Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моля за съвет за ъпгрейд на стар лаптоп

Featured Replies

emachines e732z

прегледах първите резултати по Гугъл но не видях конкретни модели. Сега е с P6200

благодаря :)

Проверете точния модел!

Ето един бърз отговор - emachines E732-373G32Mnkk 15.6" SSD 128 Go Core™ i3-370M 4 Go Windows 10 Home

i3-370M

Теоретично трябва да станат и следващите номерации от серията.

А тук казват, че може и i5 .. 

На този сокет дори и най-мощният процесор да се сложи, пак ще е слаб за съвременните операционни системи и приложения. Отделно - CPU, RAM и SSD ще отидат към 200 лв. Не си заслужава тези пари да се наливат в толкова стара машина. Все пак е и амортизирана, във всеки момент може да се развали нещо друго. 

В али-то ги има по 10-тина лева с доставката. Ако се поръчат и други неща над 18 лева общо ще е безплатна.

Даже има и за по 4-7 лева с под 50 стотинки за доставка.

Intel I3-330M I3-350M I3-370M I3-380M I3-390M I5-430M I5-450M I5-460M I5-480M I5-520M I5-540M I5-560M I5-580M I7-620M I7-640M - AliExpress

И в олх има за по 10-тина лева, трябва да се пита кое точно колко е: Процесори за лаптоп, Mobile Processors, процесор гр. София Център • OLX.bg

И ще има ли полза, ако сегашният процесор се смени с друг за 10 лв.?

Преди 15 години имах лаптоп с i3-370m. Още за тогава беше слаб процесор. Пък за сега - да не говорим.

Най-вероятно почти никаква разлика няма да има. Лаптопа е за пенсия отдавна.

Intel i3-370M vs Pentium P6200 [cpubenchmark.net] by PassMark Software

Дори и I5/I7 за този сокет са двуядрени, разликата също ще е минимална: Pentium P6200 vs i5-560M [8-Benchmark Showdown]

Определено се усеща разлика между Celeron/Pentium и процесорите от i3/i5 в това поколение.

Аз ако мога и зависи от мен - ще го сменя.

104% - е малка разлика ... ех ...

Не ги слушай пентиум и целерон дори да съвпада всичко няма как да стане i3 i5 тъй като те контролират директно рам паметта

преди 1 час, kolio_kitaeca написа:

Не ги слушай пентиум и целерон дори да съвпада всичко няма как да стане i3 i5 тъй като те контролират директно рам паметта

Така е, контролера на паметта е в процесора, както и видео чипа - реално с подмяната на CPU - сменяш процесор, видео и чипсет - така познатия от миналото северен мост.

Но това не означава, че няма да работи.

преди 12 часа, plamen_petrov_80 написа:

104% - е малка разлика ... ех ...

plamen-е, умнико, така ли според теб се мери производителността на процесора - в проценти?... :hit:

Според CPUBenchmark.net резултатът на Intel Pentium P6200 е 930 точки. Най-производителният процесор на този сокет е  Intel Core i7-940XM, с резултат 2312 точки. Вярно, това е 100 и кусур процента повече. И какво от това? За 2025 г., когато и операционните системи, и програмите са много по-тежки от времето, когато е излязъл, процесор с такава производителност е много, много слаб.

Отделно остават въпросите дали такъв процесор изобщо може да се монтира, дали ще се охлажда добре, откъде ще го намериш и за колко пари. 

преди 13 часа, Raze написа:

Дори и I5/I7 за този сокет са двуядрени, разликата също ще е минимална: Pentium P6200 vs i5-560M [8-Benchmark Showdown]

Не го меря аз, нито му определям производителността - тук горе си пише всичко - ти съгласен ли си с написаното?

Минимална разлика в заплатата от 104% е нищожна нали?

И тъй като по-вашите стандарти този процесор е много .. много слаб .. нека питащия да ползва още по-слаб ... не хващам логиката ... и за да не опитваш да ме контрираш отново в момента пиша от Acer Aspire 7738G - T6600/2x2GB RAM, nVIDIA GT 240 и ST1000LM024 HN-M101MBBHDD, с W10 Pro 22H2, Office 2019, AutoCAD 2020 (не чертая на него, но разглеждам понякога)... постоянно сваля нещо с по 5MB/s и си вървят много добре филмите на 17,3" ... няма да казвам за какви пари го взех, а го взех за да замени още по-слаба система която правеше същото (и все още може да го прави), но по-мудно заради едноядреното AMD. За тези пари не мога да взема от магазин употребяван лаптоп, определено няма да е 17,3" - и тогава какъв ти е съвета - да си карам с едноядреното AMD може би?

Точния модел на лаптопа ще даде още повече яснота, глобално не виждам проблем да не може да се монтира, а съответно и да работи - да, трябва да се види дали е с последния биос, трябва да се прецени с кой точно процесор да се пробва, но шанса е много по-голям от при HM70 chipset, нали?

Аз лично съм сменял на HP 4520s от Celeron > i3 - работи.

Ще се охлажда, тъкмо ще е минал и профилактика с нова паста - супер, още по-супер.

Няма да е от магазин, това е ясно. Реално може и като подарък да го намери, а иначе i3-3xx не са някаква екзотика, че да ги няма никъде или да му търсят големи пари като на Voodoo 5 ...

Каквото и да си говорим лаптопа си е за пенсия. Затова и дадох връзки към евтини процесори за около/под 10 лева - ако на автора му се занимава да пробва, не е голям разход, на него може да му хареса разликата за това, за което ползва машината. Друг вариант е някой по-модерен лаптоп с I5 процесор по-ново поколение за около 200 лева и SSD втора ръка - тогава със сигурност ще има разлика.

Тука положението стана както дата бг, многознайковци, които през 2012г викаха вземи този процесор на 1033mhz fsb и не поддържа 800 а накрая се оказа че моя е на 800 и дъното не поддържа 1033 ама нищо не разбират, същото е и тук

преди 12 минути, kolio_kitaeca написа:

Тука положението стана както дата бг, многознайковци, които през 2012г викаха вземи този процесор на 1033mhz fsb и не поддържа 800 а накрая се оказа че моя е на 800 и дъното не поддържа 1033 ама нищо не разбират, същото е и тук

Може ли точни модели на дъното и двата процесора?

преди 2 часа, Raze написа:

Друг вариант е някой по-модерен лаптоп с I5 процесор по-ново поколение за около 200 лева и SSD втора ръка - тогава със сигурност ще има разлика.

Време е да предложите на човека конкретен лаптоп, а може и няколко - хубаво е да има избор.

преди 6 часа, kolio_kitaeca написа:

Ами спри да пускаш тъпи теми за пенсионирани лаптопи и няма да има многознайковци!

Не ги слушай сложих във lenovo g500 hm70 express chipset - i3-2348m тръгна ама изляза надпис, че не поддържа pch т.е.управлението на рам през северния мост

преди 6 часа, kolio_kitaeca написа:

Не ги слушай сложих във lenovo g500 hm70 express chipset - i3-2348m тръгна ама изляза надпис, че не поддържа pch т.е.управлението на рам през северния мост

Сериозно?

Кое поколение процесори имаш ти? А кое поколение процесор има питащия?

А чипсетите какви са ви?

Аз казах ли ти, че няма да се получи работеща машина ако опиташ да сложиш i3 върху hm70 просто така? Ти послуша ли ме? И какво се получи накрая?

Според теб - защо питащия да послуша теб?

преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Сериозно?

Кое поколение процесори имаш ти? А кое поколение процесор има питащия?

А чипсетите какви са ви?

Аз казах ли ти, че няма да се получи работеща машина ако опиташ да сложиш i3 върху hm70 просто така? Ти послуша ли ме? И какво се получи накрая?

Според теб - защо питащия да послуша теб?

Абе друг каза да видя ръководството послушах го... Ама аз и без тва слага термо паста на другия така че не е проблем ама нещо pentium 2030m се прееба wifi и става бавен бърз

преди 1 час, kolio_kitaeca написа:

Абе друг каза да видя ръководството послушах го... Ама аз и без тва слага термо паста на другия така че не е проблем ама нещо pentium 2030m се прееба wifi и става бавен бърз

Какво съм питал аз, какво ми отговаряш ти ...

• 4 седмици по-късно...
  • Автор

в настроение съм и в рамките на шегата обичам да чета как спорят хората.

https://www.facebook.com/watch/?v=952241695261416

Лаптопът съм взел на символична цена искам да го направя да става за нещо и да ми се разкарва от главата. и 20 стотинки да е по-евтино ще чакам от Ali защото ми е удобно минавам през поща взимам си нещата и си свиркам. Ако трябва да се занимавам с ОЛХ тежко.

за 8.75 ще пробвам i5 560m

лек ден :)

Имам същото намерение - малко да надградя стар лаптоп  Toshiba Satellite Pro C50-A. Какво почна да ме дразни - бавно зарежда папките и файловете в Експлорера и като искам да ми ги преподреди по Азбучен ред или по Дата, също забива като отворя 7-8 таба в Браузър(Chrome ползвам) и ВАЙБЪР го затруднява като се зарежда. Задръстил се като всеки комп след 3-4 години ползване без преинсталиране, защото помня, че не беше така бавен и дори да забива след първоначалното инсталиране на WIN 10, но сега не ми се преинсталира, а и също не ползвам CCleaner и подобни, че ми трият пароли и автоматичното попълване за вход по сайтове, които не помня. Не ползвам никакви тежки програми или пък игри.

1. Лаптопът си е с обикновен хард диск в добро здраве, имам SSD, но засега няма да сменям, за да не правя преинсталация.

2. Процесорът I3 можел да се смени със съвместим I5 , но смятам за по-лесно за мен да започна с:

3. RAM памет има 2 плочки по 2ГБ и Таск менажерът показва, че тя се препълва като отварям няколко страници в браузър. Проблемът е, че не разбирам какви х-ки да има - DDR 3, но 2 плочки по 4 ГБ или една 8 ГБ кое ще е по добре, ако искам да е общата RAM 8 GB, за 2 плочки по 8 ГБ не знам дали ще ги приеме? Сега плочките са 1333 MHZ, дали ще работи и с памети на 1600MHZ, имат ли някакво значение дали са 1,35 или 1,5 волта?

ram2.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.