Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Vista нямала нужда от антивирус?


Препоръчан отговор


Думи на Джим Алчин бъркат в раната на сигурността

Изказване на вицепрезидента на Microsoft Джим Алчин нагорещи широко коментираната тема за сигурността в новата операционна система.

В сряда, в телефонен разговор с репортери, Алчин е заявил, че Vista е толкова сигурна, че може би няма нужда от антивирусна система, съобщи Inquirer.

Скандалното твърдение, което всеки доставчик на антивирусен софтуер би оспорил, е подкрепено със случка от практиката. Алчин разкрива, че неговият седемгодишен син работи с Vista, без да използва антивирусна система на компютъра си.

Вицепрезидентът се позовава на вградените възможности на системата, каквито са Patchguard и ASLR, която зарежда ядрото на Vista по различен начин на всяка машина.

Компютърът на детето е заключен с функция за родителски контрол и то не може да зарежда неща от интернет, без Алчин да е разрешил това. Шефът посочва, че така се чувства напълно сигурен. По негово мнение, Vista e най-сигурната налична система.

По-късно обаче Алчин писа в своя блог, че това, което е казал, не е достатъчно ясно. Той уточнява, че за него е важно потребителите да използват подходящи решения за сигурност в съответните ситуации, без значение дали това ще са интегрираните функции във Vista или допълнителни продукти.

Алчин казва също, че в разговора с репортерите, той е визирал специфична ситуация с неговия син, при която е използвана вградена характеристика на операционната система. И добавя, че повечето потребители ще използват някаква, подходяща за тях форма на антивирусен софтуер.

kaldata.com

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Този господин май дава храна и страст на вирусните разработчици да докажат че не е прав :) Няма да се учудя ако вече му готвят контраопровержение точно с компа на неговия син ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Точно защото Vista е "свръх сигурен", антивирусните производители хвърлят пари за разработка на антивирус за него. Вчера Каspersky пусна такава Beta. За момента може и да не е много опасно, понеже не е навлязъл още, но скоро в нета ще гъмжи от Vista-вируси. И ако не ги напишат хакерчетата, това ще го направят самите производители на антивирусни програми, в противен случай продуктът им ще бъде излишен. Казано по друг начин - тактиката на гумаджията - 5 лева на две хлапета въоръжени с нож "пеперудка" да се разходят из квартала и на другата сутрин не може да смогне!

Ето и линкове към антивирусните Бети на Kaspersky:

Kaspersky Anti-Virus 6.0.2.6 Beta за Windows Vista

Kaspersky Internet Security 6.0.2.6 Beta за Windows Vista

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

няма начин да няма начин както е известно :)


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много смело и доста самоуверено е да твърдиш /става въпрос за господина от Майкрософт/, че операционата ти система няма нужда от антивирусна програма. Според мен става въпрос за поредната PR акция предшестваща официалното излизане на Виста. А и от инфото става ясно, че на въпросния компютър е имало доста сериозни ограничения по отношение на посещаваните сайтове в Интернет ...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Едно време един приятел се шегуваше с Windows 98 като го наричаше "Wirus 98", a сега да видим и новият Wirus Vista който няма нужда от антивирусни ......

Шегата на страна. Ако разликата между Vista и XP e толкова голяма като разлиакта м/у XP и 98, ще прежаля някой и друг $ за upgrade .... но ех мечтииииии.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не виждам нищо неточно, което да е казано в изявлението. Заключете браузъра до няколко сигурни sайта и вероятността да се натъкнете на вирус е много малка. Съмнявам се синът на господина да е с администраторски права на компютъра си. Като добавим и Firewall + Windows defender...

Когато синковеца порасне, хакне паролата на тати и тръгне по разни ХХХ удоволствия в нета... Пак ще си говорим. :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така е. Ако посещаваш само сигурни сайтове и нямаш администраторски права наистина шансът да попаднеш на вируси е много малък. По форумите съм срещал мнения на хора, които твърдят, че не ползват антивирусни програми, сърфират редовно в интернет и все още не са се заразили с вируси. Това разбира се е въпрос на късмет /като при руска рулетка/, но все пак съм склонен да се съглася с тезата, че най-добрата антивирусна програма е задклавиатурната ...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Уиндоус Виста, ще бъде много по-сигурна и по-стабилна операционна система от Уиндоус ХР, и това ще е за сметка на системните ресурси, които ще изизскват по-мощен хардуер! Не мога, обаче да се съглася, че Виста, ще бъде най-сигурната ОС! :) Явно от "Майкрософт" "забравиха" за "Линукс", който започва да става по-масов, и ще става по-масов! Точно затова специалистите на Бил Гейтс разработиха Виста, за да отговорят подобаващо на по-бързия и по-сигурен "Линукс", който и без това не е толкова претенциозен, отколкото капризната Виста! Войната продължава, и ще се разгорещява все повече! С излизането на Уйндоус Виста, ще чакаме "Линукс" да отвърне на удара! ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вярно Windows Vista има 2 firewalla това го забелязах, но не мога да се съглася, че виста нямало нужда от

антивирусна програма той да не би да разчита на windows defender. :angry: Това дето го е казал пред репортерите е било с цел реклама пък и не вярвам 7 годишният му син вече да разглежда порно сайтчета или такива съмнителни страници пълни с познати и непознати троянци и сякви подобни гадории.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Уиндоус Виста, ще бъде много по-сигурна и по-стабилна операционна система от Уиндоус ХР, и това ще е за сметка на системните ресурси, които ще изизскват по-мощен хардуер! Не мога, обаче да се съглася, че Виста, ще бъде най-сигурната ОС! :angry: Явно от "Майкрософт" "забравиха" за "Линукс", който започва да става по-масов, и ще става по-масов! Точно затова специалистите на Бил Гейтс разработиха Виста, за да отговорят подобаващо на по-бързия и по-сигурен "Линукс", който и без това не е толкова претенциозен, отколкото капризната Виста! Войната продължава, и ще се разгорещява все повече! С излизането на Уйндоус Виста, ще чакаме "Линукс" да отвърне на удара! :help:

ахахаха, бягай се с тоя лайнукс :help:

бърз и сигурен, аахахаха, стфу

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
ахахаха, бягай се с тоя лайнукс ;)

бърз и сигурен, аахахаха, стфу

MELL е напълно права!

Един добре инсталиран и конфигуриран линукс наистина може да бъде изключително сигурен, а за повечето хора дори непробиваем! Ако е настроен както трябва за проникването в линукс през интернет ще е необходима поне 1 седмица обработка на компютъра, дори и от много добър специалист! Всичко е до настройки на сигурността и някои допълнителни мерки, които трябва да се вземат! Лично съм бил свидетел на атаки към настроен линукс през локална мрежа, за да се вдигне нивото му на сигурност до максимална степен. Мога да ти кажа, че една такава линукс система е почти непробиваема! Е няма невъзможни неща, но това е много по-сигурно от който и да е Уиндоус!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А може би освен вградените защити от М$ правят реклама и на продукта Windows Live OneCare базиран на ядрото на закупената RaV Antivirus...tigertron прав си че ще е трудно да се пробие, но нали помниш демо вируса от Kaspersky Labs Virus.Win32.Bi.a, който заразява две Операционни Системи...Няма непробиваема защита а че отнема време така е.На принципа на модерните в днешно време rootkits се насочват атаки от хора с определени намерения (по-скоро финансови изгоди) към хора (с определено положение в обществото) които са нещо повече от домашни потребители...

http://www.nlcv.bas.bg/bulgarian/virus_des..._win32_bi-a.htm

http://www.windowsonecare.com/

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
' date='16.11.2006г. в 12:06' post='369866']А може би освен вградените защити от М$ правят реклама и на продукта Windows Live OneCare базиран на ядрото на закупената RaV Antivirus...tigertron прав си че ще е трудно да се пробие, но нали помниш демо вируса от Kaspersky Labs Virus.Win32.Bi.a, който заразява две Операционни Системи...Няма непробиваема защита а че отнема време така е.На принципа на модерните в днешно време rootkits се насочват атаки от хора с определени намерения (по-скоро финансови изгоди) към хора (с определено положение в обществото) които са нещо повече от домашни потребители...

http://www.nlcv.bas.bg/bulgarian/virus_des..._win32_bi-a.htm

http://www.windowsonecare.com/

Прав си, че няма непробиваема защита! Затова съм използвал думи и изрази като за повечето хора, почти непробиваема и няма невъзможни неща Акцентът ми беше насочен към това, че в случая Мелл е права и че един добре настроен Линукс е много по-сигурен и защитен от който и да било Уиндоус! Мисля, че в това спор няма! Наистина мнението на pedro е неправилно изказано, прибързано и дори закачливо, като изказва мнение, за което няма познания и опит! Та моето мнение показва колко не е прав!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не аз не казвам нищо за pedro...Такива изказвания без подготовка не им обръщам внимание изобщо най-вече без аргументация...А иначе съм изказъл съгласието си с Mell и теб.Просто допълних че има и друг играч на пазара за сигурност и от М$ тактично му правят реклама...Иначе Линукс е къде къде по-сигурна и най-вече всичко идва от думата ROOT-права което е с пъти по-голяма власт от Administrators в Windows...и от там RootKits...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Не аз не казвам нищо за pedro...Такива изказвания без подготовка не им обръщам внимание изобщо най-вече без аргументация...А иначе съм изказъл съгласието си с Mell и теб.Просто допълних че има и друг играч на пазара за сигурност и от М$ тактично му правят реклама...Иначе Линукс е къде къде по-сигурна и най-вече всичко идва от думата ROOT-права което е с пъти по-голяма власт от Administrators в Windows...и от там RootKits...

Напълно съм съгласен с теб :) Точно от там идват рууткит-овете. Затова беше разработена версия на Линукс с ограничени руут права. Тоест няма само 1 руут потребител за цялата система, а 3-4 (може и повече), като всеки отговаря за пределена част от Линукса и съдържа различна парола! Дори и да се пробие едната част, то работата се пренасочва към другата и така практически се предотвратява блокирането и хакването на цялата система. Важно е да се отбележи, че всеки руут потребител в тази дистрибуция на Линукс си има своя част и поле на действие и няма никакъв достъп до друг руут потребител! Тоест ако си влязъл с паролата на единия руут потребител, то нямаш никакви права и достъп до цялата система, а само до частта, която принадлежи на този руут потребител, другите остават недокоснати! Обяснявам го така не специално за теб (знам че ти много добре ме разбираш), а за всички останали потребители! С въвеждането на такива "разделени" системи пробиването на защитата ще стане почти невъзможно (или поне изключително трудно) и няма да има загуби от нефункционирането на сървърите и услугите, защото в момента, в който спре работа (или е хакната) едната част от системата се включва друга и работата продължава без загуби! ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Малко звучи все едно да кажем безопасно е вече да правим секс без презервативи, и Vista без антивирустна са едно и също. :speak:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
ахахаха, бягай се с тоя лайнукс :speak:

бърз и сигурен, аахахаха, стфу

/офф

:down: Ще ти кажа само че откакто съм с Линукс нямам антивирус който да работи в реално време и не съм имал никакви проблеми. Иначе имам един Ф-прот, който стои (и дано да стои) като паметник. Само от време на време го ъпдейтвам.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сигурно ще стане като с ИЕ7 - уж най-сигурния браузър и какво стана - броени часове след това са открили дупка. То и ХР е бил най-сигурния за времето си, но вече не е съвсем така. И пробиви във Виста ще се открият, има време. (все пак още не е излязла финалната версия)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

1. ИЕ7 с тази дупка дето е публикувана в калдата още същия ден и още една ден-два по-късно - не ме разсмивай...жалки опити на една и съща компания

2. Виста с битлокер, дефендер, UAC и windows firewall (има от administrative tools и windows firewall plus advanced security) са предостатъчни така че съм съгласен, друг е въпроса, че аз и много други нямаме възможността да се възползваме от битлокера.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дали пък изказването не е донякъде истина; с "наднорменото тегло" на всичките там графични гъзарии, вистата няма да остави ресурси за вирусите :-D

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Дали пък изказването не е донякъде истина; с "наднорменото тегло" на всичките там графични гъзарии, вистата няма да остави ресурси за вирусите :-D

"всичките там графични гъзарии" могат да се изключат и да се върнеш без проблеми в ерата на 9х.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Надявам се връщането към въпросната ера да не се отнася и за прилежащите към нея вируси...

No offence :angry22:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вируси ще има най-вероятно, но системата предлага инструменти, с които да се бори срещу нежелан софтуер - спайуер, кейлогери, троянски коне и др. Срещу вируси само администраторите трябва да сканират приложенията, които имат намерение да отворят и не се разпознават за валидни от UAC. Иначе казано, идва администратора, инсталира си софтуера (независимо дали се разпознава за валидно или не, това е за удобство) и слага обикновен акаунт на 50 машини. Така правят всички и ето какво се получава - антивирусните компании губят голям дял от приходите си.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване