Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разкиснат хляб - специалитетът на комунизма в България

Гост

Препоръчан отговор

Работиме много,
работим от сутрин до здрач.
Но хлеба е малко.
Но хлеба не стига, деца.
И ваште лица
са сгърчени вече от плач.
И ваште очи
са сухи и неми —
такива големи,
мъчително тъжни очи…
И в тех е стаен
ужас свиреп:
Хлеб!
Хлеб!

Днешните дечица много са слушали от разни батковци и какички (които пък са слушали от други батковци и какички), че по времето на комунизЪма магазините са били празни. И в малките им главички, сигурно веднага се появява представата за страшния глад който е върлувал по онова тоталитарно време. Когато в магазините не е имало хлеб, и хората са се редели на опашки, та да не им свърши хлебът. Да така е. Особено за хлеба имаше опашки, но тези опашки не са точно със същата цел, с които бяха опашките веднага след 89та, когато наистина дори и хлябът го заняма.

И така, пренасяме се мислено преди 89та, когато под път и над път, по селата и градовете на България насъщният (хлеб) се срещаше постоянно в разкиснато състояние. Т.е. разкиснат с вода от чешмата. Никое днешно детенце, това нещо не може да си го представи. Поради простата причина, че днес разкиснат хляб няма. На никой не му минава и през ум дори, да разкисва хляба, като го тури в една кофа и я пльосне под чешмата, за да я напълни с вода.
По онуй тоталитарно време обаче, хората поголовно точно така правеха. Предполагам, че преди комунизма никой не е правил така, след комунизма – също. И следователно, това си е оригинален комунистически номер.

Причината за тоя феномен е проста. И всеки който има претенциите да знае, мили деца, какво е било през комунизма, би трябвало да я знае. И съответно да ви я каже, да ви обясни. Ако не ви я каже, и особено ако не ви е казал и досега, за разкиснатия хляб, значи нищо не знае. И ако по някаква случайност, вие сега, за пръв път през живота си чувате от мене за разкиснатия хляб, значи никой от тия които ви преподават за комунизЪма не e видял самостоятелно въпросните празни магазини, където стоките са свършвали и хората са си прекарвали времето по опашки, а не са ходили на работа.

КомунизЪмът беше едно такова сбъркано нещо, че беше турил по-висока цена на житото отколкото на хляба. Един хляб „Добруджа”, т.е. един килограм (т.е двойно по-голям от един сегашен хляб), струваше 26 стотинки. А пък колограм жито беше четирийсет стотинки. И понеже във всяка къща имаше кокошки (а често и други животни), хората си купуваха по няколко хляба, за да хранят себе си и животните. Доколкото зная, на конете не трябва да им се дава хляб, щото маята им се отразява зле. Но на всичко останало може да му се дава хляб. На козите мисля, че не се разкисва. За кокошките, а вероятно и някои други животни, хлябът се разкисва на чешмата.

Има и още една причина, поради която хлябът свършваше. Навремето хлябът не беше пакетиран. Той идеше директно от фурната, където се печеше. И което е главното – идеше топъл. Нещо повече – в много случи пареше. Всеки искаше да си вземе топъл хляб. Хляб от вчера никой не искаше, но за кокошките ставаше. По едно време, казаха, че топлият хляб бил вреден. Абе той може и да е вреден, ама всички искаха топъл хляб. Който е много благ да си се яде без нищо. Поради тая причина, тоя който го купуваше, докъде си дойде до вкъщи и вече е взел та е изял една значителна част от некой от хлебовете, които мъкне.

Та заформя се значи пред кварталното магазинче двайсетина минути преди времето когато докарват хляба една не много дълга опашка, която много добре знае кога докарват хляба – щото го карат по едно и също време. Половин час, след като хлябът е докаран и е поразпродаден, опашка вече няма или може само от един двама. А топъл хляб продължава да си има. Но малко по-късно вече топъл хляб може би няма. Но може и да има – различно е. И в тоя сублимен момент обаче, в магазина най-вероятно има хляб от вчера. Е за кокошките той става. Но пък и редко някой си го купува дори и за кокошките. Не разбирате, защо, предполагам.

Послушайте, малки,
послушайте, мънички мои!

Ще ви обясня.

Защото всеки си е взел по няколко хляба. Обикновено на опашката се редят пенсионери. А през комунизма, пенсионерите им беше широко около врата – не е като сега, да ги е страх да кажат добър ден на джи-пи-то. Пенсионерът си вземе хляб за него, за семействата на двамата сина или дъщери, та евентуално и за комшията. И в сметката е включил бай дъ уей и кокошките. Бай дъ уей – ще рече задължително. Т.е. не е пропуснал и кокошките. Това прави пет до осем хляба. Говорим за топли хлебове, а не за студени. Днес с всичкия тоя купен хляб ще ядат хората, но от него ще остане доста. И именно тоя остатък е за кокошките. Във всяка къща във всеки момент има доста хляб от вчера – тамън като за кокошките. И именно поради това редко се случваше некой да си купи от магазина хляб от вчера. Тоя е явно много закъсал. Абе изпаднал германец, откъдето и да го погледнеш. Нещо може да си е имал работа или да е забравил. Или пък може да е пиянствал последните два дена и да не му е било да мисли за глупости.

Но резонен и интересен е въпросът, какво се случва, когато някой отиде до кварталното магазинче и в него няма дори и хляб от вчера. Еми кво – такъв карък ще требва да бие път чак до центъра, в централната хлебарница, където хлябът не свършваше. А в краен случай може да иде и до някой ресторант и да си купи от там. Та тва е хлеб – кво му плащаш?

https://old.segabg.com/replies.php?id=290454

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Гост промени заглавието на Разкиснат хляб - специалитетът на комунизма в България
преди 16 минути, gringos написа:

Тая има вид, все едно е била в Освиенцим.

Факта, че не знаеш коя е говори достатъчно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 часа, Стоимен написа:

Шорошоидни маст*урбации на тема Комунизъм!

С гей реминисценции ...................

22.jpg.6880fadb3ccd99c6c06e267f8c3eeb66.jpg

Това, което Соросоидите говорят за комунизма, е съвкупност от лъжи, предоставени с cherry-pick-нати данни, че да звучат достоверно. Все още чакам DW да ми отговорят на имейла, в който ги питам да потвърдят едно фалшиво твърдение, което направиха относно комунизма. "Гражданин" цитира лъжлива статия на DW, а аз пратих имейл до DW, питайки ги за доказателства, подкрепящи това, което са написали в статията. Има забавяне в пускането на отговора от моя страна в темата за истанбулнската конвенция, тъй като все още не съм получил отговор от DW. Ще чакам още 1-2 дни; ако не получа отговор, продължавам да пиша публикацията, без да добавям самопризнанията на DW, че са излъгали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Това, което Соросоидите говорят за комунизма, е съвкупност от лъжи, предоставени с cherry-pick-нати данни, че да звучат достоверно. Все още чакам DW да ми отговорят на имейла, в който ги питам да потвърдят едно фалшиво твърдение, което направиха относно комунизма. "Гражданин" цитира лъжлива статия на DW, а аз пратих имейл до DW, питайки ги за доказателства, подкрепящи това, което са написали в статията. Има забавяне в пускането на отговора от моя страна в темата за истанбулнската конвенция, тъй като все още не съм получил отговор от DW. Ще чакам още 1-2 дни; ако не получа отговор, продължавам да пиша публикацията, без да добавям самопризнанията на DW, че са излъгали.

Може ли да ми пратиш скрийншот на имейла, че действително си питал DW нещо и да видя какво точно, за да стане по-интересно? Умно момче си, може да скриеш личната информация без да бягаш от това да ми изпратиш скрийншота. Ще ти отнеме по-малко време да направиш това от "чакането" ти до сега.

Друга причина за забавянето ти е, за да минат 1-2 страници време по твои думи, така че дискусията да потъне, а опонентът да забрави. Ти сам си издаде тактиката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Гражданин написа:

Може ли да ми пратиш скрийншот на имейла, че действително си питал DW нещо и да видя какво точно, за да стане по-интересно?

Да, ще кача screenshot н отговора си.

преди 7 минути, Гражданин написа:

Умно момче си, може да скриеш личната информация без да бягаш от това да ми изпратиш скрийншота.

Да, наясно съм с това.

преди 8 минути, Гражданин написа:

Друга причина за забавянето ти е, за да минат 1-2 страници време по твои думи, така че дискусията да потъне, а опонентът да забрави. Ти сам си издаде тактиката.

Не, не е това причината. Факт е, че си водя архиви. Когато приключи безсмисления спор, който си решил да водиш с мен, копие на архива ще бъде качено и в блога ми, да се знае кой е прави и кой не.

Защо бих качил всичко на едно място, ако целта ми е да минава много време и да има разстояние между всеки отговор?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Дори да си пратил меил, нали не очакваш някой да ти отговори?
Дойчевеле от години е повече пропагандна машина отолкото информационна медия, с годините повечето медии се превърнаха в такива без оглед в чия полза се пропагандира, едните са на една страна, другите на друга и така.
За да се информираш правилно в наши дни трябва да четеш, повтарям ЧЕТЕШ много и различни медии от различни краища на света и сам да осмисляш кое би могло да е реално и кое не.
Преди два-три дни по БНТ изтърсиха че ще вземат участие в някаква нова инициатива срещу дезинформацията...
...която идва от Русия и руските медии...
Това ако може някой да ми го обясни... :lol6:

Редактирано от Bubbles (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Bubbles написа:

Дори да си пратил меил, нали не очакваш някойда ти отговори?

Ясно е, че никой няма да отговори. На мен ми е необходим screenshot, да си докажа твърденията. Дали има отговор или не, няма значение. Важното е, че съм пратил съобщение, в което питам за доказателства, каквито те не могат да предоставят.

преди 5 минути, Bubbles написа:

Дойчевеле от години е повече пропагандна машина отолкото инфорационна медия, с годините все повечето медии се превърнаха в такива без оглед в чия полза се пропагандира, едните са на една страна, другите на друга и така.

Става въпрос за частни и корпоративни медии; правят това, за което им се плаща. Казват това, което виждат от сценария, поръчан от донорите им. В днешно време, целта на медиите и "журналистика" е правене на пари, като се предоставя информация, която е предварително поръчана от донорите им. Дали тази информация е вярно или не, няма никакво значение за тях.

преди 7 минути, Bubbles написа:

Преди два-три дни по БНТ изтърсиха че ще вземат участие в някаква нова инициатива срещу дезинформацията...
...която идва от Русия и руските медии...

Няма такова нещо, като "руска пропаганда 4 дезинформация". Това е доказана лъжа, измислица. Митовете за "руската пропаганда" произлизат от фалшивите досието, за които Хилъри Клинтън плати пари през 2016г, да се създадат "доказателства", че уж Републиканците са контролирани от Русия и Русия ги ползва като прокси за контрол над САЩ.

Цялата лъжа за "руските ботове и пропаганда" е оспорена в следните публикации:

https://www.racket.news/p/capsule-summaries-of-all-twitter

https://www.nature.com/articles/s41467-022-35576-9

"Руската пропаганда и дезинформация" са термини, основани на неясни дефиниции. Проучванията, "доказващи" наличието на "руска пропаганда и дезинформация" са лъжливи проучвания, които нямат никаква научна стойност. Целта на тези проучвания и "официални наративи" е обвиняване на Русия за политическите провали на тези, които нямат общо с Русия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Не, не е това причината. Факт е, че си водя архиви. Когато приключи безсмисления спор, който си решил да водиш с мен, копие на архива ще бъде качено и в блога ми, да се знае кой е прави и кой не.

Защо бих качил всичко на едно място, ако целта ми е да минава много време и да има разстояние между всеки отговор?

Какво стана със скрийшота? Да не би сега да "пишеш" мейла? Колко време отнема, ако е в "изпратени" да резнеш скрийншот и замажеш адреса си с пейнт? 

Или си "на път и ще стане по-късно вечерта"?

Значи намираш време да ми отговориш няколко пъти, даже да ме заплашваш, че ще седя някъде по архивите ама нямаш време да покажеш скрийншот.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Гражданин написа:

Какво стана със скрийшота? Да не би сега да "пишеш" мейла? Колко време отнема, ако е в "изпратени" да резнеш скрийншот и замажеш адреса си с пейнт? 

Или си "на път и ще стане по-късно вечерта"?

Значи намираш време да ми отговориш няколко пъти, даже да ме заплашваш, че ще седя някъде по архивите ама нямаш време да покажеш скрийншот.

Имейла го изпратих още вчера.

Защо да показвам screenshot-а сега, след като би било по-добре и по-удачно да го покажа в отговора, който пиша, тъй като там е и контекста, за който е предназначен screenshot-а?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Имейла го изпратих още вчера.

Защо да показвам screenshot-а сега, след като би било по-добре и по-удачно да го покажа в отговора, който пиша, тъй като там е и контекста, за който е предназначен screenshot-а?

Аз го искам сега, за да видя дата и час. Стига игрички. Лесно е като детска игра. Иначе ще имаш време да си измисляш и манипулираш стъкмявайки си го на фотошоп докато дойде време да ми отговориш. Това ще е доказателство в твоя полза, ако го направиш сега, а не в моя. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Гражданин написа:

Аз го искам сега, за да видя дата и час. Стига игрички. Лесно е като детска игра. Иначе ще имаш време да си измисляш и манипулираш стъкмявайки си го на фотошоп докато дойде време да ми отговориш. Това ще е доказателство в твоя полза, ако го направиш сега, а не в моя. 

Как ще е доказателство в моя полза, ако го направя сега?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Как ще е доказателство в моя полза, ако го направя сега?

До сега да си го направил вместо да се оправдаваш! Виж, че много ясно ти казах причината защо! Защото така ще имаш време да си оправиш скрийнота с фотошоп. А ако до сега го беше направил в рамките на няколкото минути, в които водихме спора, вече нямаше да те питам и да продължавам да се съмнявам. Защото не изисква повече от 1 минута да направиш Snipshot, да изтриеш личния си адрес и да го качиш някъде, където се качват снимки (определено знаеш как става след като и тук си правил скрийншоти и качвал за по-малко от минута). Та така... Заради това искам. Ще ми удовлетвориш ли молбата?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Гражданин написа:

До сега да си го направил вместо да се оправдаваш! Виж, че много ясно ти казах причината защо! Защото така ще имаш време да си оправиш скрийнота с фотошоп. А ако до сега го беше направил в рамките на няколкото минути, в които водихме спора, вече нямаше да те питам и да продължавам да се съмнявам. Защото не изисква повече от 1 минута да направиш Snipshot, да изтриеш личния си адрес и да го качиш някъде, където се качват снимки (определено знаеш как става след като и тук си правил скрийншоти и качвал за по-малко от минута). Та така... Заради това искам. Ще ми удовлетвориш ли молбата?

Аз не използвам Photoshop и нямам намерения да манипулирам изображението. Ако имаш някакви намерения, че съм манипулирал текста в имейла, можеш да се свържеш с DW и да ги попиташ какво точно съм им написал. След като ти кажат/покажат какво съм написал, можеш да го сравниш с това, което се вижда в снимката ни имейла - така ще знаеш, че не съм манипулирал изображението и всичко е достоверно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Аз не използвам Photoshop и нямам намерения да манипулирам изображението. Ако имаш някакви намерения, че съм манипулирал текста в имейла, можеш да се свържеш с DW и да ги попиташ какво точно съм им написал. След като ти кажат/покажат какво съм написал, можеш да го сравниш с това, което се вижда в снимката ни имейла - така ще знаеш, че не съм манипулирал изображението и всичко е достоверно.

Тоест да считам, че ти отказваш да представиш скрийншота сега, защото още "подлежи на обработка"? С това ли съмнение трябва да ме оставиш? Осъзнаваш ли, че току-що си спечелих точка, защото винаги мога да се върна и да ти посоча в това мнение какво съм поискал от теб и какво не си направил и да си кажа съмненията дали скрийншотът не е манипулиран? А дали DW ще ми отговори, ако на теб не ти е върнат отговор по темата? Най-много да не отговорят и на мен. Но ако ти беше представил скрийншот тук и на момента, щях да съм сигурен, че поне си опитал да се свържеш с тях. Така че в момента искам скрийншота, за да се убедя, че си им писал и ти казах вече как да го представиш, за да няма твои лични данни. За да го качиш като скрийншот не се изискват кой знае какви знания за обработка с paint и интернет. Моля те, недей да приключваш дискусията така, защото после няма как сериозно да се отнеса към каквото и да било, което си подкрепил с "това доказателство", което тук и не момента отказваш да ми предоставиш, въпреки че беше помолен свръх учтиво за това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Гражданин написа:

вече нямаше да те питам и да продължавам да се съмнявам.

В какво точно се съмняваш?
Всеки може да пише на когото си поиска.
https://corporate.dw.com/en/contact/s-30606

Решаваш и пишеш, по-съмнително е, че някой може да отговори.

преди 2 часа, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Става въпрос за частни и корпоративни медии;

Тук грешиш, става дума за големите или по-точно казано за влиятелните медии, тези които имат голяма аудитория втч. и държавни медии като БНТ и TF1 например.
ТУк важното е раята да се "информира" с ПРАВИЛНАТА "информация" и всичко да сочи че същата е пълна и показва всички гледни точки, за да може раята да е доволна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, Гражданин написа:

Тоест да считам, че ти отказваш да представиш скрийншота сега, защото още "подлежи на обработка"? С това ли съмнение трябва да ме оставиш? Осъзнаваш ли, че току-що си спечелих точка, защото винаги мога да се върна и да ти посоча в това мнение какво съм поискал от теб и какво не си направил и да си кажа съмненията дали скрийншотът не е манипулиран?

Не съм казал, че снимката понадлежш на "обработване". Снимката е предназначена за контекста на отговора, който все още не съм написал. Снимката ще я публикувам в отговора, за който а предназначена.

преди 5 часа, Гражданин написа:

А дали DW ще ми отговори, ако на теб не ти е върнат отговор по темата? Най-много да не отговорят и на мен.

На теб може и да отговори, ако им зададеш правилен въпрос. Тъй като аз им задавам въпрос, на който ако отгоговят, биха си нарушили репутацията, те няма да отговорят.

Тъй като няма как да предоставят доказателствата, които изисквам, те имат следните варианти:

1. Да кажат, че нямат доказателства;

2. Да се крият, да не отговарят и да не казват нищо;

Ако изпълнят първата точка, рискуват да пусна снимката в социалните мрежи, което би им навредило на репутацията. Никоя медия не иска да бъде изложена като лъжлива медия, публикуваща статии с твърдения, които не може да докаже.

Ако изпълнят втората точка, така могат да претендират, че имат доказателства, но не са ги показали, тъй като не са видели имейла. Да избегнат компроматиране и разобличаване, те избраха да запазят мълчание.

Ако мълчиш, няма как да кажеш злепоставяща информация и да се изложиш. Сега разбра ли защо не ми отговарят?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Не съм казал, че снимката понадлежш на "обработване". Снимката е предназначена за контекста на отговора, който все още не съм написал. Снимката ще я публикувам в отговора, за който а предназначена.

На теб може и да отговори, ако им зададеш правилен въпрос. Тъй като аз им задавам въпрос, на който ако отгоговят, биха си нарушили репутацията, те няма да отговорят.

Тъй като няма как да предоставят доказателствата, които изисквам, те имат следните варианти:

1. Да кажат, че нямат доказателства;

2. Да се крият, да не отговарят и да не казват нищо;

Ако изпълнят първата точка, рискуват да пусна снимката в социалните мрежи, което би им навредило на репутацията. Никоя медия не иска да бъде изложена като лъжлива медия, публикуваща статии с твърдения, които не може да докаже.

Ако изпълнят втората точка, така могат да претендират, че имат доказателства, но не са ги показали, тъй като не са видели имейла. Да избегнат компроматиране и разобличаване, те избраха да запазят мълчание.

Ако мълчиш, няма как да кажеш злепоставяща информация и да се изложиш. Сега разбра ли защо не ми отговарят?

Няма да си нарушат репутацията! 

Аз ще кажа, че ти си им задал този върос!

Аз искам също отговор на същия въпрос, който си задал!

Защо мислиш, че по-малко от теб (или пък изобщо) не искам отговори на въпроса/ите, които ти си им задал?

Аз ги искам не по-малко от теб!

Затова ми дай скрийншота, защото ще им пиша още тази вечер и ще ти дам и скрийншот, че съм им писал!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Гражданин написа:

Няма да си нарушат репутацията! 

Аз ще кажа, че ти си им задал този върос!

Аз искам също отговор на същия въпрос, който си задал!

Защо мислиш, че по-малко от теб (или пък изобщо) не искам отговори на въпроса/ите, които ти си им задал?

Аз ги искам не по-малко от теб!

Затова ми дай скрийншота, защото ще им пиша още тази вечер и ще ти дам и скрийншот, че съм им писал!

Ти не искаш никакви отговори. Теб не те интересува да получиш отговор - теб те интересува да играеш ролята на анти-под, който е срещу мен. Твоята цел в този форум е да си анти-под на всичко, което казвам.

И защо ще им пишеш съобщение, задавайки им същия въпрос, който аз им зададох? Ако на мен не отговарят, тогава защо на теб да отговорят?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Ти не искаш никакви отговори. Теб не те интересува да получиш отговор - теб те интересува да играеш ролята на анти-под, който е срещу мен. Твоята цел в този форум е да си анти-под на всичко, което казвам.

И защо ще им пишеш съобщение, задавайки им същия въпрос, който аз им зададох? Ако на мен не отговарят, тогава защо на теб да отговорят?

Аз искам отговори и чакам схрийншота! Ако може, моля! Защо, мислиш си, че съм несериозен ли? Още тази вечер ще им пиша и приложа скрийншот, че съм ако ми пратиш скрийншота!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...