Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да живее капитализма, сега и...вовеки?

Sliderum2

Препоръчан отговор

Капитализмът е основан на търговията, собсвеността и неравенството, което дори е изкуствено поддържано, иначе няма как да просъществува(за военната и грабителска, престъпна страна, моля не в тази тема, не че те не са водещи!). 

Но, докато преди някое време, нашата собственост, повече или по-малко, е била такава, с "напредъка" в технологиите, собствеността се превръща във все по-имагинерно понятие. Изброявам поред: Изключително много хора вече нямат собствено жилище през никоя част от живота си. Дори тези, които се решават на ипотека, са само условни собственици, докато не успеят да я изплатят, а дори и след това, понеже жилището им може да бъде взето заради други задължения, или откраднато/присвоено криминално, чрез престъпление. Да спомена ли планираното остаряване и скоропостижно споминаване на устройствата след края на гаранцията и принуда да си "закупим" ново такова. Т.е. ние фактически не притежаваме, а арендоваме ползването на тези устройства за даден период. От много време ние всъщност не притежаваме реално превозните си средства(и всякакви други вещи), като ни е отнето правото сами да ги ремонтираме. Фермер, не може да ремонтира сам селскостопанската си машина, а е задължен да повика за тази цел специалист на фирмата производител, или оторизиран сервиз. Дори за най-елементарна и лесна подмяна на компонент. Но това не беше достатъчно и, вече плащаме хардуер, част от функциите на който не могат да бъдат използвани, ако не заплащаме допълнително абонамент за тях. Някой с ново БМВ, или "тесла", или?...Е, вие сте! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Kaпитализма може  и да живее още няколко години.Висши американски бюрократи твърдят че до 2 години САЩ щяла да обяви война на Китай  а с това и света е Bye Bye.От всички системи изпробвани на социално равнище само капитализма успя да ни донесе толкова много войни и смърт, две световни миналия век и сега чакаме последната.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Гражданин написа:

И какво предлагаш да направим, другарю комунист?

Предполагам че предлага на някой,който може, да направи смислен коментар по темата. В противен случай щеше да я пусне в раздела празни приказки и забава!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Milkydead написа:

Kaпитализма може  и да живее още няколко години.Висши американски бюрократи твърдят че до 2 години САЩ щяла да обяви война на Китай  а с това и света е Bye Bye.От всички системи изпробвани на социално равнище само капитализма успя да ни донесе толкова много войни и смърт, две световни миналия век и сега чакаме последната.

И рублата ще погребе долара, нали?

преди 1 минута, glen написа:

Предполагам че предлага на някой,който може, да направи смислен коментар по темата. В противен случай щеше да я пусне в раздела празни приказки и забава!

И защо отговорът ми да не е смислен коментар? Напълно смислено е зададен към автора на темата как той смята да го постигне това нещо? Аз не съм длъжен да му защитавам принципите, той трябва да си ги защити. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пак неразбиране! Номера е не рублата да погребе долара а 100 рубли за барел! Тогава ще наблюдавате долар като шума от есенни листа!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, glen написа:

Пак неразбиране! Номера е не рублата да погребе долара а 100 рубли за барел! Тогава ще наблюдавате долар като шума от есенни листа!

А защо трябва да е рублата?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти изпердаши хептен. Махна се прасето, появи се жигулата. Всеки ден - пропаганда, с едно и също. Ставаш банален, като товарищ.

Мазния го питах, няколко пъти - ти какво произведе, със собствения си акъл и ръце, че да определяш цени ?

Сега, да те питам и теб - ти какво ?

Малоумни теми ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Гражданин написа:

И защо отговорът ми да не е смислен коментар?

преди 13 минути, Гражданин написа:

другарю комунист

Ти не търсиш дискусия а заяждане,отричане,провокация и др.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, glen написа:

Ти не търсиш дискусия а заяждане,отричане,провокация и др.

Ми другаря си е комунист. Не го отрича. Предполагам, че един комунист трябва да е наясно с въпроса, който зададох. Това, че ти го отричаш като провокация си е твой проблем. Нима нямам право да попитам човек направил уж информиран избор да бъде комунист защо е комунист и как се постига комунизъм?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Гражданин написа:

Предполагам, че един комунист трябва да е наясно с въпроса, който зададох.

Прието е да се нападат или отричат идеи,мнения,убеждения и др.,но не е прието да се нападат лично хора! Ако имаш възможност допринеси в темата факти или знания без лични нападки! Нали така?Цивилизовани сме!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Teemo написа:

Ти изпердаши хептен. Махна се прасето, появи се жигулата. Всеки ден - пропаганда, с едно и също. Ставаш банален, като товарищ.

Мазния го питах, няколко пъти - ти какво произведе, със собствения си акъл и ръце, че да определяш цени ?

Сега, да те питам и теб - ти какво ?

Малоумни теми ?

Лекувай се, не пропагандирам! Просто споменавам неща, които не ми харесват. На гейпросащесср трололинки, все рубли и Русия са им в главите. Мозъците им буквално врят от това и се изпускат(дрискат) "самопроизволно" където се случи, дори когато НЕ Е по темата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, glen написа:

Прието е да се нападат или отричат идеи,мнения,убеждения и др.,но не е прието да се нападат лично хора! Ако имаш възможност допринеси в темата факти или знания без лични нападки! Нали така?Цивилизовани сме!

Добре, да допринесем към темата защо смятам, че комунизъм няма как да има. Защото никъде не се е получил. Милиони жертви, бедност, терор и деспотия в държавите, където е имало или има. Достатъчно ли е? По-добра форма от капитализма не е измислена. Евентуален комунизъм може да настъпи тогава, когато някоя извънземна цивилизация или изкуствен интелект ни пороби, отнеме всичките ни права да се разполагаме както си искаме с нашите таланти и имущество, за да ни уеднакви и контролира строго потока на работа в обществото като не позволява на никой от робите повече от колкото му трябва благодарение на хладния си и безразличен разум към това дали нещо е справедливо или не. Просто точни изчисления кой къде и какво трябва да работи и колко му трябва като жизнен физически и психиески минимум, така че да продължава да изпълнява отредените му функции за обществото.

Сега ти ми обясни своите виждания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, Гражданин написа:

всичките ни права да се разполагаме както си искаме с нашите таланти

А наистина ли се разпореждате както си искате с вашите таланти и "таланти"? Опитай пак. Коментарът не чини!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Sliderum2 написа:

Лекувай се, не пропагандирам! Просто споменавам неща, които не ми харесват. На гейпросащесср трололинки, все рубли и Русия са им в главите. Мозъците им буквално врят от това и се изпускат(дрискат) "самопроизволно" където се случи, дори когато НЕ Е по темата.

Не знам какво е "гейпросащ трололинки" ...

Да те питам пак - какво произведе, със собствените си ръце и акъл, за да определяш цени ?

И повярвай ми, докато не вляза във форума, не се сещам за Русия и рубли.

Ако имаше поне малко пипе, щеше да се образоваш и да разбереш - вече има толкова много начини за разплащане... Различни от банки и небанкови институции.

Ще ти дам пример с мен - ако го нямаше софтуера който ползвам, нямаше да работя това, което работя. Този софтуер, е създаден и разработен, от хора които могат, да го направят. В момента плащам, USD55 на месец, за него.

Цената е пренебрежително малка, за възможностите му.

И ако бяхме все още в комунизъм, щях да бъда оператор на някаква метелорежеща машина... Или дървообработваща. И само щях да си мечтая, да работя за Лореал, да речем.

Като нямаш нищо в главата и си схванат в ръцете - естествено че капитализма, ще ти е виновен. Защото го няма братушката комунист, който да работи заради теб. А ти да пускаш цензури, в "Работническо дело" .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Teemo написа:

гейпросащ трололинки

Запазена марка наименование за противниковия отбор в спора.

преди 1 минута, Teemo написа:

какво произведе, със собствените си ръце и акъл

Доста тонове пчелен мед произведоха пчелите, ми докато ги отглеждах, именно със собствените си ръце и акъл и опит предаден ми от, лека му пръст, моят дядо. Ти какво си произвел със същите условия, щом смяташ това като мярка?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Sliderum2 написа:

Запазена марка наименование за противниковия отбор в спора.

Доста тонове пчелен мед произведоха пчелите, ми докато ги отглеждах, именно със собствените си ръце и акъл и опит предаден ми от, лека му пръст, моят дядо. Ти какво си произвел със същите условия, щом смяташ това като мярка?

И на колко си оценяваш труда ? За колко го продаваше, или подаряваше ?

преди 2 минути, Sliderum2 написа:

Ти какво си произвел със същите условия, щом смяташ това като мярка?

Това какво аз съм произвел, не е критерий. Ти си този, който се противи...

пп За 29 години труд, имам 72 благодарствени писма и грамоти... Плюс 14 първи отличия и две втори, от фестивали.

Пак те питам - ти какво направи ( в случея с меда) за да отговориш на пазара и търсенето ? Буркани, етикети, преместване на кошери - за друга разновидност...

Просто се осланяш, на пчелите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Sliderum2 написа:

А наистина ли се разпореждате както си искате с вашите таланти и "таланти"? Опитай пак. Коментарът не чини!

Може би не, но животът си има правила и ограничения как да го играеш не само произтичащи от системата. Дали ще е комунизъм или капитализъм, човек много малко може да влияе на съдбата си. Има фактори като здраве, наследство, близки... За някои комунизма може да е рай, за други ад. Капитализма също. Така че цялата тая простотия с мерене на идеологиите ни е тъпа. Освен ако не го обясниш тоя комунизъм как ще се постигне и ако ме грабнат идеите ти може и да се съглася. Но не виждам да опитваш. Само се заяждаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И отново наблюдаваме шоу на крайностите.
Защо бе хора, защо изпадате в крайности, толкова ли ви е трудно да мислите?
Капитализма сам по себе си като идея има доста позитивни страни, социализма също, тук проблема не са толкова самите строеве, а самите ние ХОРАТА, защото ние сме тези които създават строевете и от нас зависи как те ще функционират.
Може да вземем и доста съвременни примери за горното твърдение :

Беларус : Демокрация(Така се води), но един окопал се във властта дрътльо в лицето на Лукашенко тормози цял един народ.
Турция : Също демокрация, пак с един окопал се лидер но доста по-успешно управляващ.
Китай : Комунизъм, в момента най развитата или както казват най голямата икономика в света(или хайде да кажем една от най големите), съществуват доста ограничения, но повечето от тях ако се замислим са абсолютно на място.
КНДР : Комунизъм - Тотална изолация, строги ограничения, култ към личността на вожда(И то какъв), липса на почти всякакви дори елементарни права за населението.

Това са 4 страни на два континента които представят два различни нюанса на един и същи като идея строй, примери има още много, защото всяка една страна реално е различна сама по себе си.

ТА въпроса е защо все изпадате в крайности?

Защо все САЩ, Русия, комунисти, капиталисти и т.н.?
С всеки изминал ден се убеждавам все повече колко обременен е всъщност българския народ, а това е жалко, много жалко, най вече защото повечето от вас са/сте родители или баби/дядовци и прехвърляте вашето собствено бреме и на вапите деца/внуци.

Колкото до това капитализма или комунизма е по-доброто - Няма по-добро, както казах всичко зависи от това как сами си го направим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Bubbles написа:

КНДР : Комунизъм

Фалшиво определение отърващо на западняците, за да плюят и да основават санкции на него. Докато е строй с пари и собственост, не е комунизъм. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Bubbles написа:

Колкото до това капитализма или комунизма е по-доброто - Няма по-добро, както казах всичко зависи от това как сами си го направим.

Съгласен съм ,но как да си го направим сами когато не знаем какво искаме, освен това в който и строй да бъдем сме силно зависими от трети страни :speak:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Гражданин написа:

Може би не, но животът си има правила и ограничения как да го играеш не само произтичащи от системата

Най-сетне нещо умно, с което съм съгласен. Ако го разшириш, както трябва, а не го заринеш с някои от другите глупости, които си писал преди.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Съгласен съм ,но как да си го направим сами когато не знаем какво искаме, освен това в който и строй да бъдем сме силно зависими от трети страни :speak:

За да знаем какво искаме, не трябва да разчитаме на западнясалите масово образУвание, пардон, обучение и създадената околна среда и всякакви ъъъ рекламни и пропагандни внушения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Sliderum2 написа:

Най-сетне нещо умно, с което съм съгласен. Ако го разшириш, както трябва, а не го заринеш с някои от другите глупости, които си писал преди.

Повредихте го гражданина ше земе да стане комунист :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, Sliderum2 написа:

Фалшиво определение отърващо на западняците, за да плюят и да основават санкции на него. Докато е строй с пари и собственост, не е комунизъм. 

Що бе, другарю? В КНДР съвсем официално няма такова нещо като частна собственост. Всичко е на държавата. Тя разпределя всеки къде да живее, учи и работи. Сметки за бита не се плащат. Парите там служат само за елементарни стоки и услуги. Баш абсолютен комунизъм си е там. Една партия, избори с един кандидат, пропаганда нон стоп ала "да живей живей труда и лидерът ни е велик". Обаче условията за живот са покъртително комунистически, ако ме разбираш какво имам предвид. Ако не, не е нужно да ти го описвам, има си достатъчно клипчета да покажат великия им строй колко е велик и как не ги пускат да видят какво е навън.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...