Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

След 10 години след трагедията в дискотека "Индиго"


Препоръчан отговор

Публикувано изображение

През 2001 година 7 деца бяха стъпкани

в тълпата на входа на дискотека "Индиго".

Снимка: Булфото

Строително-техническа експертиза по делото за трагедията в дискотека "Индиго" показва, че стълбите към клуба са били неправилно проектирани. Експертизата бе представена на днешното заседание на Софийския градски съд и бе приета от съда.

Според експертите, не е било възможно да се стъпва нормално по стъпалата и те са били необезопасени. Проявена е човешка безотговорност, сочат експертите по повод инцидента със смъртта на 7 деца през декември 2001г.

Днес Софийският градски съд /СГС/ даде ход на делото "Индиго". Подсъдими са Ангел Николов, Анри Силаги, Георги Василев, Красимир Илиев, Цвятко Барчовски и Стоян Янев.

На 21 декември 2001 г. загинаха 7 деца между 10 и 15 години, които бяха затиснати от свои връстници при опит да влязат в клуб "Индиго".

Източник: dnes.bg

:(

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 години по-късно...

Връщам се към тази тема, за да попитам дали са изплатени обезщетенията на пострадалите деца? Наскоро разбрах, че има деца, които не са пострадали, но с помощта на "връзки" са включени към списъка на пострадалите?! :rolleyes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наскоро разбрах, че има деца, които не са пострадали, но с помощта на "връзки" са включени към списъка на пострадалите?! :eek:

:)

Eгати наглостта егати безочието -

не знаят че си правят сами гадното защото такава лъжа ще им се върне,т.е.наистина ще им се случи случка мдам

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

:eek:

Eгати наглостта егати безочието -

не знаят че си правят сами гадното защото такава лъжа ще им се върне,т.е.наистина ще им се случи случка мдам

Тази, която го направи е лекарка...

Рано или късно всеки се плаща гяволъците, но на някои хора не им се вярва, че е така.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 месеца по-късно...

Десетилетие от трагедията пред "Индиго"

Асоциация "Родители" организира поклонение от 12 ч. пред паметника на седемте загинали деца "Дървото на живота", който беше открит през 2002 г.

vesti.bg

Светла им памет на невинните душици. :(

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Светла им памет

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...

Шефовете на кървавата „Индиго” печелят милиони в „Какао бийч”

Публикувано изображение

Близките на 6 от жертвите се съгласиха на кръвнина от по 50 000 лв. преди 8 години

Докато стотици тийнейджъри кършат тела в технопартитата на „Какао бийч” в Слънчев бряг и се друсат с амфетамини и холандска трева, малцина знаят, че всъщност танцуват върху изсъхналата кръв на 7 останали завинаги деца от дискотека „Индиго”. Задушените на 21 декември 2001 г. на стълбите на „Индиго” Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска сега щяха да бъдат между 20 и 24 години. Собствениците на тогавашната софийска дискотека Димитър и Красимир Илиеви сега са сред главните организатори на технопартитата на световни диджеи като Сиесто и продължават да печелят милиони. Миналата година стана ясно, че в „Какао бийч” крият от данъчните 19 от всеки 20 лева оборот Печалбата е над всичко, а смъртта, дори и масова, не може да затъмни ничии печалбарски апетити.

10 години по-късно след трагедията пред „Индиго” никой не си спомня кои са виновните. Защото дори и на книга най-големият виновник – управителят на дискотеката Ангел Николов, се отърва с глоба от 1000 лв. Двамата охранители Георги Василев и Анри Силаги бяха глобени по 800 лв. С най-голяма глоба е наказан тогавашният председател на Комитета за младежта и спорта Цвятко Барчовски – 1500 лв. Присъдите влязоха в сила едва през 2008 г., когато Върховният касационен съд потвърди решението на софийските апелативни съдии.

Всъщност чисто житейски най-големият абсурд на правосъдието ни дори не е това, че собствениците на почернената дискотека Димитър и Красимир Илиеви не бяха признати за виновни. Те успяха да се споразумеят с 6 от семействата на загиналите още през 2002-2003 година и им изпратиха по 50 000 лв. Абсурдното е, че тези пари впоследствие им бяха овъзмездени от държавата, която през 2009 г. им даде 2 млн. лв. за понесени щети от атентатите от 11 септември 2001 г. Двамата предявяват иск към държавната фирма АДИС за пропуснати ползи, след като заради атентатите в Ню Йорк на столичната ул. "Съборна", където по това време се помещава посолството на САЩ, са поставени предпазни заграждения и бариера. На същата улица се намира бар "Астория", стопанисван от братята Илиеви, който по това време е бил в ремонт. Според иска забраните за движение на превозни средства в района са нанесли щети на Илиеви, заради което държавата се бърка с над 2 млн. лв.

На практика двамата братя два месеца по-рано са били толкова напред, че дори и смъртта на 7 деца не може да ги събори финансово. "Сега държавата трябва да се бръкне и да плати сигурно повече, отколкото същите тези хора са платили на семействата на загиналите в "Индиго". Това е един пресен резултат от съдебните куриози в държавата", коментира решението неуспелият кандидат за президент Ивайло Калфин, който по онова време е вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев.

За Илиеви платените на близките 300 000 лв. са пари за семки и бонбонки През 2008 г. лъсва и друг абсурд на българското правосъдие – отказалата се тогава да вземе обезщетението от братята майка на загиналия Димитър Андреев - Марияна Томова, получава точно 50 000 лв. с присъдата. Тогава пък адвокатът Марин Марковски се хвали, че е спестил 5-6 години мъки на родителите, като ги е накарал да вземат парите за смъртта на децата си. Тъжно е, че децата ни струват 50 бона, а един загинал кон се оценява за 50 000 евро, сочи практиката на порочното българско правосъдие. Сигурно, защото е по-лесно да оцениш какъв приход ще донесе едно животно...

frognews.bg

Не ви ли дразни това заглавие ?

Дразни.

"Години след трагедията в "Индиго"" би звучало по-добре.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Шефовете на кървавата „Индиго” печелят милиони в „Какао бийч”

Тъжно е, че децата ни струват 50 бона, а един загинал кон се оценява за 50 000 евро, сочи практиката на порочното българско правосъдие. Сигурно, защото е по-лесно да оцениш какъв приход ще донесе едно животно...

Не му е мястото в тая тема,ама като се замислих си абсурдно всичко. :(

Затвор от една до три години и глоба между 5 000 и 15 000 лв. за убийство или трайно увреждане на животно предвиждат допълненията в Наказателния кодекс, които ще бъдат внесени за одобрение от Народното събрание, съобщиха от правителствената информационна служба.

Ако деянието е извършено с особена жестокост, на публично място, повторно или в присъствието на деца, наказанието ще бъде до пет години затвор, а глобата между 10 000 и 30 000 лв.

и тттн и тттн...

A-

7 години затвор за Джунейт, който уби майка и брат

Нито да го коментираш,нито да го измислиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не му е мястото в тая тема,ама като се замислих си абсурдно всичко. :(

и тттн и тттн...

A-

Нито да го коментираш,нито да го измислиш.

Амбър, накара ме да се замисля върху цената на човешкия живот у нас... :(

Заслужава да поговорим по този въпрос в отделна тема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 10 месеца по-късно...

21 декември - краят на света за 7 деца

Всички погледи през тази година са вторачени в датата 21 декември. За огромна част от човечеството тя символизира края на света. Истината е, че тази дата доведе края на света за седем български семейства преди цели 11 години. Точно толкова изминаха от 21 декември 2001 година, когато при влизане на безплатно коледно парти на около 600 младежи и след внезапно отваряне на вратите под напора на тълпата 24 деца бяха смазани. 12 от тях бяха настанени в болница. Други седем починаха. Седем години след трагедията съдът призна четирима души за виновни, но никой не влезе в затвора.Едва ли има човек, който да не помни ужасяващата трагедия в столичната дискотека „Индиго”. В детското меле завинаги останаха Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

В нощта на трагедията бях непълнолетна и също се канех да ходя на дискотека с приятели. Все още помня извънредната емисия новини и шокирания поглед на говорителката, която съобщава за трагедията. Помня, че онази нощ майка ми се обади по телефона и аз се прибрах. По-късно приятелите ми разказаха, че в дискотеката дошли полицаи и започнали да проверяват за непълнолетни лица. Беше въведена строга забрана и вечерен час за непълнолетните. Започнаха да се мислят всякакви рестрикции срещу разгулния живот на тийнейджърите.

Инцидентът предизвика стотици въпроси, които остават без отговори. Най-страшното е, че във въздуха увиснаха проблемите, свързани с контрола на малолетните и непълнолетните, с продажбата на алкохол и цигари на подрастващите, с вечерния час, полицейския надзор, режима за пропускане на лица в нощните заведения. Всички тези въпроси бяха поставени и в дните след трагедията. Защото е редно, когато се организират забавления за деца, те да бъдат планирани внимателно, да се регулират от полицията и да се спазват стриктно всички разпоредби на законите.

Сега, 11 години по-късно, сякаш трагедията не е оставила никаква поука в обществото. Ако сега някой реши да провери какво е положението в дискотеките, които организират партита за деца, едва ли ще усети разликата от преди десет години. Отново в тесните и тъмни помещения е запушено от цигарен дим, а хлапета, които са на прокурорска възраст, се разхождат с роклите на каките си и пият водка с кола като смоци. В тоалетните на бара сигурно някой от тийнейджърите правят секс, а други пробват новите модерни синтетични наркотици. Които са неуловими от закона и които могат да приспят кон.

Кой е виновен за това, че урокът „Индиго” остана ненаучен от обществото? Не може винаги с ръка да се сочат институциите, когато говорим за липса на морал и семейни ценности. Защото нито една държава няма достатъчен ресурс да опази своите граждани и техните деца, ако самото общество не желае да спазва наложените правила.

В учебниците освен трагедията в дискотека „Индиго” ще влезе и парадоксалният съдебен процес, който се проведе срещу виновниците за инцидента. Години след ужаса на 21 декември 2001 година пред Темида бяха изправени шестима души. Това са бившият шеф на Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта Цвятко Барчовски, ексглавният архитект на София Стоян Янев, управителят на Младежка кооперация „Ялта” Красимир Илиев, шефът на дискотеката Ангел Николов и охранителите Георги Василев и Анри Силаги. Първите двама бяха обвинени за длъжностни престъпления, а останалите - за причиняване на смърт по непредпазливост. Прокуратурата твърдеше, че Барчовски нарушил служебните си задължения, като е дал стадион „Юнак” под наем на „Ялта”, а Янев - като е издал разрешение за монтаж на шапито на стадиона.

Делото продължи близо 4 години на първа инстанция, тъй като трудно се намери съдия, който да поеме случая. Последен бившият правосъден министър Антон Станков пое парещия съдебен казус. Съдията призна за виновни само Барчовски и Николов. На първия даде 3 месеца условно и 1500 лв. глоба, втория освободи от наказателна отговорност и само го глоби с 3000 лв.

На 30 януари 2008 г. Софийският апелативен съд (САС) отмени оправдателните присъди на охранителите Василев и Силаги. Но двамата бяха освободени от наказателна отговорност и глобени с по 800 лв. На 9 юли 2008 г. върховните съдии потвърдиха решението на САС, присъдите влязоха в сила.


Наталия РАДОСЛАВОВА, "Монитор"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 11 месеца по-късно...
Навършват се 12 години от ужаса в "Индиго"

 

Днес се навършват 12 години от трагедията в бившата столична дискотека "Индиго", съобщи БНТ. На 21 декември 2001г на стълбището на клуба загинаха 7 деца от задушаване и притискане.

През 2002 година близо до лобното място на децата бе открит паметник на скулптура Ставри Калинов „Дървото на живота" - със 7 клони и 7 листа, според броя на починалите.

Днес се въвежда организация на движението пред монумента във връзка с отбелязването на годишнината в памет на загиналите деца, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 07.00 до 16.00 часа е забранен престоят и паркирането пред стадион „Юнак", за да се осигури безпрепятствен достъп до монумента.

24chasa.bg

 

Почивайте в мир, ангелчета!

Простете, че не можахме да ви опазим. :(

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Простете ни

 

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Навършват се 12 години от ужаса в "Индиго"

 

...

 

Почивайте в мир, ангелчета!

Простете, че не можахме да ви опазим. :(

 

 

Ти пък, как би могла да ги опазиш?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти пък, как би могла да ги опазиш?

 

Като част от обществото.

Ако не бяхме допуснали някои неща (излишно е да навлизам в подробности), това нямаше да се случи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като част от обществото.

Ако не бяхме допуснали някои неща (излишно е да навлизам в подробности), това нямаше да се случи.

 

Общи приказки...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 години по-късно...

17 г. от трагедията "Индиго" - 7 погубени детски живота!

Цитат

Днес се навършват 17 години от трагедията пред столичната дискотека "Индиго". При инцидента загинаха 7 деца, а други 12 бяха ранени.

Около 18:30 часа на 21 декември 2001 г. 600 деца напират да влязат в дискотеката, при което вратите внезапно се отварят под напора на тълпата и десетки биват стъпкани.

Едно от децата умира на място, четири - по-късно в "Пирогов", а две - в Първа градска болница.

Загинаха: Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

Седем години по-късно, след многократно отлагане и връщане на делото от начало, осъдени за трагедията с глоба от по 800 лева са охранителите Георги Василев и Анри Силаги.

Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месеца затвор с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева, а управителят на дискотеката Ангел Николов - глоба от 3000 лева.

По публикацията работи: Златко Желев

***
Източник: www.dnes.bg

Човешкият живот в България не струва и пукната пара, но пък убийците ги пазят, неспазвайки законите.

Докога?

Да почиват в мир невинните жертви!

1482921522_2485.gif

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 2 седмици по-късно...
на 22.12.2018 г. в 19:53, Мойра написа:

17 г. от трагедията "Индиго" - 7 погубени детски живота!

Човешкият живот в България не струва и пукната пара, но пък убийците ги пазят, неспазвайки законите.

Докога?

Да почиват в мир невинните жертви!

1482921522_2485.gif

 

До когато ги изчистим всички до един - олигарси, хрантутници и изедници

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 11 месеца по-късно...
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване