Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Андроид

Featured Replies

Здравейте , ползвам Андроид 4.2 на смартфон ASUS Zenfone 5 , искам да го обновя до 5 версия поне . Може ли някой да ми даде съвет какви файлове да сваля и как се флашва и инсталира системата към нов Андроид?

преди 1 минута, kolev9 написа:

Здравейте , ползвам Андроид 4.2 на смартфон ASUS Zenfone 5 , искам да го обновя до 5 версия поне . Може ли някой да ми даде съвет какви файлове да сваля и как се флашва и инсталира системата към нов Андроид?

Какво ползУваш???   :lock:

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Какво ползУваш???   :lock:

Системата е Андроид версия 4.2. , искам да я направя на 5та версия , как се инсталира по нова какво точно се прави и от къде да сваля файлове и т.н за целта ?

Май имаш грешка! Този телефон е 2018 година, а Android Jelly Bean е преди 2015. През 2015 година си купих телефон, беше с Android 4.4 "KitKat".

По-късно имах Sony Xperia M4 Aqua - беше с Android 5.0 "Lollipop", но когато го надградих до Android 6.0 "Marshmallow" - направо умря!

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Май имаш грешка! Този телефон е 2018 година, а Android Jelly Bean е преди 2015. През 2015 година си купих телефон, беше с Android 4.4 "KitKat".

По-късно имах Sony Xperia M4 Aqua - беше с Android 5.0 "Lollipop", но когато го надградих до Android 6.0 "Marshmallow" - направо умря!

Как да премина от сегашната версия към  Android 5.0 "Lollipop ?

преди 8 минути, kolev9 написа:

Системата е Андроид версия 4.2. , искам да я направя на 5та версия , как се инсталира по нова какво точно се прави и от къде да сваля файлове и т.н за целта ?

Може да пробваш това - How can I upgrade my Android from 4.2.2 to 5.1? - но на собствен риск!

Цитат

За да надстроите устройството си с Android от версия 4.2.2 до 5.1, можете да изпълните следните стъпки:

1. Проверете за официални актуализации

1. Архивирайте вашите данни : Преди да започнете процеса на надграждане, архивирайте важните си данни, за да избегнете загуба.
  2. Свържете се с Wi-Fi : Уверете се, че вашето устройство е свързано към стабилна Wi-Fi мрежа.
  3. Отидете на Настройки : Отворете приложението Настройки на вашето устройство.
  4. Относно телефона : Превъртете надолу и докоснете Относно телефона или Относно устройството .
  5. Системни актуализации : Потърсете опция с надпис Системни актуализации или Актуализация на софтуера .
  6. Проверка за актуализации : Докоснете Проверка за актуализация . Ако е налична официална актуализация за Android 5.1, следвайте подканите, за да я изтеглите и инсталирате.

2. Ръчно надграждане (ако няма налична официална актуализация)

Ако вашето устройство няма налична официална актуализация, можете да помислите за ръчно надграждане с помощта на персонализиран ROM. Този процес е по-технически и може да анулира гаранцията ви. Ето как:

Предпоставки

• Отключване на Bootloader : Това може да анулира гаранцията ви. Проверете инструкциите на производителя за отключване на буутлоудъра.
  • Инсталиране на персонализирано възстановяване : Използвайте инструмент като TWRP (Team Win Recovery Project), за да инсталирате персонализирано възстановяване.
  • Архивирайте вашите данни : Използвайте персонализираното възстановяване, за да създадете пълно архивиране (Nandroid архивиране) на текущата ви система.

Стъпки за инсталиране на потребителски ROM

1. Изтеглете съвместим ROM : Намерете персонализиран ROM, базиран на Android 5.1, който е съвместим с вашето устройство (напр. LineageOS).
  2. Изтеглете Google Apps (GApps) : Ако искате услуги на Google, изтеглете подходящия пакет GApps за Android 5.1.
  3. Прехвърляне на файлове : Преместете изтеглените ROM и GApps ZIP файлове във вътрешната памет на вашето устройство или SD карта.
  4. Стартирайте в режим на възстановяване : Изключете устройството си, след което стартирайте в режим на възстановяване (обикновено чрез натискане на комбинация от бутони за захранване + сила на звука).
  5. Wipe Data/Factory Reset : В менюто за възстановяване изберете Wipe и извършете фабрично нулиране.
  6. Инсталирайте ROM : Изберете Инсталиране , отидете до ROM ZIP файла и потвърдете инсталацията.
  7. Инсталирайте GApps : След като инсталирате ROM, повторете процеса за ZIP файла на GApps.
  8. Рестартиране : След като и двете инсталации завършат, рестартирайте вашето устройство.

Важни съображения

• Рискове : Надграждането чрез персонализирани ROM може да доведе до блокиране на вашето устройство, ако не се извърши правилно. Продължете с повишено внимание.
  • Гаранция : Отключването на буутлоудъра и инсталирането на потребителски ROM обикновено анулира гаранцията на производителя.
  • Съвместимост на устройството : Уверете се, че избраният от вас ROM е специално проектиран за вашия модел устройство.

Пп. Пропуснах най-интересното!

По спецификация от този сайт - https://www.gsmarena.com/asus_zenfone_5_ze620kl-9061.php - твоя телефон го дават

Platform OS Android 8.0 (Oreo), upgradable to Android 9.0 (Pie)

Откъде се е появил този ... Android 4.2???

• Автор
преди 34 минути, jhoro написа:

Може да пробваш това - How can I upgrade my Android from 4.2.2 to 5.1? - но на собствен риск!

Пп. Пропуснах най-интересното!

По спецификация от този сайт - https://www.gsmarena.com/asus_zenfone_5_ze620kl-9061.php - твоя телефон го дават

Platform OS Android 8.0 (Oreo), upgradable to Android 9.0 (Pie)

Откъде се е появил този ... Android 4.2???

Благодаря но моя е А501CG

Как се откключва  Bootloader ?

преди 11 минути, ianpav написа:

Хубаво даваш линкове, ама ... да беше прочел!

Цитат

Преди 2002 г. формите ползвам и ползувам бяха дублетни, но сега правилен е само първият вариант.

С БЕЛ приключих мнооого преди 2002 година!

преди 15 минути, kolev9 написа:

Благодаря но моя е А501CG

Ако говориш за този - https://www.gsmarena.com/asus_zenfone_5_a501cg_(2015)-7160.php - не виждам смисъл!

Platform OS Android 4.3 (Jelly Bean), upgradable to 5.0.2 (Lollipop)
Chipset Intel Atom Z2520
CPU Dual-core 1.2 GHz
GPU PowerVR SGX544MP2
Memory Card slot microSDXC (dedicated slot)
Internal 8GB 2GB RAM

Това няма да ти свърши никаква работа - ако изобщо тръгне!

• Автор
преди 4 минути, jhoro написа:

Хубаво даваш линкове, ама ... да беше прочел!

С БЕЛ приключих мнооого преди 2002 година!

Ако говориш за този - https://www.gsmarena.com/asus_zenfone_5_a501cg_(2015)-7160.php - не виждам смисъл!

Platform OS Android 4.3 (Jelly Bean), upgradable to 5.0.2 (Lollipop)
Chipset Intel Atom Z2520
CPU Dual-core 1.2 GHz
GPU PowerVR SGX544MP2
Memory Card slot microSDXC (dedicated slot)
Internal 8GB 2GB RAM

Това няма да ти свърши никаква работа - ако изобщо тръгне!

Остава варианта на сервиз за обновяване или нов телефон ... 

преди 3 минути, kolev9 написа:

Направо бих се насочил към нов телефон или втора употреба! Който за теб ще е нов.

преди 9 часа, kolev9 написа:

Влез в настройките на телефона и потърси Система --> Обновяване на софтуера , или нещо подобно. 

Телефонът ти поддържа официален ъпдейт да Android 5.

Ако не стане - съветът ми е да не опитваш други трикове. Има сериозен риск да си повредиш апарата, и да не става за нищо.

Пък и дори да сложиш по-висока версия, няма да има полза. Това е стар модел, ползвай го за разговори, докато работи. 

Най-добре помисли за ново устройство. Това е много старо, двуядрен процесор, 2 GB RAM и само 8 GB вградена памет, на която вече нищо не можеш да инсталираш. Просто устройството вече е много старо и му е минало времето.

преди 1 час, Rudy M. написа:

Влез в

преди 56 минути, Raze написа:

Най-добре помисли 

Вие ппочетохте ли нещо друго, освен първия пост?

преди 15 часа, kolev9 написа:

Realme Note 60 128GB 6GB RAM Dual Black  190 пари с доставката, какво му плащаш...

преди 15 часа, jhoro написа:

или втора употреба! Който за теб ще е нов.

Чупелещини с измъчени батерии и падали по няколко пъти... В никакъв случай! Само нов с гаранция или в краен случай от познат, на който имаш доверие.

преди 4 минути, Joss Bomon написа:

Realme Note 60 128GB 6GB RAM Dual Black  190 пари с доставката, какво му плащаш...

Чупелещини с измъчени батерии и падали по няколко пъти... В никакъв случай! Само нов с гаранция или в краен случай от познат, на който имаш доверие.

Нали си баровец - питай автора - кога има повод и му подари какъвто искаш!

преди 14 минути, jhoro написа:

Нали си баровец - питай автора - кога има повод и му подари какъвто искаш!

Как стигна до умозаключение, че съм баровец?! Подарил съм толкова техника, колкото на тебе не ти е минавала през ръцете, но не си ти човека, който да ми казва кога и какво да правя!!!

Тоя телефон и тая система са по-дърти от динозаврите. Не се занимавай с глупости, защото:

1. Нищо съществено няма да постигнеш.

2. Загуба на време.

Дай три зелени банкноти и си вземи китаец.

https://4pda.to/forum/index.php?showtopic=584672

За преинсталиране на Андроид ОС първо се проверява в 4pda форума, за телефони, таблети, ТВ боксове - но това е мн. четене, губене на време и накрая може да свърши с неработещо съвсем устройство, малко е и безсмислено страничен човек да се ангажира с това, защото:

устройствата са почти уникални, единични бройки - не може да се инсталира някакъв общ Андроид - той фабрично си е само за даденото устройство - зависи какви са процесор, памети, вай фи, блутут чиповете, модел на платката и др.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Как стигна до умозаключение, че съм баровец?! Подарил съм толкова техника, колкото на тебе не ти е минавала през ръцете, но не си ти човека, който да ми казва кога и какво да правя!!!

Уеко, че се оля!!!

Откъде черпиш такава информация?

Пп. Ти ли си Дядо Коледа?

• Автор
преди 21 минути, *S197* написа:

Тоя телефон и тая система са по-дърти от динозаврите. Не се занимавай с глупости, защото:

1. Нищо съществено няма да постигнеш.

2. Загуба на време.

Дай три зелени банкноти и си вземи китаец.

Да и аз може би се ориентирам вече към нещо по ново , има подобни бройки нови с хубави батерии от 4-5000 ah  . но вече ще е Нокиа или Самсунг с Андроид 13 поне . За да се занимавам с този телефон ми трябва много ровене дни седмици дори и накрая може да не стане . Реално най вече човек с опит който да ми каже стъпка по стъпка но и Firmware почти вече не се намира за тях , така че ще го ползвам за разговори за сега 

Опитах да му инсталирам и стари приложения от външен сайт , не от гугъл плей , но например вайбър по стара версия се стартира , но при логването с номер мобилен , ми изписва няма интернет връзка .. явно заради остарялата версия на андроида 

преди 1 час, kolev9 написа:

но и Firmware почти вече не се намира за тях , така че ще го ползвам за разговори за сега  

ROM ще се намери, и apk пакети също. Но хардуера няма как да стане по-добър. Десктоп се надгражда, лаптоп - донякъде, но телефон не.

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

ROM ще се намери, и apk пакети също. Но хардуера няма как да стане по-добър. Десктоп се надгражда, лаптоп - донякъде, но телефон не.

Мен целта ми е да мога да си стартирам приложения като месинджър , вайбър , но за тях се изисква поне андроид 5 , ако някой е запознат как да го направя и от къде да намеря ROM и т.н ,нека да сподели на лично съобщение или тук 

С толкова памет дори няма да можеш да ги инсталираш. Провери ли в настройките за актуализации на софтуера все пак?

преди 7 минути, kolev9 написа:

Мен целта ми е да мога да си стартирам приложения като месинджър , вайбър , но ...

Тези неща ще ги инсталираш- нищо, че се казва

преди 3 минути, Raze написа:

С толкова памет дори няма да можеш да ги инсталираш. 

Но ти инсталираш само потребителския ингерфейс - тяма са ги работи услугата, защото изисква по-нова версия на интерфейса!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.