Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвети за първа кола

Препоръчан отговор

Здравейте!

В момента карам шофьорски курс.

Бих искал да ви попитам, дали бихте желали да ми дадете съвети и насоки относно първа кола?

Въобще не съм запознат с колите. Нито с различните марки и специфичните неща за тях, цените на различните модели, нито какво е нужно за тяхното добро обслужване и т.н..
Това, което главно ме интересува е кола, която е готова за каране (всички основни компоненти да са й наред) и не е нужно да й се правят никакви ремонти.

Има няколко неща, които бих желал за колата:
- да е семейна (да е по-дълга и да има достатъчно място на задната седалка да седнат трима души; както и също поради това, че имам изхабяване на колената и почват да ме дразнят, когато си ги свивам, бих искал да мога да си дръпна седалката по-назад за да мога да си опъна повече краката, докато са на педалите и в същото време да има достатъчно място пред човека седнал зад мен за да не му е тясно от седалката)
- да вози гладко
- да има климатик (това предполагам върви към горенаписаното "всички основни компоненти да са й наред")
- да харчи по-малко
- да изглежда нормална кола (да не изглежда по-стара и да не изглежда много хубава, ами като нещо средно между двете; ще дам пример с линкове, дано не е забранено да се слагат по този начин във форума, моля, да ми простите ако е забранено и модераторите да ми поправят поста ако е забранено - пример 1, пример 2 - това са само примери за да онагледя каква визия имам предвид, с тези два модела нямам нищо друго предвид, единствено във връзка с визията ги добавих)
- парктроник (също ако има вариант на не много висока цена да се добави и в последствие)
- да има или да може да му се добави радио (или каквото има като вариант) чрез което да може да се пуска музика през телефона от интернет

Един от главните въпроси, които бих искал да ви попитам е - продават ли се много такива коли, които да имат всички тези характеристики и цената им да е между 2000-4000 лева?
Мой близък приятел има кола, която вероятно отговаря на всичките (или почти всички) тези изисквания. Обаче цената й вероятно би била около 8000 лева. Ако правилно съм разбрал, я е купил за около 4000-5000 лева и е дал още около 2000-3000 лева за ремонти.
Едно от нещата, които искам да разбера е има ли много коли които може да се купят с тези изисквания на по-ниска цена (2000-4000 лева)? Или да не би долната граница за такива коли да е горе-долу като цената за която моя приятел би продал колата (около 8000 лева)?

Ако е възможно, бих искал да ви попитам и относно друго нещо - като чели забелязвам, че някои хора са на мнение, че за първа кола е най-добре да се вземе възможно по-евтина кола заради това, че шофьорът е нов, обаче други хора са на мнение че е по-добре да се вземе по-скъпа кола. Кое е вярно?

Ако имате конкретни съвети и предложения за определен/и автомобил/и (като линкове, ако тук във форума не е забранено да се сподлеят, или определени модели), ще съм ви благодарен да споделите!

Ако една кола бъде купена, да речем от интернет, често срещано ли е и прието ли е за нормално купувачът да пожелае от човека, който продава колата, да закарат колата му на сервиз за да я прегледат там и да кажат в какво състояние е?

Благодаря ви предварително!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, The Good Old TIme написа:

Това, което главно ме интересува е кола, която е готова за каране (всички основни компоненти да са й наред) и не е нужно да й се правят никакви ремонти.

Такива коли на старо, не съществуват, камо ли във диапазона 2/4К лева

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз под "комфортен автомобил" разбирам нещо от сорта на Mercedes S class или BMW 7-ма серия, но това са автомобили със сложно устроена и скъпа за ремонт ходова част. Те също са и с просторни салони, тежки, обаче и с големи двигатели, които да се справят с тежката задача да задвижат достатъчно бодро 2 тона обща маса. Съответно за икономичност и евтина поддръжка и дума не може да става. 
Практичен евтин и надежден автомобил, който може да се намери между 4 и 8к е Fiat Bravo 2-ра генерация с двигател 1,4 атмо 90 коня. Това е най-простия двигател, става на газ, няма скъпи ремонти по него, като турбини, демпферни маховици. Ходовата е просто устроена, евтино се ремонтира. Не е от най-просторните, но може да вземете Lancia Delta трета генерация. Това е същият Фиат, само че малко по-луксоцзен и с удължена база. Не само, че има парктроници, тя умее сама да паркира, но е с малко по-мощни двигатели. 1,4 атмо мой не се предлага с нея, но доста по-съвременния и ефективен 1.4 T-jet MultiAir е отличен. Може да се наложи примерно ремонт на турбината, тя винаги е слабо звено с малък ресурс. За сметка на това обаче този двигател дава 50 коня отгоре над атмо версията при горе-долу същия разход на гориво, което ще рече че има висок КПД. Това се постига, освен чрез турбината, и чрез вариатора на фазите на газоразпределението, който при тия двигатели е надежден, стига колата да е обслужвана правилно. 

1920px-Lancia_Delta_III_20090620_front.J

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 часа, Soviet Soldier написа:

Аз под "комфортен автомобил" разбирам нещо от сорта на Mercedes S class или BMW 7-ма серия, но това са автомобили със сложно устроена и скъпа за ремонт ходова част. Те също са и с просторни салони, тежки, обаче и с големи двигатели, които да се справят с тежката задача да задвижат достатъчно бодро 2 тона обща маса. Съответно за икономичност и евтина поддръжка и дума не може да става. 
Практичен евтин и надежден автомобил, който може да се намери между 4 и 8к е Fiat Bravo 2-ра генерация с двигател 1,4 атмо 90 коня. Това е най-простия двигател, става на газ, няма скъпи ремонти по него, като турбини, демпферни маховици. Ходовата е просто устроена, евтино се ремонтира. Не е от най-просторните, но може да вземете Lancia Delta трета генерация. Това е същият Фиат, само че малко по-луксоцзен и с удължена база. Не само, че има парктроници, тя умее сама да паркира, но е с малко по-мощни двигатели. 1,4 атмо мой не се предлага с нея, но доста по-съвременния и ефективен 1.4 T-jet MultiAir е отличен. Може да се наложи примерно ремонт на турбината, тя винаги е слабо звено с малък ресурс. За сметка на това обаче този двигател дава 50 коня отгоре над атмо версията при горе-долу същия разход на гориво, което ще рече че има висок КПД. Това се постига, освен чрез турбината, и чрез вариатора на фазите на газоразпределението, който при тия двигатели е надежден, стига колата да е обслужвана правилно. 

1920px-Lancia_Delta_III_20090620_front.J

Благодаря ви за така детайлния коментар, за видеото, снимката и като цяло за отделеното време да напишете този коментар!
Ще разгледам за Fiat Bravo 2-ра генерация и за Lancia Delta.

преди 21 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Взимаш един "пасатор" , като този пример!

Благодаря за предложението! Опасява ме това, че е с автоматично скорости, а аз карам курса с ръчни и вероятно ще ми е трудно ако започна да карам такава кола, както и може би ще има риск да забравя голяма част от това, което съм научил на ръчните скорости.

преди 2 часа, JKirilov написа:

:goahead:

Или Тойота!

Благодаря ви! Можете ли да предложите конкретен модел?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, The Good Old TIme написа:

Благодаря за предложението! Опасява ме това, че е с автоматично скорости, а аз карам курса с ръчни и вероятно ще ми е трудно ако започна да карам такава кола, както и може би ще има риск да забравя голяма част от това, което съм научил на ръчните скорости.

Обявата е примерна, просто този модел да търсите, естествено по ваш вкус - "ръчка", парктроник и т.н.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...