Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Undervolting AMD Ryzen 5 Pro 6650U ?

Виж решението Разрешен от Raze,

Препоръчан отговор

Здравейте.

Това е моят процесор -> Единствената разлика е, че аз съм с Radeon 680M.

Търсих ( не се задълбочих особено много ) в интернет за възможности за undervolt... без успех. Под Линукс - изобщо нищо конкретно.

В UEFI нямам опция за манипулиране на честотите, огледах от 'А' до 'Я'.

Видях някои предложения, които са за по-стари модели, а и тестовете са правени предимно под Windows, със специфичен софтуер от производител.

Аз нямам такъв софтуер, и честно казано, не ми се иска да инсталирам Windows, само за "едното тестване"...

Въпросът ми е : Някой правил ли е вече УСПЕШНО подобно нещо със Ryzen 6000 серии ? Ако 'Да', бихте ли споделили наблюденията си относно производителност, разлика в температурните стойности, продължителност на работа ( на батерия ), и изобщо всякакви промени, позитивни и негативни ?

П.С. Не, нямам никакви проблеми с температурите, просто искам да знам "имам ли такава карта за игра в ръката си, ако се наложи", и на каква "цена е тя" ?

Благодаря Ви за отделеното време.

Успешен ден / вечер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение

Тези процесори се undervolt-ват с регулиране на PBO. Изтегли от сайта на AMD ryzen master и виж какво можеш да правиш с него, реално това е процесор, ограничен до 28 W TDP, не виждам смисъл от подобни гимнастики. Няма как да си с Radeon 680M, видеото е вградено в процесора, освен ако не си дал друг модел процесор - това видео е в 68xx сериите.

AMD Radeon 680M Specs | TechPowerUp GPU Database

AMD Ryzen™ 5 PRO 6650U | AMD

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, ще погледна за въпросния Ryzen Master пак.

Относно видеото, прикачвам скрийншот.

Вградена Radeon 680M, както споменах.

Screenshot from 2023-03-05 12-04-52.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това е интересно, реално такъв процесор не би трябвало да съществува. Виж и с някой друг софтуер какво ще покаже. Иначе, ryzen master го няма за Linux, може да видиш това: Ryzen - ArchWiki (archlinux.org)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тъкмо се връщам от форум-а на АМД, да пиша, че това го няма за Линукс :)

Ще видя сега в АрчУики-то, благодаря.

П.С. Относно процесора и конфигурацията ми като цяло ( това е друга тема ) -> поръчков, директно от Леново, без посредници.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ъпдейт + заключение :

След консултация с ... да речем представител на AMD, стигнах до извод, че няма да имам нуждата да го правя, тъй като това няма да допринесе с нищо съществено за енрго-разхода ( на батерия ).

Така че, Raze - прав си, не са нужни подобни "гимнастики". На мен по-скоро ми беше интересно дали може да падне до 25-26 W TDP ( примерно ), без това да се отрази драстично на производителността и продължителността на живот на процесора.

Още веднъж, благодаря ти за съветите :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може да пробваш с опциите на захранване да намалиш честотата, на която работи процесора, но не знам под линукс как точно може да стане това, като толкова държиш  да увеличиш продължителността на работа на батерия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...
на 5.03.2023 г. в 12:41, iptables написа:

Здравейте.

Това е моят процесор -> Единствената разлика е, че аз съм с Radeon 680M.

Търсих ( не се задълбочих особено много ) в интернет за възможности за undervolt... без успех. Под Линукс - изобщо нищо конкретно.

В UEFI нямам опция за манипулиране на честотите, огледах от 'А' до 'Я'.

Видях някои предложения, които са за по-стари модели, а и тестовете са правени предимно под Windows, със специфичен софтуер от производител.

Аз нямам такъв софтуер, и честно казано, не ми се иска да инсталирам Windows, само за "едното тестване"...

Въпросът ми е : Някой правил ли е вече УСПЕШНО подобно нещо със Ryzen 6000 серии ? Ако 'Да', бихте ли споделили наблюденията си относно производителност, разлика в температурните стойности, продължителност на работа ( на батерия ), и изобщо всякакви промени, позитивни и негативни ?

П.С. Не, нямам никакви проблеми с температурите, просто искам да знам "имам ли такава карта за игра в ръката си, ако се наложи", и на каква "цена е тя" ?

Благодаря Ви за отделеното време.

Успешен ден / вечер.

какъв ъндърволт на лаптоп? пък и щом процесора е с U значи вече е спънат фабрично и ъндърволтнат. като искаш да сваляш консумацията - смени governor-a (примерно на conservative) https://www.kernel.org/doc/Documentation/cpu-freq/governors.txt...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...