Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Честито балона на еврото гръмна!

Featured Replies

току-що, Gaming_Solutions написа:

Ако си болен евроскептик и ти кажа, че със сигурност не са случайно хрумване на някой чиновник това ще ти промени ли мирогледа?

Тогава защо беше допуснато да бъдат заобиколени чрез измама и алабализми?

Имаше дефицит, заради който не покривахме критериите. Изтеглихме печалбите на банките и държавните предприятия с една година по-рано и покрихме критериите. Нима никой не знаеше, че сега, когато тези приходи вече са изядени и изпити, бюджетният дефицит ще е дори още по-голям?

Какъв е твоят мироглед? Правилно ли сега ЕС да ни налага глоби и рестрикции по повод бюджетният дефицит, при положение че те са си затворили очите и са ни приели без реално да покриваме тези критерии?

И кой е виновен че направихме тази шашма? ППДБ имат ли пръст в тази история, или виновни са само Бочко и Шиши?

• Отговори 199
  • Прегледи 2,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Еврото няма нищо общо с милиардните харчове по самолети и сделката на Гълъба/Радев с Боташ. Както и предизборните раздавания на пари наляво и надясно,.

• Ама то си беше кристално ясно още миналата година, че не само не покриваме критериите, ами ги и фалшифицираме!! 'Благодарности' към Задругата на престъпниците - ГЕРБ, СДС, ПП, ДБ, ДПС, БСП

• Как до вчера уж беше 3%, за да ни вкарат в това пробито Евро, сега стана 7.5% ? Пълни лъжи са ни дрънкали значи преди това или сега лъжат. ББ знаеше много добре какво ни чака и за това хвърли оставк

Публикувани изображения

преди 1 минута, communismatic написа:

Не, бе... не отклонявам никаква тема. Дори ти отговорих още преди половин час. Видя се, че веднага отговори на Иво Тошев, а не смееше, да ми отговориш на мен, което затвърждава тезата ми, че си амеба. Приятен ден...

Хубав ден и на теб, амеба

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Хубав ден и на теб, амеба

Е, хубав ден, да... Нали не смееш, да отговориш на въпроса ми, та затова и "хубав ден"...

преди 10 минути, ivottoshev написа:

ППДБ имат ли пръст в тази история, или виновни са само Бочко и Шиши?

Той поначало вини само ГЕРБерите за всичко, ама чакай първо, да разберем, дали през април е имало дефлация. Това би било безкрайно интересно...

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Тогава защо беше допуснато да бъдат заобиколени чрез измама и алабализми?

Имаше дефицит, заради който не покривахме критериите. Изтеглихме печалбите на банките и държавните предприятия с една година по-рано и покрихме критериите. Нима никой не знаеше, че сега, когато тези приходи вече са изядени и изпити, бюджетният дефицит ще е дори още по-голям?

Какъв е твоят мироглед? Правилно ли сега ЕС да ни налага глоби и рестрикции по повод бюджетният дефицит, при положение че те са си затворили очите и са ни приели без реално да покриваме тези критерии?

Първо, разбирам като един виден евроатлантик притесненията ти да не навредим на европейските си партньори, но както казах малка икономика като нашата не би повлияла дори хомеопатично на еврозоната.

Второ, ЕС не ни налага никакви глоби, а за дефицит можем да говорим като се изготви бюджета

Трето, ако не бяхме в еврозоната, щяхме да сме в абсолютно същата ситуация

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

ако не бяхме в еврозоната, щяхме да сме в абсолютно същата ситуация

ДА ама сега знамето на ЕС се вее по цялата територия на територията, пред всеки Об. Съвет, Парламент, Президентство и Партиен дом. А към това се добави паричния символ на ЕС, който се мотае в ръцете на всяка баба със звучното име Пена и Мара. И тия последните, бъди сигурен, имат емпирическото наблюдение, че с новите неща дето ги държат в портмонето и ръцете си, могат да си купят не само по-малко чиреши, но и лук, чушки, лимони и т.н.

Прочее, днешните баби Пена и Мара, са продукти на социалистическото образование. Много от тях са били учителки по химия, физика и математика. Повярвай ми ако искаш - тия имат ерудиция не по-малка от на средностатистически евроатлантически (вкл. българарски) професор. И тях няма да успееш да ги забаламосаш, че ако беше баба мъжка, дето щеше да пъшка. Още повече че те тоя виц го знаят и даже не им е интересен.

Първо, разбирам като един виден евроатлантик притесненията ти да не навредим на европейските си партньори, но както казах малка икономика като нашата не би повлияла дори хомеопатично на еврозоната.

Ясно, ще бягаш по тъча.

Нали каза че критериите са плод на задълбочени проучвания? Защо се позволява да се заобикалят като врата в полето? Не ти ли е някакъв парадокс това? Или щом и ППДБ са намесени, тази измама е "благородна лъжа" ?

--- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Второ, ЕС не ни налага никакви глоби

Така ли?!?

За държавите от Еврозоната, които не предприемат ефективни действия за ограничаване на дефицита, са предвидени глоби в размер до 0,05% от брутния вътрешен продукт за предходната година, които могат да бъдат налагани на всеки шест месеца до предприемането на коригиращи мерки. В случая на България това би означавало санкция в размер до около 50 млн. евро.

В превод: Замразявайте заплатите, орязвайте харчовете и вдигайте даниците, щото иначе санкции по 50милки на всеки шест месеца

Структурата на разходната част на нашия бюджет не е много добра. Около 76 на сто са разходите за заплати, социални плащания и пенсии, а едва около 24 на сто са инвестиционни разходи, посочи Донев.

Business.dir.bg
No image preview

Гълъб Донев: Мисия на ЕК дойде в София, твърдо ще върви п...

Вчера мисията е провела срещи с представители на няколко министерства, свързани с изпълнението на ПВУ, макроикономическите дисбаланси и състоянието на публичните финанси

Дами и господа! Мандалото падна! Кой по желание ще напусне държавната си работа? )

Ако бизнеса не помогне, то кой ще помогне на България?!

Има ли въобще бизнесмени в България?!

Срамота е бизнесмени да разчитат единствено от усвояване на европейски средства!

Трябва ли да командироваме пенсионери в Европа, или да увеличим гробищните паркове?! )

преди 41 минути, ivottoshev написа:

Ясно, ще бягаш по тъча.

Нали каза че критериите са плод на задълбочени проучвания? Защо се позволява да се заобикалят като врата в полето? Не ти ли е някакъв парадокс това? Или щом и ППДБ са намесени, тази измама е "благородна лъжа"

Искам да ми покажеш къде съм казал, че критериите се заобикалят като врата в полето. Ама без да шикалкавиш и да бягаш по тъча. Ако проследиш разговора ми с комуниста ясно съм написал, че според мен данните на НСИ за инфлацията не са манипулирани, но дори да допуснем (т.е. правя допускане), че е така, то самия критерии защитава еврозоната, а не толкова страната, която иска да влезе

И как точно пък ППДБ са намесени?

преди 41 минути, ivottoshev написа:

Така ли?!?

За държавите от Еврозоната, които не предприемат ефективни действия за ограничаване на дефицита, са предвидени глоби в размер до 0,05% от брутния вътрешен продукт за предходната година, които могат да бъдат налагани на всеки шест месеца до предприемането на коригиращи мерки. В случая на България това би означавало санкция в размер до около 50 млн. евро.

В превод: Замразявайте заплатите, орязвайте харчовете и вдигайте даниците, щото иначе санкции по 50милки на всеки шест месеца

Да разбира се, ЕС, не ни налага никакви глоби, за да се стигне до това, за което говориш ( а то няма да се стигне) знаеш ли колко процедури трябва да се минат

Първо дефицита трябва да се обяви за прекомерен от съвета на ЕС, второ на България ще и бъдат предложени предписания за свиване на разходите с ясни срокове, трето след това предстоят допълнителни доклади дали изпълняваме или не предписанията. Вече ако сме стигнали до там и Мунчо не изпълнява предписанията, може и да ни глобят, но това няма да стане. Най-малкото правителството му ще падне много бързо. Всъщно от приемането на пакта до сега няма нито една страна, която да е санкционирана, нито една. Представяш ли си да сме първите заради Мунчо? Истината е, че съвета проявява гъвкавост и идеята на санкциите са не да се глобяваме и наказваме, а да има превантивна мярка.

преди 23 минути, Gaming_Solutions написа:

Искам да ми покажеш къде съм казал, че критериите се заобикалят като врата в полето.

А какво е онова с изтеглянето на печалбите на банките и държавните дружества с година напред? Не е ли измама, чрез която е заобикалят критериите точно като врата в полето?

преди 26 минути, Gaming_Solutions написа:

то самия критерии защитава еврозоната, а не толкова страната, която иска да влезе

Е, и? Дори да е така, това означава че те могат да се пренебрегват ли?

А не са ли? Та нали за това направихте коалиция с Бочко и Шиши, за да влезем в еврозоната (както се оказва, чрез заобикаляне на критериите)

Първо дефицита трябва да се обяви за прекомерен от съвета на ЕС, второ на България ще и бъдат предложени предписания за свиване на разходите с ясни срокове, трето след това предстоят допълнителни доклади дали изпълняваме или не предписанията. Вече ако сме стигнали до там и Мунчо не изпълнява предписанията, може и да ни глобят, но това няма да стане. Най-малкото правителството му ще падне много бързо.

Именно!!! Предписания като:

- повишаване на данъци

- спиране на харчовете

- замразяване на заплати

Радев няма да има полезен ход, но виновен ще се окаже той

пп: всъщност има спасение и аз го казах още вчера:

Ще накараме банките тази година да внесат авансово данък за следващите три години. После може за десет години, пък за по-после ще го мислим по-после. Найс, а?

преди 5 минути, ivottoshev написа:

А какво е онова с изтеглянето на печалбите на банките и държавните дружества с година напред? Не е ли измама, чрез която е заобикалят критериите точно като врата в полето?

Още ли говорим за инфлацията или за това какви ги е дробила Теменужка? Доклада за еврозоната разглежда дефицита за 2024, а не за 2025. Докладът беше публикуван през юни 2025 г. и нямаше как да се знае какъв ще бъде дефицитът за 2025г.

Е, и? Дори да е така, това означава че те могат да се пренебрегват ли?

Не съм казвал, че могат или трябва да се пренебрегват

А не са ли? Та нали за това направихте коалиция с Бочко и Шиши, за да влезем в еврозоната (както се оказва, чрез заобикаляне на критериите)

Бюджетите на Асен са 2022, 2023 и 2024. Асен Василев и ПП гласуваха против бюджет 2025. Той определи разчетите като по-лоши от първоначалните варианти и предупреди, че заложеният дефицит от 3% няма да бъде изпълнен. Също така публично алармира, че финансовата политика на кабинета ще провали фискалните цели. Според него разпределянето на средствата е било направено така, че да се отиграят политически приоритети, вместо реално да се защитят бизнесите и доходите.

- повишаване на данъци

- спиране на харчовете

- замразяване на заплати

... или реални реформи. Ако приемем бюджет с 3 дефицит, а той е напълно реален, изобщо няма да се стига до процедура за прекомерен дефицит

Асен Василев:
На въпроса колко дълг е поел по време на мандата си като финансов министър, той отговори, че са взети назаем общо 16 милиарда лева, докато ръстът на БВП е възлизал на 64 милиарда лева. „За всеки 1 лев, взет назаем, има 4 лева увеличение на производството на стоки и услуги в страната“, добави той. Василев обясни, че в Бюджет 2025 са прогнозирани заеми от близо 20 милиарда лева, при прогнозиран ръст на БВП от 19 милиарда лева.

преди 14 минути, Gaming_Solutions написа:

Още ли говорим за инфлацията или за това какви ги е дробила Теменужка?

Манипулирането на инфлацията и неразплатените фактури, за които говори Радев, може би са истина, но аз не мога да го докажа. Заради това аз говоря само и единствено за това, че с цел да покрием критериите принудихме банките и държавните предприятия да внесат авансов данък за бъдещи печалби. Да, с тези пари замазахме очите на Комисията, но сега заради липсата им се отвори още по-голяма дупка.

преди 22 минути, Gaming_Solutions написа:

Не съм казвал, че могат или трябва да се пренебрегват

Хем твърдиш че не трябва да се пренебрегват, хем знаеш че без горепосочената врътка с банките, ние нямаше да влезем. Не одобряваш да се заобикалят, но се радваш че сме в еврозоната (демек че ние сме ги заобиколили). Това не го разбирам speak

преди 28 минути, Gaming_Solutions написа:

Той определи разчетите като по-лоши от първоначалните варианти и предупреди, че заложеният дефицит от 3% няма да бъде изпълнен. Също така публично алармира, че финансовата политика на кабинета ще провали фискалните цели. Според него разпределянето на средствата е било направено така, че да се отиграят политически приоритети, вместо реално да се защитят бизнесите и доходите.

Това и аз не бих го написал по-добре. Само едно въпросче:

ЗАЩО ТОГАВА ПО ДЯВОЛИТЕ, АСЕН ВАСИЛЕВ Е НАТИСКАЛ ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА?!? Та той си казва в прав текст че не покриваме критериите, но въпреки това вие от ППДБ направихте всичко възможно да влезем. ЗАЩО???????

• Автор
преди 7 часа, Gaming_Solutions написа:

Как стигна до това заключение?

Мииии

Брюксел с тежка оценка за България: нарастващ дефицит, растящ дълг и критики за корупцията

Премиерът Румен Радев: Изплуваха неплатени фактури за над 2,2 млрд. евро, това е скрит дефицит

"От минали години сега изплуват фактури за извършени дейности, които не са платени. Това са над 2,2 милиарда евро. Тези разходи тепърва трябва да се покриват – именно това е скрит дефицит“, допълни премиерът.

По думите му голямото разминаване в данните за дефицита е, тъй като в последните няколко години е имало отлагане на плащания, които се прехвърлят за следващата година.

"Това са т.нар. скрити разходи, които помпат скрития дефицит", обясни Румен Радев и допълни:

"Процедурата по свръхдефицит срещу България е красноречива оценка за всички предишни управления, които се стремяха да поддържат 3% дефицит, но с различни гимнастики с бюджета. А именно систематично декапитализиране на държавни дружества, изсмукване на ликвидност от бизнеса, забавяне на плащане на ДДС, изземване предварително на дължащите се данъци за предишната година, които се прехвърлят в настоящата", каза Радев.

Източник: https://btvnovinite.bg/bulgaria/rumen-radev-izpluvaha-neplateni-fakturi-za-nad-2-2-mlrd-evro-tova-e-skrit-deficit.html?campaignsrc=clipboard

преди 7 минути, ivottoshev написа:

Манипулирането на инфлацията и неразплатените фактури, за които говори Радев, може би са истина, но аз не мога да го докажа. Заради това аз говоря само и единствено за това, че с цел да покрием критериите принудихме банките и държавните предприятия да внесат авансов данък за бъдещи печалби. Да, с тези пари замазахме очите на Комисията, но сега заради липсата им се отвори още по-голяма дупка.

Хем твърдиш че не трябва да се пренебрегват, хем знаеш че без горепосочената врътка с банките, ние нямаше да влезем. Не одобряваш да се заобикалят, но се радваш че сме в еврозоната (демек че ние сме ги заобиколили). Това не го разбирам speak

Това и аз не бих го написал по-добре. Само едно въпросче:

ЗАЩО ТОГАВА ПО ДЯВОЛИТЕ, АСЕН ВАСИЛЕВ Е НАТИСКАЛ ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРОЗОНАТА?!? Та той си казва в прав текст че не покриваме критериите, но въпреки това вие от ППДБ направихте всичко възможно да влезем. ЗАЩО???????

Нарочно ли пропусна да ме цитираш правилно, не е трудно да не триеш като цитираш:

Доклада за еврозоната разглежда дефицита за 2024, а не за 2025. Докладът беше публикуван през юни 2025 г. и нямаше как да се знае какъв ще бъде дефицитът за 2025г.

Това може да ти отговори на въпросите, вместо да ме караш да пиша едно и също до откат

преди 1 час, ivottoshev написа:

- повишаване на данъци

- спиране на харчовете

- замразяване на заплати

Напротив има. И ако не го изпозлва, ще е виновен със сигурност. Той вече е, поради ред причини, не само за еврото. Радев, трябва да се сети, че е предлагал референдум за еврото. Предвид всичкото зло и ньеело, което ни е натресено от гадовете в Брюксел, това е именно много основателна причина, поради която Радев, трябва да направи въпросния референдум по най-бързия начин. След което на референдума със сигруност, ще бъде гласувано, за излизане на България от еврото.

Може ли да попитам, за кво ни е тва евро и тая еврозона и това НАТО, ако единствената далавера от тия неща ни е, че няма да ни прецакат много а малко?

И сега, ако Иран ни бамне, сигурно, ще сме щастливи, че ударът е бил само в София?

П.П. Ако се организира референдум, аз разбира се няма да гласувам, щото главната особеност и причина за всички лъжи които ни сполетяха е именно избирателната система (да това означава, възможност именно за референдуми по най-важните въпроси, като най-важният от всички е въпросът кой да представлява електората). Ако ме слушахте мене, подобни проблеми нямаше да гърмят ежедневно. Но тъй като вие не щете, аз просто ви подсказвам, некои неща, които не можете да се сетите сами. В конкретния случай, т.е. току що, подсказах, че Радев, вече има вина - той очевидно до сега е лъгал. Т.е. това е същото, като лъжите на ЕС - той не е виновен за нищо - да, ама очевидно не.

Освен това, ако се съгласим, че не е виновен Радев, за пресно изгърмелия балон на еврото в България, тогава се пита в задачата кой е виновен? Има ли виновни? Ако има виновни, те трябва да бъдат осъдени. А ако няма виновни, значи и Радев си е същата боза, като и до сега. То това е ясно отдавна де. Ама има още такива на които не им бе ясно. Така както все още има такива, на които не им е ясно, че балонът с еврото в България вече изгърмя. Предстои да изгърми изобщо балона на еврото в ЕС и по света. Та тия дето все още викат "ура за еврото", ще им се наложи да видят дори и това което не искат да го видят.

Баси тежките наркотици... Да излезем от еврото хахах, ние в еврото ли сме. Да влезем в лева викаш? Човече, като ти е беден речника поне си трай да не се излагаш.

Нарочно ли пропусна да ме цитираш правилно, не е трудно да не триеш като цитираш:

Това може да ти отговори на въпросите, вместо да ме караш да пиша едно и също до откат

Значи твърдиш, че дупката която би се отворила без тези шашми с банките и държавните предприятия, не би оказала абсолютно никакво влияние на доклада? Те биха ни казали "Да", за влизане през 26-та, ако имаше на лице огромна дупка за 25-та? Няма логика, пич. Ако беше така, защо тогава се правиха всичките тези алабализми?

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

преди 1 час, ох боже! написа:

След което на референдума със сигруност, ще бъде гласувано, за излизане на България от еврото.

Няма такъв филм като "Излизане от еврозоната". Това би могло евентуално да стане ако излезем от ЕС.

преди 7 минути, ivottoshev написа:

Значи твърдиш, че дупката която би се отворила без тези шашми с банките и държавните предприятия, не би оказала абсолютно никакво влияние на доклада? Те биха ни казали "Да", за влизане през 26-та, ако имаше на лице огромна дупка за 25-та? Няма логика, пич. Ако беше така, защо тогава се правиха всичките тези алабализми?

А, от къде да знам какво биха и не биха казали, правилата са ясни, но е въпрос и на политика и компромиси, подобно на изключението, което се направи за Хърватия. Факт е, че не сме влезли с измама обаче, защото доклада за еврозоната разглежда дефицита за 2024.

преди 18 минути, Gaming_Solutions написа:

А, от къде да знам какво биха и не биха казали, правилата са ясни, но е въпрос и на политика и компромиси, подобно на изключението, което се направи за Хърватия. Факт е, че не сме влезли с измама обаче, защото доклада за еврозоната разглежда дефицита за 2024.

Самият факт, че се правиха такива огромни машинации, трябва да ти говори какво биха ни казали. На теб обаче не ти изнася да признаеш очеизвадното. Явно ще си останеш "кон с капаци", колкото и да се опитвам да те накарам да мислиш логично. Лека ти вечер.

преди 10 минути, ivottoshev написа:

Самият факт, че се правиха такива огромни машинации, трябва да ти говори какво биха ни казали. На теб обаче не ти изнася да признаеш очеизвадното. Явно ще си останеш "кон с капаци", колкото и да се опитвам да те накарам да мислиш логично. Лека ти вечер.

Кое да ми изнася и да не ми изнася бе пич, да не мислиш, че защитавам Теменужката?

Обяснявам ти (не само на теб, но ти се включи), че вина няма Асен и неговите бюджети 2022, 2023 и 2024, а дефицита 2024 е под 3%

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Кое да ми изнася и да не ми изнася бе пич

преди 15 минути, ivottoshev написа:

Самият факт, че се правиха такива огромни машинации, трябва да ти говори какво биха ни казали.

преди 3 минути, ivottoshev написа:
  преди 6 минути, Gaming_Solutions написа:

Кое да ми изнася и да не ми изнася бе пич

преди 18 минути, ivottoshev написа:

Самият факт, че се правиха такива огромни машинации, трябва да ти говори какво биха ни казали.

Пич, да не си шизофреник, заради подобни машинации аз бях на площада на протестите. Иначе щеше да е по-зле и от сега

И машинациите на Теменужка нямат нищо общо с еврозоната, да се потретя, доклада бе за 2024. Просто си заложиха бомба на следващото управление като се опитаха и да заложат 20млр капиталови разходи за да има да се бърка в кацата с "нашите фирми".

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.