Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Юнак

Да поговорим за кафе+съвети как да си го направим по-добро

Препоръчан отговор


За любителите на подсладеното кафе, мога да добавя един вариант - Кафе с яйчен жълтък. Разбийте един жълтък със захар, докато получите гъста смес и залейте с вече приготвеното кафе (шварц, еспресо, каквото предпочитате).

Звучи смахнато, но е вкусно. Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За любителите на подсладеното кафе, мога да добавя един вариант - Кафе с яйчен жълтък. Разбийте един жълтък със захар, докато получите гъста смес и залейте с вече приготвеното кафе (шварц, еспресо, каквото предпочитате).

Звучи смахнато, но е вкусно. Публикувано изображение

:hush: Жълтък, но с млеко, е нещото, което майка ми много ме тъпчеше като малка(бабино лекарство се води някакво). Вкусът наистина е доста сладникъв и лично на мен много ми харесваше.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз днес сутринта направих Latte Macchiatto. Много ми хареса. Разбива се млякото, за да се получи пяна. Сипва се в стъклена висока часа. Внимателно се налива свареното кафе (както се налива бира без пяна - да се стича покрай стената на чашата. Резултатът е този

Публикувано изображение

E, моето не изглеждаше толкова перфектно, но като прехвърля снимките ще покажа до какво ниво съм го докарала.

Ето го, трябва да тренирам още :) + да си купя хубав фотоапарат

Публикувано изображение

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

;) Жълтък, но с млеко, е нещото, което майка ми много ме тъпчеше като малка(бабино лекарство се води някакво). Вкусът наистина е доста сладникъв и лично на мен много ми харесваше.

И аз съм :doh: , ама само да споделя, че ще го пробвам задължително.

И да ти благодаря, разбира се. Не се и съмнявам, че ще ми допадне, щом говорим за мляко.

Прясно, нали... че кисело да не видя. :doh:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Верига за кафе предлага кафе с морска сол

Най-голямата верига за кафе в Тайван "85 дигрий бейкъри кафе" предлага кафе с морска сол, предаде ДПА.

В Тайван са на мода храните и козметичните продукти, смесени с морска или океанска сол, която не е рафинирана и съдържа повече минерали от трапезната, съобщи БТА.

"Соленото" кафе се приготвя, като към димящото кафе се добавя малко количество сол към пяната на каймака и замразената сметана. Кафето с морска сол не е солено, а има три вкуса", казва говорителката на кафе веригата Кати Чунг.

Първо се усеща леко соленият вкус на студената пяна на каймака, който отваря вкусовите брадавици на езика. После се долавя смесеният вкус от солената сметана и горещото кафе и накрая се усеща ароматът на кафето.

Тайвански студенти, които са луди по новото кафе, твърдят, че то е има солено-сладък вкус и е по-ароматно от кафето със захар.

Тайванците по традиция натриват със сол плодовете, за да ги направят по-сладки. "85 дигрий бейкъри кафе" планира да пусне също кафе със сирене и кафе с плодове, като добавя към ароматната напитка съответно сирене и плодови пюрета.

Изт:Yellow bg.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Разтворимото кафе става на 109 години

Разтворимото кафе по-старо, отколкото повечето хора си мислят. То се появило през 1901 г., когато американският изобретател от японски произход Сатори Като приспособил изобретената от него технология за разтворим чай към кафето.

Той я продал на американска компания, която разпространила разтворимото кафе в цял свят. По време на Втората Световна война разтворимото кафе е било част от провизиите на американските войски.

Масовият потребител оценил разтворимото кафе през 1909 г.

В продажба я пуснал англичанинът Джордж Констънт Уошингтън, който живеел в Гватемала.

Докато чакал жена си в едно кафене, той се вдъхновил от кафеен прах, който се бил получил от кондензираните изпарения на готовото кафе.

Съвременният вариант на разтворимото кафе се е появил през 1938 г., когато Бразилия се оказала изправена пред необходимостта да консервира излишъците от кафени зърна.

Проблемът бил решен от Макс Моргенталер, който е известен като баща на ободряващата разтворима напитка. В началото на миналия век разтворимото кафе се приготвяло, като от много силно кафе се изпарявала водата.

Технологията оттогава не се е променила много: силно кафе се филтрира, а след това се разпръсва в камера, пълна с инертни газове, при силна температура.

Капчиците кафе изсъхват, докато летят, и се превръщат в кафяви гранули. Гранулираното кафе има по-добър вкус отколкото обикновеното разтворимо кафе. То е по-ароматно и има по-слаба киселинност.

Изт:бг готвач

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Симптоми при предозиране с кофеин

Публикувано изображение

Индустрията, занимаваща се с кофеин, е мащабен бизнес, лежащ на раменете на многобройните му потребители, консумиращи го под формата на сутрешното си кафе или сода. Потребителите на кофеина обаче игнорират разрушителното му влияние върху организма. Това вещество може да се намери в шоколада, чая и други продукти, познати като болкоуспокояващи, като ацетаминофена и аспирина. Използва се и при друго лекарство-антихистамин, което е срещу сънливост. За пристрастените към кофеин, незабавното спиране на приема на обичайните дози води до главоболие, продължаващо от няколко дни до седмица, или повече, в зависимост от степента на зависимост. Това е само един от симптомите, свързани с кофеина. Пристрастените хора изпитват физически неразположения, като главоболие, напрежение в мускулите, безпокойство, нервност, замаяност, запушен нос, повдигане, преумора, треперене и раздразнителност. Това са само част от страничните ефекти на кофеина, които се срещат при повечето зависими. Те са по-скоро на психическа основа, отколко на физическа, както се споменава и в книгата „Nutrition in Exercise and Sport" на Ирс Волински, публикувана през 1998.

Предозирането на кофеина води до проблеми като:

1. Силни болки в корема

2. Вълнение

3. Объркване

4. Дехидратация

5. Тежко дишане

6. Треперене на мускулите

7. Повръщане, понякога даже и на кръв

8. Температура

9. Шум в ушите

10. Раздразнение

11. Ускорен пулс

12. Често уриниране

13. Пристъпи

14.Безсъние

15. Мастопатия

16. Безпокойство

Кофеинът е причина за създаването на ненужен инсулин в кръвта, което е потенциален здравословен риск. Има ефект и върху менструалния цикъл, като го прави по-болезнен от обичайното.

Има два основни странични ефекта от кофеина.

Първият се дължи на факта, че той е диуретик, т.е. течните продукти, съдържащи кофеин, водят до дехидратация, която пък от своя страна води до умора.

Вторият негативен ефект е, че той действа като стимулант.

Стимулантите са призрачните реактори, причиняващи стрес на тялото, без да го снабдяват с нужните му витамини и минерали. Така използваме наличните нутриенти и енергия, за да можем да се справим с това въобръжаемо препятствие. Причиненият стрес е подобен на този, предизвикан от някаква неприятна житейска ситуация и индиректно това действа на сърцето и на физическото здраве а организма - и външно, и вътрешно. Външния ефект от кофеина се изразява в загуба на тегло, бледа кожа , влажни очи и др.

Чрез кофеинът нутриентите, осигурени за разнообразните функции на организма, се преразпределят бързо, но имат дълготраен негативен ефект за здравето на човека. С цел избягване на този дефицит, на тялото му е необходим подходящият нутриент. Чак тогава, то ще се чувства добре, правейки по-лесно превъзмогването на кофеиновия ефект и чак след това- превъзмогването на самото пристрастяване.

Изт: Бг-готвач

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чувала съм,че прекомерната употреба на кафе състарява кожата.Вярно ли е според вас?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

дамммм, след 90-тата годишнина кожата видимо се сбръчква и провисва.......затова е хубаво да се тура по малко захар и мляко в кафето......та белким добутате до 130 с гланцирана кожа.......... ....по тоа повод се сещам, че и на малките деца кожата е нежна и пухкава......явно щото немат прекомерна употреба на кафе !!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чувала съм,че прекомерната употреба на кафе състарява кожата.Вярно ли е според вас?

Не съвсем.

Кожата се състарява най-вече от недостатъчен сън, неправилен начин на хранене, прекомерна употреба на алкохол, цигари, наркотици и т.н.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

102-годишната баба Райна пие по три кафета на ден

Публикувано изображение

Райна Калаузка

Баба Райна Калаузка, най-възрастният жител на община Кочериново, област Кюстендил, навърши днес 102 години.

Рождения си ден тя отпразнува в тесен семеен кръг в село Изгрев. Баба Райна е отгледалата 5 деца, 10 внуци, 12 правнуци и един прапра.

Тя е родена на 15 юли 1910 г. в с. Бараково, община Кочериново.

През последните няколко години за столетничката се грижи най-малката от петте й рожби - 66-годишната й дъщеря Трендафила, която живее със семейството си в с. Изгрев.

Понеже баба Райна все още е жителка на селото, където се е родила, кметският наместник на Бараково Жулиета Лазова й поднесе цветя, кутия бонбони и я зарадва с една 100-левова банкнота "за черни дни". "Дай ги на дъщерята", нареди рожденичката, която гони рекорда на майка си Магда, живяла 104 години.

"Мама помни на моменти, цял живот все без лекарства е карала, до 100-та си годишнина чорапи плетеше, като стане вечер пак иска работа да й дам", обяснява дъщерята Трендафила.

Столетничката говори, но й се разбира трудно, подсмива се дяволито и само подвиква на непознатите си гости: джом, джом, ходи си.

"Мама си говори с някого непрекъснато, води смислен диалог, като я попитаме с кого, тя отвръща - тръгвай си, при мен има човек", обяснява дъщеря й.

До 95-та си годишнина баба Райна пасяла козите, но през последните две години се залежала, понеже краката й не я слушат вече.

Столетничката не обича сладко, предпочита манджите с месо, пие по три кафета на ден, голямата й слабост сред питиетата са виното и бирата.

Внучката й разряза огромната торта, но рожденичката предпочете да пийне само от кафето.

Цял живот баба Райна е гледала тютюн, пенсията с последното й увеличение е 160 лв.

"Много ли са скъпи цигарите", пита рожденичката, "върнала" се отново на масата при уважилите празника й, след като 20-на минути си мислеше нещо, подсмихвайки се.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И на мен най ми харесва кафето от кубинска кафеварка. На скоро си я смених с по-нова и съм доволна.

А аз не знаех че имала значение големината им.

Научих нещо ново, мерси

:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Напоследък с удоволствие пия Арабика - мляно или нес. В жегите предпочитам да пия ледено фрапе.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Напоследък с удоволствие пия Арабика - мляно или нес.

В жегите предпочитам да пия ледено фрапе.

мамо ти да не научила български език ? :D :D

/като ти чета постовете имам чувството че майка ми го пише това :eek::D /

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

аз пия кафе със шоколад-по-силно е.И има по-дълготраен ефект.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

мамо ти да не научила български език ? :D :D

/като ти чета постовете имам чувството че майка ми го пише това :eek::D /

По всяка вероятност с майка ти сме приблизително на едни и същи години - имам дъщеря на 25.

При това положение не е странно, че имаме еднакви вкусове. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

нес с малко сладолед не било особено зле ъхъ

големо откривателство напрайх нема що

:)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В кои професии се пие най-много кафе

Публикувано изображение

Американски учени класифицираха професиите, чиито представители пият повече кафе от останалите и поставиха себе си на първо място.

Резултатите от необичайното изследване са публикувани в специализирания сайт Career Builder, съобщи в. "Фигаро" (lefigaro.fr).

Според служителите идеалният работен ден започва с чаша горещо кафе.

По данни на изследователите 46% от работещите в САЩ заявяват, че консумацията на кафе се отразява благоприятно на производителността на труда им.

61% споделят, че всеки работен ден изпиват по две чашки кафе.

Правистите и работещите в хотелиерския бизнес предпочитат черното кафе, докато журналистите и университетските преподаватели често посягат към по-ароматизираното.

Британските работници всеки ден отделят по 24 минути от работното си време за кафе паузи.

Общо през целия си трудов стаж им се събират 188 дни и 21 часа.

Според изследователите тези почивки струват на работодателите по 490 евро на година.

В класацията на професиите, които пият най-много кафе, първото място е заето от учените и лабораторните техници. На втора позиция са специалистите по маркетинг и връзки с обществеността. Веднага след тях се нареждат ръководните кадри в областта на образованието. На четвърто място са журналистите и писателите. На пета позиция учените са поставили ръководителите и служителите в областта на здравеопазването.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Задавейте всики вече ме познавате,но от дру раздел та нали малко съм недоскив и бях се засилила в друг раздел да пиша за кафето и т.н.

Но добре че си имаме модератори,та ето резелтатът на всчико това-РЕД.

ще цитирам някокко мой поста които сега ги слагаме т втози раздел с цел

ПОУЧЕНИЕ И РАЗБИРАНЕ за тези сложни материи..

 

Прегледах всичко писано до тук.добро е е има разбира се хора които не знаят за какво иде речно виждам че има и такива дето са запознати.Ето защо ще започнем с нещо кратко..ще синтезираме и ще ОБОБЩИМ,както се казва ще надграждаме...та ето за начало....

 

 

Задавейте всики вече ме познавате,но от дру раздел та нали малко съм недоскив и бях се засилила в друг раздел да пиша за кафето и т.н.

Но добре че си имаме модератори,та ето резелтатът на всчико това-РЕД.

ще цитирам някокко мой поста които сега ги слагаме т втози раздел с цел

ПОУЧЕНИЕ И РАЗБИРАНЕ за тези сложни материи..

 

Прегледах всичко писано до тук.добро е е има разбира се хора които не знаят за какво иде речно виждам че има и такива дето са запознати.Ето защо ще започнем с нещо кратко..ще синтезираме и ще ОБОБЩИМ,както се казва ще надграждаме...та ето за начало....

 

 

 

като за начало какините пиленца моля прочетете добре този линк фъфффф форума...

Смятам да не пълним форумите само с копие цитати и т.н. ами да  се учим,кака..

http://www.kaldata.com/forums/topic/204133-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-lidl/..

Като прочетете всичко тук, тогава продължаваме...

И модератора от другия форим на съседното бюро...

Благодаря

Хайде какините, че сега ще каня и други да дойдат тука...

Редактирано от saska.123 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

аз се извинявам, ама нещо копчетата на клавиатурата случайно да са се разбъркали?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Подобни теми

    • от Anita Hristova Trifonova
      Мария - момичето, което уби изнасилвача си 
      "За мен следното се е случило: момичето е послужило за стръв на тоя боклук Боньо. Убиецът е друг, мъж, здрав прав и с голяма мъст в душата към този Боньо. Така да се каже спретнали са му схема за убийството му. И с право! Вероятно има и замесен полицай на високо ниво, макар и регионално за Стара Загора. Момичето не е убило никого, послужило е за стръв, както написах. Схема. На дебел човек да се пререже бедрена артерия... от гладно (на диета) момиче 50 кг. - не на мен тия! Но е хубаво, че такъв боклук е под земята вече."
      Това е истината. А това,че момичето не е от скромните, които май са на изчезване е повече от ясно. Всичко е пари,  за пари това е повече от ясно ,но това животно е лежало 30 години в затвора и  има доста богато престъпно досие, заслужил си е смъртта.
      Седмото ми чувство говори, че преди тази Мария той е пипнал някъде , където не  е трябвало - на голям човек дете или съпруга и Мария е била стръвта. Този мъж , който е влизал за снимките...изобщо не е случайност това. Но Мария е много силна за годините си и как гледа, о, Боже! Особено, озлобено, като животно... КАК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЖИВОТА СИ ОЗЛОБЕНА И РАНЕНА?! ДОРИ И СИЛНА.
    • от Анита Христова Трифонова
      На чай и кафе -  поезия авторово А.Х.Т.sekiarta cekupama
    • от Анита Христова Трифонова
      Стига с туй кафе, сине! Беля е ! - авторово поезия А.Х.Т.sekirata cekupama
      -----------------------
    • от technofork
      Четвъртата среща на OpenCoffee Burgas ще се проведе на 29 септември от 19:30 в пиано – бар Симпатико ( ул. Гео Милев №10, зад хотел България).

      Специален гост ще бъде г-н Светлин Йорданов, заемащ длъжност управител на Еском България, като ще представи дейността на компанията и ще сподели своят управленски опит с аудиторията на Open Coffee.

      Еском България е Value Add Distributor на водещи производители на ИТ инфраструктура и Информационна Сигурност – Apani, Cisco Ironport, F5 Networks, IBM, Netasq, Novell, Packard Bell, Trend Micro, Vasco Data Security, ZScaler. Основната дейност в Еском България е свързана с развиване на партньорската мрежа и налагане на международните брендове на българския ИТ пазар.

      Повече информация за срещата...
  • Дарение

×
×
  • Добави ново...