Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

[AI] Google забрани кодирането

Featured Replies

Google забрани кодирането с най-голямата си атака срещу девелоперите някога: AntiGravity-2.0

Кодирането с изкуствен интелект преминава от помощ за кодиране към оркестрация на проекти.
Девелоперите стават диригенти на AI оркестри и AI 'градове', a ако все пак им се наложи да пишат код ще бъдат под прекия надзор на 'sinior' AI. 😳

Че и демо как се създава операционна система от нулата с 93 агента за 12 часа и цена под $1000, че и Doom подкарали на нея.

E, има и негативни нагласи като:
- "India coders, we have a problem!" 🤣
- След 20 години вече никой (човек) няма да знае как работи.

-----------------------------------
Още миналата година Google твърдяха, че AI генерирания код в продуктите им е надвишил 30%, до края на тая нищо чудно да се доближат и почти до 100%
Краят на човешката девелоперска ера е значително по-скоро от очакваното ...

И сега всички ИТ-та, дето взимаха по една торба пари какво ще правят? Всеки 3-ти дето питаш на улицата е ИТ. Ама дали дърпа кабели за няакква мрежа или копае канали в някое село, а може и да пише някакви кодове... няма значение. ИТ е. Важна работа. Та всички тия сега маникюристи ли ще стават? Обущари ли? Банички ли ще правят? Те друго не могат да вършат според мен. Тясно специализирани повечето, които знам, че се занимават с това. А и са научени на лекото и мекото. Работа от вкъщи, повечето са тотално асоциални, до сега тях ги търсеха (читавите), сега те ще трябва да търсят... Има един такъв в съседния вход. През 2 часа у тях идват или Глово, или Волт... или някой все нещо носи. Само подава ръката през вратата и взима торбата. Не съм сигурен дали не е забравил да говори. Филия хляб да му потрябва - поръчва си я.

Не се съмнявам, че наистина кадърните, знаещи и можещи ще си запазят работните места, но много други...?!?

Дано много хора не останат без работа.

• Автор

Да - така е.
Появи се проблем за тях и ще се задълбочава.
В най-оптимистичния вариант - ще продължи до момента на появата на UHI или поне UBI.
Мъск може и да е малко смахнат, но може и да се окаже прав в прогнозите си, че до 2030 2/3 от хората ще загубят работата си.

преди 21 минути, ostavime написа:

И сега всички ИТ-та, дето взимаха по една торба пари какво ще правят?

Каквото и всичките инженери от едно време, ша работят пазачи.

преди 1 час, ostavime написа:

Дано много хора не останат без работа.

Натам са тръгнали:
В рамките на две години: 99% от компаниите очакват съкращения на персонал заради AI - Money.bg
Приближаваме се към Матрицата

преди 9 минути, цър-вул написа:

Чак пък.
Това си беше предвидимо още преди години когато всичко се юрна да става АйТи, още тогава се виждаше препокриваме със ситуацията с инженерите отпреди.

така ви се пада😄, мен не мож ме замени никъв ии и роботЯ му. ......................где се е видело робот на пенсия-инвалидност и социалка!?😄..............Кой за квот е учил!, кИсмет! 😁

преди 1 час, Bubbles написа:

Каквото и всичките инженери от едно време, ша работят пазачи.

Аз съм инжинер, ремонтирам и поддържам машини.Все ще има за хляба и чат-пат за луканка и бира.

Аз бях по старому стоматолог , стоматолог-хирург. Искам да видя кой луд робот ще лекува Бай Асаня да му вади дзЪба................ ще слагат решетки на прозорците.............. че роботЯ няма да издържи „психически“😁

преди 50 минути, ivan_pop написа:

Аз съм инжинер, ремонтирам и поддържам машини.Все ще има за хляба и чат-пат за луканка и бира.

Не съм казал всички само по-голямата част...

...олее ся видях че пише "всичките", дали съм се отплеснал или клавиатурата на таблета пак се е изявила, извинения.

преди 1 час, цър-вул написа:

Ти си готов заменен с някакоф робот...😎

Па кат' изкарат некой ИИ който да може да се справи с цял клас любопитни и шумни дребосъци да заповядат, аз все ще си намеря какво да правя.😋

преди 7 минути, Bubbles написа:

Не съм казал всички само по-голямата част...

...олее ся видях че пише "всичките", дали съм се отплеснал или клавиатурата на таблета пак се е изявила, извинения.

Аз съм изключение.А изключението потвърждава правилото!wink12

преди 5 часа, Оми написа:

Google забрани кодирането с най-голямата си атака срещу девелоперите някога: AntiGravity-2.0

Кодирането с изкуствен интелект преминава от помощ за кодиране към оркестрация на проекти.
Девелоперите стават диригенти на AI оркестри и AI 'градове', a ако все пак им се наложи да пишат код ще бъдат под прекия надзор на 'sinior' AI. 😳

Че и демо как се създава операционна система от нулата с 93 агента за 12 часа и цена под $1000, че и Doom подкарали на нея.

E, има и негативни нагласи като:
- "India coders, we have a problem!" 🤣
- След 20 години вече никой (човек) няма да знае как работи.

-----------------------------------
Още миналата година Google твърдяха, че AI генерирания код в продуктите им е надвишил 30%, до края на тая нищо чудно да се доближат и почти до 100%
Краят на човешката девелоперска ера е значително по-скоро от очакваното ...

Кодирането с ИИ е пълна простотия и дивотия, защото не се знае тоя скрипт от кого е направен, какви бъгове и грешки има, както и какви вратички за следене, контрол и хахове има. Така че е напълно нотмално простотоята да се спре.

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Кодирането с ИИ е пълна простотия и дивотия, защото не се знае тоя скрипт от кого е направен, какви бъгове и грешки има, както и какви вратички за следене, контрол и хахове има. Така че е напълно нотмално простотоята да се спре.

Или ти не си разбрал или аз.
Аз разбирам че се забранява коденето от човек и остава позволено само това щу е дело на ии.

БАХАХА косенето, тоя таблет е ненормален.😹

преди 32 минути, Bubbles написа:

Или ти не си разбрал или аз.
Аз разбирам че се забранява коденето от човек и остава позволено само това щу е дело на ии.

БАХАХА косенето, тоя таблет е ненормален.😹

Това няма как да стане, но щом искат да си играят с огъня нека си играят!

Човек (направи по-добро AI v 2.0) > AI (v 1.0) създава AI v 2.0 > Човек (направи по-добро AI v 3.0) > AI (v 2.0) създава AI v 3.0 > .... > Човек (направи по-добро AI v N.0) > AI (v N-1.0) създава SkyNET ...

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

Човек (направи по-добро AI v 2.0) > AI (v 1.0) създава AI v 2.0 > Човек (направи по-добро AI v 3.0) > AI (v 2.0) създава AI v 3.0 > .... > Човек (направи по-добро AI v N.0) > AI (v N-1.0) създава SkyNET ...

Скайнет веч умре. в наше село имаше Скайнет................ местна кабеларка от първите ДС кабелари така се казваше🙂, ма я обраха за части, на селския дерибей му требвах чиповИ да запали мерцедеса!😁

преди 18 часа, Оми написа:

Да - така е.
Появи се проблем за тях и ще се задълбочава.
В най-оптимистичния вариант - ще продължи до момента на появата на UHI или поне UBI.
Мъск може и да е малко смахнат, но може и да се окаже прав в прогнозите си, че до 2030 2/3 от хората ще загубят работата си.

Не знам какво е UHI и UBI

Със сигурност ще има сътресение на пазара на труда, не само в ИТ сферата.

преди 17 часа, Bubbles написа:

Чак пък.
Това си беше предвидимо още преди години когато всичко се юрна да става АйТи, още тогава се виждаше препокриваме със ситуацията с инженерите отпреди.

99% от фирмите ще съкратят част от хората, които се занимават с такава дейност, не че 99% от хората ще бъдат съкратени.

То като всяко нещо има някаква цикличност. Преди време университетите бълваха икономисти, после юристи... после ИТ-та, които даже не са звършили университет, а са с някакви курсове (не казвам, че е лошо). В частната сфера не се търси толкова диплома, а умения.

Съкращаването изглежда логично, но може да се погледне от друга гледна точка - фирмата има един ресурс, събиран с години, най-лесно е да ги разкара, но ако се объркат нещата - може да не намериш хора след това. По-разумно е да впрегнеш и двете неща заедно, да преразпределиш задачите, може да разтовариш хората от натоварването им да пишат като секретарки, но това не означава, че не трябва да четат кода, да са наясно с целия проект и най-вече да комуникират с клиентите си - защото повечето хора дори не могат да обяснят какво искат да имат/получат на друг човек, камо ли на AI.

Така, че всеки трябва много сериозно да помисли преди да дръпне шалтера. Също така - можеш да разшириш бизнеса - имаш X служители, до сега са ти били нужни за този обем работа, сега можеш да извършваш повече работа със същите служители - търсиш нови пазари, вдигаш качеството, съкращаваш периодите на облсужване/реакция или според конкретиката.

Също така можеш да преквалифицираш част от персонала - казваме съкращения, но реално ще се търсят и нов тип служители и ще се търсят от всички, значи ще има недостиг, а ти все пак имаш налични хора, защото за сега фирма без хора има ли, а ще има ли скоро и толкова ли сме ... за да позволим това?

Човека трябва първо да мисли какво е добре за човечеството, планетата и всичките й обитатели и после за собсвения си ...!

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Съкращаването изглежда логично, но може да се погледне от друга гледна точка - фирмата има един ресурс, събиран с години, най-лесно е да ги разкара, но ако се объркат нещата - може да не намериш хора след това. По-разумно е да впрегнеш и двете неща заедно, да преразпределиш задачите, може да разтовариш хората от натоварването им да пишат като секретарки, но това не означава, че не трябва да четат кода, да са наясно с целия проект и най-вече да комуникират с клиентите си - защото повечето хора дори не могат да обяснят какво искат да имат/получат на друг човек, камо ли на AI.

Така, че всеки трябва много сериозно да помисли преди да дръпне шалтера. Също така - можеш да разшириш бизнеса - имаш X служители, до сега са ти били нужни за този обем работа, сега можеш да извършваш повече работа със същите служители - търсиш нови пазари, вдигаш качеството, съкращаваш периодите на облсужване/реакция или според конкретиката.

Също така можеш да преквалифицираш част от персонала - казваме съкращения, но реално ще се търсят и нов тип служители и ще се търсят от всички, значи ще има недостиг, а ти все пак имаш налични хора, защото за сега фирма без хора има ли, а ще има ли скоро и толкова ли сме ... за да позволим това?

Човека трябва първо да мисли какво е добре за човечеството, планетата и всичките й обитатели и после за собсвения си ...!

И кой ша плаща ем за хора ем за ии?

Определено няма да е от онези - Защо този компютър е толкова скъп .. в Техно .. бла бла има компютри по 300 пари .. от старите ... - е тези нито плащат за хора нито за AI .. и главно отчитат дейност защото има едни други - Я ще давам аз там цяла торба пари за да ми направят някакво сайтче ... е там има едни дето го правят почти без пари ...

Голата истина е, че до сега компаниите са печелили няколко пъти над това което са плащали, а сега вместо да преглътнат малко от печалбата искат да .. купят частен остров на пра пра пра терминаторчетата .. а внуците извинявам се .. та за това става дума - за пари и пак пари .. и накрая кво ще ги пряват тез пари като машината това не я блазни, а и на курорт и спа не ходи ...

• Автор
преди 3 часа, ostavime написа:

Не знам какво е UHI и UBI

„UHI“ е съкращение от Universal High Income (Универсален висок доход) – концепция, лансирана от Илон Мъск, която описва бъдеще, в което изкуственият интелект и роботиката поемат почти целия физически и логически труд.

Какво представлява UHI?

• Фокус върху изобилието: За разлика от универсалния базов доход (UBI), който цели да предотврати бедността, UHI на Мъск се основава на предпоставката за технологично изобилие и висока производствена ефективност.

• По-висок стандарт: В този сценарий човечеството не се бори за оцеляване, а обществото произвежда толкова много богатство благодарение на автоматизацията, че всеки човек получава висок стандарт на живот.

• Времеви хоризонт: Мъск прогнозира, че такова бъдеще може да стане реалност в рамките на следващите 10 до 20 години.

преди 8 минути, Оми написа:

„UHI“ е съкращение от Universal High Income (Универсален висок доход) – концепция, лансирана от Илон Мъск, която описва бъдеще, в което изкуственият интелект и роботиката поемат почти целия физически и логически труд.

Какво представлява UHI?

• Фокус върху изобилието: За разлика от универсалния базов доход (UBI), който цели да предотврати бедността, UHI на Мъск се основава на предпоставката за технологично изобилие и висока производствена ефективност.

• По-висок стандарт: В този сценарий човечеството не се бори за оцеляване, а обществото произвежда толкова много богатство благодарение на автоматизацията, че всеки човек получава висок стандарт на живот.

• Времеви хоризонт: Мъск прогнозира, че такова бъдеще може да стане реалност в рамките на следващите 10 до 20 години.

преди 8 минути, Оми написа:

Какво представлява UHI?

тоя мъскитУ , от Брендо ли ги чу тез оферти,ухи-охи-шмрък!

• Автор

AI откри 3 900 критични бъга с отворен код. IBM плаща 5 милиарда долара, за да ги поправи

IBM обяви, че Bank of America, BNY, Citi, Goldman Sachs, JPMorganChase, Mastercard, Morgan Stanley, Royal Bank of Canada, State Street, Visa и Wells Fargo вече си сътрудничат по Project Lightwell

Linux Stans
No image preview

IBM Just Committed $5 Billion to Fix Open Source Security...

40,000 CVEs published in 2024. 59,000 projected by 2026. IBM and Red Hat think they have a $5 billion answer to the open source security crisis. Here is what they are actually building.

АРМОНК, Ню Йорк, 28 май 2026 г. — IBM (NYSE: IBM) и Red Hat днес обявиха Project Lightwell – ангажимент от 5 милиарда долара, подкрепен от нови възможности за изкуствен интелект и глобална сила от над 20 000 инженери, които да помогнат на предприятията да осигурят достъп до софтуер с отворен код. Заедно тези инвестиции създават нов модел за корпоративно използване на софтуер с отворен код – от разработката до производствени среди.

https://newsroom.ibm.com/2026-05-28-ibm-and-red-hat-commit-5-billion-to-redefine-the-future-of-open-source-in-the-ai-era

--
20 000 инженера ... все още

-

• Автор

Целият IT свят само това гърми днес:
Антропик предупреждава, че AI скоро ще може да се подобрява без човешка намеса
https://edition.cnn.com/2026/06/05/business/anthropic-calls-for-ai-brake-pedal

-------------------------------------

Хюманетата не само ще си изгубят работата като девелопери, ами AI ще се подобрява програмно и рекурсивно сам.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.