Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Електричеството е едно. За какво са трите фази?

Featured Replies

Защо има трифазен ток? 

Каква е ползата? 

• Автор
преди 5 минути, TS-T написа:

А защо няма двуфазен или четирифазен?

Може би не е рентабилен. 

image-vic-4656f52f5ff15ff50cdede5a7fc5e4

image-vic-60017a203b750e6180d07706cda6c8

Защото раждането се разглежда като първата фаза ,детството и младостта- втората ,трудовия път-третата.А пенсията е -нулата ,и следва заземяване.

Бъркаш в контакта и дупето ти ръкопляска...

преди 23 минути, TS-T написа:

Напротив има, защо не се ползват въпроса е по-скоро икономически.

За да пусне еднофазен ток ти трябват два кабела.

За двуфазен - четири кабела.

За трифазен ток са достатъчни три кабела.

Пузнай сега защо се ползва трифазен, а не двуфазен ток.

• Автор
преди 53 минути, ined написа:

Случайно да си чувал за изравнителни станции? :) 

На @цър-вул пък му трябват 17 фази. :) Ще си спретва звездолет. :) 

преди 1 час, dioib написа:

Защо има трифазен ток? 

Каква е ползата? 

За да те бие по-яко!

преди 1 час, TS-T написа:

Има преносни линии с до 12 фази.

преди 1 час, ined написа:

За двуфазен - четири кабела.

За трифазен ток са достатъчни три кабела.

Дали трифазните мрежи са с по 3 ПРОВОДНИКА???

Пп. Каква е разликата, между "кабел" и "проводник"?

Някой се е развихрил с глупостите си сутринта. Я вър'и да видиш бетоня да не е дошъл!

преди 4 минути, dioib написа:
преди 1 час, ined написа:

Случайно да си чувал за изравнителни станции? :) 

И к'ва е връзката на едното с другото?

Защо има трифазен ток? 

Вместо да пишеш глупости  - да беше потърсил!

Трифазна токова система

Цитат

Предимства

Сравнено с монофазна променливотокова захранваща система, която използва два проводника (фаза и нула), трифазно захранване без нула и със същото линейно напрежение може да пренесе три пъти повече електроенергия, използвайки едва 1,5 пъти повече проводници (три, вместо два). Оттук, съотношението капацитет към проводим материал се удвоява. Същото съотношение може да бъде достигнато и с централно заземена монофазна система.

• Автор
преди 2 минути, цър-вул написа:

Примерно: Паразитните токове да свършат някаква работа. 

п.п. :offtopic_s:Бетуня стягъ. Сега го изолирам. :) Мътрел няма бате ... :) 

Защо има трифазен ток? 

Я виж и тази схема - High-leg delta

High_leg_delta_transformer.svg.png

Линейните напрежения са еднакви, но .. 

Напрежението L1-N е равно на L2-N и е 1/2 L1-L2.

Но напрежението L3-N е копен квадратен от разликата между квадратите на L1-L3 и L1-N.

преди 28 минути, dioib написа:
преди 33 минути, цър-вул написа:

Примерно: Паразитните токове да свършат някаква работа. 

Айде пак простотия - к'вай връската на броя фази с паразитните токове? Направо вече ми се драйфа от темите ти!!!!!!!!!!!

преди 39 минути, цър-вул написа:

Айде пак простотия - к'вай връската на броя фази с паразитните токове? Направо вече ми се драйфа от темите ти!!!!!!!!!!!

Не знам за "паразитните токове", нэ при повече фази - намалява броя на хармониците!

преди 14 минути, shaolin73 написа:

Най лошото на електричеството че те бие по трите фази ,пак ти не можеш да му отвърнеш.

Особено теб!

преди 10 минути, jhoro написа:

Особено теб!

Благодаря че ми каза ! Не знаех ! Всеки го бие тока ,някой по- малко, други по- вече . 

Опа, знаех !  Ама си мълча .

Обаче и ти не лъжеш,бий те тока яко ! За сега само двете фази,третата е на път .

преди 2 часа, shaolin73 написа:

Най лошото на електричеството че те бие по трите фази ,пак ти не можеш да му отвърнеш.

Щом те бие значи те обича.

Трите фази са нужни, защото те създават ВЪРТЯЩО магнитно поле и ел. двигателите стават много прости-без комутация като четки, колектори и пр. Освен това, трите проводника пренасят три пъти повече енергия от двата на монофазната система. А и трифазен токоизправител , поради застъпването на трите синусоиди стават с малки пулсации и за промишлени нужди (голями мощности).

• Автор
преди 1 час, Panzer 4 написа:

без комутация като четки

Има и многофазни без четки. ;) 

Трифазен двигател как се пуска, т.е. коя система триъгълник или звезда се ползва при пускането докато се развърти двигателя и после се минава на другата, за да се извлече по-голямата мощност? 

И ако си запознат за така наречените изравнителни станции, то сподели и това. (Една такава станция е на "Драган Цанков" в София). Какво става в такава станция? 

преди 5 часа, jhoro написа:

Я виж и тази схема

Ти по-добре обясни при кои случаи се ползват повече фази? => Говорим за повече от 3. -> По-горе не спомена ли за 12 фази (кратно на три)? 

преди 4 часа, jhoro написа:

Не знам за "паразитните токове", нэ при повече фази - намалява броя на хармониците!

Обясни и са хармониците. 

Въобще обясни и други ползи от наличието на 3 или 13 или 17 и т.н. фази? ;) 

По този ли начин се управлява оптимално тока? По-малко загуби ли има от монофазния и т.н.?  

преди 5 часа, jhoro написа:

Вместо да пишеш глупости  - да беше потърсил!

:offtopic_s:Аз ток не търся, търся пари в повече, обаче без кредит и без да работя. :) => Трябва ли да стана мошеник, за да печеля повече? :) -> Физиологията ми е амортизирана и за работа не ставам бе чуек!!! :) 

Може би си прав, т.е. понеже все за глупости мисля и затова и не печеля пари ... :) -> Не съм полезен за държавата. :) Определено съм паразит. :) Пиянде, де освен, как ще се налочи и направи на прасе, то други мисли, т.е. правилни мисли за пари нема в него. :)  

преди 2 часа, dioib написа:

Има и многофазни без четки. ;) 

Трифазен двигател как се пуска, т.е. коя система триъгълник или звезда се ползва при пускането докато се развърти двигателя и после се минава на другата, за да се извлече по-голямата мощност? 

С навит или с кафезен ротор ?:)

на 5.06.2024 г. в 7:25, dioib написа:

Защо има трифазен ток? 

Каква е ползата? 

Абе момче?! Спри се ще те докладвам бе. Бе ти нормален ли си. Какво ти сатава бе?

нСхемата за пускане на трифазен асинхронен двигател зависи на първо място от неговата мощност, след това от мощността на захранването, от вида на механичния товар и от още фактори. Малките двигатели се оразмеряват да работят в схема звезда,където фазовата намотка работи на 230 волта, така и се пущат, като пусковия ток е шесткратен. По-големите двигатели, напр, над 4-5 ква, се оразмеряват на 380в, което позволява пускане в схема звезда( 230в на намотка за 380 в), след развъртаме до 60 процента с реле за време се превключва в схема триъгълник. Целта е да се избегне токов ( и механичен) удар и пусковия ток да не превиши шест пъти номиналния. Още по-тежки двигатели, задвижващи тежки и инертни машини, се правят с навит ротор и пръстени ,което позволява използването на пусков реостат,развъртане на машината за по-дълго време и избягване на голям пусков ток, както и механичен удар. Това е с няколко думи, практиката  е по-сложно,но мисля, че няма да е интересно.

на 5.06.2024 г. в 18:50, stoy@n написа:

Питащия си пие ракийката и ви гледа сеира!

:bubblegum:

абе да му го тура и на него и на ракията му. Ще го знам в изперкаия ненормалник! 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.