Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Напрежение между фазата и заземяването

Featured Replies

Здравейте! Със следното запитване съм! Имам 3 удължителя направени лично от мен двата са 3х2.5 и единият 3х0.75 та мултиметъра ми показва между фазата и заземителния шина или пластинка както се нарича там 220-225V напрежение което нормално ли е според Вас 

22771-10003.jpg

преди 14 минути, Killer19981 написа:

Здравейте! Със следното запитване съм! Имам 3 удължителя направени лично от мен двата са 3х2.5 и единият 3х0.75 та мултиметъра ми показва между фазата и заземителния шина или пластинка както се нарича там 220-225V напрежение което нормално ли е според Вас 

22771-10003.jpg

Нормално е. Ако ти показваше 0 VAC, щеше да е притеснително

За заземяване ли става дума или за зануляване? Ако е заземяване е важно между нулта и заземителната линия да не показва повече от 1 волт.

По принцип трябва да се мери под товар в таблото.При товар 6kW, напрежението между нула и земно не трябва да е повече от 5V.

преди 1 час, ivan_pop написа:

По принцип ...

По принцип - не е добре да се говори „по принцип“! Защото това означава масовия вариант, а ЗБУТ и подобните се занимават с изключенията.

Също не е добре - в електротехниката да се месят електрончици - без значение колко са добри.

преди 2 часа, цър-вул написа:

За заземяване ли става дума или за зануляване?

Ако е зануляване - това означава, че винаги на тези пластини ще има „нула“.
Но понеже при променливотокова инсталация всичко е относително, прието е единия работен проводник да е „фаза L“, другия - „нула N“, а третия (ако има) - „заземителен PE“.

Точно конструкцията, масово разпространените щепсели Шуко CEE 7/4 и гнезда CEE 7/3, която няма посочност на включването - предполага появяване на напрежение между „нула“ и „маса“! Ако помислите - ще се сетите.

преди 3 часа, Killer19981 написа:

мултиметъра ми показва между фазата и заземителния шина или пластинка както се нарича там 220-225V напрежение което нормално ли е според Вас 

Малко повече можеше да обясните , но от това което разбрах не е вързан правилно или уреда ви лъже я пробвайте с пробна лампа тя лампата не лъже , но тоя уред може и да те лъже.

преди 8 часа, цър-вул написа:

Въпросът беше чисто фактологичен, защото явно авторът меси понятия.

Това е факт - както за автора, така и за 90% от аудиторията. Масово се използват некопектни термини, които са се наложили в разговорната реч:

"В контакта няма ток" - първо не е "контакт", а "щепселно гнездо". После - ток протича само, когато има включен консуматор.

"Спряха ми тока" - ток не се спира, прекъсва се захраннането. Без значение как и защо.

При разклонителите и удължителите  (много хора бъркат двете понятия) няма зануляване, защото кабела трябва да е с три проводника - фазов, нулев и неутрален. Липсата на посочно включване на щепсела не гарантира, кой е фаза и кой нула. Само неутралния е сигурен. Също тява и заземяване - преносим заземител ли ще носиш с удължителя?

преди 1 час, jhoro написа:

Това е факт - както за автора, така и за 90% от аудиторията. Масово се използват некопектни термини, които са се наложили в разговорната реч:

"В контакта няма ток" - първо не е "контакт", а "щепселно гнездо". После - ток протича само, когато има включен консуматор.

"Спряха ми тока" - ток не се спира, прекъсва се захраннането. Без значение как и защо.

При разклонителите и удължителите  (много хора бъркат двете понятия) няма зануляване, защото кабела трябва да е с три проводника - фазов, нулев и неутрален. Липсата на посочно включване на щепсела не гарантира, кой е фаза и кой нула. Само неутралния е сигурен. Също тява и заземяване - преносим заземител ли ще носиш с удължителя?

Не е врат,ама шия .

Цяла България казва спряха тока,много си дребнав както и да кажеш се разбира .

преди 4 часа, jhoro написа:

Спряха ми тока

Другарката попитала децата-деца, знаете ли кой произвежда тока? Иванчо скочил и викнал-пундите, другарко!  Какви пунди, бе Иванчо, попитала другарката. А той отговорил-снощи, като спря тока, татко каза-тея пунди пак спряха тока! И твоите обяснения са на същото ниво. 

Всеки монофазен удължител/разклонител, който е шуко, има три проводника-фаза, нула и защитен. В захранващото табло има предпазител, от който се захранва фазата, а нулата и защитния проводник се свързани на обща шина ,която е свързана с нулевия проводник на захранващия кабел. Чак в трафопоста може да има заземление, което се контролира с измерване и което се свързва с нулевия проводник на вторичната намотка на трансформатора.

преди 5 часа, nusho73 написа:

Не е врат,ама шия .

Цяла България казва спряха тока,много си дребнав както и да кажеш се разбира .

Нали затова съм написал

преди 6 часа, jhoro написа:

Масово се използват некопектни термини, които са се наложили в разговорната реч:

преди 1 час, Panzer 4 написа:

Всеки ФАБРИЧНО ПРОИЗВЕДЕН монофазен удължител/разклонител, който е шуко, има три проводника-фаза, нула и защитен.

Чак в трафопоста може да има заземление, което се контролира с измерване и което се свързва с нулевия проводник на вторичната намотка на трансформатора.

Да си чувал за повторно заземяване на Електромерно табло (ЕМТ)? Или за това, че през няколко стълба - при въздушна линия, нулевия проводник се заземява? Както и всеки метален стълб - пилон. Явно не си.

преди 22 часа, Killer19981 написа:

мултиметъра ми показва между фазата и заземителния шина или пластинка както се нарича там 220-225V

Много добре - значи в щепселното гнездо зануляващата линия е свързана. Всяко напрежение между 220 и 250V е нормално. Щеше да е лошо ако се отчете висок потенциал между нулевата линия и зануляването.

преди 8 часа, jhoro написа:

Туй щепселно гнездо от къде го извади?

https://www.gli.government.bg/sites/default/files/upload/documents/2020-09/N3_09.06.2004.pdf

цитирам чл.1767

Цитат

Чл. 1767. Контактите в помещения, предназначени за пребиваване на деца - жилища, детски заведения, школи, общежития, са със защитни капачки, които автоматично закриват гнездата на контактите след изваждане на щепселите.

Е в тез контакти в деЦката градина, какво се мушка?

преди 35 минути, ivan_pop написа:

Туй щепселно гнездо от къде го извади?

Цитат

Шуко е общоизвестното име на набор от електрически щепселни съединения – щепселни кутии и щепсели за променлив ток, които са известни и като тип (вид) F или още като CEE 7/4 (за щепселите Шуко) и CEE 7/3 (за гнездата Шуко).

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Шуко

преди 35 минути, ivan_pop написа:

Е в тез контакти в деЦката градина, какво се мушка?

Думата контакт означава "Съприкосновение, допир, връзка. Не съм имала контакти с този човек. Контакт с външната среда. Осъществявам контакт между двете стаи.

преди 1 час, цър-вул написа:

Щеше да е лошо ако се отчете висок потенциал между нулевата линия и зануляването.

Или едновременно между фаза и зануляването и нула и зануляването.

Което някъде е нормално (делта система), но не и в България. 

преди 39 минути, jhoro написа:

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Шуко

Думата контакт означава "Съприкосновение, допир, връзка. Не съм имала контакти с този човек. Контакт с външната среда. Осъществявам контакт между двете стаи.

Или едновременно между фаза и зануляването и нула и зануляването.

Което някъде е нормално (делта система), но не и в България. 

Цитирай Български нормативни документи!!!А това от викито дето си цитирал го прочети пак, защото аз го редактирах!:)

преди 23 часа, jhoro написа:

Както и всеки метален стълб - пилон

Пишеш без да разбираш! Първите десет години трудов стаж ми протекоха в измервателна лаборатория. Допускам, че тогава още си бил в ташкент. Всичко това, което изреждаш за заземяване, се прави за обезопасяване на стълба/ пилона, а не за свързване на нула и заземление. Не ми се рови сега в БДС, там е описано. Още в домашния контакт шуко нулата и защитния контур са свързани и трипроводната линия е до там. Нулевият проводник е заземен ЧАК в трафопоста чрез заземление , изпълнено с един куп изисквания и се поддържа (периодично се измерва съпротивлението му и се води протокол). Това ,което пишеш, както и повечето твои неща, са фантасмагории, нямащи нищо общо с практиката. Заземените стълбове да си видял някой да им контролира заземленията?

Екранна снимка 2024-10-02 143951.png

преди 1 час, Panzer 4 написа:

Пишеш без да разбираш! Първите десет години трудов стаж ми протекоха в измервателна лаборатория. Допускам, че тогава още си бил в ташкент. Всичко това, което изреждаш за заземяване, се прави за обезопасяване на стълба/ пилона, а не за свързване на нула и заземление. Не ми се рови сега в БДС, там е описано. Още в домашния контакт шуко нулата и защитния контур са свързани и трипроводната линия е до там. Нулевият проводник е заземен ЧАК в трафопоста чрез заземление , изпълнено с един куп изисквания и се поддържа (периодично се измерва съпротивлението му и се води протокол). Това ,което пишеш, както и повечето твои неща, са фантасмагории, нямащи нищо общо с практиката. Заземените стълбове да си видял някой да им контролира заземленията?

Абе тикво зелена- работил бил ...

Аз правя проектите за тези мрежи. Изпълнетието и поддръжката са друго. Макар, че - ако няма протокол за всеки заземител - няма да им подпиша актовете 

Пп. Трипроводните линии трябва да са до апартаментното табло, късето да има ДТЗ.

Катэ си такъв специалист- кажи нещо за "нормалните" и "усилените контакти"!

преди 23 часа, jhoro написа:

Трипроводните линии трябва да са до апартаментното табло,

Продължаваш с глупостите! Намери една домашна инсталация, дето от ап. табло до някой уред или контакт има трипроводна линия и ще ти кажа браво! Не си струваш писането... И внимавай с епитетите!

преди 56 минути, Panzer 4 написа:

Намери една домашна инсталация, дето от ап. табло до някой уред или контакт има трипроводна линия и ще ти кажа браво!

Не стиго, че си ограничен, ами си и упорит.

преди 2 часа, Panzer 4 написа:

Продължаваш с глупостите! Намери една домашна инсталация, дето от ап. табло до някой уред или контакт има трипроводна линия и ще ти кажа браво! Не си струваш писането... И внимавай с епитетите!

Практически всички от последните години. Наредба №3/9 юни 2004 г/част 7/Чл. 1753:

Цитат

В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов - L, неутрален - N, и защитен РЕ проводник).

на 2.10.2024 г. в 15:49, jhoro написа:

Пп. Трипроводните линии трябва да са до апартаментното табло, късето да има ДТЗ.

Какво е туй жувотно ДТЗ?

В наредбата която цитирах по-горе има термин "защитен прекъсвач"!

преди 1 час, ivan_pop написа:

Какво е туй жувотно ДТЗ?

В наредбата която цитирах по-горе има термин "защитен прекъсвач"!

Излагаш се! А помисли,  каква е разликата между товаров прекъсвач, автоматичен прекъсвач и ДТЗ.

И кое какво защитава.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.