Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Хипноза и хипнотерапия

Featured Replies

От къде мога да намеря материали на български за хипнозата? Интересува ме по-специално самохипнозата. Благодаря предварително.

P.S Вярвате ли в че чрез хипнозата човек може човек да се промени?

Хипнозата е реален метод за засилване на егото, подпомагащ клиничното лечение с цел решаване на психологически и поведенчески проблеми. Така че отговорът е - да, може да спомогне за здравето и добруването в живота. Тя успешно се прилага например при терапия срещу никотивата зависимост, т.е. при отказване от цигарите. :) Тъй че местя темата от "Религия, Мистика, Езотерика" тъй като не е подходяща за раздела.

Автор на популярни трудове по самохипноза е Уилям Хюит, който има няколко преводни заглавия у нас. Въпреки това аз лично не препоръчвам волни експерименти преди консултация със специалист. Зависи като интервенция за какво ще се използва хипнозата разбира се.

• 2 години по-късно...
Реално ли е това?Вашето мнение за предаването "Хипнотизаторът" по бтв?

Споредмен е напълно реално. :whist:

А представете си самовнушението какво може да направи - то е подобно на самохипнозата.

Реално ли е това?Вашето мнение за предаването "Хипнотизаторът" по бтв?

Хипноза има за корен 'хипо'('под'),Става дума за фиксиране в подсъзнанието. Подсъзнанието е оприличено на какво ли не, но аз бих дал друго сравнение. Подсъзнанието е твоя ресурс от предните инкарнации. Ако ти фиксираш САМО върху него, означава да умреш като клошар с натрупано богатство. :whist: Жалко за таланта, както се казваше.... cool.gif

Т.е.- трупането на ресурс се обезсмисля, ако не се знае предназначението му. т.е- крайното, истинското.

Сега го гледам за първи път.Странно ми е .Даже май вече ми стана смешно.Не съм сигурна,но мисля ,че добре си играят ролите .Ще взема да сменя канала ,да не вземат да ме хипнотизират.... :whist:

Хипноза има за корен 'хипо'('под'),Става дума за фиксиране в подсъзнанието. Подсъзнанието е оприличено на какво ли не, но аз бих дал друго сравнение. Подсъзнанието е твоя ресурс от предните инкарнации. Ако ти фиксираш САМО върху него, означава да умреш като клошар с натрупано богатство. :) Жалко за таланта, както се казваше.... cool.gif

Т.е.- трупането на ресурс се обезсмисля, ако не се знае предназначението му. т.е- крайното, истинското.

Съгласна съм , този път говориш разбираемо

Сравненията помагат на необременените от знания да стигнат до нещото /същност или цел/ :)

Хипноза има за корен 'хипо'('под'),Става дума за фиксиране в подсъзнанието. Подсъзнанието е оприличено на какво ли не, но аз бих дал друго сравнение. Подсъзнанието е твоя ресурс от предните инкарнации. Ако ти фиксираш САМО върху него, означава да умреш като клошар с натрупано богатство. :) Жалко за таланта, както се казваше.... cool.gif

Доколкото знам, в подсъзнанието е всичко - не само предни инкарнации, ако изобщо съществуват такива. Там е не само нашето минало, но и нашето бъдеще, което повечето от нас не познават. Там са и знанията за цялата планета, всичко, известно на човечеството е там. Не само миналото, но и бъдещето на човечеството.

Чудно ми е този хипнотизатор, като внушаваше на Мис Плеймейт, че ще забрави всякакво чувство за страх, ами че тя утре, може да реши да слезе за по-бързо през балкона !

Хипноза има за корен 'хипо'('под'),Става дума за фиксиране в подсъзнанието. Подсъзнанието е оприличено на какво ли не, но аз бих дал друго сравнение. Подсъзнанието е твоя ресурс от предните инкарнации. Ако ти фиксираш САМО върху него, означава да умреш като клошар с натрупано богатство. ;) Жалко за таланта, както се казваше.... cool.gif

Думата хипноза има етимология от гръцката дума за сън - хипнос, а не с корен под - хипо, щото и хипер - над съдържа наставката хип-, нали... То и думата хипи има такова начало. Направо ме разстрелваш с твоята лингвистика-стъкмистика. Спомни си от гръцката митология за бога на съня Хипнос - онзи, който носи съня, брата-близнак на Танатос - бога на смъртта и бащата на Морфеус - онзи, който носи виденията по време на сън.

Хипнозата е състояние на бодърстване между съзнанието и подсъзнанието - нещо подобно на медитацията (какво мислиш, че представлява т.нар. кавана - състоянието на транс, което се постига с пеене на мантри и определени дихателни упражнения, придружени от концентрация върху буквите на името на бог) с тази разлика, че при хипноза имаме винаги някой, който направлява отвън това състояние - хипнотизатора. Подобни хипнотични практики присъстват и са практикуваните в йога, дзен-будизма, индуизма, шинтоизма, суфизма, християнската мистика, индианските ритуали и навсякъде по света. Лао-Дзъ, основателят на даоизма, вярва, че негативните ин-сили причиняват болести, които могат да бъдат преодолени, ако на болния се представят ярки образи на позитивните ян-сили в състояние на хипноза.

Открити са малки алфа вълнички на ЕЕГ по време на хипнотичен сън, която означава, че съзнанието на човека е будно и състоянието му по време на хипноза не е сънно. В това състояние изчезват обременяващите човека чувства като страх и болка и това се е използвало в миналото дори за анестезия, ако питаш мен, много по-безопасен начин на анестезиране на човека, отколкото съвременният с подаваните отрови, които много лесно могат да блокират важни центрове в мозъка като този на сърдечната дейност и дишането и да доведат до смърт. Хипнозата е безопасен метод на анестезиране и аз все си мисля, че това ще бъде упойката на бъдещето, така както е била и в миналото и се е използвала точно с тази цел от Хипократ и Платон - за лечение на болни от различни соматични и психични отклонения. Този метод идва от древността и е известен както на шумерите, така и на гърците и римляните - из цялата Римска империя навремето, а също и в гръцките храмове на Асклепий е имало т.нар. стая за "лечение чрез сън" и в онези времена този метод се е практикувал масово и се е считал за най-голяма екстра, поради липсата на негативни странични ефекти, безопасността и трайността на постигнатите резултати, жреците на Асклепий буквално са изтривали с едно докосване на ръката симптомите на болестта. Айде сега да го направи някой, де! А какво мислиш, че е правил Исус?! Как мислиш, че е постигал чудесата си при изцерението на тежко и нелечимо болни?! Първият западняк, който сериозно започва да изучава хипнозата и да се занимава с нея за лечебни цели е Франц Месмер, а за баща на съвременната хипноза се смята д-р Джеймс Брейд, който създава термина през 1889 г. и е наричани от колегите си "шарлатанин", а по това време д-р Есдейл прави стотици тежки операции, вкл. и ампутации, като за анестезия използва единствено хипнозата. И пак по същото време в Европа д-р Земелвайс е преследван и накрая затворен в лудница за това, че убеждавал колегите си хирурзи да си мият ръцете след аутопсия, преди операция и раждане…

Има един лаф - "Лудите прокарват пътищата, а умните ги следват."

cool.gif

Думата 'хипопотам' съдържа 'хипО', което значи 'под'...потапя се....както и в жлезата 'хипо-физа'... 'хипо' е 'под' cool.gif

Но нещата са 'свързани', тъй като сънят е под-съзнателна активност. cool.gifbiggrin.gif

Има версия, че 'хипи' е свързано с 'хипо'..'хипохондрик'...

Хипо е едно Хипер е друго. Не съм казал, че 'хип' е 'под'. :)

ПС: Хипнозата няма нищо общо с медитацията. Хипнозата е 'пробив в подсъзнанието', а медитацията 'пробив в съзнанието'. cool.gif

Хипнозата е сън, но под понятието дей-дриминг(day-dreaming).

Pink Floyd много ползват в тектовете си глагола 'mesmerize'. biggrin.gif

Рик Райт си признава, че композирането му е ТОТАЛНО-подсъзнателно. Дори си признава, че не знае кой е източникът. Това е засилено и от употреба на леки интоксиканти.

Думата хипноза има етимология от гръцката дума за сън - хипнос, а не с корен под - хипо, щото и хипер - над съдържа наставката хип-, нали... То и думата хипи има такова начало. Направо ме разстрелваш с твоята лингвистика-стъкмистика. Спомни си от гръцката митология за бога на съня Хипнос - онзи, който носи съня, брата-близнак на Танатос - бога на смъртта и бащата на Морфеус - онзи, който носи виденията по време на сън.

Хипнозата е състояние на бодърстване между съзнанието и подсъзнанието - нещо подобно на медитацията (какво мислиш, че представлява т.нар. кавана - състоянието на транс, което се постига с пеене на мантри и определени дихателни упражнения, придружени от концентрация върху буквите на името на бог) с тази разлика, че при хипноза имаме винаги някой, който направлява отвън това състояние - хипнотизатора. Подобни хипнотични практики присъстват и са практикуваните в йога, дзен-будизма, индуизма, шинтоизма, суфизма, християнската мистика, индианските ритуали и навсякъде по света. Лао-Дзъ, основателят на даоизма, вярва, че негативните ин-сили причиняват болести, които могат да бъдат преодолени, ако на болния се представят ярки образи на позитивните ян-сили в състояние на хипноза.

Открити са малки алфа вълнички на ЕЕГ по време на хипнотичен сън, която означава, че съзнанието на човека е будно и състоянието му по време на хипноза не е сънно. В това състояние изчезват обременяващите човека чувства като страх и болка и това се е използвало в миналото дори за анестезия, ако питаш мен, много по-безопасен начин на анестезиране на човека, отколкото съвременният с подаваните отрови, които много лесно могат да блокират важни центрове в мозъка като този на сърдечната дейност и дишането и да доведат до смърт. Хипнозата е безопасен метод на анестезиране и аз все си мисля, че това ще бъде упойката на бъдещето, така както е била и в миналото и се е използвала точно с тази цел от Хипократ и Платон - за лечение на болни от различни соматични и психични отклонения. Този метод идва от древността и е известен както на шумерите, така и на гърците и римляните - из цялата Римска империя навремето, а също и в гръцките храмове на Асклепий е имало т.нар. стая за "лечение чрез сън" и в онези времена този метод се е практикувал масово и се е считал за най-голяма екстра, поради липсата на негативни странични ефекти, безопасността и трайността на постигнатите резултати, жреците на Асклепий буквално са изтривали с едно докосване на ръката симптомите на болестта. Айде сега да го направи някой, де! А какво мислиш, че е правил Исус?! Как мислиш, че е постигал чудесата си при изцерението на тежко и нелечимо болни?! Първият западняк, който сериозно започва да изучава хипнозата и да се занимава с нея за лечебни цели е Франц Месмер, а за баща на съвременната хипноза се смята д-р Джеймс Брейд, който създава термина през 1889 г. и е наричани от колегите си "шарлатанин", а по това време д-р Есдейл прави стотици тежки операции, вкл. и ампутации, като за анестезия използва единствено хипнозата. И пак по същото време в Европа д-р Земелвайс е преследван и накрая затворен в лудница за това, че убеждавал колегите си хирурзи да си мият ръцете след аутопсия, преди операция и раждане…

Има един лаф - "Лудите прокарват пътищата, а умните ги следват."

cool.gif

Редактирано от aeu (преглед на промените)

Хипнозата е сън, но под понятието дей-дриминг(day-dreaming).

А какво ще кажеш за понятието lucid dreaming?

А какво ще кажеш за понятието lucid dreaming?

biggrin.gifbiggrin.gif LSD. Самото име подсказва кой да питаш от нас?... cool.gif

Самото име е комбинация от Lysergic acid diethylamide...

Самото сънуване е като синусоида в най-правилната си форма. cool.gif И оттам има периоди с различни наименования.

Думата 'хипопотам' съдържа 'хипО', което значи 'под'...потапя се....както и в жлезата 'хипо-физа'... 'хипо' е 'под' cool.gif

Но нещата са 'свързани', тъй като сънят е под-съзнателна активност. cool.gifbiggrin.gif

Има версия, че 'хипи' е свързано с 'хипо'..'хипохондрик'...

Хипо е едно Хипер е друго. Не съм казал, че 'хип' е 'под'. :)

Да, думата хипохондрия идва точно от там - от хипо - под и хондрос - хрущял. Хипократ е считал, че това е някакъв вид заболяване на органите под последните гръдни хрущяли и по-спец. черния дроб, от там идва името на болестта. И е бил прав, според мен, защото страхът и отрицателните емоции в органичен план са свързани именно с черния дроб.

Но наставката хипО- не е етимологичния корен в думата хипноза - къде видя точно О-то след хип- в нея - я виж как е --- хипНос... Нали това ти казвам - наставките хипО- и хипЕр- нямат нищо общо с хипНос, освен хип-, което, обаче, се съдържа и в двете и по твоята логика може да се нарече както потъване в подсъзнанието, така и в надсъзнанието, а то не е така. Нали не се казва хипОноза или хипЕрноза, а хипноза. Идва от гръцката дума хипнос за сън. От там и името на бога им, донасящ съня.

не си го мери с мен... Овенче-АсценДентче от Транса на Дента, щото ям само кисело мляко "Хипноза", продукт на "Бор-Чвор". biggrin.gif

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Да, думата хипохондрия идва точно от там - от хипо - под и хондрос - хрущял. Хипократ е считал, че това е някакъв вид заболяване на органите под последните гръдни хрущяли и по-спец. черния дроб, от там идва името на болестта. И е бил прав, според мен, защото страхът и отрицателните емоции в органичен план са свързани именно с черния дроб.

Но наставката хипО- не е етимологичния корен в думата хипноза - къде видя точно О-то след хип- в нея - я виж как е --- хипНос... Нали това ти казвам - наставките хипО- и хипЕр- нямат нищо общо с хипНос, освен хип-, което, обаче, се съдържа и в двете и по твоята логика може да се нарече както потъване в подсъзнанието, така и в надсъзнанието, а то не е така. Нали не се казва хипОноза или хипЕрноза, а хипноза. Идва от гръцката дума хипнос за сън. От там и името на бога им, донасящ съня.

не си го мери с мен... Овенче-асцендентче, щото ям само кисело мляко "Хипноза", продукт на "Бор-Чвор". biggrin.gif

Няма логика 'да потънеш в над-съзнаваното'?... ohmy.gifcool.gif Това е нонсенс. cool.gif Тогва щяхме да имам 'хипер-потами'... cool.gif

Но относно 'хипнос' и 'хипо'-коренът е един същ и към него като 'към гнездо' се формират другите сложни думи. Такъв тип на образуване е 'тезора'(трезора).

....за тезорно разследвание нещата опират до санскрита и нага-майанските езици..те са СРИЧКОВИ(-символни) и лесно се 'разлченяват' и комбинират..латинския и гръцкия са много в 'по-застинал' вид вече...

Няма логика 'да потънеш в над-съзнаваното'?... ohmy.gifcool.gif Това е нонсенс. cool.gif Тогва щяхме да имам 'хипер-потами'... cool.gif

Но относно 'хипнос' и 'хипо'-коренът е един същ и към него като 'към гнездо' се формират другите сложни думи. Такъв тип на образуване е 'тезора'(трезора).

....за тезорно разследвание нещата опират до санскрита и нага-майанските езици..те са СРИЧКОВИ(-символни) и лесно с е'разлченяват и комбинират..латинския и гръцкия са много в 'по-застинал' вид вече...

Виж сега, и аз си мисля, че е свързано с подсъзнанието и произхода най-вероятно е от хипо-, а не от хипер - потам, ахаха, успокой се, Г-н лингви- ст- ик. Имаше един филм едно време "Удар със стик" помниш ли го? Там едни канадци се перчеха кой бил по-добър на стика в хокея на лед - пълна скука на доказванията. На мен повече ми харесват танците върху тънък лед. biggrin.gif:)

Виж сега, и аз си мисля, че е свързано с подсъзнанието и произхода най-вероятно е от хипо-, а не от хипер - потам, ахаха, успокой се, Г-н лингви- ст- ик. Имаше един филм едно време "Удар със стик" помниш ли го? Там едни канадци се перчеха кой бил по-добър на стика в хокея на лед - пълна скука на доказванията. На мен повече ми харесват танците върху тънък лед. biggrin.gif:)

"Удар със стик" го помня..особено със задниците на прозореца на автобуса... cool.gif на мене ми беше по-интересно да го наричам 'Удар със тик", тъй като за оная възраст нямашe интернет, пък в английска гимназия ходиха само връзкарите и нямаше как да знам все още какво е 'стик'... cool.gif После вече разбрах и какво е джойстик- "joy stick" biggrin.gif

"Удар със стик" го помня..особено със задниците на прозореца на автобуса... cool.gif на мене ми беше по-интересно да го наричам 'Удар със тик", тъй като за оная възраст нямашe интернет, пък в английска гимназия ходиха само връзкарите и нямаше как да знам все още какво е 'стик'... cool.gif После вече разбрах и какво е джойстик- "joy stick" biggrin.gif

Е, с джойстика направо правиш пробив в надсъзнанието - излиташ в състояние на хиперноза, ахаха.

Сега сериозно - това е верно за пробива в подсъзнанието при хипноза и в съзнанието при медитация, което казваш. Накра ме да се замисля върху тези твои думи. kiss.gif

biggrin.gif Хип, Хип, У_Ра, Хип, Хип, У_Ра, и joy със tick и tack... cool.gif

От "гледна точка" на моето РС и "дигитално декодирано" ХипНоуСата е изтриване на cash паметта на процесорчето наречено мозък.

В началото РСтата били 4 битови. Четели и обработвали не повече от 4 бита информация като връзки. После станали 8 битови. Те можели да четат 4 битовите файлове, както и своите - 8 битови. (Правец - венеца на тъпандурския©2007 прогрес) По-нататък РСтата станаха 16 битови и мангала живков падна от власт. Щото Правец 8 не можеше да оперира с 16 бита информация. Щото му идваше множко на тъпандурския©2007 хардуер. Сега са 32 и 64 битови, а Правец 8 е само носталгичен спомен в кратуните тъпандурски©2007 - ма те и там живеят - в линейното си минало. Проблема при тъпандурите©2007 е, че знаят (поне са им казали), че като умрат ще умрат завинаги (ама че смърт няма - те това като 8 битов хардуер не могат да преработят) и гледат да живеят (то пък един живот) сега.

Не осъзнават, че са органични портали - накрайници/слуги на рептилските ми господари. Като написах последното се сетих за кучетата (не на Павлов). Куче никога не се бие с ръка - с вестник, тояга, пръчка. И кучето намразва тоягата, но не и човека, който го бие. Не знам колко битови са…

http://karutzar.blogspot.com/2008/03/drive...nd-there-3.html

biggrin.gif Хип, Хип, У_Ра, Хип, Хип, У_Ра, и joy със tick и tack... cool.gif

От "гледна точка" на моето РС и "дигитално декодирано" ХипНоуСата е изтриване на cash паметта на процесорчето наречено мозък.

http://karutzar.blogspot.com/2008/03/drive...nd-there-3.html

biggrin.gif на Филма на англ. е "Slap Shot", a не буквалния превод- "Stick Strike". biggrin.gif "Тик-так" бяха хип през 80-те от Корекомите, особено след филма 'Оркестър без име' с лафа... biggrin.gifbiggrin.gif

biggrin.gif на Филма на англ. е "Slap Shot", a не буквалния превод- "Stick Strike". biggrin.gif "Тик-так" бяха хип през 80-те от Корекомите, особено след филма 'Оркестър без име' с лафа... biggrin.gifbiggrin.gif

biggrin.gif А пък Sata на фински е сто - 100... ;) Орел (бълг.) е Котка, Как си? (бълг.) е цифрата 2 - kaksi... :speak:

Putka (фин.) е тръба, Putkimies е тръбопроводчик (mies - човек, мъж)... :)

Редактирано от Цар Кару І (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Хипнозата си е един от най-научните методи в психотерапията, наравно с когнитивната такава. Закачам една книга за когнитивната хипнотерапия, школата, която аз ползвам. На руски е.

Cognitive_hypnotherapy.doc

• 9 месеца по-късно...

Самохипнозата е опасна аз смятам че би могъл човек да се промени под въздействие на хипноза ,подсъзнанието ни толкова лесно може да се манипулира.Аз си купих на скоро една книга на Иво Величков - Тайните на хипнозата с нея има диск за лека хипнотизация за релаксация в аудио формат.Книгата на мен лично много ми харесва. ето и инфо нея: http://knigosviat.net/index.php?bookstore=book&book=643671&buy=%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0.%20%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8A%D0%BA%20CD%20%D1%81%20%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Редактирано от Gergana.t (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.