Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Засичане по време на игра

Krasi90

Препоръчан отговор

Здравейте, бих искал да се консултирам с вас във връзка с един наскоро появил се проблем при мен по време на игра. Играя World of Warcraft  3.3.5а и от известно време забелязвам, че по време на игра на моменти се получава насичане за около 5 секунди. Този проблем се повтаря при продължителна игра през около 10,15 мин. Играя играта на лаптоп Dell Inspiron 5748 17,3 инча със следните параметри:

• Intel Core i7-4510U
  • NVIDIA GeForce 840M - 2 GB
  • 8GB DDR3
  • 1TB HDD
  • ОS - win 10 pro
  • резолюция 1600/900 HD

Държа да отбележа, че играта до сега не ми е правила проблеми. Винаги е вървяла гладко и без особено натоварване на машината дори и на high настройка. Четох различни мнения, че проблемът може да идва от самия windows - може би някой от ъпдейтите, от HDD, от процесора или пък термо паста на процесор/видеокарта и т.н. Търся някакво решение ако е възможно. Направи ми впечатление , че като намаля разделителната способност на екрана от 1600/900 на по малка проблем няма, но предпочитам да използвам целия екран. Замислям се дали да не сложа и windows 7, въпреки че не се поддържа вече, тъй като с 10-ка се наблюдават и други странични бъгове. Да машината ми не е от най - новите, дори се оказа доста издържлива за годините си. И освен преинсталация не е ремонтирана. Мисля че все още има хляб в нея, и не смятам да я сменям. Какво според вас може да разреши този проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По вероятно да е от видео картата.Проверявал ли си температурите по време на игра. Пък и лаптопа не е за игри.Умерен гейминг ,иначе ще  го опечеш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, нушо написа:

По вероятно да е от видео картата.Проверявал ли си температурите по време на игра.

Скоро не съм, последният път когато я проверявах беше преди половин година ако не се лъжа с програма, казваща се AIDA64. Тогава показваше температура от около 50,55 градуса. Днес ще я изтегля пак , и на ново ще проверя! Само да вметна, че по време на игра вентилатора дори не върти на пълна мощност и е доста тих. От време на време се самоизключва и корпуса не е особено топъл. Също така го почиствам редовно от прах. Мисля, че работи доволно и не загрява особено много. Работи по - динамично обаче ако пусна да речем GTA 5 която върви без никакъв проблем, а е доста по - тежка игра. Вярно не на макс настройки, но си върви без никакво накъсване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По време на игра и на насичането се следят температури и честоти, под товар. Може да инсталираш MSI Afterburner и с него да наблюдаваш дали нещо не прегрява и дали си държи оптималните честоти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Krasi90 написа:

Здравейте, бих искал да се консултирам с вас във връзка с един наскоро появил се проблем при мен по време на игра. Играя World of Warcraft  3.3.5а и от известно време забелязвам, че по време на игра на моменти се получава насичане за около 5 секунди. Този проблем се повтаря при продължителна игра през около 10,15 мин. Играя играта на лаптоп Dell Inspiron 5748 17,3 инча със следните параметри:

• Intel Core i7-4510U
  • NVIDIA GeForce 840M - 2 GB
  • 8GB DDR3
  • 1TB HDD
  • ОS - win 10 pro
  • резолюция 1600/900 HD

Държа да отбележа, че играта до сега не ми е правила проблеми. Винаги е вървяла гладко и без особено натоварване на машината дори и на high настройка. Четох различни мнения, че проблемът може да идва от самия windows - може би някой от ъпдейтите, от HDD, от процесора или пък термо паста на процесор/видеокарта и т.н. Търся някакво решение ако е възможно. Направи ми впечатление , че като намаля разделителната способност на екрана от 1600/900 на по малка проблем няма, но предпочитам да използвам целия екран. Замислям се дали да не сложа и windows 7, въпреки че не се поддържа вече, тъй като с 10-ка се наблюдават и други странични бъгове. Да машината ми не е от най - новите, дори се оказа доста издържлива за годините си. И освен преинсталация не е ремонтирана. Мисля че все още има хляб в нея, и не смятам да я сменям. Какво според вас може да разреши този проблем.

Вероятно сте от поредните потребители не разбрали, че е важно да си подменят механичния диск с SSD , за да работи плавно както OS, така и програми и игри!  Не случайно минал юни месец от Microsoft пуснаха до OEM производителите съобщение да ползват само SSDта за системни дискове. Изглежда от тогава в ъпдейтите идват оптимизации и фиксове, които вече рефлектират негативно на такива механични дискове - инфо !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Вероятно сте от поредните потребители не разбрали, че е важно да си подменят механичния диск с SSD , за да работи плавно както OS, така и програми и игри!  Не случайно минал юни месец от Microsoft пуснаха до OEM производителите съобщение да ползват само SSDта за системни дискове. Изглежда от тогава в ъпдейтите идват оптимизации и фиксове, които вече рефлектират негативно на такива механични дискове - инфо !

Напълно възможно. Не съм обръщал внимание на подобен тип информация. Както и при смартфоните така и тук явно се превръща в практика, че дори и да имаш техника която все още работи, не може да и използваш пълния и потенциал поради нови ъпдейти, които вместо да подобрят операционната система и работата на машината, я влошават. Ще проверя все пак дали има аномалии в температурата по време на игра. Бих искал да избегна смяната на работещ HDD с SSD. Остава и варианта да сложа windows 7 и ще проверя дали отново ще имам проблем. Благодаря за мнението Ви.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Krasi90 написа:

Напълно възможно. Не съм обръщал внимание на подобен тип информация. Както и при смартфоните така и тук явно се превръща в практика, че дори и да имаш техника която все още работи, не може да и използваш пълния и потенциал поради нови ъпдейти, които вместо да подобрят операционната система и работата на машината, я влошават. Ще проверя все пак дали има аномалии в температурата по време на игра. Бих искал да избегна смяната на работещ HDD с SSD. Остава и варианта да сложа windows 7 и ще проверя дали отново ще имам проблем. Благодаря за мнението Ви.

Аз силно препоръчвам да премините към такова SSD, може и по-малко по обем да бъде /512ГБ/, ако не ви се инвестира много, сега цените поне са доста по-ниски от преди. Така поне ще разберете , че може хубаво и бързо да работи машинката, дори със сигурност ще си кажете "защо по-рано не го смених"! Другия диск може да му купите кутийка и да го ползвате като външен хард диск.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Купувай SSD според джоба, ако е Самсунг най-лесно ще прехвърлиш ОС. Но и това за 7 е добра идея, обаче пазиш ли драйверите?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново. Успях да направя тест с AIDA64. Забелязах, че в покой (сърфиране в интернет без включена игра) процесора достига температура от около 50,54 градуса което мисля че е сравнително приемливо. Поиграх си малко и в играта за около 15 минути и съответно резултатът се вижда от снимка №1. Поддържа си температура от около 65 градуса. След това реших да направя стрес тест който оставих за 16 мин (снимка №2 и №3) При максимални 77 градуса според програмата, по време на теста най високото число което видях беше 74. Не смея да твърдя че разбирам добре, но мисля че е в границите на нормалното за машина от 2016 г. Чудя се дали да не инвестирам в SSD както ме посъветва колегата в горния коментар  и ако да, дали това ще помогне за подобряване на гейминга и отстраняване на засичането от време на време което ме дразни. А ако пък е от новите ъпдейти на windows10 и го преинсталирам със 7ца, това би ли решило проблема? Категорично държа повече на качеството на работа без лаг, от колкото на най-новата версия на windows.

1.png

2.png

3.png

преди 14 минути, JKirilov написа:

Купувай SSD според джоба, ако е Самсунг най-лесно ще прехвърлиш ОС. Но и това за 7 е добра идея, обаче пазиш ли драйверите?

От сайта на производителя Dell има всичко. Всички драйвъри, достъпни за сваляне при това напълно безплатно и за всяка операционна система в зависимост от машината ти. Имат и страхотен софтуер който сканира и за ъпдейтите им, поправя грешки и чисти ненужни файлове. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тогава пробвай с едно SSD от по-хубавите, ножеш да го използваш и в бъдеще. Подобрение ще има, но ако пак има проблем, смело слагай 7. А стария хард го запази в началото

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тези температури са добре, но може да пробваш и със сензорите на Free Download HWiNFO Sofware | Installer & Portable for Windows, DOS на заден план, примерно след 15-20 минути игра или докато почне да насича. Виж какви са максималните температури на CPU и GPU.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 часа, Raze написа:

Тези температури са добре, но може да пробваш и със сензорите на Free Download HWiNFO Sofware | Installer & Portable for Windows, DOS на заден план, примерно след 15-20 минути игра или докато почне да насича. Виж какви са максималните температури на CPU и GPU.

Днес направих и този тест, макар и да използвам тази програма за първи път, мисля че не показа кой знае какви аномалии. На снимка 2 се опитах да съчетая режим игра и тест. Резултатът е следния: 58 градуса на GPU за 66 на CPU за 30 мин. игра. Някъде в дясно на снимката оградих лимита на самата карта който според програмата е 90 градуса. Интересно ми стана обаче, как без да искам сложих курсора на мишката до цифричките които показваха същите числа от GPU и CPU намиращи се до часовника, не успях да го заснема но показваше 58 градуса от максимални 59, което ме очуди. Да кажа и, че вентатора дори беше спокоен и видимо лаптопа си вървеше и не се задъхваше въобще. На снимка № 1 пък снимах в самата игра как FPS-а ми от над 50 падна на 15 за броени секунди като се  доближих до голямата битка. Тук вече засичаше доста.... Температурите си останаха същите. Видимо и на допир лаптопа си работише все едно преди малко съм го пуснал. Нито се тормозеше нито вентилатора се усещаще да върти много. Не знам вече кое е нормално и кое не. Играя тази игра от както го имам този лаптоп и изобщо не съм имал проблеми до сега. Започвам да си мисля , че просто компонентите по него са остарели и заради постоянните ъпдейти на уиндоус прави глупости.

Та не знам да слагам ли SSD и дали това би помогнало. Защото видимо само в играта има промяна в работата си. И много благодаря на всички които давате мнения, наистина го оценявам!

1.jpg

2.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Температурите изглеждат нормални. Много вероятно е процесора или видеокартата да издъхват, сцената на снимката изглежда доста натоварена.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, Raze написа:

Температурите изглеждат нормални. Много вероятно е процесора или видеокартата да издъхват, сцената на снимката изглежда доста натоварена.

А дали ако се смени термо пастата и на двете, ще има някаква промяна, или просто са си старички вече тези компоненти. Да вметна, че не са сменяни никога досега. Както казах по горе имам го от 2016 г. и от начало беше с windows 7. Държах го до последно със 7цата, и от 2г, насам съм с 10-ка Преди нямаше и помен от накъсвания и лаг  и при по - големи натоварвания от снимката. Разликата от преди и сега са няколко години и 2 различни операционни системи. Компонентите са си заводските, играта също. Разликата обаче сега е покъртителна от преди, и търся някакво приемливо решение. Машинката ми е служила толкова вярно, че сърце не ми дава да я захвърля.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, нушо написа:

Амортизирал се е.Пробвай, ако искаш с преинсталация на Windows 10 .

Няма и 2 месеца от последната такава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най евтиното и бързо тестване е да смениш HDD със SSD. Играта също е препоръчително да се инсталира на бързия диск.  HDD, при  възможност,  инсталирай за втори.

Тук се оплакват от подобен на твоя проблем:

https://steamcommunity.com/app/336140/discussions/0/1743343017633029672/?l=brazilian

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, Mr. ?? написа:

Най евтиното и бързо тестване е да смениш HDD със SSD. Играта също е препоръчително да се инсталира на бързия диск.  HDD, при  възможност,  инсталирай за втори.

Тук се оплакват от подобен на твоя проблем:

https://steamcommunity.com/app/336140/discussions/0/1743343017633029672/?l=brazilian

Много благодаря! Колегата явно разполага със същата машина и с идентични на моите параметри 1 към 1. Проблемите със звука също са налични и при мен, но не им обръщам внимание. Следващата ми стъпка е да си потърся SSD 2.5 със SATA извод и ще ви информирам дали има промяна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

от  прцесора е

не може  да смогне на натоварването

пробвай да скриеш останалите играчи

с Q  ли беше

махни  им баровете над главите 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Banesc написа:

от  прцесора е

не може  да смогне на натоварването

пробвай да скриеш останалите играчи

с Q  ли беше

махни  им баровете над главите 

Няма промяна, пак си засича. Дори съм задал всичко на low настройки във видеото като подразбиране. Преди я играх на макс дистанция с всички възможни включени текстури и добавки към видеото и на high performance от настройките на видео картата без грам проблем. Пак казвам, че машината по време на игра не се задъхва изобщо, работи тихо и на нормална температура, дори и на тази снимка. Просто насича.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново. Ъпдейтвам темата :) След закупено и монтирано SSD на Samsung 500 GB,  и инсталиран оригинален win 10, работата на машина се улесни значително. Отваря всичко мигновенно и зарежда изключително бързо всяко едно приложение, прозорец или програма. Що се отнася до гейминга и конкретно в играта която играя, не мода да кажа че прави чудеса. Върви една идея по добре. Насича по - рядко от преди определено, но в големи битки FPS-а обаче си е същия и там се тормози. Явно видео картата вече не я бива. Ще оставя нещата така както са за сега, тъй като не ми се иска да бутам лицензирания win и да пробвам със 7ца. Изкушавам се много ,но ще изчакам малко. 

Благодаря на всички, че се включихте и изказахте мнение!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...