Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Да поговорим за кафе+съвети как да си го направим по-добро


Препоръчан отговор


един жълтък го смесвам с малко захар и лъжичка нес кафе и го заливам с вряла вода - импровизация на холандското кафе...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • Отговори 235
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Веднага се мЕтам да спасявам темата. Щото кафето ми е една от любимите напитки. Дет' се вика е в топ три. За мен по-добро става с: а)райбер б)цигара в)коняк Това ако не съм си го сготвил малко преди и

Пловдивчани създадоха революционна чаша за кафе     Двама пловдивчани изобретиха и патентоваха революционна вафлена чаша за кафе, която запазва характерната си хрупкавост и вкус за

Барман рисува Левски и Ботев върху кафе Образите на Левски и Ботев, Шипка и българското знаме рисува в чаша с кафе барманът Владимир Стоев от Варна. Всичко това се изографисва с шокол

Френско кафе Продукти за 6 порции:

6ч.л. фино смляно кафе

400м вода

щипка сол

120мл френски коняк

захар на бучки

6 дълбоки порцеланови чаши за кафе

Приготвяне:

Слага се водата да заври. След като кипне се оттегля съда от котлона. Добавят се една по една лъжичките кафе и щипката сол. След това отново съдът се връща на включения котлон. След като се надигне каймакът на кафето, съда се оттегля и котлона се изключва. Напитката се прецежда, след което се разпрделя в дълбоки порцеланови чаши за кафе. Конякът се разпределя по равно в 6- те кафета. Всеки си слага бучка захар по желание. Френското кафе се консумира леко изстинало. Така се усеща аромата на коняка.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В последно време взех да пия много кафе! А по принцип го мразя, мразя и миризмата й и всичко - но факт е, че ободрява и то как!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз мразя кафето, но откакто минахме първа смяна не мога без да пия едно...В смисъл, наистина е много ободряващо, съгласна съм с sed_ally!Ама не мисля, че те прави зависим.. аз го пия само, когато съм първа смяна и ми се спи! Публикувано изображение Обаче сега след Информатиката имам История ...казвам ви и най-силното кафе да пиете няма начин да не заспите Публикувано изображениеПубликувано изображение Ужас... Публикувано изображение

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така искам само да вметна,че в Италия няма диета без в нея да не е вклучено кафето,само знам че в него трябва да има минимално количество захар без захар не се пие,влие зле на сьрцето сьщо кафето трябва да е касо това е истинско кафе а не в голими количества,колкото е по-далго толкова е по силни тоест вьв водата се разтваря повече кофеин


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нова мания ме е подгонила мен. В дните, в които си оставам в къщи, сутрин пия нескафе с малко мляко или суха сметана и кафява бучка захар ! :P

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Споделете,някой ползвал ли е кафе на таблетки,какви марки има на пазара,цени,съответно плюсове и минуси!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 5 седмици по-късно...
  • 4 месеца по-късно...

Ей на туй нещо се натъкнах в нета! Изглежда убийствено...(тези дни ще се пробва):

Публикувано изображение

Продукти: 400 мл. дълго кафе/2 чаши/,около 30 гр. тъмна захар/може и обикновена/,9 листа желатин -18 гр.,200 мл. прясно мляко /1 чаша/,1 пръчица ванилия,парченца шоколад за украса

Приготвяне: Загряваме свареното дълго кафе и прибавяме 6 листа предварително накиснат в малко вода желатин.Разбъркваме добре със захар на вкус.Разпределяме кафето в четири стъклени чаши и оставяме в хладилника да стегне/Това става за не повече от час/.През това време слагаме пръчицата ванилия/или ван.захар/ в млякото,да се ароматизира Загряваме го и прибавяме към него останалите 3 листа желатин/предварително накиснати в малко мляко/.Разбъркваме със захар на вкус Когато сместа се охлади напълно я наливаме върху вече желираното кафе и отново оставяме чашките в хладилника за още един час .Сервираме с парченца шоколад./идея от исп. сп. "Comer bien "/

п.п. То това нещо пие ли се или се яде с лъжичка?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

изглежда страхотно, но всичко, което съм пробвала с желатин (още преди години) така и не се получи и си остана течно. Отдавна не съм пробвала, нямам идея защо никога не става като хората, а звучи лесно. Някакви идеи?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

изглежда страхотно, но всичко, което съм пробвала с желатин (още преди години) така и не се получи и си остана течно. Отдавна не съм пробвала, нямам идея защо никога не става като хората, а звучи лесно. Някакви идеи?

Не пише какви рецепти си пробвала, така че точен отговор трудно може да се даде. И все пак:

Точното количество желатин ли сложи? Да не би да е дошъл по-малко?

На слаб огън ли го прави? ( водната баня имам предвид)

Желатинът да не би да е заврял? Или водата?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

доколкото си спомям, желатинът просто се слагаше в крема, разбъркваше се с миксера и се слагаше после всичко в хладилника. Нямаше рецепта - опитвах се да направя един крем, май се казваше "Дипломат". и свекървата на сестра ми каза как се прави. Ако е трябвало да се загрее, значи затова не се е получило толкова пъти :-)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

доколкото си спомям, желатинът просто се слагаше в крема, разбъркваше се с миксера и се слагаше после всичко в хладилника. Нямаше рецепта - опитвах се да направя един крем, май се казваше "Дипломат". и свекървата на сестра ми каза как се прави. Ако е трябвало да се загрее, значи затова не се е получило толкова пъти :-)

Ох, крем "Дипломат" :) страхотен е. Добре, ти прибавяш желатина към разбитите жълтъци, млякото и захарта, ама не го ли накисваш преди това? .. не знам, за пръв път чувам за такава практика ( не я отричам в никакъв случай, просто не съм чувала). Принципно желатинът винаги се разтваря, преди да се разтвори в крема или там в субстанцията, която ще желира/стяга. Поне за тези десерти с желатин, които знам, а за крем Дипломат - със сигурност. Разтвореният желатин се прибавя към крема постепенно, като крема трябва да е леко изстинал ( но това пак зависи от рецептата).

Всъщност, ако не те затруднява, би ли дала горе долу описание как правиш крема? В тази тема, за да не разводняваме настоящата. Ще ми се да прочета рецептата, за да видя къде-какво. Много ти благодаря предварително.

Между другото, крем "Дипломат" има вариант и без желатин. Но нямам представа какво точно се получава и каква е разликата.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 4 седмици по-късно...

Кафе културата

Публикувано изображение

Интересно е да хвърлим поглед към това как се развива кафе културата в съвременния свят. Предлагам ви едно приятно и ароматно пътешествие с дъх на кафе в отделните държави, които са прочути с любовта и умението си да приготвят кафе специалитети, с превръщането на кафе традицията в своеобразен ритуал и наслада за сетивата.

Италия

Публикувано изображение

Espresso

Публикувано изображение

В Италия еспресото се нарича накратко „Caffe" и се сервира в малки чаши.

Macchiato

Към еспресото се прибавя малко мляко и млечна пяна.

Caffe Latte

В голяма чаша се налива мляко и се допълва с двойно еспресо.

Публикувано изображение

Caffe Corretto

Еспресото се "коригира" с Grappa, коняк или ликьор.

Cappuccino

Еспресо, върху което се налива горещо мляко и млечна пяна, най-отгоре се поръсва какао прах.

Испания

Публикувано изображение

Cafe cortado

Това е испанският вариант за италианско еспресо, като различната нотка е малко гореща млечна пяна като рафиниран завършек.

Австрия

Публикувано изображение

Melange

Този австрийски специалитет е комбинация на кафе и горещо мляко. Идеалното съчетание на тези две съставки, както преди, така и сега, е повод за "философски" дискусии във Виена.

Fiaker

Това е специалитет, посветен на виенските файтонджии - Fiaker. Към еспресото или моката се прибавя глътка ром или коняк, сервира се украсен с бита сметана в стъклена чаша.

Франция

Публикувано изображение

Cafe au lait

Това е френското наименование на кафето с мляко: Кафето заедно с горещо мляко се сервира с в голяма чаша (подобна на супена паница) и се пие във Франция само на закуска по стар обичай.

Cafe brulot

Един традиционно френски специалитет: Лимонени и портокалови кори, канела, карамфил, коняк и портокалов ликьор се смесват с кафето, фламбира се и се гарнира с бита сметана.

Cafe creme

Espresso с мляко, подобно на италианското капучино.

Манията, наречена кафе

Публикувано изображение

Специално за читателите на Public Republic познавачът Michael Gliss (чиято професия се нарича Kaffesommelier и се състои в контрол на качеството на кафето в процеса на превръщане на суровото кафе в краен продукт за консумация) сподели няколко съвета, които ще направят насладата от кафето истинска и незабравима.

Michael Gliss препоръчва кафето да е прясно и да се пие не по-късно от десет дни след отваряне на опаковката.

Публикувано изображениеРецептата за перфектното Latte Macchiato е следната: Млякото се загрява до температура 58 градуса, след което се налива заедно млечната пяна в стъклена чаша и се оставя да постои 30 секунди. Приготвеното еспресо се излива много бавно съвсем близо до ръба на чашата и по този начин се постига естетичното разграничаване на млечния и еспресо слой.

И още една препоръка за истинските ценители на кафе: Рецепта за двойно Espresso Macchiato Cote d'Azur: Едно резенче портокал с малко кафява захар се заливат с двойно еспресо, разбърква се силно с пръчка канела и накрая се гранира с млечна пяна. Насладата е невероятна!

Публикувано изображение

А какво е кафето за вас? Имате ли собствена рецепта за кафе с усмивка?

public-republic.com

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 1 месец по-късно...

Защо е полезно да пием по чаша кафе на ден....

Публикувано изображение

Ако се каните да изоставяте кафето и да минавате на чай, не бързайте да се откажете от любимия сутрешен навик......

1. Кафето не обезводнява

Всъщност то утолява жаждата също толкова добре, колкото и "обикновената" вода. Да, кофеинът наистина увеличава отделянето на течности от организма, но за да се стигне до такъв е ефект са нужни поне 550 мг от това вещество, а в една чаша кафе има не повече от 100.

2. Кафето може да намали риска от инфаркт

Всъщност то намалява риска от всички сърдечно-съдови заболявания. Страдащите от високо кръвно обикновено се отказват от кафето, защото се опасяват, че то ще влоши още състоянието им.

Всъщност най-новите изследвания, че не съществува абсолютно никаква връзка между кафето и повишения риск от инфаркт - дори напротив. Американски учени, наблюдавали над 27 хил. души в продължение на 15 г., смятат, че дори 3 чашки кафе на ден намаляват риска от проблеми със сърцето.

Друго изследване показва, че ако може да се говори за вреда, то тя следва да се отнесе към други напитки, съдържащи кофеин. Според повечето научни мнения защитния ефект на кафето вероятно се дължи на антиоксидантите и другите компоненти в кафееното зърно.

3. Кафето понижава риска от някои видове рак

През 80-те години на миналия век се вдигна доста шум около изследване, според чиито резултати кафето може да повиши риска от рак на задстомашната жлеза. Точка на този спор бе поставен през 2007 г., когато научната общност окончателно призна (на базата на резултати от 66 изследвания), че кафето само по себе си не е канцероген.

По-скоро такива са цигарите - обичаен спътник на чашката кафе.

В момента някои учени вече дори са на обратното мнение - че кафето има защитен ефект срещу някои видове рак. Например японски учени, обобщили данните за повече от 90 хил. души, твърдят, че хората, които редовно пият до 2-3 чаши кафе дневно, страдат по-рядко от рак на черния дроб.

4. Каймакът на кафето съдържа много калций

Вече e отхвърляно становището, че кафето води до прекомерно отделяне на калция от организма. Да, кофеинът има такова действие, но загубата е толкова незначителна, че подобно предупреждение е прекалено, а евентуалният недостиг се дължи по-скоро на традиционно по-малката употреба на мляко и млечни продукти от любителите на кафето.

5. Кафето ободрява и повишава настроението

И това е доказан научен факт - кафето води до прилив на енергия, създава радостно настроение, подобрява способността за концентрация.

За да се постигне обаче този ефект, е нужно да се пият поне по 1-2 чашки кафе всеки ден. Освен това те ще намалят риска от депресии.

Все пак лекарите предупреждават, че ако вече са налице психични разстройства, кафето трябва да се спре.

6. Кафето помага за възстановяването след физически натоварванияЗатова и неслучайно повечето енергийни напитки съдържат кофеин. Според някои изчисления той увеличава с до 60% способността на тялото да възстановява своя мускулен тонус. Учените свързват това негово въздействие със способността на кофеина да ускорява усвояването на въглехидратите, което от своя страна тонизира мускулите.

7. Кафето предпазва от диабет и Алцхаймер

Поне това показват резултатите от няколко най-нови изследвания, които отдават това действие на свойството на кофеина да защитава клетките на мозъка от вредното въздействие на холестерола, което в крайна сметка е една от причините за развитие на болестта на Алцхаймер.

Други опити показват, че сред любителите на кафето има по-малко страдащи от диабет от втори тип.

Изт;Вести

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тъкмо си пия следобедното :)

Пийни си ,пийни си:P Пропуснах само нещо...........

Независимо от всичко изброено дотук, кафето все пак има и някои минуси, които също са безспорни.

На първо място, кофеинът може да доведе до пристрастяване и отказът от кафе в повечето случаи бързо води до поява на главоболие, загуба на способността за концентриране и понижаване на самочувствието.

Освен това, употребата на прекалени (над 8 чашки дневно) количества кафе може да доведе до пристъпи на паника, хронична невроза, ускорено сърцебиене и даже гърчове.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз не отричам, че съм пристрастен - кофеиноман съм и никотиноман - категорично. Но пък най-добрия начин да победиш порока е да му се отдадеш, нали ? :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На първо място, кофеинът може да доведе до пристрастяване и отказът от кафе в повечето случаи бързо води до поява на главоболие, загуба на способността за концентриране и понижаване на самочувствието.

Има го тоя момент при мен. В редките случаи когато съм се озовавъл някъде си на м@@@ далеч от кафе машина а и от кафе изобщо и усещам подобни симптоми, лекички. Както се казва - не мога да се събудя един вид. Нормата ми е два броя 3 в едно на ден плюс едно яко сутрин от кубинската кафеварка. Евентуално още едно към нормалната доза ако съм в командировка и на дълъг път с кола и имам нужда от "досабуждане" и освежаване. Както леля ми казва - искам на гроба ми едно кафе да сложиш та и аз така съм я подкарал :eek:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 3 седмици по-късно...

Изкушение с аромат на кафе

Кафето е култура. Приготвянето му е истинско изкуство и само ценител може да разпознае истински качествената напитка. Кафето за събуждане вече не е модерно, дойде времето на кафето със стил.

Публикувано изображение

Истинското кафе е горчиво или съвсем леко кисело. Това сигурно вече го знаете, но едва ли сте чували, че най-доброто кафе не е в лъскава опаковка и не се рекламира по телевизията, а се предлага в едноцветни торбички с цвят на алуминиево фолио единствено в магазините за познавачи. Това, което отличава първокласното кафе, е специален знак за качество на Световната кафе-асоциация. Истинските ценители не купуват готови смески, кафето за тях се приготвя по поръчка – също както качествените бижута. Когато отидете в „бутиците" за кафе, е достатъчно да кажете как предпочитате напитката си - дали по-горчива, или леко кисела, дали харесвате по-мек вкус, или държите на силните усещания. Останалото е работа на майсторите и те със сигурност я вършат перфектно.

Черно или еспресо?

Изкуството да направиш добро кафе е привилегия за малцина. Това че имаш джезве или скъпа кафе-машина не те прави майстор. Майсторлъкът идва с времето и години обучение, казва Андрей Илиев от Българската кафе-асоциация. Приготвянето на самото кафе си има тънкости, но истинското творчество идва след това.

Да пиеш чисто кафе е традиция, но модата е нещо съвсем различно. Модерно е да експериментираш. Към еспресото се прибавят различни топинги, които обогатяват вкуса и придават ново съдържание на „напитката за събуждане". Няма нищо по-ободряващо от кафе с ментов сироп и топка сладолед, например. Добавете към обикновеното кафе истинска заквасена сметана, поръсете с канела и настърган шоколад, украсете с пръчица ванилия. Поднесете в прозрачна стъклена чаша, поставена в елегантна чинийка. В чинията поставете бисквитка с шоколадови парченца или атрактивно опаковано парче шоколад, поръсете с какао или ситно смляно кафе. Последната мода в кафето прибавя към еспресото и различни подправки, по-характерни за кулинарията, като карамфил например, обяснава Илиев. Можете да украсите чашите и да обогатите вкуса на кафето и с листенца прясна мента или джинджифил.

Фино, леко, кадифено

Кафе-лате или игра на въображението. Чашите с картини, от които не смееш да отпиеш, за да не развалиш рисунката, са най-модерното в украсата на кафето. Рисунките върху кафе са възможни при постигане на перфектното съотношение 1:10, кафе към мляко. Млечната пяна, която се отделя на повърхността, се смесва с кафевия цвят на кафето и се оформят сърчица, цветя, лица. Истинските майстори могат да изобразят любимия ви в чашата с кафе или да изпишат неговото име. Единствено въображението им може да ограничи броя и вида на картините, които са способни да изрисуват. Украсата на напитката може да прелее и извън напитката и чашата. Ако няма рисунка върху кафето, можете да превърнете цялата чаша в произведение на изкуството. Изкуствените украси от пластмаса не са за предпочитане, от тях можете да оставите единствено сламката. За да поднесете атрактивно кафето, използвайте клонки, цветя, листенца и шоколад, задължително шоколад. Кафето вече прилича на коктейл, а не е скучната чаша, с която да си кажем „Добро утро!".

И капка ром

Кой е казал, че сутрин се пие кафе, а вечер алкохол? Със сигурност е някой, който не е в крак с модата. Е, не е препоръчително да започвате с коктейлите още от обяд, но не пречи да опитате огнени комбинации с ром, вишнево бренди или ванилов ликьор след работа. Алкохолът задължително се омекотява със сметана или тръстикова захар. Към повечето рецепти трябва да се прибави и канела или шоколадова пудра, която засилва и уплътнява вкуса на кафето и елегантно го смесва с вкуса на алкохолната добавка. Карамелизирани цветове от орхидея или теменуга или захаросана черешка заедно с дръжката са перфектният финал на истински изискания кофеиново-алкохолен коктейл, с който може да започне една вълнуваща вечер.

Изт:Maximum

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 1 месец по-късно...

Опитвали ли сте новото кафе "Christian gran caffe"? Страхотен вкус и силен аромат. Препоръчвам го на всички ценители на истинското кафе. Както ми обясниха - кафето е прясно печено преди пакетиране в България, а не както почити всички други марки месеци преди да дойде до нас. За това и ароматът му е толкова силен. Ако не можете да го намерите - ето ви еди линк www.christian-caffe.com.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Горещи теми в момента

  • Подобни теми

    • от Анита Христова Трифонова
      Сине, кафето е беля - авторово поезия А.Х.Т. sekirata cekupama
    • от Anita Hristova Trifonova
      Мария - момичето, което уби изнасилвача си 
      "За мен следното се е случило: момичето е послужило за стръв на тоя боклук Боньо. Убиецът е друг, мъж, здрав прав и с голяма мъст в душата към този Боньо. Така да се каже спретнали са му схема за убийството му. И с право! Вероятно има и замесен полицай на високо ниво, макар и регионално за Стара Загора. Момичето не е убило никого, послужило е за стръв, както написах. Схема. На дебел човек да се пререже бедрена артерия... от гладно (на диета) момиче 50 кг. - не на мен тия! Но е хубаво, че такъв боклук е под земята вече."
      Това е истината. А това,че момичето не е от скромните, които май са на изчезване е повече от ясно. Всичко е пари,  за пари това е повече от ясно ,но това животно е лежало 30 години в затвора и  има доста богато престъпно досие, заслужил си е смъртта.
      Седмото ми чувство говори, че преди тази Мария той е пипнал някъде , където не  е трябвало - на голям човек дете или съпруга и Мария е била стръвта. Този мъж , който е влизал за снимките...изобщо не е случайност това. Но Мария е много силна за годините си и как гледа, о, Боже! Особено, озлобено, като животно... КАК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЖИВОТА СИ ОЗЛОБЕНА И РАНЕНА?! ДОРИ И СИЛНА.
    • от Анита Христова Трифонова
      На чай и кафе -  поезия авторово А.Х.Т.sekiarta cekupama
    • от technofork
      Четвъртата среща на OpenCoffee Burgas ще се проведе на 29 септември от 19:30 в пиано – бар Симпатико ( ул. Гео Милев №10, зад хотел България).

      Специален гост ще бъде г-н Светлин Йорданов, заемащ длъжност управител на Еском България, като ще представи дейността на компанията и ще сподели своят управленски опит с аудиторията на Open Coffee.

      Еском България е Value Add Distributor на водещи производители на ИТ инфраструктура и Информационна Сигурност – Apani, Cisco Ironport, F5 Networks, IBM, Netasq, Novell, Packard Bell, Trend Micro, Vasco Data Security, ZScaler. Основната дейност в Еском България е свързана с развиване на партньорската мрежа и налагане на международните брендове на българския ИТ пазар.

      Повече информация за срещата...
    • от sdry
      Току-що се връщам от барчето. Взех си някакъв чай с кисело мляко (какво ли няма измислят, ама наистина КАКВО?).
      Ужасно ми е студено, макар времето да е по-хубаво от вчера. Може би, днеска е по-спокоен ден от ангажиментна гледна точка. Е, поне за сега де. То има още един цял следобед.
      Днес е 8-ми декември 2009 г.
      Днес, аз за първи път от 5 години няма да празнувам студентски празник като студентка.
      От сутринта се скъсаха да ми пращат смс-и и поздрави за Празника!
      Първа беше... майка ми...
      Даам...
      Тъкмо си стоя на спирката и чакам неидващия автобус и получавам кратък и ясен смс, изцяло с главни букви (типично в неин стил) "CHESTIT PRAZNIK" точка
      Отговорих и аз като дъщерята на мама "Ne sum studentka"
      ... и получих отговор "MAKAR I BIVSH"
      Още на входа на работа - поздрави, усмивки, честитки... "Абе хора не съм студентка! Освен това този празник ми е много измислен, чисто с търговска цел!"
      Всеки ме пита къде ще празнувам...
      Утре съм на работа, къде ли ще празнувам?!
      Чакайте, че ще се задавя с този чай, докато се ядосвам (макар и само на мисли).
      Ох, ужасно ми е студено!
      Някои се оплакват, че нямали да видят сняг тази година... Абе... изобщо не ми трябва сняг във Варна.
      Може ей там на планината, но не и тука!
      Чая почти е на свършване... Ужас...
      До обедната има още една вечност (не че ми се излиза в този студ някъде), ама все пак няма да е зле да подишам малко чист, прохладен морски въздух.
      Да взема да си взема още един чай ли?


  • Дарение

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване