Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RUFUS-въпрос

Featured Replies

Всеки път, като инсталирам уиндоус чрез програмата за флашки Руфус, се чудя-каква файлова система да избера. Има ли значение дали ще е  FAT 32  или  NTFS?  Като че ли става и с двете, тогава защо са две?

Няма такова чудене, след като си поставил флашката и си избрал ISO файла. Програмата е направена достатъчно кадърно, за избягване на подобни "чуденки". Трябва да знаеш, че FAT32 поддържа единични файлове с големина до 4GB! Можеш да променяш само GPT или MBR.

image.png.73a93488855c0d10c1d985872ec2e5de.png

• Автор
преди 20 часа, Joss Bomon написа:

Програмата е направена

но нещо не е като моята. Ако беше като при теб, нямаше да има въпроси. Дали не трябва да си я актуализираш?

22.png

А кое от "Трябва да знаеш, че FAT32 поддържа единични файлове с големина до 4GB!" не разбра?

Сложил си флашка 1GB, на която няма как да монтираш въпросното исо на LTSC 2021, което е 4,5GB и затова ти дава, че може да се форматира във FAT32 - заради размера на флашката! :hush: Когато натиснеш Старт ще видиш, че ще ти изкара съобщение, че флашката няма достатъчно място след като я форматира и няма да ти запише въпросното ISO.

преди 1 час, N47X написа:

Дали не трябва да си я актуализираш?

И това ли не видя?!

• Автор
преди 21 часа, Joss Bomon написа:

Сложил си флашка 1GB

Разочарован съм, не допусках, че си толкова елементарен! Цялата постановка горе е само , за да се отворят менютата и да видиш, че ИМА избор на файлова система. Аз ли не знам, колко трябва да е флашката, дето съм я правил хиляда пъти... И според тебе,  FAT 32, на практика, е неизползваема, понеже нито един ISO файл не е под 4 ГБ, което не е вярно-аз лично съм опитвал и инсталатор се създава без проблем и с нея. Явно има някакво друго обяснение, което ти убягва. Като го намеря, ще го публикувам. И съвсем добре видях , че версията и на двете програми-моята и твоята, е еднаква-4.4.2103, но не съвсем-моята беше свалена пет минути преди да я използвам и може там да е причината. Все пак ти благодаря, че си отделил време и внимание на моя въпрос.

Хората ненапразно са казали - Храни куче, да те лае!

Менюто за избор на файлова система автоматично се променя след като се зареди ISO-то. Дори флашката да е форматирана предварително във FAT32, то програмата трябва да засече размера на ISO-то и да ти остави само съответстващи на размера му опции.

image.png.07cb4996eda4b4712a5778fc3d430416.png

image.png.1c4f80f125d629e8110fbde219119345.pngimage.png.108cbd7d872d1667a688d31322e47b93.png

image.png.e31e16eddb064651f2cc3b333c0f6ac7.png

Имаш проблем или със самата флашка или програмата не засича твоето ISO правилно. 

• Автор
на 14.04.2024 г. в 13:41, Joss Bomon написа:

Храни куче, да те лае!

Съвсем правилно си окачествил положението. Сам не мога да си дам сметка за станалото. Извинявам се, не ми е нужна конфронтация с теб, тя би била най-безмисленото нещо, като се има пред вид помощта, която съм получавал за важни неща. Протягам ти ръка, нека бъдем добри познати, както до сега! 

• 5 месеца по-късно...

Да използвам темата и да попитам нещо свързано с програмата и преинсталиране на ОС ?

Като се отвори програмата и като се качи инсталационния файл и като се натисни "Старт" излизат няколко опции.....

• Remove requirement for 4GB+ RAM, Secure Boot and TPM2.0 – премахва се изискването за повече от 4GB RAM, използване на Secure Boot и наличие на TPM2.0. Това са основните изисквания, които играничаваха редица потребители още с излизането на Windows 11.
  • Remove requirement for an online Microsoft account – премахва изискването за използване на акаунт в Майкрософт в последната фаза от инсталацията.
  • Create a local account with username – тази опция позволява инсталацията автоматично да създаде локален (офлайн) акаунт с посоченото име.
  • Set regional options to the same values as this user’s – конфигурира регионалните настройки в съответствие с текущия акаунт.
  • Disable data collection (Skip privacy questions) – не показва настройките за поверителност и събиране на лични данни в последната фаза от инсталацията.
  • Disable BitLocker automatic device encryption – забранява автоматичното криптиране на дисковете от BitLocker.

От тези шест трябва ли да сложа отметка на някоя ?

Питам защото днеска съм си решил да си преинсталирам най накрая този уиндоус и да сложа 10-ката.

преди 42 минути, Anonymous User написа:

Питам защото днеска съм си решил да си преинсталирам най накрая този уиндоус и да сложа 10-ката.

За 10 ограниченията за RAM и TPM не важат, но на останалите можеш да сложиш отметки, ако искаш до някъде да ограничиш телеметрията и проблеми  с BitLocker. Щом си решил да е 10, по-добре си изтегли някоя версия с по-дълга поддръжка. Примерно Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021. Версията е налична само на английски, но лесно се добавя български от езиковите настройки.

English  x64  en-us_windows_10_iot_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_257ad90f.iso

Bulgarian x64  bg-bg_windows_10_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_b0887275.iso

image.thumb.png.d30175b242a10921d70d0a01a2b53b6e.png

Как би направил ако си на мое място за тези отметки ? 

Аз го изтеглих от официалния сайт на майкростофт и след завършването на програмата ми излезе на декстопа като win-rar, така ли трябва да бъде ?!

Мисля, да е това което си посочил "Bulgarian x64  bg-bg_windows_10_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_b0887275.iso" ще може ли линк към него ?

Благодаря !

преди 3 часа, Anonymous User написа:

Как би направил ако си на мое място за тези отметки ? 

Аз го изтеглих от официалния сайт на майкростофт и след завършването на програмата ми излезе на декстопа като win-rar, така ли трябва да бъде ?!

Мисля, да е това което си посочил "Bulgarian x64  bg-bg_windows_10_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_b0887275.iso" ще може ли линк към него ?

Благодаря !

Аз бих сложил всички отметки ако е за мен.

Кое изтегли от сайта им? Там я няма въпросната версия. Виж си личните съобщения.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.