Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Не зарежда ОС след ъпгрейд на RAM

Featured Replies

Здравейте,

Лаптопът е Lenovo B50-30 модел 20382. Има 4 GB рам, добавих още една 8 GB. Биос вижда двете плочки, но нито Уиндоус 7, нито Уиндоус 11 зареждат. След логото на Lenovo или влиза в буут лууп, или изписва preparing automating repair, и така рестарти до безкрай. С размяна в слотовете също не зарежда. Когато са по отделно плочките рам няма проблем. С две плочки по 4 GB заедно също няма проблем. Другите опции, които ще пробвам са лайв Линукс, ъпдейт на биоса, нова инсталация на Уиндоус, въпреки че едва ли ще успее да буутне от USB. 

Моля за мнения какво друго може да се пробва, или за някакво решение, ако на някой му се е случил подобен казус.

Проверил ли си дали работят по QVL на дъното (ако има такъв списък де), защото при лаптопите не съм проверявал как е. Отделно някои дъна не работят с конкретни конфигурации. На моето например максималния обем РАМ, който поддържа е 64GB, но не работи в конфигурация 2x32GB, а в 4x16GB. Отделно в БИОС-а по подразбиране зареждат ли (т.е. по JEDEC стандарта, а не по XMP, който ги клоква)?

• Автор

4 GB рам едната е Lenovo DDR3-1600, другата Samsung DDR3-1600, a 8 GB е Silicon Power DDR3L-1600, което не мисля че трябва да е проблем. Снимки ще кача довечера.

Цитат от спецификациите на лаптопа:

16GB max / PC3-12800 1600MHz DDR3L, non-parity, dual-channel capable, two 204-pin SO-DIMM sockets

Настройка за XMP не съм сигурен дали съм срещал в биоса, ще проверя.

преди 11 минути, драган написа:

4 GB рам едната е Lenovo DDR3-1600, другата Samsung DDR3-1600, a 8 GB е Silicon Power DDR3L-1600, което не мисля че трябва да е проблем. Снимки ще кача довечера.

Дали? DDR3L работи на 1.35 волта DDR3 на 1.5 волта! Няма как да работят заедно.

https://www.differencebetween.com/difference-between-ddr3-and-vs-ddr3l/

_2024-04-26_130504863.thumb.png.2212774144fe44abb6357738038d1cdd.png

преди 8 минути, драган написа:

Цитат от спецификациите на лаптопа:

16GB max / PC3-12800 1600MHz DDR3L, non-parity, dual-channel capable, two 204-pin SO-DIMM sockets

Настройка за XMP не съм сигурен дали съм срещал в биоса, ще проверя.

Silicon Power DDR3L-1600 е low voltage и може в това да е проблема.

Може да се заменим ddr3 с ddr3L, но двете заедно не могат да работят!

Само с 8GB модула тръгва ли?

преди 1 час, Mr. ?? написа:

Оппаа:
5zXf2RT7myUMGOl7sQ4Fnw.png?aid=iZpF4DbO3

B50-30 - 8GB - малко не става ясно за един слот ли иде реч или сумарно.

преди 3 часа, драган написа:

Здравейте,

Лаптопът е Lenovo B50-30 модел 20382. Има 4 GB рам, добавих още една 8 GB. Биос вижда двете плочки, но нито Уиндоус 7, нито Уиндоус 11 зареждат. След логото на Lenovo или влиза в буут лууп, или изписва preparing automating repair, и така рестарти до безкрай. С размяна в слотовете също не зарежда. Когато са по отделно плочките рам няма проблем. С две плочки по 4 GB заедно също няма проблем. Другите опции, които ще пробвам са лайв Линукс, ъпдейт на биоса, нова инсталация на Уиндоус, въпреки че едва ли ще успее да буутне от USB. 

Моля за мнения какво друго може да се пробва, или за някакво решение, ако на някой му се е случил подобен казус.

Да ползвате случайно ssd Samsung и неговия софтуер с включен rapid mode?

преди 17 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Да ползвате случайно ssd Samsung и неговия софтуер с включен rapid mode?

От Crucial и Kingston ,препоръката е следната:

https://www.crucial.com/compatible-upgrade-for/lenovo/lenovo-b50-30-(intel-4th-gen)

https://www.kingstonmemoryshop.co.uk/laptop/lenovo/b-series/lenovo-b50-30-laptop

Дали, ще разпознае 2x16 GB ,според/зависи от процесора и на дела на лаптопа. По сигурно е за 2x8.

Понеже използваш DDR3L, BIOS сваля напрежението за цялата банка и DDR3-йката, която иска 1,5V, се оказва под 1,35V. И когато машината тръгне да зарежда операционната система, на DDR3-йката не ѝ достига мощност, увисва и машината се рестартира.

Прав е @Звяра!, не можеш да комбинираш DDR3 с DDR3L. Престани с опитите, защото ще "ужилиш" Windows да си помисли, че проблемът е в него, Automatic Repair ще върне някакъв стар restore point, което невинаги работи като хората, и ще стане мармалад!

• Автор

@цър-вул Само с 8 GB плочката работи без проблем.

@JohnTRIVOLTA SSD-то е Kingston.

@Rammkopf Благодаря за съвета да спра да опитвам, но вече се случи 😃

След като в спецификациите на лаптопа пише, че работи с DDR3L, и макс 16 GB на dual channel смятах, че няма да има проблеми.

Не гледай стикера от опаковката на паметта , а този, който е залепен на самите чипове на платката. Има грешни партиди из България.

Ето:

Настолен

SILICON POWER 8GB DDR3L PC3-12800 1600MHZ CL11 SP008GLLTU160N02

SILICON POWER 8GB DDR3 PC3-12800 1600MHZ CL11 SP008GBLTU160N02

За лаптоп

SILICON POWER 8GB SODIMM DDR3 PC3-12800 1600MHZ CL11 SP008GBSTU160N02

SILICON POWER 8GB SODIMM DDR3L PC3-12800 1600MHZ CL11 SP008GLSTU160N02

DDR3L - може спокойно да работи и на двете напрежения, (1,35 и 1,5 волта, докато   DDR3 - само на 1,5 волта). Изпробвано лично както за настолни, така и за лаптопи. Написаното от мен се отнася само за този тип памети - SILICON POWER

• Автор

Прикачвам снимка на паметите. Тази най-отгоре е Ramaxel, от другата ѝ страна има лепенка Lenovo, което ме подведе и за това по-нагоре в мненията съм написал, че марката е Lenovo.IMG_20240426_194654.thumb.jpg.ff7d6057681c3d70625e22ffac1b993d.jpg

Силиконът двустранен ли е? Че не ми се рови.
Ако е двустранен възможно е от това да е несъвместимостта - другите два модула са едностранни.

преди 5 минути, цър-вул написа:

Силиконът двустранен ли е? Че не ми се рови.
Ако е двустранен възможно е от това да е несъвместимостта - другите два модула са едностранни.

Двустранен е.

• Автор

След още опити, в крайна сметка установих, че няма шанс лаптопът да заработи както очаквах. Първоначалната ми идея, имайки предвид стойността на лаптопа беше с минимални средства да се постигне максимум пърформанс. Но не се получи както очаквах. Смятах, че с неговата 4 гб и закупуването на още една 8 гб ще заработи с 12 гб рам.

@цър-вул Така е, 30 лева не е много за 8 гб рам, но вече дадох толкова за една плочка, още толкова не си заслужава, предвид за какво ще се използва лаптопа. 

Благодаря на всички, включили се в темата! Лаптопът ще работи с 8 гб паметта, другите две по 4 ще си ги запазя за спомен :)

Пожелавам ви хубава вечер!

Трябваше да попиташ преди да купиш. Ако беше пуснал една тема щяхме да ти кажем и предложим коя РАМ да вземеш. Сега вече е късно. 

преди 22 минути, драган написа:

Смятах

А кръчмаря пита ли? 😎
Хората са казали:"Три пъти мери, веднъж режи"
Пита се предварително, а не следварително!!!
Пример:

преди 12 минути, Звяра! написа:

Сега вече е късно. 

Абе, може да си пусне обява за продажба или в местен сервиз да направи трампа с доплащане 2х4->8+$$$

Но си е по-комфортна работата с 16GB  в сравнение с 8GB. Освен това сега (с 1х8GB) паметта ще се ползва в едноканален режим...
Освен това и заглавието е подвеждащо - не Windows не зарежда, а компютърът. В BIOS можеш ли да влезеш? Не...

За всеки случай, ето ти линк за абсолютно същата памет - 8 гигабайта.

Много по добре е паметта да работи в двуканален режим . Имай предвид, че до месец два, цените им също ще се повишат.

https://www.vali.bg/bg/product/20594/Памет-Silicon-Power-8GB-SODIMM-DDR3L-PC3-12800-1600MHz-CL11-SP008GLSTU160N02

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.