Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Юнак

Да поговорим за кафе+съвети как да си го направим по-добро

Препоръчан отговор

Дообре!

 

абе.................... не е много добре ама............ :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

........................-в профила пише: " Група:Модератори"....-Щом казват... техен е сайта....-на гости сме!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

"като за начало какините пиленца моля прочетете добре този линк фъфффф форума...

Смятам да не пълним форумите само с копие цитати и т.н. ами да  се учим,кака.."

 

 

Каке!
Добре дошла в този форум. Навярно знаете "какиното", че българите имат азбука със 30 букви и всяка една от тях я има на клавиатурата на всеки един човек, ползващ компютърно устройство.За правописа отново - този форум поначало се слави с много по-високият си рейтин отколкото някои други, в които общо взето се пишат "пичи масали" /погледни в тълковния речник за израза, ако го има или го разбирай както сметнеш за добре/.Трябва да знаете "чичовото", че за съвети, коментари и всичко останало, се иска и малко по сериозно отношение към това, което ще поствате. А иначе, отворен профилът Ви и видян от някой малчуган - какво ще си помисли последният? "Тя на 37 години и пише каквото и дойде, та аз ли ще се напрягам да мисля кое как да го кажа или напиша. Правилата във форума са затова, за да се спазват и от дългото ми наблюдение върху него съм забелязал, че хората наистина се стараят.Нека тези мои думи не Ви прозвучат като обидни"каке" и да имаме малко по-голямо уважение един към друг.Екипът на форума/тук не го защитавам а пак пиша от лични наблюдения/ е твърде либерален към всеки един от посетителите на форума. Защото има много други форуми и сайтове, в които ай си казал нещо, ай си получил БАН! Не Ви критикувам пред всички, а просто изразявам личното си мнение, за да не се получи някаква неприязън от някои членове на форума.Няма да е приятно ни за Вас, ни за "тях". Шеговитият тон в този форум е още по-вече допустим отколкото в други.Тези мои редове са написани с единствената цел, че се обръщам към дама, която смятам , че вече е зряла и добре мислеща. Щото аз познавам много такива жени и ги приемам като такива.В края на краищата може да се получи и това, че да Ви стана неприятен с думите си, но действайки по Вашият начин е твърде вероятно да си спечелите много "приятели"
Пожелавам Ви много приятни минути и часове, прекарани по страниците на "Калдата"
С пълното ми уважение към ВАС: Стефан!
Поста можете да го изтриете, след като не е по темата. Нямам нищо против.
Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От 173 пост надолу, не виждам нищо свързано с темата, да не говорим с раздела !

Следващият пост с подобно съдържание, ще провокира затваряне на темата и нейното прочистване.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Веднага се мЕтам да спасявам темата.

Щото кафето ми е една от любимите напитки.

Дет' се вика е в топ три.

За мен по-добро става с:

а)райбер

б)цигара

в)коняк

Това ако не съм си го сготвил малко преди изгрев някъде високо по чукарите след нощ под открито небе.

Тогава нищо не може да подобри съвършенството му.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Страхотно,аууу как ми се допи кафе!Едвам ще преживея до сутринта!

когато е вечер не мога да пия истинско кафе с кофеин и си правя ръжено с щипка канела.Ароматно е. Друга рецепта-половин лъжица кафе и половин лъжица ръж се смесват и се слагат в джезве с вода,когато започне да ври се сипват канелата и захарта и се вари 1-2 минути.Охлажда се и пожелание се сипва и мляко.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
За ползите от кафето

 

Ново изследване разкрива редица предимства на кафето, пише БГНЕС. Американски изследователи открили, че пиенето на кофеиновата напитка е чудесен начин за отслабване - кофеинът потиска апетита, като намалява желанието за храна и предпазва от преяждане.

 

Освен това кафето увеличава енергията и издръжливостта на организма, помага и за намаляване на мускулната умора. Чаша кафе може значително да увеличи силите и да подобри резултатите от физическата активност.

 

Кафето намалява кръвната захар и по този начин понижава риска от развитие на захарен диабет тип 2, установиха експерти от Харвард. Според същото проучване е с 25% по-малко вероятно любителите на кафето да развият болестите Паркинсон и Алцхаймер.

 

Кофеиновите ободряващи напитки са чудесен антиоксидант, в много случаи по-добър дори от този в плодовете и зеленчуците.

 

dariknews.bg

 

 

Напоследък се пише много за зеленото кафе, с чиято помощ се отслабва бързо и безопасно.

Дали е вярно?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Учени твърдят, че кофеинът действа като лек антидепресант помагайки за засиленото отделяне на хормоните свързани с настроението и други химически сигнали в мозъка. Използвайки данни от 208 424 души авторите на ново проучване са открили, че рискът от самоубийство е с 45% по-малък при тези, които пият две до три чаши кафе на ден, в сравнение с тези, които пият по по-малко от една. При хората, консумиращи по повече от четири чаши кафе дневно рискът бил с 53% по-малък. По време на периода на провеждане на проучването, който продължил между 1988 и 2008 г., е имало 277 самоубийства. Около 70-80% от участниците са употребявали кафе, според заключенията от проучването, публикувани в специализираното издание на Световната асоциация по биологична психиатрия. Учените от Харвард, които са провели проучването обаче казват, че ако депресирани възрастни вече пият кафе, увеличаването на дневната им доза вероятно би имало малък ефект. "Като цяло нашите резултати предполагат, че допълнителната полза от консумацията на повече от две до три чаши, или 400 милиграма кофеин дневно, е малка", твърдят професор Алберто Аскерио и неговите колеги. Прочети повече на: http://profit.bg/news/Kafeto-namalyava-riska-ot-samoubijstvo//nid-110184.html

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз попаднах на тази картинка по-рано във ФБ и идеята много ми допадна....Следобед ще си направя малко повечко кафе:

 

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Аз попаднах на тази картинка по-рано във ФБ и идеята много ми допадна....Следобед ще си направя малко повечко кафе:

Страхотна идея!

Ще я реализирам веднага.

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Идеалното време за кафе не било сутрин

Сутрешното кафе не е за препоръчване, ако човек трябва да е бодър цял ден.

Според британски специалисти най-подходящото време за кафе е в 14 ч., съобщи Нюзру.

По обед човек се уморява, концентрацията намалява, затова кафето е много уместно.

Кофеинът затруднява действието на невротрансмитера аденозин, който се използва в медицината като противовъзпалително средство, показаха изследванията.

Заедно с това той активира неврони на главния мозък.

В резултат се подобрява настроението, паметта, повишава се бързината на реакциите, засилват се когнитивните функции на мозъка.

Кафето увеличава опасността от сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2.

Немски учени обаче доказаха, че ободряващата напитка е напълно безопасна . Статистиката показва, че от тези болести страдат еднакво и големите любители на кафето, и тези, които въобще не го опитват.

 

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ефектите на кофеина: 10 неща, които е добре да знаете
 
Много от нас пият кафе всеки ден, но какво всъщност знаем за кофеина? Това вещество с естествен произход има горчив вкус и способността да стимулира централната нервна система, поради което ви ободрява. В умерени дози кофеинът има благотворна полза върху вашето здраве, подобрява паметта, настроението и концентрацията ви. Кафето, основен източник на кофеин, има много благотворни свойства като намаляване на риска от Алцхаймер и някои видове рак. Въпреки това, злоупотребата с кофеин може да предизвика наред с други ефекти сърцебиене, безсъние, безпокойство и нетърпение. Спирането изведнъж може да доведе до симптоми на абстиненция като главоболие и раздразнителност.
 
Нека видим десет малко известни факти за кафето: Декофеиново не е същото като напитка без кофеин Мислите си, че в следобедните часове е по-добре да изпиете безкофеиново кафе, за да избегнете негативите на стимуланта? Помислете пак! Според Journal of Analytical Toxicology, изследване сред девет вида безкофеиново кафе е показало наличието на кофеин в осем. То е варирало между 8.6 мг и 13.9 мг, което наистина е по-малко от 95-200 мг, съдържащи се в обикновеното кафе. Една Coca-Cola (330 cl) пък съдържа 30-35 мг. Идеята е, че ако се опитвате да избегнете кофеина, но злоупотребявате с безкофеиновото кафе, вие в крайна сметка ще поемете доза, колкото съдържат едно или две кафета.
 
„Хората, които са били посъветвани да се откажат от кофеина, като тези с бъбречни заболявания или тревожност трябва да имат предвид това.", обяснява д-р Уилям Мейпълс в Университета на Флорида Ефектите на кафето се усещат в рамките на минути. Според Американската академия по медицина на съня, кофеинът достига най-високото си ниво в кръвта след 30 до 60 минути. Тялото обикновено се освобождава от половината от симуланта за 3 до 5 часа, а останалият кофеин може да оцелее 8 до 14 часа . Някои хора, особено тези, които не консумират редовно кофеин, са по-чувствителни от други към тези ефекти. Експертите по съня често не препоръчват да приемате кофеин по време на осемте часа преди лягане, за да се избегне безсъние.
 
Ефектите не са еднакви за всички. Ето какво съобщава New York Magazine : „Като цяло, жените метаболизират кофеин по-бързо, отколкото мъжете. Пушачите два пъти по-бързо, отколкото непушачите. Жените, които пият противозачатъчни, три пъти по-бавно в сравнение с другите жени. Азиатците метаболизират по-бавно, отколкото на хората от другите раси“ Енергийните напитки често не съдържат повече кофеин от кафето. По дефиниция, човек може да смята, че енергийните напитки съдържат кофеин. Но много от популярните марки съдържат много по-малко, отколкото добрата стара чаша черно кафе . Например според Mayo Clinic един Ред Бул съдържа 76-80 мг кофеин, в сравнение до 95 до 200 мг за чаша кафе. Въпреки това, тези енергийни напитки често съдържат тонове захар и непроизносими съставки, които също имат стимулиращ ефект върху организма, но по начин, по който едва ли бихте искали.
 
Силното кафе всъщност съдържа по-малко кофеин от леките кафета Силният наситен вкус на кафето ни кара да мислим, че съдържа повече кофеин. Всъщност е обратното – силният вкус на кафето се дължи на печенето на зърната, което изгаря кофеина. Леките непечени кафета, известни като зелено кафе, всъщност съдържат всички ползи на кафето – полифеноли и кофеин, но в по-големи количества.  
Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Злоупотребата с кафе намалява бюста

 

Публикувано изображение

Само три чаши кафе на ден могат да намалят бюста, сочи ново проучване, цитирано от английското издание "Телеграф".

Изследването е базирано на експеримент с 300 жени. Данните от него показват, че прекаленото количество кофеин се отразява на хормоните в тялото, като ефектът на стимуланта се проявява повече с всяка чаша.

Учените са установили, че колкото повече кафе пие една жена, толкова по-малка е гръдната ѝ обиколка. Тези, които пият повече от 3 чаши кафе на ден, имат средно 17% по-малък размер на бюста. Около половината жени, участвали в експеримента, са носителки на генна мутация, която свързва приема на кафе с размера на гърдите. Въпреки това, всички представителки на нежния пол, които пият кафе, не трябва да се притесняват, че бюстът им ще изчезне напълно.

От друга страна, по-голямата консумацията на кафе може да има положителен ефект върху здравето. Редовното приемане на кофеин е намалило риска от рак на гърдата сред доброволките, които са били избрани от семейства с висок риск от това заболяване.

Въпреки това, специалистите твърдят, че ако се опитате да установите размера на бюста на една жена, въз основа на приема ѝ на кафе, то ще останете разочаровани.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

чи аз кат наблягам на бузътъ дън би да има ефект ъ

:P

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Превърнете навика си да пиете кафе в здравословен ритуал
Започнете деня си с чаша ароматно кафе и се настройте за един наистина хубав ден

 

Освен вода, какво друго пиете сутрин? Разбира се – кафе. Сутрешното кафе е почти религия. Често това е първата течност, която влиза в организма ни, на гладно. Много гурута на здравословния живот препоръчват да пропуснем сутрешното кафе и да го заменим с топла вода или такава със стайна температура, смесена с изцеден лимон. Звучи чудесно. Но за много хора, чиято работна среда изисква повече от телата им, да пропуснат сутрешната живителна течност звучи повече от нереалистично.

Кафето само по себе си не е непременно лошо, дори в действителност има много ползи за здравето. Проблемът обикновено е свързан или с прекаленото количество захар, мляко или изкуствени подсладители... или прекаляване със самото кафе. Но има няколко навика, които ще ви помогнат да се наслаждавате на кафето и да превърнете сутрешния ритуал в положителен освен за духа, и за тялото ви.

1. Започнете все пак сутринта си с пиене на вода.

Оставете през нощта до леглото си една чаша с вода и витамините, които пиете всяка сутрин. Преди да сте станали от леглото, просто ги изпийте.

2. Ограничете изкуствените подсладители.

Добавянето на изкуствена сметана или подсладители е най-бързият начин да превърнете кафето си в токсично. Оптимизирайте всички възможности за натурални съставки в кафето си. Алтернативата е да добавяте бадемово мляко или оризово. Осигурете си една кутия в офиса и действайте. Ако ви липсва сладост в кафето, опитайте да го подслаждате със сок от агаве или с мед. Вариант е и естествената кафява захар. Все пак не желаете да повишавате кръвната си захар от сутринта, нали?

3. Добавете антиокислители и лечебни съставки.

Чудесен начин за това е да използвате френска преса. Просто сложете от любимите си треви (кардамон, карамфил, канела, рожков...) в нея и обичайното количество кафе. Това увеличава антиоксидантните свойства на кафето и повишава обмяната на веществата.

4. Добавете кокосово масло.

Може да звучи абсурдно, но това е най-лесният начин да добавите повече здраве в сутрешното си пиене на кафе. Кокосовото масло е чудесен източник на мастни киселини, на лауринова киселина (която се съдържа в майчиното мляко) и повишава имунитета на организма, а също кокосовото масло стимулира метаболизма ви. Може да оставите едно бурканче с кокосово масло на бюрото си и да го включвате в различни комбинации. Включително и като добавка в кафето.

5. Превърнете кафето в ритуал за позитивна енергия.

Сутрин е времето, в което може да останете сами и да се вглъбите за минути в истинската си природа. Докато отпивате глътките с кафе, може да благодарите за хубавите неща в живота ви, да изпратите енергия и любов на любимите си хора и да заложите желанията си за деня. Затворете очи, отпийте глътка кафе, намислете си три желания за деня и се усмихнете.

Предлагаме ви любима наша рецепта за кафе с кокосово масло:

Към чаша прясно сварено кафе (по възможност органично) добавете 1 с. л. кокосово масло, ¼ ч. л. ванилия, канела или индийско орехче. Всичко това може и да миксирате с блендер, за да се получи по-хомогенна смес.

 

 

http://www.tialoto.bg/a/9-lifestyle-and-travel/32576-kafeto-ni-pravi-pozitivni/

 

 

Кокосовото мляко, което се продава в магазините може да замени напълно кокосовото масло, което е в пъти по-скъпо.

Кафето с кокосово мляко е много приятно на вкус.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Традициите при пиенето на кафе по света

В различните страни кафето се приготвя и поднася по различен начин, а местната култура и традиции се преплитат с уникалния му аромат

 

 

Публикувано изображение

Индийско филтрирано кафе 

 

Ободряващата напитка с пленяващ аромат е открита преди много векове в Етиопия. Историята с откриването на кафето е обвита в мистерия.

Има легенда за етиопския пастир Калид, живял през IX в. На него му направило впечатление, че козите му, след като са пасли листа и плодове от определен вид храст, ставали доста игриви, дори и нощем. Като любопитен и любознателен човек той самият опитал от плодовете на този храст и сам почувствал необикновен прилив на сили и добро настроение.

Според друга легенда първите, усетили ободряващия ефект на кафето и възползвали се от това си откритие, били монасите от християнските манастири в Етиопия. Те приготвяли отвара от кафеените плодове, с която снемали умората и изтощението по време на продължителните религиозни церемонии.

Те пък я наричали "Кава" в чест на персийския владетел Кай Кавус, който според преданието възторжено се възнесъл на крилатата си колесница в небето – така въодушевено се чувствали и те, пиейки тази напитка.

Каквато и да е историята на кафето, факт е, че днес то се консумира с удоволствие по целия свят, а за голяма част от хората е истинска наслада да започнат деня си с чаша от ароматната течност. В различните страни кафето се приготвя и поднася по различен начин, а местната култура и традиции се преплитат с уникалния му аромат.

Индия

Според легендата кафето е внесено в страната от мъж, наречен Баба Будан, който го открил през XVI в., докато бил на поклонение в Мека. Индийското филтрирано кафе се прави много бавно, с помощта на специален филтър в метален барабан. То е изключително силно и обикновено се консумира с мляко и захар.

Куба

Публикувано изображение

 

Кубинско кафе Източник: Thinkstock/Guliver

 

Кафето е неразделна част от живота на Куба от XVIII в., когато френски фермери, избягали от Революцията, започват да го отглежда на Хаити. Кубинското кафе е сладко и силно еспресо, при което захарта се добавя, докато се приготвя кафето.

Мексико

Кафе де ола е много вкусно кафе, ароматизирано с пръчица канела и нерафинирана захар, наречена пилонсило. Напитката традиционно се поднася в глинени чашки, за които се казва, че придават лек вкус на земя на кафето.

Виетнам

Публикувано изображение

 

Виетнамско кафе Източник: Thinkstock/Guliver

 

Айс кафето е познато по целия свят. Във Виетнам то обикновено се прави от тъмно изпечено кафе, подсладено с кондензирано мляко.

Етиопия

Публикувано изображение

 

Кафето в Етиопия се вари в джебина Източник: Thinkstock/Guliver

 

Това е родината на кафето и то все още заема централна част от живота там, а хората вярват в местната поговорка, която гласи: "Кафето е нашият хляб". Кафеените церемонии играят важна роля в социалния живот на етиопците. Често жените прекарват по два-три часа в правене на кафето, от изпичането на зърната до поднасянето му и използват специален съд, наречен джебина, в който го варят.

Турция

Публикувано изображение

 

Турско кафе Източник: Thinkstock/Guliver

 

Турска поговорка твърди: "Кафето трябва да е черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта". В южната ни съседка то се вари в джезве, в което се слага ситно смляно кафе, вода и захар и след това се налива в малки чашки. Пиенето на кафе е толкова важна част от турския живот, че ЮНЕСКО го включва като част от "културното наследство" на страната.

Тайланд

Тай айс кафе е кафе, смесено с лед и различни ароматизатори – от сусам до кардамон. Често напитката се сервира с кондензирано мляко.

Сенегал

Ако искате "ударно" кафе, пробвайте сенегалското. Напитката се подправя с люти семена, познати като "джар".

Италия

Ако си поръчате кафе тук, ще получите мъничка чашка с изключително силно еспресо, което италианците пият набързо. Напитки като капучино естествено се предлагат, но обикновено местните ги пият само сутрин.

Ирландия

Публикувано изображение

 

Ирландско кафе Източник: Thinkstock/Guliver

 

Какво по-хубаво от смес от алкохол и кафе? Ирландското кафе е кафе, смесено с уиски и гарнирано със сметана. Говори се, че то е било измислено през 1940 г. в град Лимерик, когато група американци пристига и търси напитка, с която да се стопли. По-късно рецептата е пренесена в САЩ, а останалото, както казват, е история.

 

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/tradiciite-pri-pieneto-na-kafe-po-sveta-6009501

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам питане относно приготвянето на кафе в кубинска кафеварка. А по точно кафето къде се слага, в резервоара където се сипва и водата ли или в цедката? И трябва ли да пищи кафеварката като е готово кафето?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Имам питане относно приготвянето на кафе в кубинска кафеварка. А по точно кафето къде се слага, в резервоара където се сипва и водата ли или в цедката? И трябва ли да пищи кафеварката като е готово кафето?

Кафето се слага в цедката, трябва да не е много ситно смляно, защото се запушват дюзите на цедката.

Ако искаш силно кафе - натъпкваш повече, ако искаш по-слабо - слагаш по-малко.

Водата се сипва до отворчето на долния съд, не трябва да е над него.

Кафеварката не пищи.

Кубинската поне не пищи.

Ако сложиш малко повече вода ще оплискаш печката, но не пищи.

Редактирано от haidukpikaso (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кажете изпитана рецепта за турско кафе?

Разбиваш един жълтък на яйце, сваряваш кафенцето на джезве и без да го цедиш поливаш с него жълтъка.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Тайната на ароматното кафе е... Съставът на водата променя коренно вкуса на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър

 

Публикувано изображение

 

Тайната на отличното кафе не е в луксозните машини и скъпите зърна, а в използваната вода, защото минералите са ключови за освобождаването на аромата, съобщи в. "Дейли мейл".

Съставът на водата променя коренно вкуса на напитката, сварена от едни и същи зърна. Ако тя е мека, резултатът не е толкова добър.

Учени от университета на Бат провериха как различната вода се отразява на кафето. Те установиха, че високите нива на магнезиеви йони подобряват извличането на екстракта от кафето, а високите нива на бикарбонат са лоши за вкуса.

Водата с много натрий, каквато се получава при омекотяването ѝ, също не е подходяща.

"Зърната на кафето съдържат стотици химикали - каза Кристофър Хендън от екипа. - Точният състав зависи от вида на зърната и как са опечени. Вкусът на напитката се определя от това доколко съставките са извлечени от водата, затова има значение също как е смляно кафето, на каква температура и под какво налягане то се вари, както и продължителността на процеса. Резултатите ни показаха, че съставът на водата е ключов за пропорцията между захари, скорбяли, основи и киселини, които се извличат от даден вид зърна", пояснява още специалистът.

Европейската асоциация за гурме кафе поставя акцент върху измерването на йонната проводимост на използваната вода.

Според британското изследване обаче по-важна за екстракцията е пропорцията на йоните.

 

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/tajnata-na-aromatnoto-kafe-e-6014240

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Кафето било полезно за черния дроб

Ново изследване показва, че хората, които пият кафе, независимо дали съдържащо кофеин или безкофеиново, имат по-ниски нива на различни биомаркери, които сигнализират за лошо функциониране на черния дроб

Хората, които всеки ден пият кафе, са с подобрени функции на черния си дроб и предотвратяват поява на чернодробни болести, твърдят учени от Националния онкологичен институт на САЩ.

Ново изследване показва, че хората, които пият кафе, независимо дали съдържащо кофеин или безкофеиново, е по-малко вероятно да имат високи нива на различни биомаркери, които сигнализират за лошо функциониране на черния дроб.

Става въпрос за ензимите аминотрансфераза, алкална фосфатаза, гама-глутамин трансаминаза. Високите им нива често пъти са знак за чернодробно увреждане и са свързани със здравословни проблеми като диабет, сърдечносъдови болести, неалкохолна мастна чернодробна болест, цироза, чернодробен рак.

След като изследвали свързаните с пиене на кафе навици на 27 783-ма участници на 20 и повече години и им взели кръвни проби, учените констатирали, че участниците, които всеки ден пият кафе, са с по-ниски нива на ензимите, свързани с лошо функциониране на черния дроб.

„Предишни изследвания установиха, че консумацията на кафе може да има защитен ефект за черния дроб. Получените от нас резултати свързват пиенето на кафе, независимо дали съдържащо кофеин или не, с понижени нива на чернодробните ензими. Това навежда на мисълта, че различни от кофеина съставки в кафето вероятно допринасят за доброто функциониране на черния дроб“, казва ръководителят на изследването Цян Сяо от института.

Резултатите от изследването са публикувани в Hepatology.

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kafeto-bilo-polezno-za-cherniia-drob-6024594

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Кафето предпазва от затлъстяване

 

Ново проучване откри химическа съставка в кофеиновата напитка, която помага за предпазване от вредните последици от затлъстяването. Хлорогенната киселина (CGA) значително намалявала инсулиновата резистентност и натрупването на мазнини в черня дроб на мишки, които били подложени на диета с висок процент мазнини, информира DailyMail. 

 

По време на 15-те седмици на изследването учените от университета в Джорджия им инжектирали CGA разтвор два пъти на седмица. Те установили, че веществото е ефективно не само за предпазване от напълняване, но също помага за поддържането на нормални нива на кръвна захар и здрав черен дроб.

 

"Предишни изследвания показаха, че консумацията на кафе намалява риска от хронични заболявания като диабет от втори тип и сърдечно-съдови болести. Нашето изследване разширява тези проучвания, разглеждайки ползите от това конкретно вещество, което се среща в изобилие в кафето, както и в плодове и зеленчуци като ябълки, круши, домати и боровинки", казва ръководителят на изследването.

 

Учените обаче предупреждават, че само хлорогенната киселина не може да излекува затлъстяване. Спазването на здравословна диета и редовните упражнения са най-добрите методи за намаляване на рисковете от затлъстяване.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4434801

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бразилски учени откриват в кафето протеин с морфинов ефект

 

Изследователи от Държавния университет на Бразилия (UnB) и Embrapa заявиха вчера, че са открили протеин в кафето, който има ефект, облекчаващ болката, подобно на морфина, съобщи Medicalxpress.

Държавната изследователска корпорация Embrapa, подразделението за генетика и биотехнологии, съвместно с учени от UnB, са открили "фрагменти на неизвестен досега протеин" с подобни на морфина ефекти като  "обезболяващи и леко успокояващи нервната система" свойства.

Изпитванията върху лабораторни мишки показали, че опиоидните пептиди, които са естествени биологични молекули , изглежда имат по-дълготраен ефект върху мишките, отколкото самия морфин.

От Embrapa заявяват, че откритието има "биотехнологичен потенциал" за производството на здравословни храни, а също може и да помогне за облекчаване на стреса.

През 2004 г., Embrapa успяват да разчетат генома на кафето.

http://nauka.offnews.bg/news/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8_1/%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B8%D0%BD-%D1%81-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B5%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82_1846.html

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Разглеждащи това в момента   0 потребители

    Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

  • Подобни теми

    • от Анита Христова Трифонова
      Сине, кафето е беля - авторово поезия А.Х.Т. sekirata cekupama
    • от Anita Hristova Trifonova
      Мария - момичето, което уби изнасилвача си 
      "За мен следното се е случило: момичето е послужило за стръв на тоя боклук Боньо. Убиецът е друг, мъж, здрав прав и с голяма мъст в душата към този Боньо. Така да се каже спретнали са му схема за убийството му. И с право! Вероятно има и замесен полицай на високо ниво, макар и регионално за Стара Загора. Момичето не е убило никого, послужило е за стръв, както написах. Схема. На дебел човек да се пререже бедрена артерия... от гладно (на диета) момиче 50 кг. - не на мен тия! Но е хубаво, че такъв боклук е под земята вече."
      Това е истината. А това,че момичето не е от скромните, които май са на изчезване е повече от ясно. Всичко е пари,  за пари това е повече от ясно ,но това животно е лежало 30 години в затвора и  има доста богато престъпно досие, заслужил си е смъртта.
      Седмото ми чувство говори, че преди тази Мария той е пипнал някъде , където не  е трябвало - на голям човек дете или съпруга и Мария е била стръвта. Този мъж , който е влизал за снимките...изобщо не е случайност това. Но Мария е много силна за годините си и как гледа, о, Боже! Особено, озлобено, като животно... КАК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЖИВОТА СИ ОЗЛОБЕНА И РАНЕНА?! ДОРИ И СИЛНА.
    • от Анита Христова Трифонова
      На чай и кафе -  поезия авторово А.Х.Т.sekiarta cekupama
    • от technofork
      Четвъртата среща на OpenCoffee Burgas ще се проведе на 29 септември от 19:30 в пиано – бар Симпатико ( ул. Гео Милев №10, зад хотел България).

      Специален гост ще бъде г-н Светлин Йорданов, заемащ длъжност управител на Еском България, като ще представи дейността на компанията и ще сподели своят управленски опит с аудиторията на Open Coffee.

      Еском България е Value Add Distributor на водещи производители на ИТ инфраструктура и Информационна Сигурност – Apani, Cisco Ironport, F5 Networks, IBM, Netasq, Novell, Packard Bell, Trend Micro, Vasco Data Security, ZScaler. Основната дейност в Еском България е свързана с развиване на партньорската мрежа и налагане на международните брендове на българския ИТ пазар.

      Повече информация за срещата...
  • Дарение

×
×
  • Добави ново...