Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Домашна 6 клас

Ivan2010

Препоръчан отговор

Здравейте, някой може ли да ми помогне с домашната по компютърно за 6 клас.

С Python задачата е : Да се напише програма за конвертиране на щатски долар (USD) в български лева (BGN). Използвайте фиксиран курс между долар и лев:  1. USD = 1.79549 BGN.

Вход        изход                        Вход                 изход                        Вход             изход

22         39.50078                       100              179.549                        12.5           22.443625

Насоки:

1. Прочетете входните данни от конзолата.

2. Създайте нова променлива, в която да се направи конвертиране от щатски долар към българския лев, като знаем валутния курс.

3. Принтирайте получените български лева.

Хора моля ви за помощ че нищо не разбирам. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази работа става с четене, цял живот няма да ти пише някой домашните или да ти върши работата. Сядаш, четеш, пишеш, пробваш, докато се научиш. В интернет и ютуб има достатъчно уроци, само трябва да потърсиш и да се потрудиш.

Learn Python - Free Interactive Python Tutorial

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Random видео ми попадна. Не пиша на питон, но ако се хвана ще го направя това горното, то е елементарно. Проблема е, че не трябва да се учат така.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно е стара задачата и учителя го мързи да актуализира данните. Гугъл казва, че

Цитат
1 Щатски долар равно на
1,82 Български лев

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От друга страна го погледнете така: момчето пише на почти напълно правилен български във форум, а е на 13 години (предполагам). При нашата интелектуално затъваща нация от към децата, това си е за адмирации.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Raze, никой не пи пише домашните. Просто по компютри сме карали един час с този език за програмиране и ни дадоха това за домашна. Не всеки е добър по програмиране или му се отдава. Този клип е на английски, аз такова ниво нямам :(.  

Все пак ще съм благодарен ако някой все пак реши да ми помогне. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дори и не ти трябва английски. И на български има много уроци, които можеш да си намериш с гугъл, в сайта на софтуни също, а за английските можеш да ползваш онлайн преводач, за ютуб можеш да си генерираш субтитри на български език.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, Ivan2010 написа:

Здравейте, някой може ли да ми помогне с домашната по компютърно за 6 клас.

С Python задачата е : Да се напише програма за конвертиране на щатски долар (USD) в български лева (BGN). Използвайте фиксиран курс между долар и лев:  1. USD = 1.79549 BGN.

Вход        изход                        Вход                 изход                        Вход             изход

22         39.50078                       100              179.549                        12.5           22.443625

Насоки:

1. Прочетете входните данни от конзолата.

2. Създайте нова променлива, в която да се направи конвертиране от щатски долар към българския лев, като знаем валутния курс.

3. Принтирайте получените български лева.

Хора моля ви за помощ че нищо не разбирам. 

Нещо такова сигурно. 😀

fiksirankurs = 1.79549
dolari = float(input("Колко долари ще конвертирате?: "))

bgn= dolari * fiksirankurs
print(f"{dolari:.2f} долар(а)са {bgn:.2f} левове")

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 45 минути, Raze написа:

И chatgpt дава подобно решение:

image.png.eadf19a5e6211bb1e91689b498b54c9e.png

То няма друго логическо обяснение. Една валута умножаваш по другата и извеждащ на екран. За 6 клас задача. Какво да е? 😀

Като лице на правоъгълник, примерно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, ined написа:

Що лъжете децата долара не е толкова

https://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/StERForeignCurrencies/index.htm

Може да е или уловка, или просто да не е съществено за задачата. Ако имаш курса в отделна променлива, ще кажеш "ами ето го коефициентът, просто го променяме с актуалния и сметката излиза". В 6 клас едва ли ще се занимават да правят API заявки, че да вземат актуалния към момента курс.

преди 12 часа, plmen88 написа:

От друга страна го погледнете така: момчето пише на почти напълно правилен български във форум, а е на 13 години (предполагам). При нашата интелектуално затъваща нация от към децата, това си е за адмирации.

Много ниско сваляме летвата. Според мен по-скоро трябва да клоним към обратното - всички неграмотно пишещи (на български или на английски) да бъдат отрязвани, докато се научат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, killchain написа:

Много ниско сваляме летвата. Според мен по-скоро трябва да клоним към обратното - всички неграмотно пишещи (на български или на английски) да бъдат отрязвани, докато се научат.

Всички виждаме как се учат новите деца на България...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

защо изкуствения интелект е по-умен от мене ?

преди 1 час, plmen88 написа:

Всички виждаме как се учат новите деца на България...

и на тия ще чакам да ми искарт пенсията 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Banesc написа:

защо изкуствения интелект е по-умен от мене ?

Отговора се крие във втората дума - "интелект" - нещо с което ти не можеш да се похвалиш

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 часа, ined написа:

Що лъжете децата долара не е толкова

https://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/StERForeignCurrencies/index.htm

В четвъртък 23.03.23г. затвори на 1.7978лв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...