Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за призовка

Featured Replies

Здравейте

Предполагам всеки знае какво е призовка от МВР. Аз понеже съм много любопитен се интересувам как един инспектор е разбрал че съм получил призовка от друго МВР в друго населено място. Това ме навежда на мисълта че може би съществува някаква система, в която се регистрира едно лице дали получава призовка. Примерно МВР има система която записва всеки постъпил сигнал от прокуратура към тях. Но за призовки все още не знам как става и ми е много интересно как става

Примерно ако аз съм от София и отида при инспектор и той ми каже че преди време са ме викали в Пловдив. Тогава как е разбрал. Звъннах на различни МВР-та из страната уж да разбера как става тази схема и те ми казаха че няма нищо такова и не може да се разбере. Призовката е един вид хартиена бележка. Нещо като касов бон. Но след като за тях е възможно да видят колко мобилни номера има регистрирани на даден постоянен адрес, емейл комуникации, телефонни обаждания и прочие нищо чудно вече да имат изградена система.

Според Gemini. Много ми е интересно как става. Аз все още нямам пълно доверие на ИИ понеже неговата система е направена винаги да се съгласява с това което му пишем.

МВР използва вътрешни ведомствени бази данни (като например системата за „Регистрация на заявителски материали и досъдебни производства“ или системата „Полицейска регистрация и оперативно-издирвателна дейност“). Когато прокурор или разследващ полицай в Пловдив реши, че трябва да бъдете призован като свидетел, експерт или уязвимо лице, това действие не остава само на хартия.

• Електронно досие: Всяко досъдебно производство, преписка или сигнал има уникален номер. Към него се въвеждат данните на всички свързани лица (ЕГН, имена).

• Отразяване на действието: Когато се генерира призовка, в системата се отбелязва, че на лицето Х е изпратена призовка по конкретната преписка/дело.

Gemini_Generated_Image_yzazh0yzazh0yzaz.png

преди 48 минути, Triple M написа:

Призовката е един вид хартиена бележка. Нещо като касов бон.

Имаш някаква глоба и те викат за да ти я връчат официално. Я за скорост, я за изтекла гражданска...

България НЯМА национална електронна система за „регистрация на призовки“

Но има други начини.

наредба-за-реда-за-извършване-и-снемане-на-полицейска-регистрация.pdf

Е нали имаш досие. Там всичко се вижда. Освен това вече, всичко е навързано. Да, има си система на МВР, която вързана с други институции. Направо почвам да се плаша вече какви теми се пускат. И да, при неявяване може не само да последва глоба, ами и да те пуснат за издирване поради неявяване.

преди 18 часа, Triple M написа:

Призовката е един вид хартиена бележка. Нещо като касов бон

Снимай го да го видим тоя "касов бон". Ако има твои данни ги заличи с някой редактор на снимки.

преди 42 минути, Triple M написа:

Тази система на МВР каква е. Предполагам че се влиза само с КЕП в нея.

Когато инспектор отвори АИС „Национална полиция“ и въведе твоето ЕГН, той вижда:

активни и приключени преписки, в които фигурираш;

отметки, че си бил търсен, но не си открит;

служебни бележки от други РУ („лицето не е намерено на адреса“);

служебни писма между управленията;

дали си бил уведомяван по преписка (не самата призовка, а фактът, че си търсен);

данни от адресна регистрация;

данни от БДС (лични документи);

данни от Пътна полиция.

Това НЕ е регистър на призовките.

Това е регистър на служебните действия, които са ги придружавали.

Защото в системата стои:

преписка от Пловдив,

служебна бележка „лицето не е открито“,

или служебно писмо до София.

Това е напълно нормално и законно.

Не се записва самата призовка, а фактът, че си бил търсен.

Но има служебни регистри на преписки, в които се вижда:

кой те е търсил,

кога,

по какъв повод,

дали си открит.

Това е достатъчно, за да знае инспекторът, че си бил викан в друго РУ.

• Автор

Може ли скрийншотове как изглежда тази система. Винаги съм искал да видя как изглежда.

Нямам куража да отида в МВР и да ги питам какво представлява. Със сигурност няма да ми кажат нищо съществено.

Но успя Gemini успя да нарисува това. Това е негова представа. Реалната информационна система би изглеждала по съвсем друг начин.

дигитална среда.png

17800781493257001666916611931400.png

17800782454934865780387195665266.jpg

Справка по ЕГН

Опростена визуална схема

[Служител]
     |
     |  (КЕП + вътрешна мрежа)
     v
[Портал за служители / АИС интерфейс]
     |
     |  (заявка по ЕГН)
     v
[Централен хъб]
     |
     |-------------------------------|
     |            |                 |
     v            v                 v
[Нац. полиция] [ДП]           [БДС]
     |------------|-----------------|
                  |
                  v
        [Консолидиран резултат]

[Служител в РУ Пловдив]
    |
    | 1. Регистрира сигнал -> създава преписка
    v
[Модул "Преписки"]
    |
    | 2. Добавя лице по ЕГН
    v
[Интеграционен слой] --> [БДС/ГРАО] (връща данни)
    |
    v
[Преписка с вързано лице]
    |
    | 3. Решение за призоваване
    |    (хартиена призовка)
    |
    | 4. Извършва се посещение на адрес
    v
[Служебен запис в АИС]
    - "търсен на адрес"
    - "не е открит"
    - "оставена призовка"
    |
    v
[Централна БД на АИС]

--- време минава ---

[Инспектор в РУ София]
    |
    | 5. Влиза с КЕП
    | 6. Справка по ЕГН
    v
[Интеграционен слой]
    |
    |--> [Преписки] -> връща списък с преписки, вкл. от Пловдив
    |
    v
[Екран "Преписки за лицето"]
    |
    | 7. Отваря преписката от Пловдив
    v
[Вижда служебните записи]
    - "търсен"
    - "не е открит"
    - "оставена призовка"

Какъв закон за обществена информация?! Ти наред ли си. Имаш призовка. Има въведен GDPR от страна на Европейския съюз. Отиди да видиш за какво е тая призовка, стига писа глупости. Ще му покажел някой как работела системата на МВР. Майко мила!

• Автор

В интересн на истината аз съм пращал заявления , но през https://pitay.government.bg/. В опциите за избор ги има различните ОДМВР из страната. Питал съм обща информация, но що се отнася до киберсигурност и информационни масиви почти нищо не казват. Явно използват супер модерна технология която е държавна тайна. Също толкова тайна както да се разбере как работи ИИ.

Аз например съм питал за ПТП-та, брой телефонни измами, влизания с взлом, уволнения, и т.н. И са ми предоставяли данни за близо 3-4 години назад. От това което съм получавал досега мога да кажа че живеем в държава на престъпленията.

Но ИИ ще каже нещо което е близко до истината.

От технологична гледна точка МВР работи чрез мрежа от масиви с данни, които са централизирани и криптирани. Ключовото звено тук е Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ (ДКИС).

Ето кои са най-важните системи, които задвижват работата на служителите на терен:

• АИС „Национална полиция“: Основната Автоматизирана информационна система, в която се въвеждат сигнали, преписки, заявителски материали (ЗМ) и се следи ходът на разследванията и проверките.

• Централен полицейски регистър: Съдържа масиви с криминални регистрации, данни за лица с наложени мерки (например забрана за напускане на страната или издирвани лица).

• Български документи за самоличност (БДС): Системата, която съхранява биометричните данни, снимките и личната информация за паспортите, личните карти и шофьорските книжки.

• Системата на Пътна полиция (КАТ): Регистър на превозните средства, собствениците им, нарушенията, актовете, фишовете и контролните точки. Тя е свързана и с камерите за скорост (системи за автоматично фиксиране на нарушенията).

• Интегрирана автоматизирана система за сигурност (ИАСС): Обединява информация от видеонаблюдение, камери за разпознаване на регистрационни номера (LPR камери) и системи за управление на кризи.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.