Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Тази древна мистерия - йерархията


Гост

Препоръчан отговор

Спят вечните води, бездънните води — безбрежни, 
над тях се не навеждат хоризонти мрачни… 
И впиваме ний поглед безнадеждни, 
и тръпнем пред догадките си здрачни. 
Предвечните води, всевечните води —
кристални,  бездънни и безбрежни...    


Тия дни си говорих с един приятел. Опитах се да му обясня йерархията. Т.е. най-простите принципи по които действа и нуждата от йерархия. Това е, казвам му, много прост и работещ механизъм.  Оказа се много трудно – да му обясня. За него, това било ясно от само себе си. Какво му обяснявам неща които са ясни. Като го питах, какво се случва, ако петстотин човека имат само един вожд който ги командва без посредничеството на междинни йерархически нива, той каза, че петстотинте ще се подчиняват безпрекословно, защото шефът ще ги бие. 
Всичките ли?   
А ако шефът командва пет хиляди човека, пак ли ще ги бие. А пет милиона?   

Сега поразгледах кво има по въпроса в интернет. Има кви ли не термини. Има проста информация, примерно в Уикипедия. Има и по-сложна. Стана дума и за кибернетика.  Видях безброй диаграми. И никъде не видях най-съществената проста математическа особеност на йерархията, никъде не видях, кога е възникнала и защо. Има казано нещо в Стария завет, където Йотор я дава на Моисей. Там има важни подробности, без да бъдат обяснени. Аз виждам една грешка на Йотор (ще дам линк, към една моя тема по въпроса).   В интернет има много диаграми – една от първите беше йерархията на боклука. Както и голямо количество друг, несъществен боклук.   

Със сигурност, информацията по въпроса както в интернет, така и извън интернет  е огромна. Може би има нещо и по съществото на въпроса. Но, как така все пак, в интернет не намирам нищо съществено, а толкова много баласт?   

И за това, сега ще се занимавам с най-простата същина на йерархията. Без да се опирам на никаква чужда информация, а само наблюдавайки и разсъждавайки логически върху това което виждам пред себе си. Ма то е пред мене.    ...  

И така, какво е най-простото нещо, което виждаме постоянно и на което не обръщаме никакво внимание?  В една йерархия заповедите се спускат отгоре надолу. Това означава, че по-малобройното горно йерархическо ниво заповядва на по-многобройното долно йерархическо ниво. Именно поради тая особеност, с която всички са свикнали за разбираща се от самосебе си, такава йерархия се нарича „нисходяща“. (нещо ми се види, че е неправилно да пиша „низходяща“, въпреки че може и да не съм прав- но това са подробности).   

Обичайните съотношение в броя на една йерархия са между едно към десет и едно към две. Възможно е някъде да са и повече от едно към десет, и това със сигурност е утвърдено от практиката за някакви конкретни специфични условия.   

Колкото е по-многобройна една правилно структурирана йерархия (т.е. такава при която съотношението между всеки две съседни йерархически нива е каквото казах по-горе), толкова повече йерархически нива има тя.     

Най-горното ниво, задвижва със заповед непосредствено стоящото по-долно. По-долното задвижва със заповед още по-долното и т.н.
По тоя начин, цялата йерархическа група действа организирано и много ефективно. Нагоре по йерархията от многобройните и отдалечени и на значително разстояние един от друг нискостоящи членове текат ресурси, а най-главният ресурс е информацията.
Тя се складира в „чекмеджето на властта“ където е най-важната съставна част от КАПИТАЛЪТ, който се натрупва към върха на йерархията. По тоя начин, върховните работни места получават информация в реално време за отделните части на йерархията...  

Една от най-главните и най-незабележими особености на йерархията е, че местата на отделните хора в тая йерархия са напълно тъждествени и с конкретния вид труд, който отделните хора извършват.
Т.е. очевидно е, че ако схематично си представим йерархията изпълнена с точици, и където всяка точица е мястото на човек, тая точица показва не само мястото но и вида труд. Това означава, че най-отгоре в йерархията са политици, банкери, юристи, генерали; а най-отдолу са някакви презрени черноработници.   

Но откъде се е взело това нещо? Дали го има и в животинския свят, или е по-късно човешко изобретение? В животинският свят, съществува йерархия. Съществува и разделение на труда, защото разделението на труда произтича от мястото и е еволюирало постепенно до отделни животински видове, което е по-тясна специализация за да бъде усвоена по-ефективно конкретна ниша която си съществува. 

Но в животинския свят не съществува такава сложна организация, при която групата извършва всъщност много сложна организирана дейност и същевременно изучава организирано най-разнообразни материи. Животинските йерархии излъчват най-силния, подгласниците, но такова организирано действие на сложна разнорода дейност, като при човека няма. Тая именно проста йерархическа система дава възмножност за сложни заповеди, предварително обсъждане на разни въпроси и не подхожда на природата на останалите животински видове.   

Идваме до предположението, че пред нас стои наистина човешко изобретение. То е древно до такава степен, че информация за неговата поява няма как да съществува. 
Но че е човешко е ясно, поради това, че в животинския свят не съществува нищо подобно.  Кога е възникнало това нещо – някъде в най-ранните етапи, след появата на човека. А може би се е появило дори при маймуночовеците, които вече не съществуват и поради това, ние не знаем, дали използват йерархически системи, чрез които групата действа като единна организация на разностранна дейност?   

Да помислим обаче, как се е стигнало до тая идея?   

Както казах, основната особеност на всяка работеща днешна йерархическа система е не много големите съотношения между всеки две съседни йерархически нива. Ако изходим от съвсем сигурното предположение, че първобитните групи от хора са относително малобройни, лесно можем да стигнем до извода, че при малка група от хора, дори и без специално измислена йерархическа система, вождът може да управлява останалите,което е по същество вид комуникация на един човек с повече. Колко повече могат да бъдат тия с които един човек комуникира. Трудно ми е да си представя че са сто. Но в процеса на развитието те нарастват. И нарастват почти неограничено – хиляда, милион. Колкото с повече хора един човек трябва да комуникира, толкова по-ограничена става комуникацията с всеки един. А ако става въпрос един човек и да контролира все повече и повече, ясно е, че се развива много бърза невъзможности именно за контрол на върха на йерархията над останалите.   

Да си представим различни групи от хора, конкуриращи се помежду си за храна и територии. Да речем че воюват по между си. Ако една от групите създаде и започне да използва добре известната принципно проста и незабележима днешна йерархическа система по време на война, това е страхотно предимство.  Но и във всички останали дейности това е предимство. Въпросната йерархия явно произтича от процеса при който броя на членовете на една група нараства. Същевременно нарастващият брой на членовете е и нарастваща степен на разделение на труда. А появата в един момент и на йерархическа система е закономерна. И същевременно води до възможност, неограничено количество хора да работят организирано. Това означава принципно нова степен на развитие на организацията и разделението на труда.   

Тука се вижда, че намаляването на съотношението между съседните йерархически нива, е именно основополагащ принцип. И тоя принцип може да организира неограничено количество хора, в една група – единен организъм. Ето това е. Древно е, та няма спомен за началото му в аналите на историята. Но най-актуалното нещо и днес, защото е скелетът на човешките отношения, на пълната обществена организация.   

Разделението на труда е довело до появата и на размяната на стоки, пари.   

... Но не размяната на стоки и парите е в основата и на процеса на производството на капитала.   

Според Маркс, капитализъм имаме едва след като останалият без средства „свободен“ човек е започнал да продава труда си. Но капитал, богатство у някои хора и класи имаме и преди това. На какво се дължи това натрупване?   

И отговорът е тука – на липсата на организирана йерархическа система.   

Но, как така, ще кажете вие – нали току-що, след толкова много букви и разсъждения, аз казах, че йерархията е измислена толкова отдавна, та даже не се знае, дали не е предхождала появата на човека?   

Работата е в това, че още в началото, аз ви съобщих, че става въпрос за нисходящата йерархическа система. Същината на тая система е че това е разделението на труда, че в условията на разделението на труда, организираното йерархическо движение се движи от горе надолу – от по-малобройното йерархическо ниво, към по-многобройното, под него. Но това е само едната страна на пълния кръговрат на йерархическото движение, което, както споменах без всякакво съмнение си съществува и при животните. А така също и в неживата природа. С изобретяването на главния принцип на човешката йерархическа система, като работна и рутинна, разработвана и доработвана хилядолетия била използвана на практика само нисходящата йерархическа система. Но в природата съществува, при това по най-естествен начин и възходящата йерархическа система. Всеки път, когато срещу алфа мъжкаря или лидера на групата се появява претендент за лидерство, това е действие в условията на обратна йерархическа система. Понеже по-долните йерархически нива са по-многобройни, съвсем естествено е, срещу лидера в животинската група, да се появяват много претенденти. По тоя начин, лидерството е само временно, а дните на всеки лидер не са чак толкова много.   

Но когато имаме сложна човешка йерархическа организация, при която голям брой хора са част от една йерархическа система, която днес е дори необятна, всичките тия хора, поради обяснените вече прости особености на нисходящия йерархически принцип са впрегнати в условията на нисходящата йерархическа система – в глобалното подчинение. Никой от ниските йерархически нива особено днес, не знае, на кой цар служи – защото хоризонтите са необятни. Всеки вижда само йерархическите нива с които непосредствено контактува. С кого контактува следващото йерархическо ниво и как, не е много ясно. А ако става въпрос за стотици йерархически нива – дори си нямаме и представа, че те са толкова много.   

При това положение, всеки конкурентен елит, който постоянно се появява от масата, о народа срещу  елита на власт,  е предварително обречен на провал, поради огромния механизъм на нисходящото йерархическо движение, в което всеки отделен човек е болтче или пружинка и тоя огромен механизъм, тая необятна машина – тя просто си работи.  Ако отделни участъци на тая машина, решат да излязат от контрол, останалата огромна част може да я смачка, може да й спре ресурсите, може и само да ги намали, за да я изтощи постепенно. Тука проблемът е в това, че членовете на групата винаги работят по заповед на тоя отгоре. Но кой е той?   


И поради това, аз разсъждавам принципно – не можете да разберете, кой е той. Нито пък можете да разберете, какви са неговите цели – защо той води война и как, защо унищожава индустрията на България, защо иска от вас да станете гейове.    Но кой е проблема? Както казах – голямото съотношение между всеки две съседни йерархически нива, блокира комуникацията.   

Или по-точно, нека сега, да напишеме това нещо и с главни букви. Защото това е проблемът, който води и до войната в Украйна. Това е проблемът, който преди това, захранваше със социални помощи, под формата на принадена стойност (т.е. данък), към потребителските общества. Поради което пък, обществената реакция е процесът на урбанизация, т.е. емиграция на хората към мястото на най-голямото лапане,където именно лапането се е превърнало в спорт.   

И така: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДНЕШЕН СВЕТОВЕН ПРОБЛЕМ Е ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМОТО СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ВСЕКИ ДВЕ СЪСЕДНИ ЙЕРАРХИЧЕСКИ НИВА, КОЕТО ИЗОБЩО БЛОКИРА ОРГАНИЗИРАНОТО ОБЩЕСТВЕНО ДВИЖЕНИЕ.   

И така, както вече ви разказах, без да съм бил съвременник на предвечните времена  около появата на човека, най-важното ноу-хау за развитието на човешката цивилизация се оказала първичната проста и ясна йерархическа система. Тя дала сила на всяка група която я използва. Същината на тая йерархическа система е в това, че съотношението между всеки две съседни йерархически нива се намалява. Преди това, при повишаване на боря на индивидите, съотношението между вожда и останалите неспирно се повишава. Което е движение към фалит на организираното обществено действие. В един момент някой изобретил низходящата йерархическа система. Което по същество е възстановяване на изчезналата комуникация между йерархическите нива и унищожаване не на друго а именно на анархията, която я е била заместила.   

Но изобретявайки нисходящата йерархическа система, по никой начин не означавало и същевременно изобретяване и на възходяща йерархическа система според същия основополагащ принцип, който написах с големи букви по-горе. Което пък означава блокиране именно на изконната и в живата природа и в неживата, предвечна възходяща йерархическа система.   

Какво означава това на практика? Примерно ако приемем че в България в движение нагоре има само две йерархически нива (шест милиона електорат и 240 депутати), това прави съотношение от 25 000 към 1.   

Ето го блокиралото движение нагоре по йерархията!    А до какво води това? Систематичната подкрепа на обществото, която то подарява като социална помощ на елита който вече е на власт, означава систематична дискриминация на непрекъснато пораждащия се от обществото реален елит. Реалният елит е систематично дискриминиран от обществото, поради системен проблем – поради блокиране на възходящото йерархическо движение.   

Резултатът от тая дълга хилядолетна подкрепа на обществото за елита на власт срещу конкурентния реален елит, води до систематична, закономерна деградация на елита на власт. А от там и на цялото общество. Това е най-важния ефект.  А по-маловажните ефекти са ПРОЦЕСЪТ НА ПРОИЗВОДСТВО НА КАПИТАЛА (така се казва том 1 от КАПИТАЛЪТ на Карл Маркс), неговото следствие – урбанизацията.   

.. Кризи, катастрофи, войни и революции.   

И ето сега, стигам до края на това което исках да кажа, и ще повторя кое е в основата на проблема и кое поражда нуждата от изобретяване на йерархическа система? Това е нарастването на броя на членовете на групата.  В нашият случай, членовете на групата са се повишили, от една страна, поради нарастване на населението на света; а от друга страна, поради глобализирането на света и превръщането му в една група. Преди това, подобни процеси са родили националните държави и регионалните империи. Но това е причината за появата на йерархията по същество – расте броят на хората, които са на куп. Без да ги разпределиш, да ги разбиеш в по-малки групи, и от тая отправна точка да подредиш и систематизираш, имаме анархия. Ето я днешната анархия, която се роди поради един системен проблем, който се развиваше хилядолетия, и не може да се намери че е идентифициран като проблем днес, дори в интернет. Вижте я все пак хубаво, защото може би именно тоя неин апогей е и нейния край. Тя ще свърши и повече никога няма да се появи.   

***

ГРЕШКАТА НА ЙОТОР

https://blog13.blog.bg/politika/2022/10/22/greshkata-na-iotor.1839572

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Гост промени заглавието на Тази древна мистерия - йерархията
 • Отговори 58
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 6 минути, RoG написа:

увеличи малко шрифта де , че ще ни заболят очите от толкова ситно😂:cantbelieve:

Не успявам да извадя бутона за редакция. Излизат ми само два - "докладвай" и "сподели". Предполагам, за тебе е лесно да си го увеличиш и сам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има само една главна разлика между човешката и животинската йерархия. Животинският водач и претендентите директно се бият за водачеството, без да им се пречи. Обичайно завършва с наранявания и за двете страни, без смърт. Като загубилото животно може да се възстанови и съвсем скоро отново да направи опит. При хората, ако някой надолу в йерархията реши да опита да вземе властта прескачайки нива, тези междинни нива, или дори хора от неговото ниво ще го предадат и спрат и дори убият, за облаги. Дори без пряка заповед от началника. А убитият ще бъде заклеймен като превратаджия. Легалният начин за напредък, особено за върховата позиция, или е бавен, или опорочен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, Sliderum2 написа:

Има само една главна разлика между човешката и животинската йерархия. Животинският водач и претендентите директно се бият за водачеството, без да им се пречи. Обичайно завършва с наранявания и за двете страни, без смърт. Като загубилото животно може да се възстанови и съвсем скоро отново да направи опит. При хората, ако някой надолу в йерархията реши да опита да вземе властта прескачайки нива, тези междинни нива, или дори хора от неговото ниво ще го предадат и спрат и дори убият, за облаги. Дори без пряка заповед от началника. А убитият ще бъде заклеймен като превратаджия. Легалният начин за напредък, особено за върховата позиция, или е бавен, или опорочен.

А ако някой при хората реши да вземе властта от по-горното йерархическо ниво, без да го прескача, кво се случва?

преди 1 час, JKirilov написа:

Проблемът е. че има много вожд, но малко индианец... :)

Защо смяташ така?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, gringos написа:

tldr

Може ли да уточниш въпроса си какво точно те притеснява в установения обществен ред с малко по-кратък текст?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, JKirilov написа:

Проблемът е. че има много вожд, но малко индианец... :)

НЕ, проблема е, че всеки си мисли, че може да е вожд.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, gringos написа:

ако някой при хората реши да вземе властта от по-горното йерархическо ниво, без да го прескача, кво се случва?

Обикновено, когато целта е само ниво нагоре и не му се чака изкачване по време и стаж и това не е върхът на пирамидата, легалният начин е конкурентно показване пред по-висока инстанция на по-добри възможности от на заемащият желаната позиция. Най-често обаче въпросният бива донасян и очернян и така губи мястото си, което се заема от натегача. Също се ползват и в случай че персоната с желание за повишение, е от желаният за държащият властта сексуален контингент, това да бъде използвано съответно като предпоставка за повишение. Особено ако става въпрос за държавна администрация, там кой знае какви производителни качества не са фактор и важен параметър.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма друг начин една организация, група или каквото и да е там с повече от двама души да се ръководи, освен чрез йерархия, единоначалие и тн.! Едни трябва да води и да има някаква /най-добре абсолютна/ власт! Всичко друго е бла бла. Така е например в армията, там за неизпълнение вкарват в дисципа, а по време на война - разстрелват! Защо ли?

Има само един проблем - мистър Питър го е формулирал най-добре -

В една йерархия всеки се стреми да достигне своето ниво на некомпетентност.

Но въпреки всичко няма нещо по-добро. Още в Библията е казано - Дай Божието Богу, кесаревото - кесарю. Защо ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Йерархията съществува преди политиката!!!

Тя се основава на кой на кого е подчинен. 

И, въпрос: На кой е подчинен власт имащия??? 

Първо трябва да имаш власт. Тя може да е законова или не. Ти за закона си или не?! :) 

п.п. Над всяка йерархия е човешкия закон!!! = В Конституцията на всяка държава е определена. = Та, ясно дефинирано кой отговаря за кого отговаря и кой може да му търси "сметка"!?

Та, ти в сметката ли си или за сметката си?! = Може ли да правиш калкулация, т.е. да споделиш колко ти струва живота???

п.п. Не забравяй кой е платил, и с какво!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Bubbles написа:
преди 3 часа, JKirilov написа:

Проблемът е. че има много вожд, но малко индианец... :)

НЕ, проблема е, че всеки си мисли, че може да е вожд.

Да ви подскажа ено много просто нещо, за което може и сами да се досещате. Крайното математическо съотношение между йерархическите нива, което е в посока на ситуацията "много вожд, малко индианец" означава:

1во йерархическо ниво - 1 човек;

2ро йерархическо ниво - 1х1 = 1 човек

3то йерархическо ниво - 1х1х1 = 1 човек

И Т. Н.

 

Т.е. говориме за индианска нишка, надолу по йерархията до последният мохикан.

 

А другото крайно математическо съотношение между йерархическите нива, което е в посока на другата ситуация "малко вожд, много индианец" , е както вече казах в основната тема:

1во йерархическо ниво - един човек

2ро йерархическо ниво - всички останали.

 

При нарастване броя на членовете на групата, броят на 2ро йерархическо ниво нараства. Съответно - расте съотношението между 1во йерархическо ниво и следващото. Поради това развитие, т.е. поради нарастване на ситуацията "много индианец, малко вожд" се налага прегрупиране или както обясних в основната тема - реорганизация/перестройка в йерархическа система с повече йерархически нива. Същината на на тоя процес е в намаляване на съотношението между всеки две съседни йерархически нива. Като оптималното, наложило се и в практиката, вкл. в армията и другаде, и дефинирано и в Стария завет от Йотор е между две към едно и десет към едно.

 

И сега тука, JKirilov изказва твърдение, че това възприето за оптимално съотношение между броя на съседните нива е още по-малко. Аз не твърдя, че това не е така. И даже, мисля, че е така и това е закономерно. Обърнете внимание, че Йотор когато дава йерархията на Моисей, посочва, че по-високите йерархически нива трябва да бъдат мъже способни, справедливи, за да могат да контролират по повече от един - между двама и десет.

 

Но ако елитът който е на власт, започва да деградира и да се различава в нарастваща степен от реалния елит, който иде отдолу, тогава, по-високото ниво не е по-кадърно от по-ниското. В тая ситуация, един лидер трудно удържа един подчинен. Нещо повече, към собствените сили на по-високото йерархическо ниво трябва да се добави принадена стойност, която представлява подарък който обществото прави на по-високото ниво. Това е ПРОЦЕСЪТ НА ПРОИЗВОДСТВОТО НА КАПИТАЛА.

 

Всъщност, йерархическата система може да бъде йерархическа, само ако е спазен принципът на Йоторо - мъже способни, мразещи несправедливата печлба. Ако бъдат поставени неспособни, йерархията изчезва. Ако изчезне йерархията - изчезва изобщо организацията. А коя е причината за това развитие? Прекалено голямото съотношение между съседните йерархически нива в движение нагоре по йерархията. Т.е. както казах и повтарям - природният закон си натиска в точно определена посока.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, dioib написа:

Йерархията съществува преди политиката!!!

Не преди, а наравно. Тези дни прочетох Златният век, а и някои други книги на Андрей Гуляшки. Хубаво е повече хора да ги прочетат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, ncl написа:

Не преди, а наравно. Тези дни прочетох Златният век, а и някои други книги на Андрей Гуляшки. Хубаво е повече хора да ги прочетат.

Да, но младите са свикнали да възприемат посредством "визията". ;) = Крайно време е да има и такова видео ... = Младите мразят да четат. ;) 

п.п. Май четящите останаха слепите .... щото не виждат ... а мнозинството разчита на визията, а не какво чува ... 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, dioib написа:

Йерархията съществува преди политиката!!!

Т.е. политиката е синтезиран израз на икономиката - както ти обърнах внимание, местоположението на всяко човечЕнце в йерархията е напълно тъждествено с конкретен вид труд. А пък тия дето са най-отгоре - те са политици. В различните епохи и системи може да се наричат и с други имена.

 

Предходният исторически период в който е имало йерархия, е имало и отделен вид труд, който е бил на тоя връх и който е част от разделението на труда. Развитието на това просто нещо, на тая проста схема води до днешно време в което тия дето са най-отгоре им викат политици. Между другото, те са марионетки на задкулисни господари. Но това няма значение, защото нас ни интересува принципната същина. А принципната същина е нарастваща йерархическа система с основополагащ много прост принцип. Наблюдавайки и разсъждавайки върху тоя принцип, ние можем, можем да се доберем до нещата които не ни казват.

 

Йерархическата пирамида расте. Тя си има параметри. Основните параметри са стъпка (съотношение между две съседни нива). Височина на пирамидата. Основа на пирамидата. Има и други параметри. Параметрите се променят. Тая промяна е в определена посока, зададена от природния закон. Това е фундаментална причина - независеща от елита на власт. Като ги сметнеме сега и веднага им скрояваме капа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, gringos написа:

Т.е. политиката е синтезиран израз на икономиката

Малиш ... :) Я изучал полит-икономия ... :) = Синтеза на една политика е: Да произвеждаш!!! 

= пари -> стока -> пари прин е максима на евреите ... :) Я Българин = Вулгар ил бай Ганю!!! :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, ncl написа:
преди 37 минути, dioib написа:

Йерархията съществува преди политиката!!!

Не преди, а наравно.

Един от първите политици е петелът при кокошките на двора - върховен лидер, вожда и учител на кокошките.  Или с други думи - политик.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, ined написа:

 

Ку! :) € КЮ!!! :)

преди 5 минути, gringos написа:

Един от първите политици е петелът при кокошките на двора - върховен лидер, вожда и учител на кокошките.  Или с други думи - политик.

Петелът е при италианците, т.е. селяните на ромите ... :) 

Я вулгар и непричом что ти су сома сашол ... :) 

п.п. Бог И на теб да ти прости волните и неволни грехове. Амин

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 44 минути, dioib написа:

И, въпрос: На кой е подчинен власт имащия??? 

Първо трябва да имаш власт. Тя може да е законова или не.

Значи сега ти го разлагам тоя многочлен според простите взаимозависимости на съставните си части.

По-долното ниво е подчинено на по-горното - в някаква степен. Каква? Това е въпрос от висшата политология още от първобитни времена.

По-горното ниво е подчинено на още по-горното. И т.н.

 

Най-горното ниво не е подчинено на нито едно йерархическо ниво, което е част от разделението на труда. В Библията е казано, че Моисей е подчинен на Бог. Бог го е турнал.

 

Реално тоя механизъм работи. Това означава, че най-високото йерархическо ниво някак си управлява. Т.е. както казваш - има власт. Дали е законова? Щом съществува е законова -  не противоречи на закона на земното притегляне, на закона на Ом, и на питагоровата теорема.

 

И сега, аз ти откривам именно законът според който работи.

 

Според тоя закон, ако имаме примерно малко стадо от хиени. (използвам съвсем реален случай от едно научно популярно филмче).

 

Та имаме малко стадо от хиени. Понеже е малко, стадото трудно се справя, трудно намира плячка и оцелява. Но ето, убиват все пак малко животно. Но най-силната хиена, която наистина е много по-силна от останалите изяжда всичко и не дава нищо на останалите. Веднъж така, втори път. Една хиена изяжда всичко, понеже е най-силна. Другите неяли, отслабват още. На третият път, останалите хиени взимат тежко решение. Те убиват най-силната хиена. Това е тежко решение за тях, защото те се нуждат от най-силната хиена. Но нямат друг начин - дори и да не искат я убиват.

 

Та на кого казахме, че е  подчинено най-високостоящото йеррхическо ниво, което се различава принципно от всяко едно по-ниско стоящо йерархическо ниво, по това, че не е подчинено на нито едно йерархическо ниво, което е част от разделението на труда?

 

На закона. А кой е закона - най-високостоящото йерархическо ниво е подчинено на съвкупното управлявано мнозинство. За което обаче е проблем да се организира по правилен начин. Без такъв начин, обществото не може да избистри и да изрази именно обществената си воля.

 

Поради което именно йерархическата система започва да се разпада. Разпада се, защото не се подчинява на закона.

 

Но ти казваш, че не е така. А през това време, йерархията продължава все така да ти показва и доказва, че си е точно така.

 

Но ти пак казваш, че не е така.

 

... И тогава Прородният закон, Бог (за когото ти постоянно говориш), взима трудно решение...

 

... Или ако ползвам твоите думи "Бог да ти прости греховете! Амин!"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, gringos написа:

Значи сега ти го разлагам тоя многочлен според простите взаимозависимости на съставните си части.

Научи се не да разлагане, а на направа от нищо нещо и тогава може да водим смислен диалог с теб. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, dioib написа:

Научи се не да разлагане, а на направа от нищо нещо и тогава може да водим смислен диалог с теб. :) 

Искаш ли първо, ти да научиш закона на Лавоазие - Ломоносов?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, gringos написа:

Искаш ли първо, ти да научиш закона на Лавоазие - Ломоносов?

Цъ, я знам закона да си човек!!! ;) Извън да си човек, то какво може да си>>>???

ОК, ти не си човек, не си стомана, НО, знаеш ли какво си?! Щото знам какво е да си чубурашка или матрюшка .... :)

В теб виждам поредното ИИ като Рамусчуглу ... :) = Ти те си човек ... :) ОК, но не си по-висш от твоя "творец" ... :) или какво, си подобие на майка си ли ... т.е. и ти си трети пол ... :) = Все ми е тая ... :) = Не ме интересееееееееее ... :) 

Кратко: Ти си от класата на "безполезните хора"!!! Осъзнай ги и ще ти олекне.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...