Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Samsung SSD Magician 7.2.1.980 - Тестове

Гост.

Препоръчан отговор

Samsung SSD Magician 7.2.1.980 

Софтуерът Samsung SSD Magician улеснява лесната поддръжка и използване на SSD продукти на Samsung, свързани към настолен или преносим компютър. В допълнение към предоставянето на информация за системата на потребителя и SSD продукта, Samsung SSD Magician поддържа и разширени функции, като управление на производителността на SSD, сравнителен анализ за оптимална производителност, нови актуализации на фърмуера и т.н.

Eдна от най-изящните функции на Samsung Magician е режимът RAPID, който успява да увеличи производителността на диска, като използва до 1 GB DRAM като кеш за „горещи“ данни (често използвани данни). Тази помощна програма, въпреки че е разработена изключително за модела Samsung 840 EVO, се казва, че работи и с 840 PRO SSD.
Имайки предвид всичко по-горе, Samsung Magician прави перфектния SSD спътник, следейки производителността и здравето на диска в точното количество.
Линк за изтегляне: https://samsung-magician.en.uptodown.com/windows/download

Q8SQnh.png

Q8SPYW.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Накара ме да се разровя, наистина RAPID e чудесна технология:
https://semiconductor.samsung.com/resources/white-paper/Samsung_SSD_Rapid_Mode_Whitepaper_EN.pdf 

Но е само за SSD? И работи само през Samsung Magician програмата? И пълнофункционално само под Windows? Не е много удобно според мен. Vendor lock-in, както се казва.

Сигурно и затова RAPID са я ъпгрейднали с HMB - която е OS независима, работи без Samsung Magician, a Samsung Magician просто и дава допълнителни екстра възможности пред 'голото' използване на NVMe. 
Което си е по същество пак възхвала на Samsung Magician. :D
https://news.samsung.com/global/samsungs-980-nvme-ssd-combines-speed-and-affordability-to-set-a-new-standard-in-consumer-ssd-performance 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, MZ/X написа:

Накара ме да се разровя, наистина RAPID e чудесна технология:
https://semiconductor.samsung.com/resources/white-paper/Samsung_SSD_Rapid_Mode_Whitepaper_EN.pdf 

Но е само за SSD? И работи само през Samsung Magician програмата? И пълнофункционално само под Windows? Не е много удобно според мен. Vendor lock-in, както се казва.

Сигурно и затова RAPID са я ъпгрейднали с HMB - която е OS независима, работи без Samsung Magician, a Samsung Magician просто и дава допълнителни екстра възможности пред 'голото' използване на NVMe. 
Което си е по същество пак възхвала на Samsung Magician. :D
https://news.samsung.com/global/samsungs-980-nvme-ssd-combines-speed-and-affordability-to-set-a-new-standard-in-consumer-ssd-performance 

Само информативно. 

Спомням си, че беше споменато и MAC, но не обърнах сериозно внимание на него.

Благодаря за коментара!  ❤️

Линк:   https://www.samsungmagician.com/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тези неща са всеобщо известни за потребителите на дискове на SAMSUNG и не случайно са предпочитана марка за системни дискове!

Ето на, стария лаптоп и постигнатите скорости макар и с най-малкия и най-стария им модел!

sam1.png

Достатъчно е плъзгача да се бутне на Full Performance :

sam2.pngode:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Тези неща са всеобщо известни за потребителите на дискове на SAMSUNG и не случайно са предпочитана марка за системни дискове!

Ето на, стария лаптоп и постигнатите скорости макар и с най-малкия и най-стария им модел!

sam1.png

Достатъчно е плъзгача да се бутне на Full Performance :

sam2.pngode:

И аз ги зная "тези работи" дето си ги написал, но реших, ей така да споделя и аз нещо във форума.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ама хубаво е както си озаглавил темата "Samsung SSD Magician 7.2.1.980 - Тестове" да се споделят такива от личните дискове,  както аз споделих от моя лап! Става дума само за SATA SSD дискове!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това RAPID mode ползва RAM паметта като допълнителен кеш и е малко опасна работа. Ако работиш с важни данни, ако ти крашне системата, всичко, което не е записано на диска, заминава. А при тест на скоростите реално си тестваш скоростта на RAM паметта, не на диска.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ама хубаво е както си озаглавил темата "Samsung SSD Magician 7.2.1.980 - Тестове" да се споделят такива от личните дискове,  както аз споделих от моя лап!

1. Ти стоя на страницата в продължение на 1 час, без да напишеш и дума. Накрая се престраши.

2. Аз не ползвам дискове от Samsung и затова ще е лъжа да търся теми и картинки с такива, щото ще е лъжа от моя страна. Явно си богато момче.  3. Хората тук хиляди пъти са ви писали думи от този характер "Като не ви харесва темата или каквото и да било, моля, пропуснете я, а не се чудете какво ненужно да пишете".

Павел е дал линк над твоя. Ако има нещо, което е интересно(все още не съм го отварял) залавай се да го прочетеш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, Kolev72 написа:

1. Ти стоя на страницата в продължение на 1 час, без да напишеш и дума. Накрая се престраши.

2. Аз не ползвам дискове от Samsung и затова ще е лъжа да търся теми и картинки с такива, щото ще е лъжа от моя страна. Явно си богато момче.  3. Хората тук хиляди пъти са ви писали думи от този характер "Като не ви харесва темата или каквото и да било, моля, пропуснете я, а не се чудете какво ненужно да пишете".

Павел е дал линк над твоя. Ако има нещо, което е интересно(все още не съм го отварял) залавай се да го прочетеш.

По точка едно, това че съм зарязал лапа така отворил темата за да си свърша друга работа, не означава че съм седял пред него цял час чудейки се дали да пиша или не!

По втора точка останах с впечатление , че постваш скриншотове от твоя машина, но няма наличен шот с тестове! Нямаш такива дискове, ОК.

За мен няма нищо интересно в постнатият линк, понеже нещата за мен са ясни не от вчера. Ако не ми бяха ясни все още, нямаше да ползвам такъв диск или пък настолния компютър да го оборудвам с 980Pro!

P.S. Никъде не съм писал , че не харесвам темата, дори участвам в нея с тестове?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

По точка едно, това че съм зарязал лапа така отворил темата за да си свърша друга работа, не означава че съм седял пред него цял час чудейки се дали да пиша или не!

По втора точка останах с впечатление , че постваш скриншотове от твоя машина, но няма наличен шот с тестове! Нямаш такива дискове, ОК.

За мен няма нищо интересно в постнатият линк, понеже нещата за мен са ясни не от вчера. Ако не ми бяха ясни все още, нямаше да ползвам такъв диск или пък настолния компютър да го оборудвам с 980Pro!

Ако на теб нещата са ти ЯСНИ, във форума има още 290000 човека на голяма част от които, нещата едва ли са им ясни. Имаш ли друго за казване, за да те изчакам и отговоря, че и аз като теб имам и друга работа?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Kolev72 написа:

Ако на теб нещата са ти ЯСНИ, във форума има още 290000 човека на голяма част от които, нещата едва ли са им ясни. Имаш ли друго за казване, за да те изчакам и отговоря, че и аз като теб имам и друга работа?

Чудно, повечето хора пускат тема за нещо, ако имат лични наблюдения и опит с него!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За ползвателите/собственици на Samsung SSD дискове, желателно е да си обновят firmware-a на SSD-та до последна версия.

Защото, мрежата е "пламнала"" с оплаквания на потребители.

Samsung SSDs Dying! 980 Pro, 990, 970 EVO PLUS, PM9A1 and More Reporting Failures – Everything We Know So Far!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ти на 980Pro-то има ли проблем гледам имаш такова? Аз лично не!

На една седмица е диска. До момента, не.

Не е пуснат, по-нов firmware, за да го обновя, за сега.

В момента е със 5B2QGXA7.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, и аз го бях споменал тук, защото не намерих тогава по-подходяща тема за целта.

https://www.kaldata.com/forums/topic/313612-лоши-сектори-на-хард-диск/?do=findComment&comment=5457563

Някъде в коментарите бях прочел, че се отнася основно за 2TB модели май. Но новия firmware за съжаление дори да поправя проблема и да спира по-нататъшния "degradation" на диска, не възстановява вече понесените повреди ако има такива.

Samsung 990 Pro SSD firmware update should halt—but not reverse—rapid wear-out...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...

В софтуера на Magician-a на Samsung 970 Evo plus SSD, не показва, че е има нов firmware на SSD-то.

В момента е със 2B2QEXE7. Който, според сайта им е за Samsung 970 Evo.  Последния излязъл/пуснат е 4B2QEXM7.

Има ли някой със същия диск, как е ситуацията при него..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм с 970 Evo Plus и показва същото:

Image-439.png

Може би новия е за друг контролер, защото моя по обозначение е по-близо до 4B2QEXM7 отколкото до 2B2QEXE7 (който си е за 970 само).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На две машини с две различни ревизии (нов и стар изглед на кутията, различни контролери) на Samsung 970 Evo plus, firmware ъпдейт няма.

Снимка

Опитах с преинсталиране на Samsung Magician, без успех.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е, че няма никакво инфо какво е променено (changelog), нито дата на излизане и т.н.

Ако си работи ОК аз май не бих се занимавал да го префлашвам. А моя си е ок. За 2 години работа 26TB писане и само с 2% се е понижило здравето от 100 на 98%.

Сега вече ако се усеща забавено стартиране (защото някои се оплакват от такова) може и да се помисли нещо по въпроса.

Интересното е, че аз не усещам такова, но все пак може и да има някакъв проблем с тази версия на firmware-a, защото имам такива грешки в логовете.

Windows has started up:
     Boot Duration        :    54792ms
     IsDegradation        :    false
     Incident Time (UTC)    :    ‎2023‎-‎03‎-‎09T07:47:18.061773000Z

Windows has shutdown:
     Shutdown Duration    :    12058ms
     IsDegradation        :    false
     Incident Time (UTC)    :    ‎2023‎-‎03‎-‎09T07:45:22.031940200Z

Което е странно, защото съм мерил времето чат-пат и не съм открил отклонения при boot/shutdown процеса откъм време.

Един ден трябва да си поиграя да анализирам trace файла от xperf или xperf123 ама яко ме мързи напоследък...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
на 12.02.2023 г. в 13:58, JohnTRIVOLTA написа:

Чудно, повечето хора пускат тема за нещо, ако имат лични наблюдения и опит с него!

Да пускам и аз една за WD Dashboard, тогава? :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, Rammkopf написа:

Да пускам и аз една за WD Dashboard, тогава? :D

Мерак да имаш само :) ... и някой тест да не забравиш да постнеш, да не е голи приказки само :cool:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

""... и някой тест да не забравиш да постнеш, да не е голи приказки само ""

Като моите, нали?

Виж темата в кой раздел се намира и не филосовствай много!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...