Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да инсталирам Линукс дистрибуция на два хард диска?

kalin.dimov

Препоръчан отговор

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Значи ти вече имаш 3 OS на 3 отделни диска - предполагам всичко е независимо и във всеки един момент можеш само с единия диск да стартираш система?

Какво ще правиш през това Кали и къде е основния проблем сега?

Да така е, както го описваш и на всеки хард имам по една ОС, а проблем няма, но просто искам да обединя двата харда и да станат общо 500 гигабайта, а Кали - то, както писах по напред е просто сантиментално, а не идея фикс, че да го имам на всяка цена. Да искам да науча някои трикове на Кали, но нямам нужното време, но здраве да има и не е болка за умиране :no-no:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, kalin.dimov написа:

Да искам да науча някои трикове на Кали, но нямам нужното време, но здраве да има и не е болка за умиране :no-no:

Какви трикове имаш предвид? Само заради това ли си със Кали? Пробвал ли си друго дистро?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

Какви трикове имаш предвид? Само заради това ли си със Кали? Пробвал ли си друго дистро?

Триковете с Хидра, Нмап, Еъркрак и Социално инженерство...има интересни инструменти в Кали, но всичко това да се изучи, изисква време, а то при мен липсва...по принцип съм чувал за Паррот ОС и Арч, че и там имат подобни инструменти, но знам, че и на Убунту може да се инсталират тези инструменти!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може ли да ти дам един съвет ?

За начинаещи, е по-безопасно, и по-добре -> "CTF - Capture The Flag" -> Може да погледнеш тук.

Така няма риск да нвредиш на хардуер-а си, нито пък на мрежите на съседите.

Всичко от Aircrack, до "социално инженерство" събрано на едно място, и безопасно :)

Успешен ден.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, kalin.dimov написа:

Триковете с Хидра, Нмап, Еъркрак и Социално инженерство...има интересни инструменти в Кали, но всичко това да се изучи, изисква време, а то при мен липсва...по принцип съм чувал за Паррот ОС и Арч, че и там имат подобни инструменти, но знам, че и на Убунту може да се инсталират тези инструменти!!

На всяка дистрибуция могат да се инсталират, става много лесно през терминала.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не можах да разбера, защо са тези гимнастики...

Искаш три ОС - идентични.

При положение че можеш да ползваш една, да речем Кали - с четири десктопа. На един клик...

Да е Windows + Linux - да.

пп Може спокойно да ме хейтите, в онази тема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Teemo написа:

При положение че можеш да ползваш една, да речем Кали - с четири десктопа. На един клик...

Здрасти и искам да ползвам две ОС, и да индетични са си, но ми се иска да ползвам два диска по 250 гигабайта, като един и с една ОС на двата т.е да имам достъп през Кали и на другия диск от 250 гигабайта без да се налага рестартиране, и това е :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, kalin.dimov написа:

Здрасти и искам да ползвам две ОС, и да индетични са си, но ми се иска да ползвам два диска по 250 гигабайта, като един и с една ОС на двата т.е да имам достъп през Кали и на другия диск от 250 гигабайта без да се налага рестартиране, и това е :)

Не виждам къде е проблема да форматираш единия 250GB диск и да си го ползваш като общ за всички OS.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, kalin.dimov написа:

Добре де - Слагаш Кали, веднъж. На еди кой си диск. После добавяш хххх дискове. Или сложени предварително - без значение. Кали си ги чете и редактира.

Имаш четири десктопа - за четири различни операции. Които могат да се записват, на ххх брой дискове.

- Правиш нещо на единия десктоп - записваш в единия диск. Прехвърляш се на друтия десктоп - записваш в другия диск и т.н. Като искаш да ти е разделено.

Няма нужда, от различни ОС. Не знам как е в Убунту - предполагам и там има, десктоп 1,2,3...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не виждам къде е проблема да форматираш единия 250GB диск и да си го ползваш като общ за всички OS.

За мен няма проблем, а просто искам да намеря най - удачния начин, че да направя това нещо, а и да отнема по малко време, и нали затова са форумите, че човек да иска съвет при липса на знания по дадена тема :comp_virus:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, kalin.dimov написа:

Явно и най - добре е на двата харда по 250 да сложа Кали - то, а Кубунту - то да си го оставя, където съм го инсталирал на 500 🙂

Тук виждам голяма глупост.

Няма никаква логика, на два различни диска, да сложиш една и съща дистрибуция (една и съща версия). Какво ще постигнеш - просто ще дублираш системните файлове.

Даже и от LiveCD/флашка да стартираш ОС - пак ще имаш достъп до физическите устройства.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Никой ли не се сети да спомене вариант с LVM разделяне - гъвкаво решение за оползотворяване на налично пространство върху повече от един физически диск. Така ще може да си конфигурира, добавя и каквото му е нужно от реалните хардове, като така ще са видими като една файлова система от ОС.

П.П. Видях по-горе, че колегата @jhoro е споменал да обедини части от двата хареса в логически дял, което е и моята идея.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, plamen_petrov_80 написа:

Разбирам, че само да форматирам единия хард от 250GB и да не инсталирам никаква ОС на него и ще мога да го ползвам, като общ за Кали и Кубунту :writealetter:

преди 1 час, vasettoo написа:

Никой ли не се сети да спомене вариант с LVM разделяне - гъвкаво решение за оползотворяване на налично пространство върху повече от един физически диск. Така ще може да си конфигурира, добавя и каквото му е нужно от реалните хардове, като така ще са видими като една файлова система от ОС.

П.П. Видях по-горе, че колегата @jhoro е споменал да обедини части от двата хареса в логически дял, което е и моята идея.

Когао инсталирах на двата харда по една ОС (Кали) и ги инсталирах с LVM т.е когато реша да направя инсталацията по начина, който си ми препоръчал и да използвам LVM, и така да се получи това, което ме интересува :writealetter:

преди 5 часа, Teemo написа:

Няма никаква драма във всичко. Това ме интересува как да обединя два харда в една ОС и това е, а имам нужда от Кубунту, че от време на време разпечатвам и сканирам разни файлове, и да свалям филми от време на време...не използвам Линукс за програмиране, че просто не ме влече, а и нямам време :computer8:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, kalin.dimov написа:

Няма никаква драма във всичко. Това ме интересува как да обединя два харда в една ОС и това е, а имам нужда от Кубунту, че от време на време разпечатвам и сканирам разни файлове, и да свалям филми от време на време...не използвам Линукс за програмиране, че просто не ме влече, а и нямам време :computer8:

Не те разбирам...

Все едно, нищо не съм казал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, АСПЕКТ написа:

Партиция или папка която е обща за 3 системи. Аз имам такава и е форматирана btrfs. Не е добра идея обща home папка, защото всяка система си запазва настройките там и ще стане компот.

Тази папка как да я форматирам под btrfs, че да се получи :writealetter:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, kalin.dimov написа:

Тази папка как да я форматирам под btrfs, че да се получи :writealetter:

2023-03-05-16-37.png

1 ТБ диск закачен в папка media с име на папката Data1

https://desktop.bg/archive/desktop_harddrives-toshiba-1tb_7200rpm_toshiba_dt01aca100

2023-03-05-16-42.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, АСПЕКТ написа:

Партиция или папка която е обща за 3 системи. Аз имам такава и е форматирана btrfs. Не е добра идея обща home папка, защото всяка система си запазва настройките там и ще стане компот.

То хубава идея ама тая ФС btrfs не се подържа от някои дистрота :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, petie1 написа:

То хубава идея ама тая ФС btrfs не се подържа от някои дистрота :)

Умишлено съм избрал btrfs, защото на мен ми пасва идеално. Там са видеата и големите файлове по принцип. Снимки и такива неща. И имам разпилени много файлове.

Авторът да си преценя 😀

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Умишлено съм избрал btrfs, защото на мен ми пасва идеално. Там са видеата и големите файлове по принцип. Снимки и такива неща. 

Разбира се че е идеалназа това за което си е избрал :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...