Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо на Win10 при изключване и отваряне на капака от пипане на който и да е бутон се стартира операционната система?

Featured Replies

Това не ми се е случвало. Да се стартира опарационната система от изключен лаптоп и после да се стартира дори и от отваряне на капака, или от бутон като докосна. 

Разрешен от Corvax

"Защо на Win10 при изключване и отваряне на капака от пипане на който и да е бутон се стартира операционната система?"

ЕбМа :ohmy:

Или е включена хибернацията и уиндоуса си записва данните на сесията, което може да трае десетина секунди, авторът да погледне светодиода на диска и така ще види дали е изключен наистина или не. Според мен при нацяло изключен компютър няма как да се стартира от бутон (освен от стартовия).

• Автор
преди 4 часа, Rammkopf написа:

Защото така е настроен в BIOS? Или защото не е угаснал, а просто заспал.

Каква настройка на BIOS-да търся? 

Аз от настройките на Опциите на захранването си мислех, но не е според мен. Просто ме дразни, щом го изключа от Изключване, и после като затворя капака и се старитира след 2-3 секунди. 

или с бутон. Машината е IdeaPad Gaming 3-15IHU6 - Type 82K1. 

https://pcsupport.lenovo.com/bg/en/products/laptops-and-netbooks/gaming-series/ideapad-gaming-3-15ihu6/82k1/82k101kebm/mp2flzve?linkTrack=Caps%3ABody_SearchProduct&searchType=6&keyWordSearch=MP2FLZVE

Открих че в ВIOS-a, има опция Flip to Boot. Е, тя трябва да е изключена. Ето не снимката от интернет я намерих. Ще го пробвам.

ScreenShot-PwO-01-03-2024_180453.jpg

преди 6 минути, aoxomoxoa написа:

Каква настройка на BIOS-да търся? 

Аз от настройките на Опциите на захранването си мислех, но не е според мен. Просто ме дразни, щом го изключа от Изключване, и после като затворя капака и се старитира след 2-3 секунди. 

или с бутон. Машината е IdeaPad Gaming 3-15IHU6 - Type 82K1. 

https://pcsupport.lenovo.com/bg/en/products/laptops-and-netbooks/gaming-series/ideapad-gaming-3-15ihu6/82k1/82k101kebm/mp2flzve?linkTrack=Caps%3ABody_SearchProduct&searchType=6&keyWordSearch=MP2FLZVE

Как го изключваш лаптопа?

Изчакваш ли да се изключи и тогава да затваряш капака?

Последно пробвай да го изключиш от бутона като го задържиш 5-10 секунди.

преди 1 минута, aoxomoxoa написа:

Добре ще пробвам и ще пиша, но мисля че е от Биоса, както прочетох в интернет.

И аз сега прочетох из нета за твоя пад и интересно че всички се оплакват от проблем противоположен на твоя. Т.е. че не могат да го пуснат.

преди 19 минути, aoxomoxoa написа:

Открих че в ВIOS-a, има опция Flip to Boot. Е, тя трябва да е изключена. Ето не снимката от интернет я намерих. Ще го пробвам.

От това ще да е:

QFKebtk.png

преди 33 минути, aoxomoxoa написа:

Утре ще пиша.

Добре.

Само да напиша нещо, което ме съмнява. Ако не е вярно поне няма да ти навреди.

Щом сега се оплакваш от тоя проблем се предполага че преди го е нямал. Смята се, освен това, че ти не си променял тая опция. Тогава предполагам, че Windows я е променил. Той може да "бърка" и променя из BIOS-a.

Вероятно опцията е в плановете за пестене на енергия. Но не ползвам лаптоп и не мога да проверя. Така че ако пак се появи проблема виж да я намериш и изключиш и от Windows. Защото предполагам че след време пак ще я включи.

преди 6 часа, N47X написа:

Според мен при нацяло изключен компютър ...

От много години „нацяло изключен компютър“ няма - освен, ако не „дръпнеш щепсела“!

Включване и изключване имаше, когато бяха с „Це-Ка ключ“ - който тотално  прекъсваше захранването.

преди 3 минути, Rammkopf написа:

Не ще да е в Power Plan-а на Windows, ще е някоя човка в Lenovo Vantage.

Не ползвам лаптоп и не зная къде може да е. Предположих че е там, защото в лаптопите заради пестене на батерията много се държи на тия планове за енергия, хибернации и подобни.

Тъй, де, тъй, на прав път беше. :) Просто не е в стандартните планове на Windows. Vantage има такъв потенциал, обаче. Оттам и заряда на батерията можеш да регулираш, "брояча" ѝ да калибрираш, всякакви простотии. Та, ако сте с Lenovo и ви е сполетяла странна простотия, правило първо - разцъкай Vantage надлъж и шир, все нещо ще откриеш. Същото е с ASUS - отваряш MyAsus и вадиш "невероятни" неща оттам. Това, само за протокола, в случай че някой ни открие с търсачката след време. :)

@aoxomoxoa Аз тук се сетих да забия един въпрос на стената - като гасиш машината, с Shutdown от интерфейса на Windows ли го правиш, или натискаш бутона на лаптопа за включ/изключ? Или просто му затваряш капака? Щото пиша смело за Vantage с презумпцията, че го гасиш през Shutdown от операционната система. Но ако просто цъкваш копчето или му хлопваш дисплея, това хвърля съвсем друга светлина върху проблема. И отиваме право в десятката с предложението на @В. Велев. В Power-контролите на Windows (Power & sleep settings -> Advanced power settings) има секция "Choose what closing the lid does", както и "Choose what the power buttons do". И двете водят до едно и също място, оттам се програмират съответните поведения на машината.

• Автор

Lenovo Gaming 3, UEFI го ъпгрейднах - Vantage ми предложи да го ъпгрейдна и явно тогава е излязла тази опция, и за да я опозная ми я пуснали... Спрях я. 

Иначе преди това и нулирах пауър плана, цъках къде ли те.... Нo, беше Flip to Boot. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.