Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Линукс дистрибуция на два хард диска?

kalin.dimov

Препоръчан отговор

Здравейте и имам компютър с три хард диска, но искам да инсталирам една линукс дистрибуция (Кали) на два от тези три, като на третия имам Кубунту т.е да ползвам и другия хард без да се налага да рестарирам компютъра и как става цялата философия? Благодаря предварително за отговорите и съдействието.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, kalin.dimov написа:

Здравейте и имам компютър с три хард диска, но искам да инсталирам една линукс дистрибуция (Кали) на два от тези три, като на третия имам Кубунту т.е да ползвам и другия хард без да се налага да рестарирам компютъра и как става цялата философия? Благодаря предварително за отговорите и съдействието.

Това, което виждам за възможно, е да инсталираш системата (/) на единия диск, а юзърското пространство (/home) на другия.

По друг начин не виждам възможност, а и смисъл.

ПП. За зареждане на операционна система при "обикновен" компютър винаги трябва ребуут, освен ако е във виртуална машина (VM).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Искаш да инсталираш една ОС на два хард диска, половината на единия и другата половина от ОС на другия хард диск? :ohmy:

Е това вече не знам дали е възможно! :no-no:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, ДзВяРа! написа:

Искаш да инсталираш една ОС на два хард диска, половината на единия и другата половина от ОС на другия хард диск? :ohmy:

Всъщност това си е съвсем възможно, но той надали иска това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, kalin.dimov написа:

Виртуализация

Type-1-and-Type-2-virtualization-techniq

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, Аралампи написа:

Това, което виждам за възможно, е да инсталираш системата (/) на единия диск, а юзърското пространство (/home) на другия.

По друг начин не виждам възможност, а и смисъл.

ПП. За зареждане на операционна система при "обикновен" компютър винаги трябва ребуут, освен ако е във виртуална машина (VM).

Да и това е идеята, като например root и да бъдае на единия дист, а home и swap и другите директории да бъдат на другия, като да мога да ползвам и двата диска и при инсталиране на ОС трябва root директорията да бъде на диска sda, а home на диска sdb. Поне така разбирам нещата или някъде бъркам.

преди 13 часа, Joss Bomon написа:

Google знае доста неща -> Dual Booting Kali with Linux - Google Търсене

Благодаря, но това е съвсем друго и тука става за въпрос повече от една ОС да бъдат инсталирани на един хард диск. Но благодаря за съвета и желанието за помощ 🙂

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така зададен въпросът на темата, говори за едно - авторът или не знае- какво иска, или не може да го обясни.

преди 14 часа, kalin.dimov написа:

имам компютър с три хард диска, но искам да инсталирам една линукс дистрибуция (Кали) на два от тези три, като на третия имам Кубунту т.е да ползвам и другия хард без да се налага да рестарирам компютъра

Едно ОС на два физически носителя може да стане по няколко начина:
Първия (и най-лесен)

преди 13 часа, Аралампи написа:

инсталираш системата (/) на единия диск, а юзърското пространство (/home) на другия.

Даже суап дяла може да е на третия диск.

Втория вариант е, двата физически диска да се обединят в един логически.

Но все излишни „упражнения за идиоти“.

Колкото до това

преди 14 часа, kalin.dimov написа:

т.е да ползвам и другия хард без да се налага да рестарирам компютъра

щом диска е свързан към шината, ще си го ползваш постоянно. Но две ОС едновременно ... ЗАБРАВИ!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 часа, ДзВяРа! написа:

Да и това е идеята на цялото начинание, че да ползвам двата хард диска под една ОС, а не на всеки диск да слагам по отделна ОС и да рестартирам, че да прехвълям от единия диск към другия 🙂

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, kalin.dimov написа:

Да и това е идеята, като например root и да бъдае на единия дист, а home и swap и другите директории да бъдат на другия, като да мога да ползвам и двата диска и при инсталиране на ОС трябва root директорията да бъде на диска sda, а home на диска sdb. Поне така разбирам нещата или някъде бъркам.

Амчи направи го - не е зор.

преди 4 минути, kalin.dimov написа:

... тука става за въпрос повече от една ОС да бъдат инсталирани на един хард диск.

На един диск - ДА, в един дял - НЕ.

В момента имам 4 ОС на SSD и две на HDD.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, jhoro написа:

Така зададен въпросът на темата, говори за едно - авторът или не знае- какво иска, или не може да го обясни.

Едно ОС на два физически носителя може да стане по няколко начина:
Първия (и най-лесен)

Даже суап дяла може да е на третия диск.

Да може и да не съм задал правилно въпроса, но в писмено излагане на технически въпроси от хора, които не са професионалисти в тази сфера и естествено може да има неяснота, но да кажам че искам една ОС на два хард диска, като мога да записвам файлове на и на двата диска без да се налага рестаритране и да избирам в кой хард да се стратира. Впрочем ми мина през главата, че е би трябвало при инсталирането да се избира коя директория къде да бъде инсталирана, но при условие, че искам съвет тука излиза, че нещо не ми е напълно ясно 🤥

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Искаш да си ползваш дисковете от което дистро искаш ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, jhoro написа:

На един диск - ДА, в един дял - НЕ.

В момента имам 4 ОС на SSD и две на HDD.

Това съм го правил, като съм ползвал три ОС (Кали, Кубунту и Хубунту) на един диск и в моята ситуация това упражнение беше излишно, но по - скоро е добра идея за Линукс и Вин.

преди 11 минути, petie1 написа:

Не, а само искам на двата диска от трите да инсталирам една ОС т.е директорията root на единия, а директорията home на втория диск т.е да мога двата диска да ги ползвам, като един и без да е нужно рестартиране и прехвърляне от един на друг диск 🙂

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, kalin.dimov написа:

Не, а само искам на двата диска от трите да инсталирам една ОС т.е директорията root на единия, а директорията home на втория диск т.е да мога двата диска да ги ползвам, като един и без да е нужно рестартиране и прехвърляне от един на друг диск 🙂

Май имам идея какво да направите

Инсталирайте Линукс на sda да речем и после в /etc/fstab опишете диск sdb и пак ще можете да си го ползвате а ако толкова държите на вашата идея в инсталотора идете на ръчното разделяне и там укажете sda / sdb /home и сте готов :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, kalin.dimov написа:

Да и това е идеята на цялото начинание, че да ползвам двата хард диска под една ОС, а не на всеки диск да слагам по отделна ОС и да рестартирам, че да прехвълям от единия диск към другия 🙂

А, защо ти е 3 еднакви системи базирани на Дебиан? И 3 системи имат еднаква структура на файловата система.

linux-directory-structure.png

Щом не искаш виртуализация, ползвай една папка, която е достъпна за всичките Дебиан системи. И само ще транспортираш данни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, petie1 написа:

Видът на ОС (Уиндоус, Линукс, друго), дистрибуцията и версията - нямат никакво значение.

Впрочем ми мина през главата, че е би трябвало при инсталирането да се избира коя директория къде да бъде инсталирана, но при условие, че искам съвет тука излиза, че нещо не ми е напълно ясно 🤥

Изобщо няма нужда от рестарт.

Ако втория диск не се монтира при стартиране на ОС - трябва да го монтираш ръчно. И после си пишеш, бришеш ... каквото искаш - вътре.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, jhoro написа:

То ще се направи, но исках да ми се изясни как става, че не бях напълно сигурен, а и щеше да си е голяма играчка в стил опит - грешка и всичко пак наново..никога не е излишен съвет от хора, които се занимават в тази сфера и дори на домашно, а не професионално!!

преди 2 часа, АСПЕКТ написа:

А, защо ти е 3 еднакви системи базирани на Дебиан? И 3 системи имат еднаква структура на файловата система.

linux-directory-structure.png

Щом не искаш виртуализация, ползвай една папка, която е достъпна за всичките Дебиан системи. И само ще транспортираш данни.

По принцип отношението ми към Кали и Кубунту са сантиментални т.е KDE ПЛАЗМА ми е фаворит при Кубунту и Кали, а за Кали има пак някаква сантименталност, но не толкова, че да я използвам за хакване, което ми се иска да науча, но времето е ограничено и само се наслаждавам на KDE графичната среда и нищо друго!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Я си кажи наличните дискове първо.

След това на кой какво има в момента като обем важна информация.

Ако искаш да имаш общо 2 OS и да ползваш 3 физически диска - най-разумно е двата най-малки да са всеки за собствената си OS, а най-големия да е място за склад и на двете OS. Избора за зареждане е най-удачен от BIOS > BOOT MENU на дънната платка, така при отказ на един от физическите дискове - губиш само това което е на него, а системата остава работеща (поне едната OS).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Калин.

Това което искаш да направиш е интересно, не за друго, а защото не смятам че някое правителство те търси.

По-удобния начин е просто да инсталираш Whonix на стар лаптоп ( разбирай, без TPM -> 5-то поколение Intel максимум ). Или, Coreboot-ната машина, което е почти същото.

Другия ти вариант е да инсталираш Tails на флаш у-во, и да си я позлваш във виртуална среда на какъв да е хардуер, без да е "Persistant".

Ако пък все пак си решил твърдо, че точно това е което искаш, и което си описал, то тогава е хубаво да помислиш над едно SSD около 128 до 256 гб за "/", и външен HDD, който ще се mount-ва ръчно /home, чрез USB4 или TB порт.

Едит : Забравих да добавя и възможността за Докер.

На практика, възможности много, завииси КАКВО точно искаш да постигнеш и за какви цели.

Редактирано от iptables
Допълнение (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако искаш да имаш общо 2 OS и да ползваш 3 физически диска - най-разумно е двата най-малки да са всеки за собствената си OS, а най-големия да е място за склад и на двете OS. Избора за зареждане е най-удачен от BIOS > BOOT MENU на дънната платка, така при отказ на един от физическите дискове - губиш само това което е на него, а системата остава работеща (поне едната OS).

Здрасти и реално нямам нищо ценно на дисковете т.е ако искам да съхранявам нещо ценно и го качвам, я на флашка, я на облак, а може и в пощата за по - малки файлове. Иначе имам два диска по 250 GB и един от 500 GB, като на големия диск съм инсталирал Кубунту, а на двата по 250 имам по едно Кали. Кубунту го ползвам повече за сваляне на филми и принтиране на документи и това е, като цяло моята дейност.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се :) Грешката е моя, явно не съм ти разбрал идеята.

Подмини / игнорирай коментара ми по-горе.

Пламен ти е дал отговор за това, което искаш да правиш.

Успешен ден.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, plamen_petrov_80 написа:

Явно и най - добре е на двата харда по 250 да сложа Кали - то, а Кубунту - то да си го оставя, където съм го инсталирал на 500 🙂

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Значи ти вече имаш 3 OS на 3 отделни диска - предполагам всичко е независимо и във всеки един момент можеш само с единия диск да стартираш система?

Какво ще правиш през това Кали и къде е основния проблем сега?

Флашките не са най-доброто място за съхранение на важни неща. При 3 физически диска - най-ценното ми бих го държал и на 3 те диска.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, kalin.dimov написа:

Здрасти и реално нямам нищо ценно на дисковете т.е ако искам да съхранявам нещо ценно и го качвам, я на флашка, я на облак, а може и в пощата за по - малки файлове. Иначе имам два диска по 250 GB и един от 500 GB, като на големия диск съм инсталирал Кубунту, а на двата по 250 имам по едно Кали. Кубунту го ползвам повече за сваляне на филми и принтиране на документи и това е, като цяло моята дейност.

Партиция или папка която е обща за 3 системи. Аз имам такава и е форматирана btrfs. Не е добра идея обща home папка, защото всяка система си запазва настройките там и ще стане компот.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...