Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тази древна мистерия - йерархията

Гост

Препоръчан отговор

преди 4 минути, gringos написа:

Когато имаш 25 000 човека базов електорат, който директно избира свой народен представител, това означава, че отделните хора в тая група е невъзможно да се познават по между си и да дебатират.

Затова са партийните структури!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 58
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

преди 33 минути, Гражданин написа:

Освен това в теорията ти няма кой знае каква математика, даже нямаш и пример къде тя работи, а има толкова много държави. Значи си сам във вселената, в която тия неща, които си писал работят. 

Имам пример в който е ясно, че наложилата се математика, т.е. избирателните системи, които са внедерени не рабоята. Самият факт, че все повече хора и в България са разбрали, че няма смисъл да ходят да гласуват, го доказва. Да това работи. Т.е. фундаменталните процеси които се развиват си работят. А да ги отричаш, понеже от ЦК на Комсомола така са ти казали се нарича:

https://chitanka.info/text/16259-fashizmyt/12#textstart

преди 33 минути, Гражданин написа:

Значи си сам във вселената,

В пустинята сред прах и зной,

в пръстта, от слънце изсушена,

Анчар — злокобен часовой,

бди сам във цялата вселена.

Във ден на гняв сред пустошта

природата го бе създала;

и корени, и клони тя

с отровна сила бе наляла.

И капе в обедния пек

отровата по ствола черен,

и стине в клей прозрачно мек,

когато вейне хлад вечерен.

Ни птица спира тук, ни звяр;

единствен вятърът пустинен

ще връхлети върху Анчар

и — смъртоносен — ще отмине.

И ако облак заблуден

поръси спящите му клони,

той в пясъка нагорещен

отровни капки ще порони.

Ала човек човека там

изпрати властно с реч сурова;

и той покорно тръгна сам;

и върна се в зори с отрова.

Той клон с повехнали листа

ведно с отровата държеше;

и по лицето му потта

на хладни ручеи течеше.

Разтвори шатъра с ръка

и влезе, но смъртта усетил,

политна в страшните крака

на всемогъщия владетел.

А злият цар стрели безброй

с отровната смола намаза

и на съседите си той

изпрати гибел и омраза.

преди 10 минути, NewRedDragon написа:
преди 15 минути, gringos написа:

Когато имаш 25 000 човека базов електорат, който директно избира свой народен представител, това означава, че отделните хора в тая група е невъзможно да се познават по между си и да дебатират.

Затова са партийните структури!

А то имало и кой да гласува вместо електората.

А как са образувани тия партийни структури, дето си правят избори наместо електората и после говорят, че електоратът е избрал държавната власт?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, gringos написа:

Казах, че за да е възможна комуникацията, между съседни йерархически нива, съотношението не трябва да бъде много голямо. Прието е съотношение между две към едно и десет към едно. Така е според Стария завет, така е и в армията а и на много други места.

Казах също, че това важи и за членовете на една група. За да е възможно да комуникират по между си, е необходимо, работните колективи да не са много големи - да речем, че сто човека е максимума. Когато имаш 25 000 човека базов електорат, който директно избира свой народен представител, това означава, че отделните хора в тая група е невъзможно да се познават по между си и да дебатират. Невъзможни са и някои други неща, свързани с избора на народен представител.

Ами да схванем логиката като хора, които не са математици. Ако искаш да ни обясниш, разбира се. Аз разбирам, че искаш да кажеш нещо от сорта на ниво номер 1 от йерархичната пирамида да има 1000 души, на ниво номер 2 900 души, на ниво 3 800 и т.н., но ако ниво 1 може да общува с ниво 2, на него ще му стане много трудно да общува с ниво 10, което ще е от 100 души заради съотношението...  Ти трябва да обясниш как ще работи йерархия, при която съотношенията имат малки разлики. Тоест предлагаш нещо като почти безкласово общество, така че ниво 1 да може да общува с нива 4, 5, 6 ... 10 и т.н. без затруднения, така както общува с ниво 2? 

Ето, виждаш ли, че мога да си представя горе-долу какво искаш да кажеш. Въпросът е, че описваш някаква утопия. Няма как йерархията да работи така. Тя затова е йерархия, за да не можеш да прескачаш нивата ѝ така лесно. И все пак изборите дават и на тотални селски идиоти власт, така че може и да се скочи лесно. Тук има много обстоятелства, не е изборната система виновна. Има и човешката глупост като фактор и т.н.. Отделно, ако имаш общество със съотношения почти без разлики, имаш общество, което се доближава до безкласово, а това просто доказано няма как да стане. Най-малкото различните професии ще разделят по класов признак и има такива като на мозъчен хирург, които ще представляват толкова малка фракция от обществото, че няма да има как да са съотносими към другите класи...

преди 20 минути, gringos написа:

Що не те ли кефи, ако съм господин?

Все ми е тая за фантазиите ти какъв си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Гражданин написа:

Ами да схванем логиката като хора, които не са математици. Ако искаш да ни обясниш, разбира се. Аз разбирам, че искаш да кажеш нещо от сорта на ниво номер 1 от йерархичната пирамида да има 1000 души, на ниво номер 2 900 души, на ниво 3 800 и т.н., но ако ниво 1 може да общува с ниво 2, на него ще му стане много трудно да общува с ниво 10, което ще е от 100 души заради съотношението...  Ти трябва да обясниш как ще работи йерархия, при която съотношенията имат малки разлики. Тоест предлагаш нещо като почти безкласово общество, така че ниво 1 да може да общува с нива 4, 5, 6 ... 10 и т.н. без затруднения, така както общува с ниво 2? 

Ето, виждаш ли, че мога да си представя горе-долу както искаш да кажеш.

Това което виждам ме ужасява.

Предложената от мене избирателна система ли си описал? От израза с който почваш, не е ясно. Цитрирам те точно: "Аз разбирам, че искаш да кажеш нещо от сорта на "

Ако предположа че си искал да кажеш "Аз разбирам, че предлагаш за избирателна система нещо от сорта на ",

тогава не си разбрал нищо. Най-долното ниво на йерархическата пирамида,

ЗАПОЧВА ДВИЖЕНИЕ НАГОРЕ ПО ЙЕРАРХИЯТА,

като се саморазбива на базови групи от по 100 (сто) човека всяка. Не 1000 (хиляда).

Всяка една базова група от по сто човека избира 1 (един) народен представител. Той е общински съветник.

Всеки общински съвет има максимален брой съветници 100 (сто). Което при съотношение едно към сто отговаря на 10 000 (десет хиляди) редови избиратели.

Всеки общински съвет избира депутат. Т.е. десетте хиляди човека електорат са представени в парламетна от един депутат.

По тоя начин на най-долно ниво на йерархическата пирамида В ДВИЖЕНИЕ НАГОРЕ ПО ЙЕРАРХИЯТА, имаме 6 000 000 гласоподаватели.

Тези  ги разделяме на 100 = 60 000 базови избирателни района (секции).

На второ ниво имаме 60 000 общински съветници.

Тези ги разделеляме на 100 = 600 Общински съвета.

На трето ниво имаме един парламент от 600 човека.

Съотношението между първо второ и трето ниво като абслолютни числа е 6 000 000 - 60 000 - 600.

Относно общуването между йерархическите нива. Всяко ниво контаткува със съседното без да го прескача. Ако има изключения те потвърждават правилото. Причината е същата, която вече повторих и потретих - невъзможно е малко хора да контактуват с прекалено много. Нали за това се появява и йерархията? Забрави ли?

Или предлагаш на генералите дето командват една дивизия от десет хиляди човека, да контактуват дирекнто с всички войници, без посредничеството на команден състав?

П.П. Дай боже, един ден да видя, че си могъл да си представиш, това просто нещо дето ти го обяснявам!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Допълнителни пояснения относно темата. Във връзка с разговора ми със същия човек, който както обясних още в началото, каза че всичко е напълно ясно, а се оказа, че хич не е ясно.

Последните ми няколко разговора с него, аз умишлено акцентирам на въпроса, дали знае какво е НИСХОДЯЩА ЙЕРАРХИЧЕСКА СИСТЕМА. Защото се оказа, че той смята, че след като при нисходящото йерархическо движение, имаме посока от по-малобройното и по-високо йерархическо ниво, към по-многобройното, това е възходяща йерархия.

По тоя случай, аз реших да пробвам, дали ако постоянно и неколкократно му задавам един и същ въпрос, той ще може след като мисли повече време, да си изясни казуса (защото тука имаме проблем на мисленето на много хора - те мислят, че това се разбира от самосебе си, свикнали са с него, но изобщо не са мислили. А нещата наистина са прости. И това е парадоксът на начина на мислене.

Та човекът, след някоклко дена и двукратно задаване от моя страна на кратък въпрос/повторение, последно каза, че е съгласен с мене. Но веднага допълни, че такъв термин НИСХОДЯЩА ЙЕРАРХИЯ не съществува. Да, той е търсил в Гугъла. А там, по същество няма нищо. Дори въпросната НИСХОДЯЩА ЙЕРАРХИЯ, там не е описана по същество - трудно ще се намерят обичайните и на практика съотношения между съседните йерархически нива.

В Гугъла излиза само ЙЕРАРХИЯ, или ЙЕРАРХИЧЕСКА СИСТЕМА. И под това се разбира именно НИСХОДЯЩА ЙЕРАРХИЧЕСКА СИСТЕМА. Възходящата изобщо не фигурира.

И ми казва въпросният човек, че няма такова нещо като, НИСХОДЯЩА ЙЕРАРХИЯ.

А аз точно това също го отчитам и го отбелязвам, при това отдавна - няма реален анализ на най-важното. Като официална теория го няма. Едно такова просто нещо, е усложнено максимално, като най-важното е изхвърлено. И ето за това става въпрос, когато говориме за идеология. Идеологията, в днешния смисъл представлява теория, която изкривява реалността. Даже и в математиката имаме такива тенденции (Невклидовата геометрия).

И да повтроя, това което няма да ви го подаде чичко Гугъл, няма. И не би трябвало абсолютно никой, да ми вади подобни абсурдни аргументи, че като не го пише едно нещо в Гугъла, то не е вярно. В случая, можете да видите с очите си (главите си), как едно просто, верно и особено важно нещо, изобщо не фигурира в Гугъла. Как е възможно? Възможно е, защото иманно официалната наука е най-голямата възможна лъжа.

И така, отново да повторя, че става въпрос за прост механизъм. В движение надолу по йерархията, имаме предаване на възникнал в най-високото йерархическо ниво импулс. Той се предава първо на съседното по-ниско йерархическо ниво. Което е и по-многобройно от предходното. След това на още по-нискостоящото и т.н.

ПО тоя начин имаме едно ОРГАНИЗИРАНО ОБЩЕСТВЕНО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ. Което е НИСХОДЯЩО, а не е възходящо. Защо се получава така - защото по-високото йерархическо ниво е по-малобройно.

Но съществув и обратното йерархическо движение. При това на практика. Това се случва, както казах при организирана система на състезания примерно в спорта.

В политиката тая възходяща йерархическа система напълно липсва. Което е станало под въздействието на елита на власт. Тъй като той е заинтересован, да няма организирано обществено действие, което да го сменя него. И това би трябвало да е разбираемо.

А пък обществото, така и не е успяло да разбере, че избирателните системи които властват по целия т.нар. "демократичен" свят, не дават никаква възможност на електората да избира, поради нарушаване на елементарен принцип - йерархическия принцип, при който съотношението между всеки две съседни нива, не трябва да е много голямо, защото именно голямото съотношение блокира организираното движение.

По тоя начин, става ясно, че има такова нещо, като ВЪЗХОДЯЩО ЙЕРАРХИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ. И това се изяснява от логиката на простия механизъм. Освен това, ВЪЗХОДЯЩАТА ЙЕРАРХИЯ, все пак се използва. И не е възможно да не се използва, защото ако ние търсим, най-кадърните, задължително трябва да организираме правилна система на организация. Без такава няма да ги намерим. И съответно, няма да намерим най-кадърните които да свършат определена работа. Сега въпросът е, дали на нас ни трябват кадърни политици? А ако ни трябват калинки, защото примерно смятаме, че политиците нямат значение, тогава може да бъдат назначени и калинки.

И така, съществува ВЪЗХОДЯЩА ЙЕРАРХИЯ, така както съществува и НИСХОДЯЩА ЙЕРАРХИЯ.

А пък в Гугъла не пише нищо по тоя точно въпрос, както и по още един два, които са най-съществени.

При НИСХОДЯЩАТА ЙЕРАРХИЯ, всяко по-нискостоящо йерархическо ниво, се подчинява на непосредствено стоящото над него.

Обърнете внимание, В УСЛОВИЯТА НА ТОВА НИСХОДЯЩО ЙЕРАРХИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ, НАЙ-ВИСОКОТО ЙЕРАРХИЧЕСКО НИВО  Е НАЙ-МАЛОБРОЙНО И НЕ Е ПОДЧИНЕНО НА НИТО ЕДНО ЙЕРАРХИЧЕСКО НИВО, КОЕТО Е ЧАСТ ОТ РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ТРУДА.

Но Най-високото йерархическо ниво, е подчинено на обратното йерархическо движение (възходящо). При което, обаче, мнозинството налага волята си над най-високо стоящото йерархическо ниво.

И тогава, в условията на това обратно йерархическо движение, най-високостоящото ниво, не е най-високостоящо, а е подчинено.

При такава конфигурация, при която са отчетени и двете йерархически движения, може да бъда зададен въпросът, дали в цялостния кръговрат, най-високото йерархическо ниво е наистина най-високо. И оттам вече, може да възникне и спора, дали не трябва да бъдат разменени имената на двете движения. Т.е. да обърнеме схемата с триъгълника или пирамидата, да си стои на върха, а не на основата.

Това обаче са второстепенни формалности. Всичко зависи от това, как ще обозначиме конкретните реално съществуващи обекти.

Искам да обърна и внимание, че според марксизма, както и според днешната либерална теория, базата е тая която определя надстройката. При марксизма базата са средствата за производство (въпреки, че Маркс развива теорията в капитала, като развитие на свободния пазар). А при днешната либерална идеология, имаме свободен пазар, който някак си трябвало да бъде независим от държавата - нещо което никога не е било. Но дори и да е било или да бъде, монополизацията на пазара, представлява поглъщането му от все по-малко на брой йерархически системи, които контролирайки и това на което му се вика "държава", дефакто извършват единствено нисходящо йерархическо движение, а възходящото е блокирано.

Това е фактическа абсолютна монархия - тоталитарна система.

И фактически имаме теория, според която господствала демокрацията и свободния пазар. Т.е. според господстващата идеология, имаме добре развито възходящо йерархическо движение.

Но това е само на думи. Реално имаме обратното - липса на възходящо йерархическо движение. Всяка корпорация е фактическа и откровена абсолютна монархия, при която имаме само добре организирано нисходящо йерархическо движение. За възходящо, дори не е позволено да се говори.

А пък по отношение на държавната власт, имаме само създадена илюзия, че има обранто йерархическо движени (демократична избирателна система).

И се получава така, че както при научния комунизъм, така и при либералните теории, без изключение има идеологическа лъжа, че базата управлява надстройката, докато реално е обратното. А обяснението и доказателството, че това е така е простият механизъм в неговите най-съществени взаимодействия. Които обаче до такава степен са игнорирани от публичното пространство, че дори днес, в условията на интернет, тях просто ги няма.

И като ги няма, въпросният мой приятел, ми изтъква, като да е аргумент, че такова нещо, като НИСХОДЯЩА ЙЕРАРХИЧЕСКА СИСТЕМА не съществува. А пък ВЪЗХОДЯЩА хептем.

Търси човека да види в Гугъла. Има ли? Не, няма. И после ми го вади това за доказателство. Но аз му обяснявам простия механизъм. А той е толкова прост, че човек не може да го проумее. Тая психология, на какво се дължи? Защото тука става въпрос именно за парадокси на мисленето. Огромен парадокс. И огроемен проблем. Това е черешката на тортата. За идеологията. За ерата на мрака. За мракобесието - тук и сега.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 1.02.2023 г. в 17:51, Гражданин написа:

Ясно, искаш да си пишеш сам.

Някой ако иска нека се мъчи да ти постави анамнеза.

От мен чао!

Проблема не е в това когато такъв като тоя си повярва. Проблема е когато убеди другите, че е прав. С него няма да се получи де, но има други по убедителни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Митко Вълчев написа:

Проблема не е в това когато такъв като тоя си повярва. Проблема е когато убеди другите, че е прав. С него няма да се получи де, но има други по убедителни.

Проблемът е обществен. Другите дето били по-убедителни, да го решат. Или тия които в момента управляват по някакъв друг начин, различен от убеждаването (зер нали виждаш опасност в хората, които могат да убеждават другите). Това го повтарям постоянно. Ама няма да могат, докато не дойдат на мойта.

Етапите на общественото развитие са: криза, катастрофа, война, нов ред. Ако новият ред не решава правилно стария проблем, имаме повторение на историята, което е майка на знанието.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ЗА мене е важно, че аз съм си решил задачката правилно. По някаква странна случайност, това се оказа решение на най-наболелия обществен проблем. И като казвам това, аз го казвам, поради стремеж към максимална точност и максимално изчистване на логиката - т.е. не се фукам, не преувеличавам. Логиката е такава, че ако това е най-наболелия обществен проблем, интерес от неговото решение имат всички.

Никой не може да ми каже, че аз не съм прав, щом друг от всички, не го е решил. Докато никой не го е решил, аз стоя от страна и се усмихвам. Спокоен съм доволен съм, защото, както казах, си реших задачката правилно. И да му кажа на тоя Незнайко дето нищо не разбира, че за мене си е съвсем в реда на нещата да решавам задачите, които другите не могат да решат. От малък съм си така. Така че да повторя пак: Не, се фукам, нямам комплекси.

Тука Гражданин  рече, че в теорията ми няма кой знае каква математика. Ма разбира се - то нали за това никой не може да ме опровергае. Защото не използвам кой знае каква математика. Аз постоянно повтарям, че това е математика за шести клас. Максимум. Аз съм стигнал до последните най-прости и базови особености на обществения механизъм по който работи обществото. В тая тема макар и малко по-подробно, аз обяснявам именно тия невероятно елементарни неща. И ги обяснявам детайлно, за да бъдат разбрани напълно и без всякакво съмнение. Именно за това, казвам, че никой не може да ме опровергае. Именно за това, зная, че ако някой реши най-наболелия обществен проблем, той ще стигне до това което съм казал аз.

Това е като да съм гледал географската карта и да зная, къде се намира най-удобния проход през Хималаите. И казвам къде е. Но другите: Не - няма па да минаваме от там. Ние ще си минаваме за по-удобно през Джомълунгма.

Е добре. Ама ако един ден решите да си облекчите живота, да знаете, че ще дойдете при мене.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...