ходиш с конфекция, от "Илиянци" .

После теми - защо това, защо онова. Та ти нищо, абсолютно нищо, не ти е като света.

Благодаря, че отново доказваш, че съм прав. Заядливите и злобни приказки, както и пълната липса на какъвто и да е конструктивен аргумент, са доказателство в подкрепа на достоверността на това, което написах.

Ако някой иска да види това, което написах, може да го види тук:

Прочетете го внимателно; сами преценете кой е прав и кой не е прав. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, PigMan9 написа:

Съветския Съюз, без значение колко глупости пишеш, като "цоца", например, е имал много напреднало научно и технологично развиете

Така е, ти си за пример. Защо обаче Елбруса ти е забил 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Те го и Грухи Биоса, гледам схванал как се продават компютри като хакаш най различни функции в софта и правиш хардуер за тези функции...  Та така след време старите неща спират да бачкат и се налага да минеш на новото хихи и естествено да си купиш нов хардуер с новите функции :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, petie1 написа:

Те го и Грухи Биоса, гледам схванал как се продават компютри като хакаш най различни функции в софта и правиш хардуер за тези функции...  Та така след време старите неща спират да бачкат и се налага да минеш на новото хихи и естествено да си купиш нов хардуер с новите функции :)

Не е само това. А, kill-switch-овете, които правят така, че хардуера или да спре да работи, или да му се намали производителността - или и двете? Как ще коментираш това? Виждам, че си се произнесъл позитивно относно това, че постоянно се "хакат нови функции". А, как ще рационализираш наличието на kill-switch-ове?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вечна лампа с нажежаема жичка

лампа

Вечна лампа с нажежаема жичка

Непостижимата история на 113-годишна крушка с нажежаема жичка

Средната лампа с нажежаема жичка работи 1000 - 2000 часа, след което изгаря. Продължителността на работа на лампите със светодиодни диоди варира от 25 000 до 50 000 часа.

Но в пожарната на Калифорния има една лампа, която е отчетена за 989 000 часа - почти 113 години. Тази лампа е инсталирана през 1901г. Оттогава много се е променило, много служители на пожарната служба са се променили, но една „вечна лампа с нажежаема жичка“ е останала непроменена. Дълголетието на нейната работа все още е загадка.

Кратка история на крушката с нажежаема жичка

нажежаема

Въглеродна лампа на Thomas Edison

Смята се, че Томас Едисон е изобретил първата крушка през 1879 година. Въпреки че по-ранните изобретатели експериментираха в тази посока.

През 1802 г. британският химик Гамфри Дейви изобретява лампа с нажежаема жичка, като доставя ток на платинени ленти. През следващите 75 години изобретателите повториха и подобриха нишката.

Известният шотландски изобретател Джеймс Боуман Линдзи, който през 1835 г. се похвали с новата си крушка, позволяваща му „да чете книга на разстояние един и половина метра“, но по-късно премина към безжична телеграфия.

Пет години по-късно цяла група учени започнаха да експериментират с платинени нишки. И въпреки че високата цена на платината не позволява създаването на устройство за масово производство, разработеният от тях дизайн формира основата за първия патент за лампа с нажежаема жичка, получен през 1841 година.

Американският изобретател Джон У. Стар замества скъпите платинени нишки с по-евтини въглища, но скоро умира от туберкулоза, преди да успее да завърши развитието си.

Няколко години по-късно британският физик Джоузеф Суон, използвайки идеите на Стар, създава работещо копие на лампата и през 1878 г. става първият човек в света, който украсява къщата си с крушки с нажежаема жичка.

Томас Едисон в Америка работи върху подобряването на въглеродните нишки. Чрез увеличаване на степента на вакуум в крушката на лампата, заедно с подобрена въглеродна нишка, през 1880 г. е възможно да се постигне 1200 часа работа на лампата и да се пусне в масово производство в размер на 130 000 крушки годишно.

В същото време се ражда човек, на когото е съдено да създаде най-трайната крушка в света.

Електрическата компания Shelby

вечната

Роден през 1867 г., Chaie живее в Париж и има възможността да наблюдава нарастването на популярността на електрическите крушки. На 11-годишна възраст той решава да спечели сам и започва да придружава баща си, шведски имигрант и собственик на малка компания, която произвежда лампи с нажежаема жичка. Шайе се интересува от физика и завършва едновременно две академии на науките - немска и френска. След обучение, Shaie се занимава с проектиране на нишки в голяма немска енергийна компания и през 1896 г. се премества в САЩ, където известно време работи в General Electric, но след това успява да получи 100 000 долара инвестиции (които е еквивалентно на 2 750 000 щатски долара през 2014 г.) и отваря фабрика за производство на лампи Shelby Electric Company.

За да покаже превъзходното качество на своите продукти, Chaie реши да проведе публичен тест. Електрическите крушки от различни производители бяха поставени една до друга и всички бяха свързани към един и същ източник на захранване, чието напрежение постепенно се увеличаваше. Западен електротехник през 1897 г. разказва какво се е случило след това:

"Лампите от различни марки започнаха да горят и експлодират, докато лабораторията не остана осветена само от лампи Shelby, нито една от които не страда дори при достатъчно високо напрежение по време на такъв визуален тест.".

нажежаема

Пускането на продукта продължи през следващото десетилетие. През това време се появиха нови технологии с волфрамови нишки и нови производители. Компанията Shelby не успя да модернизира своето производство навреме и не беше в състояние да се конкурира с нови производители. През 1914 г. те са изкупени от General Electric и производството на крушки Shelby е прекратено.

Столетната светлина

През 1972 г. шефът на пожарната в Ливърмор, Калифорния, съобщава за странно нещо на местен вестник. Светлината Shelby на тавана на неговата станция свети непрекъснато от десетилетия. Тази крушка отдавна е легенда в пожарната и никой не знае със сигурност от колко време е била или откъде е дошла. Майк Дънстан, млад репортер на Tri-Valley Herald, разследва въпроса и това, което той откри, беше наистина впечатляващо.

След като събра десетки устни истории и писмени истории, Дънстан установи, че крушката е придобита от Денис Бернал от Livermore Power and Water Co. (първата енергийна компания в града) около края на 1890-те и след това прехвърлена в пожарната на града през 1901 г., след като Bernal продаде компанията.

В ранните си години крушката, известна като Centennial Light или "Centennial Light", беше преместена само няколко пъти: тя висеше в помещенията на пожарната в продължение на няколко месеца, а след това, след кратък престой в гаража и кметството, беше се премества в пожарната станция в Ливърмор. „Оставаше 24 часа в денонощието, за да осветява тъмна пътека за служителите на компанията“, каза Джак Бейрд, тогавашният началник на пожарната, Дънстан.

Въпреки че Бърд призна, че все още е бил изключен веднъж „за около седмица, когато служители на отдела за благоустройство, създаден от Рузвелт, са реконструирали пожарната част през 30-те години на миналия век“, представители на Книгата на рекордите на Гинес все още са установили, че ръката -издухана лампа 30-ватовата достигна 71-годишна линия на работа и беше "най-старата лампа с нажежаема жичка в света".

В допълнение към реконструкцията на пожарната през 1930 г., светлината се изключва няколко пъти - през 1976 г., когато е доведена до новата пожарна станция на Ливърмор № 6. Придружена от "ескорт от много полицаи и пожарникари камиони ", светлината дойде на среща при голяма тълпа, нетърпелива да я види отново да се запали.

нажежаема

Фенове на крушката във facebook

Сега лампата с дълъг живот има собствен уебсайт www.centennialbulb.org, където освен всичко друго можете да наблюдавате нейната работа чрез уеб камера (снимките се правят на интервали от 10 секунди).

вечната

Лампата свети и днес, въпреки че един пенсиониран доброволен пожарникар веднъж каза, че „вече не дава много светлина“ (само около 4 вата). Но собствениците на крехко парче от историята се отнасят с голяма отговорност към него: пожарникарите от Ливърмор се грижат за малка крушка като порцеланова кукла. "Никой не иска тази крушка да излезе от строя пред очите им", каза веднъж бившият началник на пожарната Стюарт Гари. "Ако тя се счупи, докато аз все още бях начело, това няма да се отрази много добре на кариерата ми.".

Те не се държат както обикновено.

Всички от MythBusters до Националното обществено радио представиха свои собствени обяснения за дълголетието на крушката Shelby. Но като цяло има само един отговор - пълна загадка, тъй като патентът на Shaye оставя по-голямата част от процеса необясним.

Някои, като Дейвид Це, професор по електротехника в Калифорнийския университет в Бъркли, открито поставят под въпрос автентичността на крушката. Други, като студента по инженерство Хенри Слонски, твърдят, че това най-вероятно се дължи на факта, че някога всички неща са били направени с огромна граница на безопасност, отколкото днес. „По това време, казва той, хората правеха всичко много по-трайно, отколкото се изискваше“.

В крайна сметка Кац и нейните колеги никога нямат точно обяснение за тази мистерия. „Мислех, че със сигурност всички физически процеси в крайна сметка трябва да приключат“, казва тя. "Но може би нещо случайно се е случило с тази конкретна крушка." Бившият заместник-началник на пожарната Ливърмор е съгласен с нея. „Реалността е, че това е може би просто поредната грешка на природата“, каза той пред репортери на NPR през 2003 г., „само една на милион крушки може да продължи да свети като тази година след година.“.

Картел на лампата

Днес средната крушка с нажежаема жичка издържа около 1500 часа, докато премиум LED крушките (по 25 долара всяка) излъчват светлина за около 30 000 часа. Независимо дали 100-годишната крушка е имала тайна формула, за да работи или не, тя е изгаряла 113 години - тоест около 1 милион часа. Така че защо не можем да създадем точно същата трайна крушка?

Тръбни компании като The Shelby Electric Company се гордееха с дългия живот на своите продукти до такава степен, че трайността на техните продукти беше постоянен фокус на техните маркетингови кампании. Но към средата на 20-те години начинът на правене на бизнес се промени донякъде и започна да надделява ново правило:

„Продуктите, които не се износват, са трагедия за бизнеса.“ Този ред на мисли се нарича „планирано остаряване“, при което производителите умишлено съкращават живота на своите продукти, което води до по-бърза подмяна.

През 1921 г. многонационалният производител на крушки Osram сформира Internationale Glühlampen Preisvereinigung (Международна асоциация за ценообразуване на крушки), за да регулира цените и да ограничи конкуренцията. Скоро General Electric реагира на това, като основава General Electric International Company в Париж. Заедно тези организации търгуваха с патенти и информация за продажбите, за да засилят своите позиции на пазара за осветление.

През 1924 г. Osram, Philips, General Electric и други големи електропроводи се срещат и формират картела Phoebus под прикритието на общо сътрудничество, уж за стандартизиране на крушките. Вместо това те започнаха да се справят с планираното остаряване. За да постигнат последното, компаниите се съгласиха да ограничат живота на електрическите крушки до 1000 часа - по-малко дори от живота на лампите на Edison (1200 часа). Всяка компания, която произвежда крушка с продължителност над 1000 часа, ще бъде глобена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, PigMan9 написа:

Не е само това. А, kill-switch-овете, които правят така, че хардуера или да спре да работи, или да му се намали производителността - или и двете? Как ще коментираш това? Виждам, че си се произнесъл позитивно относно това, че постоянно се "хакат нови функции". А, как ще рационализираш наличието на kill-switch-ове?

Аз това което съм го писал съм го преживял лично и съм ти го казвал и друг път а за това което питаш естествено че ми е интересно как ще нахакаш такова чудо в стара ОС?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, petie1 написа:

Аз това което съм го писал съм го преживял лично и съм ти го казвал и друг път а за това което питаш естествено че ми е интересно как ще нахакаш такова чудо в стара ОС?

За какво "чудо" говориш, така и не разбрах.

ОС-ите, ако не знаеш, може да се обновяват и да бъдат направени съвместими с нови функции.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, PigMan9 написа:

ОС-ите, ако не знаеш, може да се обновяват и да бъдат направени съвместими с нови функции

Защо не могат да ти обновят Елбруса

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, PigMan9 написа:

ОС-ите, ако не знаеш, може да се обновяват и да бъдат направени съвместими с нови функции.

Айде пак почна с веселите мелодии, само да ти кажа на теория всичко е лесно ама на практика...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, PigMan9 написа:

Благодаря, че отново доказваш, че съм прав. Заядливите и злобни приказки, както и пълната липса на какъвто и да е конструктивен аргумент, са доказателство в подкрепа на достоверността на това, което написах.

Много си прост!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Какво доказвам?

Ти и твоите поддръжници, ще си купувате боклуци, докато сте живи - така се подпомага, яловата индустрия. Разбираш ли? Проумей го!!!!!!

Иди учи, работи и изкарвай. После започни, да си купуваш качествани продукти и тогава ще говорим - пак.

пп И двеста профила да си направиш - няма да станеш, по  умен!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Разглеждащи това в момента   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
  • Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.
    Абонирайте се
  • Добави ново...