Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

RunAway

Коледни и новогодишни ястия

Препоръчан отговор


Във връзка с предстоящите празници малко рецепти за празничната трапеза :)

Коледна пита

ПРОДУКТИ:

1 ч.ч прясно мляко

1/2 кофичка кисело мляко

1 с.л.сол

1 ч.л захар

1 каф. л. сода бикарбонат

1/2 кубче мая за хляб

1 яйце

1 жълтък ( за намазване)

брашно колкото поеме

200 гр.сирене

100 гр.маргарин

олио за намазване на тавата

ПРИГОТВЯНЕ:

Прясното мляко се разбърква с маята и захарта, киселото мляко със содата, яйцето и солта, всичко се смесва и се меси меко тесто. Оставя се да втаса, след това тестото се дели на три части. Всяка се разточва по големината на тавата, в която ще се пече. Мажем тавата с олио и слагаме 1-вата кора, мажем с маргарин и поставяме част от натрошеното сирене. Поставяме 2-рата кора, пак маргарин и сирене, 3-тата кора се намазва само с жълтък, питата се реже на 8 части, като оставяме малък не нарязан кръг в средата. Всяка част се усуква. Оставя се да втасва добре и се пече. Преди да я извадите от фурната може да настържете малко кашкавал.

Коледни сарми

ПОРЦИИ: 8

ПРОДУКТИ:

8 броя листа от кисело зеле

8 броя свински пържоли/пожелание могат да бъдат от бут или вратни, но задължително без кокал/

2-3 кисели краставички

200 гр. кашкавал

200 гр. шунка

150гр гъби

чер пипер

чубрица

червен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:

Листата на зелето се обработват като им се маха твърдата част, върху всеки лист се поставя по една пържола върху нея се слага кашкавал нарязан на тънка филиика, шунката, гъбките нарязани на филиики и парченце краставичка, всичко това се поръсва със смлян черен пипер и чубрица и листото зеле се завива като сарма. Поставят се в глинен гювеч, заливат се със топла вода да се покрият сармите, поръсват се със червен пипер и се пекат на 200градуса около 2часа. Сервират се с бяло или червено вино. Да ви е сладко!

Коледена боб салата

Публикувано изображение

Списък на необходимите продукти:

4 шепи шарен боб

3-4 кисели краставички

1 стрък праз лук

2 глави кромид лук

1 люта чушка

за заливката:

2 скилидки чесън

3-4 с. л. оцет

1 ч. л. чубрица

1 ч. л. сух магданоз

1 ч. л. джоджен

1 ч. л. сол

7-8 с. л. олио

3-4 с. л. лютеница

Начин на приготвяне:

1. Бобът се сварява, поставя се в салатиера и към него се прибавят нарязаните на колелца кисели краставички.

2. Лукът се изпича на жар или във фурна заедно с обелките. След това се почиства и се нарязва на ивички. Празът се нарязва наситно и всичко се прибавя към боба.

3. В купичка се смесват оцетът, чубрицата, магданозът, солта и джодженът. Престояват 10 минути и се прибавят олиото, наситненият чесън, стритата люта чушка, лютеницата. Разбърква се. Салатата се овкусява и се оставя да престои 1 час на хладно преди консумация.

Коледно прасенце

Публикувано изображение

Списък на необходимите продукти:

1 прасе

за плънката:

1 голяма глава лук

100 г солена сланина

1 средно голяма зелка

2-3 моркова

300 г ориз

1 с. л. чубрица

1 с. л. магданоз

1 с. л. черен пипер

сол на вкус

масло и червен пипер за намазване

Начин на приготвяне:

1. Сланината и лукът се нарязват на едри кубчета. Листата на зелката се нарязват на ситен жулиен (ивици), а морковите – на колелца.

2. Кубчетата сланина се поставят в загрят тиган, за да се поразтопят и станат като пръжки. След това се изсипва лукът и се запържва, докато омекне. Прибавят се морковите и оризът, разбърква се и се пържи, докато оризът стане стъклен.

3. Налива се 1 ч. ч. вода и се оставя да поври, докато оризът я поеме и омекне. Подправя се с чубрица, магданоз, червен пипер и сол на вкус. По желание може да се добави и черен пипер. Тиганът се сваля от огъня, слага се зелето и се разбърква.

4. Прасенцето се поставя в тава, като под него се слагат пръчки, за да не изгори при допира с метала. Коремната кухина се пълни с плънката и се зашива. В тавата се налива 1 пръст вода. Пече се 3-4 часа при умерена температура (150-160 градуса). Изпеченото прасе се намазва с предварително разтопеното с червен пипер масло.

Печена пуйка с кестени

ПРОДУКТИ:

1 пуйка

500 г кайма

1 пакетче (125) г краве масло

100 г ориз

150 г сушени сини сливи, предврително накиснати за около 1 час във вода

1 голяма кисела ябълка, обелена и нарязана на кубчета

1 глава лук, нарязана на ситно

200 г кестени, опечени, обелени и нарязани на ситно

100 мл олио

1 с.л. ситно нарязана мащерка

1 с.л. чубрица

1 дафинов лист

10-15 зърна черен пипер

3 с.л. брашно

сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

Почистете, измийте и отцедете пуйката. Натрийте я с брашно от вътрешната страна. Измийте я отново и я намажете със сол, смлян черен пипер и стрита чубрица. Задушете в олио ситно нарязания лук, заедно с каймата и почистеният и зимит ориз. Нарежете на ситно сините сливи и ги добавете към сместа. Залейте с 1 ч.ч. вода, добавете черен пипер и сол, даф. лист и мащерката. Варете на умерен огън десетина минути. Прибавете опечените и обелени кестени и нарязаната на ситно яблка. Разбъркайте добре и наапълнете уйката със тази смес и я зашийте. Поставете в намазана с олио тавичка, облейте с предварително разтопеното краве масло и печете на умерен огън. За да сте сигурни, че пуйката е опечена бучнете с дървена клечка в свивката между бута и тялото. Ако изтече бистър месен сок, пуйката е готова.

Пълнена пуйка по френски

След бъдни вечер с пълнените чушки и сарми с ориз, това е вкусен вариант на пълнена пуйка.

ПРОДУКТИ:

пуйка 4-6 кг.

1/2к.ч. масло за намазване

За пуешкия бульон:

дреболиите и шията(ако няма се ползват 2-3 кубчета пилешки бульон),

1 глава кромид лук разрязана на две

1 дафинов лист

1 стрък целина

8 чаени чаши вода

За плънка от кайма и орехи:

750г кайма смес 50/50

1,5 каф.ч. галета

1 с.л.смес от подправки - магданоз,

мащерка,градински чай или готова

смес за пиле

2 глави кромид лук ситно нарязан

парче бекон (по желание) нарязан

1 яйце разбито

3/4 ч.ч. орехови ядки- запечени и едро

нарязани(аз ги счуквам)

1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

продуктите се смесват и подправят на

вкус

За пикантната плънка с галета:

8 стръка пресен кромид лук,ситно нарязан

1/2 каф.ч. масло размекнато

2 с.л. нарязан арпаджик

2 каф.ч. галета

1 с.л. смес от подправки - мащерка, маьоран и градински чай

1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора

1 яйце разбито

сока от 1 лимон и бульон за навлажняване на сместа

разбърква се леко с вилица

ПРИГОТВЯНЕ:

Предимството на тази рецепта е ,че плънките и бульона могат да бъдат приготвени от предния ден и да се употребят в деня на печенето. За да приготвим бульона сваряваме продуктите докато остане 3/4 от течността, след което прецеждаме. Загряваме фурната до 180 градуса. През това време напълваме пуйката. Внимателно отделяме кожицата около шията и гърдите и напълваме с плънката от кайма. Притискаме отвън, за да оформим плънката и зашиваме. С лъжица пълним кухината с пикантната плънка с галета. Прибираме крилата под тялото. Подсушаваме птицата, намазваме с масло и подправяме на вкус със сол и черен пипер. Слагаме пуйката върху скаричка в тавата, сипваме 3 ч.ч. от бульона, завиваме тавата плътно с фолио и печем 3-4 часа докато при пробождане на кълките сокът почне да изтича бистър. По време на печенето се полива с бульона на 25-30 минути. Фолиото се маха през последните 30 минути . През предишните две години вместо с фолио покривах пуйката със зелеви листа плътно и подменях изсъхналите -става много сочно. Преди сервиране плънките се слагат в отделни блюда ,а пуйката се разделя на порции. По желание може да се сервира и сос приготвен от останалата мазнина в тавата. Сложена да къкри на бавен огън към нея се прибавя 1/2 к.ч. масло и 2 с.л. брашно. Разбърква се докато сосът се сгъсти и се прибавя останалият бульон. След като кипне оставяме да поври. Преди сервиране се прецежда. Не се плашете от големината на рецептата. Много е лесна и вкусна - вече е семеен специалитет.

Пълнена пуйка със сърмички

ПОРЦИИ: 8

ПРОДУКТИ:

1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)

1 голяма кисела зелка

50 г краве масло

50 г шунка, нарязана на ситно

1 глава лук

100 г бекон

1 голяма ябълка

2 с.л. стафиди

2 с.л. коняк

1 ч.ч. ориз

1/2 ч.ч. вино

2 с.л. олио

3 с.л. свинска мас (или олио)

1 лимон

3 ч.ч. вода

сол, черен пипер и ким на вкус;

ПРИГОТВЯНЕ:

Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и чеен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат. Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сърмички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби). От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути. Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове отт компот от дюли, кайсии или праскови (те омекотяват киселия вкус на зелето).

Пълнени сушени пиперки по ловешки

ПОРЦИИ: 5

ПРОДУКТИ:

750 г смляно месо

100 г (1/2 чаена чаша) свинска мас

0.500 кг (15-20 бр.) сушени червени пиперки

100 г (2 глави) кромид лук

ориз 100 г (1/2 чаена чаша)

червен пипер 10 г (1 супена лъжица

магданоз 1/2 връзка

копър 1/2 връзка

джоджен 1-2 стрък

черен пипер 10-15 зърна

1 кисела зелка

сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

Към смляното месо се прибавят ситно нарязаният кромид лук, червеният пипер, счуканият черен пипер, ситно нарязаните магданоз, копър и джоджен и сол на вкус. Сместа се разбърква добре и с нея се пълнят пиперките, предварително киснати във вода. Зелето се накълцва на ситно. В тавичка се нареждат ред зеле, ред пиперки, като най-отгоре се поставя зеле. Ястието се залива с топла вода и разтопената мазнина и се пече във фурната, докато остане с малко сос.

Сарми с булгур и кисело зеле

ПОРЦИИ: 5

ПРОДУКТИ:

1.500 кг кисело зеле

500 г свинско месо

2 ч.ч. булгур

100 г свинска мас

1 с.л. червен пипер

сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

Булгурът се задушава в мазнината и се разбърква с червения пипер, след което се прибавя към нарязаното на кубчета свинско месо. Сместа се посолява на вкус и с нея се свиват сарми в зелевите листа. Поставят се в тенджера, залива т се с вода и малко зелев сок и се варят на тих огън, докато останат на мазнина.

Тиквеник

Публикувано изображение

Списък на необходимите продукти:

за тестото:

50 г мая

1 кг брашно

2-3 щипки сол

1 с. л. оцет

за плънката:

1 средно голяма тиква

4-5 с. л. олио

5-6 с. л. захар

1/2 ч. л. канела

1 ч. ч. орехови ядки

Начин на приготвяне:

1. В брашното се оформя кладенче, добавят се разтворената в хладка вода мая, сол и оцет. Омесва се, като постепенно се наливат 300-350 мл вода. (Ако не е за Бъдни вечер, към тестото може да се добави и един жълтък.) Тестото се разтегля до дебелина около 1 см. Оставя се да втаса на топло.

2. Плънката се приготвя, като тиквата се обелва, нарязва се, настъргва се и се задушава в олиото. Прибавят се захарта, счуканите орехови ядки и канелата. Оставя се да се охлади.

3. Тестото се разпределя на топки, малко по-големи от орех. Отпочиват около 20 минути и се разточват до дискове с диаметър 10 см. Половината питки се намазняват и всяка се покрива отгоре с ненамазнена питка. След това се изтъняват с точилка.

4. Кората се поставя върху горната част на китките и се разтегля с ръце, докато се получи тънък лист, който се поставя върху кърпа. Ако се получат дебели краища, те се отстраняват с нож. Поръсва се с плънката и с придърпване на кърпата кората се навива на руло.

5. Получените рула се подреждат в намазнена тава и тиквеникът се пече в умерено загрята фурна при температура 180 градуса до готовност.

Италиански коледен сладкиш (Panpepato) Публикувано изображение

Традиционен италиански коледен сладкиш.

Италианското му название „Panpepato„ означава буквално „подправен с пипер хляб”. В оригиналните рецепти, сладкиша е бил подправян с черен пипер, но в съвременните не присъства.

ПРОДУКТИ:

110 гр. кедрови ядки

70 гр. шоколад, нарязан на едро

150 гр. стафиди

300 гр. лешници, обелени

180 гр. бадеми, обелени

110 гр. смесени захаросани плодове

90 гр. брашно

250 гр. мед, течен (разтопете, ако е захаросан)

110 гр. орехи, нарязани на едро

хартия за печене

ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете в голяма купа, кедровите ядки, шоколада, стафидите, лешниците и захаросаните плодове и разбъркайте с ръце. Добавете брашното и разбъркайте така, че ядките и плодовете да се покрият с брашно. Изсипете меда и разбъркайте докато всичко се покрие с него. Добавете нарязаните а едро орехи и разбъркайте добре. Напълнете съд със студена вода и го поставете близо до работния си плот. С мокри ръце, разделете сместа на две части и оформете на топки като притискате за да изкарате целия въздух. Поставете двете топки върху покрита с хартия за печене повърхност и оформете като купол(или като руло, по желание). Поставете в предварително загрята до 170 градуса фурна и печете около 1 час. Сладкишът трябва да стане тъмно златист. За да не прегори по време на печенето може да го покриете с алуминиево фолио или хартия за печене. След като изстине, съхранявайте завит в фолио или хартия. Сервирайте, нарязан на тънки парчета.

Меденки с орехи

ПРОДУКТИ:

2 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

4 препълнени с.л. мед

1/2 пакетче канела

1 ч.ч. смлени орехи

1 ч.л. сода бикарбонат

брашно за средно меко тесто

ПРИГОТВЯНЕ:

С миксер се разбиват яйцата, добавят се захарта, олиото, меда и содата и пак се разбърква с миксер. Добавят се орехите и канелата. Сменят се бъркалките на миксера с бъркалки за тесто, прибавя се брашно на няколко пъти и се бърка до получаване на средно меко лепкаво тесто. Оформят се малки питки с диаметър 3 - 4 см. Пекат се в предварително загрята фурна на 170 градуса 12 минути върху хартия за печене.

Традиционен немски коледен кекс(Щолен)

Публикувано изображение

ПРОДУКТИ:

150 г стафиди (черни и бели)

75 г смесени захаросани цитросови кори

150 г ядки (бадеми, лешници, орехи), нарязани на едро

5 с.л. ром

100 мл мляко

50 г захар

7 г суха мая или 30 г прясна мая

500 г брашно, пресято

150 г краве масло

5 жълтъка

2 ванилии

настърганата кора на 1 лимон

1/2 ч.л сол

Глазура:

100 г краве масло, разтопено

100 г пудра захар

ПРИГОТВЯНЕ:

Накиснете стафидите и захаросаните цитрусови корички (нарязани на кубчета) в рома за около 20 мин. Смесете в купа млякото, захарта, маята, солта и 5 с.л. брашно и добре разбъркайте. Покрийте с кърпа и оставете на топло за около 20 мин да шупне. Сложете в голяма купа пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете сместа с маята, размекнатото масло и жълтици, ванилията и настърганата лимонова кора и добре размесете. След това на набрашнена повърхност омесете добре тестото. Добавете стафидите, захаросаните кори и ядките и отново размесете тестото. Сложете тестото в купата, покрийте с кърпа о оставете да втасва на топло докато увеличи обема си два пъти. Разточете на правоъгълник 30 на 20 см. От едната страна прегънете тестото така че да покрие малко повече от половината. От другата страна навийте като руло така, че да покрие прегънатия вече край. Сложете в тавичка, покрита с хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 30 мин. Затоплете фурната до 170 градуса и след това печете около 1 час. Ако започне да прегаря - покрийте с фолио. Когато извадите кекса от фурната го намажете с 1/4 от разтопеното масло, след това посипете с 1/4 от пудрата захар. Повторете този процес няколко пъти докато свърши захарта и маслото.

Коледни курабии

ПРОДУКТИ:

за около 30 броя

250 г брашно, 350 г пудра захар, 1 яйце, 1 чаена лъжичка канела, 150 г масло, 2 супени лъжици сок от лимон, различни оцветители за готварски цели, пъстри и златни захарни топчета

ПРИГОТВЯНЕ:

Брашното се пресява на работната плоскостр издълбава се кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се сипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парченца и се нарежда по краищата. Всичко се накълцва с голям нож, след което се омесва бързо на гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника.

Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява предварително но 180 градуса. Тестото се омесва още веднъж кратко, разточва се върлху леко набрашнена плоскост на кора с дебелина около 4 мм. Изрязват се фигурки с формички и се нареждат в тавата. Пекат се около 10 минути, изваждат се и се оставят да изстинат върху скара за сладкиши.

Лимоновият сок се разбърква с останалата пудра захар, разделя се на порции и се оцветява различните оцветители. С помощта на шприц сладките се укракяват фигурално. Накрая сe декорират със захарните топчета.

Време за приготовление: около 50 минути

Торта Коледна звезда

ПРОДУКТИ:

150 г захар

5 бр. яйца

3 с.л. (30 мл) вода

200 г бадеми

50 г какао

3 ч.л. (15 г) нескафе

25 г нишесте или брашно

За пълнежа:

200 г конфитюр от ягоди

4 с.л. (40 мл) ром

За крема:

250 г масло

100 г пудра захар

3 бр. яйца

150 г течен шоколад

4 с.л. (40 мл) ром

ПРИГОТВЯНЕ:

На блата: Жълтъците се разделят от белтъците. Разбиват се на крем със 100 г захар и водата. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг и се прибавят към жълтъците. Смесват се бадемите, какаото, кафето и нишестето и също се прибавят към жълтъците. Сместа се разбърква леко и се изсипва в намаслена тефлонова кексова форма и се пече около 45 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна. Блатът се изважда от формата и се оставя върху решетка да изстине. След това се изрязва във формата на 8 лъчева звезда и в хоризонтал се нарязва на 3 отделни блата.

На пълнежа: Конфитюрът се разбърква с рома и с получената смес се пълни звездата.

На крема: Размекнатото масло се разбива с пудрата захар. Прибавят се яйцата, течния шоколад и рома. Всичко това се разбива добре и с едната част от крема се намазва тортата отстрани, а с останалата част с шприц с кръгъл отвор се правят ленти отгоре върху звездата. Украсява се по желание.

Дрезденски коледен кейк със стафиди

ПРОДУКТИ:

2 кг брашно

100 г масло

100 г настъргана мас

800 г маргарин

850 г стафиди

150 г сладки бадеми

65 г горчиви бадеми

100 г захаросани плодове

кората от 1 лимон

325 г захар

500 мл прясно мляко

150 г мая

2 с.л. (20 г) сол

щипка индийско орехче

За намазване:

400 г масло

125 г захар

125 г пудра захар

1 прах ванилия

ПРИГОТВЯНЕ:

Захаросаните плодове се нарязват ситно, изчистените бадеми се смилат, лимоновата кора се настъргва. Всички продукти се слагат вечерта преди изпичането в топло помещение. На следващия ден брашното се пресява, прави се "кладенче", в което се изсипва маята, разбъркана в част от леко затопленото мляко. Приготвя се тесто. Което се оставя да втаса. Другите продукти се размесват добре с останалото брашно и остатъка от млякото. Прибавя се забърканата мая и се меси, докато тестото престане да лепне. Всичко се разбърква добре. За да не избие мазнината, тестото не се слага близо до печката. Оставя се най-малко 2 часа да втасва. Отмерват се парчета тесто по 500 г — 1.5 кг и всяко се обработва още веднъж. След това се оформят на по-дълги парчета, врязват се по дължина 1 см дълбоко или с дръжката на бъркалката странично по дължина се изтегля дълбока бразда. По-малката част от тестото се прехвърля върху по-голямата. Кейковете се пекат при малко по-висока температура от средната около час. След това се намазват с масло, посипват се със захар, още веднъж се намазват с масло и отгоре се поръсват с пудра захар. В тестото за коледен кейк не се слагат яйца, те го изсушават. При прекалено много захар кейкът бързо прегаря и се разлива нашироко. Маслото и маргаринът не бива да се разтопяват, а само да се оставят на топло. Коледният кейк трябва да е отлежал най-малко една седмица преди празника.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

RunAway постарал си се ама на Коледа се пости. Какви са тез коледни прасенца, коледни сарми със свински пържоли... Или както казваха в една реклама "това прасенце е постно, защото е от чисто месце" :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

RunAway постарал си се ама на Коледа се пости. Какви са тез коледни прасенца, коледни сарми със свински пържоли...

Или както казваха в една реклама "това прасенце е постно, защото е от чисто месце" :)

Пости се до Бъдни вечер. На Коледа вече може да се хапва месце. Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Коледна капама

Публикувано изображение

класическа рецепта за капама по бански, която можете да проготвите за Коледа

Продукти:

* 1 бр. пиле

* 1/2 кг телешко месо

* 1/2 кг свинско месо

* 300 гр кайма

* 300 гр пушени гърди

* 200 гр наденица

* 1 бр. кисела зелка

* 100 г ориз

* 1 ч.ч. (200 мл) олио

* 2-3 глави лук

* черен пипер

* червен пипер

* чубрица

* сол на вкус

За пилето се приготвя плънка от половината ориз - задушен, дреболиите на пилето, нарязани на ситно, чубрица и черен пипер. То се пълни и се зашива. От зелката се отделят 12-13 листа, а останалото се нарязва на ситно. С листата се правят сармички с кайма, останалия ориз, червен и черен пипер и ситно нарязания лук. В голяма тенджера или пръстен съд се нареждат едно върху друго част от нарязаното зеле, сармичките, слага се пилето, пушените гърди, нарязани на парчета, наденицата и нарязаните на пържоли свинско и телешко. Добавя се олиото и 1/2 чаша вода или зелев сок. Тенджерата се захлупва плътно и се слага в умерена фурна да се пече.

По тази рецепта миналата зима приготвих капама в голям глинен гювеч. Когато купувахме камината ме питаха за половин прасе или за четвърт прасе. Вземахме такава дето в нея може да се опече половин прасе наведнъж. И гювеча е голям. Та така приготвено с малко червено вино и доматено пюре и един дафинов лист се пече цял ден на слаба фурна и вечерта ядохме една от най-приказните манджи. Като в приказките…. Пожелавам на всеки по празниците да си хапне добре и вкусно!

Банска капама

традиционна българска рецепта, така както може да се намери в бабините тетрадки

По 1 кг свинско месо, телешко месо, кървавица, 1 пиле (около 1 кг), 1 голяма зелка, 2 чаени чаши ориз, 1 чаена чаша олио, 1 супена лъжица червен пипер, 1 чаена лъжичка кимион, няколко зрънца семе от копър, 1 чаена чаша червено вино, сол и черен пипер на вкус.

Месото се нарязва на парчета, същото се прави с кървавицата. Зелето се нарязва ситно. Оризът се задушава в мазнината и се разбърква с червения пипер. В голямо гърне се поставя ред зеле, а над него се нареждат свинското месо и отново зеле. Посолява се и се наръсва с кимион и черен пипер. Прибавят се семената от копър и част от ориза. Отгоре се слага телешкото месо. Отново се слага зеле и пилето, което сме натъпкали със смес от зеле, смесено с ориза, посолено и наръсено с черен пипер. Прибавили сме и останалия кимион. Ако ни е останало от зелето, се слага до напълването на гърнето. Захлупва се и се замазва капакът с тесто. Пече се няколко часа на умерена фурна.

Източник

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само да кажа, че капамата е наистина много вкусно ястие :clap: Самата комбинация от пилешкото, свинското и телешкото месо е невероятна :clap: (ние обаче не слагаме наденица) КОйто не е опитвал, може да го стори- няма да съжалява


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пости се до Бъдни вечер. На Коледа вече може да се хапва месце. Публикувано изображение

А и отгоре пише също така "новогодишни ястия" :clap:

Питка "Слънце"

винаги става

1 кофичка кисело мляко

3 яйца

1 пакетче масло /125 г/

1 кубче мая

1 с. л.сол

1 с. л захар

6 с. л олио

около 1 кг. брашно

Всичко се разбърква и омесва /без маслото и единия жълтък/. Остава се да втаса. Разделя се на 2 топки. Разточва се дебела кора и се намазва с 1/2 масло, разточва се втора кора намазва се с останалото масло и се слага върху първата кора. Корите се навиват на руло и се режат на триъгълници. Редят се в тава /двата края се слагат в средата/ и отново се остава да втаса. След като е готова се намазва с жълтък и се пече.

намерих нагледно как изглеждат нещата

Публикувано изображение

Публикувано изображение

тук обаче не е показано, че двата края са в средата

Публикувано изображение

Само да кажа, че капамата е наистина много вкусно ястие :clap: Самата комбинация от пилешкото, свинското и телешкото месо е невероятна :wors: (ние обаче не слагаме наденица) КОйто не е опитвал, може да го стори- няма да съжалява

И аз да кажа, че я правя на Нова година, но вместо телешко, слагам заешко. Приятелите ни си облизват пръстите, а уж не ядяли заек - ядоха, че и ушите им пращяха Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Класичесkа баклава за Коледа

Продукти:

500г листи за баница

500г захар

700г вода

200г счукани орехови ядки

1 пакет канела

щипка индийско орехче

кората от един лимон

1 и 1/2 пакетче краве масло

Публикувано изображение

Приготвяне:

Листите се разгъват. Маслото се разтопява. В дълбока купа се объркват много добре орехите, 100г захар, канелата, индийското орехче и настърганата кора лимон. Количеството краве масло се реазтопява на топъл котлон. Взема се голямя тава (от рода на оригиналните тави на печката. Намазва се дъното и страничния ръб с краве масло. Листите разделят на две. На всеки три листа от долния пласт се наръсва разтопено краве масло. По средата се разпределя плънката. Отгоре се зарежда втория пласт листи, като на всеки три листа се ръсва по малко разтопено краве масло. Най- отгоре баклавата се намазва с краве масло, като се оставя малко от маслото. Нарязва се на ромбове или квадратни парчета. Цвърва се леко на горещия котлон остатъка от кравето масло, поливат се парчетата по краищата, след което се слага да се пече в умерено загрята фурна (200 градуса) отгоре и отдолу около 50 минути, като се следи да не загори. След изпичане се загрява котлона и в тенджера се слага 700мл вода да заври заедно със 400г захар (за захарния сироп) . След като кипне се следи да поври още около 15 -20 минути, смъква се от котлона и се сиропират парчетата баклава. Когато е готово се загъва с памучни кърпи и се оставя на хладно за задушаване и изстиване.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само да кажа, че капамата е наистина много вкусно ястие :P Самата комбинация от пилешкото, свинското и телешкото месо е невероятна :wors: (ние обаче не слагаме наденица) КОйто не е опитвал, може да го стори- няма да съжалява

аз пък слагам наденичка - най-отгоре. И всичко това в големия гювеч и от сутринта на камината Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам дали е уместно тук да задам въпроса си -ако не, моля постът да бъде преместен. Аз не съм твърде наясно с празниците и ще помоля някой по-разбиращ да ми обясни: Прословутата баница със късмети на Коледа или на Нова година се прави? И кога се прави баницата със паричка в нея?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не знам дали е уместно тук да задам въпроса си -ако не, моля постът да бъде преместен. Аз не съм твърде наясно с празниците и ще помоля някой по-разбиращ да ми обясни:

Прословутата баница със късмети на Коледа или на Нова година се прави? И кога се прави баницата със паричка в нея?

Честно да ти кажа, чувала съм куп интерпретации :) Ще ти кажа аз как знам. Питка с паричка се прави днес - на Бъдни вечер. Баница с късмети - на Нова година.

ТУК може да се прочете много информация относно традициите на Бъдни вечер, респективно пак в Календара има информация и за традициите на Коледа и Нова година. ;)

Редактирано от chain_reaction (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Коледни снежинки с цветна глазура

Публикувано изображение

Продукти за тестото:

* 200 гр. марципан

* 100 гр. пудра захар

* 150 гр. ситно смлени бадеми

* 3 ч. лъж. царевично нишесте

* 1 белтък

* сокът и настъргана кора от 1 лайм

* 1 суп. лъж. ром

* 100 гр. брашно

Марципана се разрохква с вилица и се смесва с пудрата захар, бадемите и царевичното нишесте. Към тях се добавя сокът и настърганата кора от лайм, ромът и белтъка. Омесва се лепкаво тесто. По малко се добавя брашното и тестото се оформя на топка.

Слага се върху набрашнена повърхност и се разточва на кора с дебелина 7-8 мм.

От кората се изрязват форми на снежинки (или други по твое желание). Подреждат се в тава върху хартия за печене, на разстояние една от друга.

Пекат се в предварително загрята на 170°C фурна за 10-12 минути, в зависимост от размера на сладките.

След като се извадят от фурната се оставят да се охладят.

Продукти за глазурата:

* 1 белтък

* 220 гр. пудра захар

* щипка сол

* няколко капки ванилова есенция

Белтъка се разбива с пудрата захар и щипка сол с миксер на средна скорост. Добавя се ванилията и скоростта се увеличава. Разбиването продължава около 2-3 минути, докато глазурата стане гладка, с гъста консистенция.

Глазурата може да се покрие с фолио и да се съхранява на стайна температура до 6 часа, преди да се работи с нея.

Отделя се 1/3 от глазурата и се боядисва в светло синьо със сладкарска боя. Останалата част се оставя бяла.

В бялата глазура се добавят няколко капки вода, за да може да се разнесе по-лесно върху сладките, без да оставя следи.

Покриват се всички снежинки с бяла глазура и се оставят да засъхнат за 1 час на стайна температура.

Синята глазура се поставя в сладкарски пош с накрайник с малка, кръгла дупка. С нея се оформят снежинките.

Прибират се в кутии, до Коледа.

kulinarno-joana.com

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пълнени чушки с боб

Продукти :

1000 гр. пиперки червени

500 гр. фасул зрял

100 гр. лук кромид стар

20 гр. брашно тип 500

150 гр. орехови ядки

1 ч.л. червен пипер

50 мл. олио

1 ч.л. чубрица, джоджен, девисил

Приготвяне :

1.Сварете и посолете фасула.

2.Изпържете лука, посолете и прибавете червен пипер, джоджен, чубрица и магданоз.

3.Разбъркайте добре двете смеси, добавете брашното и смлените орехови ядки.

4.Почистете и измийте пиперките, след което ги напълнете (ако използвате сушени, ги накиснете предварително за десетина минути)

5.Отворите им потопете в брашно.

6.Наредете ги в намазана с масло тава, полейте ги с олио и прибавете 1 ч.ч. вода.

7.Печете 8-10 минути в по-силно загрята фурна, а след това 10-15 минути в по-умерена.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Много хвалби чух и прочетох за болярската питка, представена в "Бон апети" и накрая и аз се навих да изпробвам това чудо на тестените български произведения, още повече че наближава Коледа, а и няма нищо по-вкусно от домашно приготвения хляб.

Публикувано изображение

Продукти:

4 яйца

1/2 ч.ч олио

400 мл хладка вода

1 ч.л сол

1 ч.л захар

1 пакетче суха мая

1/4 сода бикарбонат

2 с.л. кисело мляко

около 50 г краве масло

около 1 кг брашно

Аз направих половин доза, т.е. работих с половината от изброените продукти.

Содата се угасява в киселото мляко, а с останалите продукти без единия жълтък и кравето масло се замесва меко тесто, което се разделя на 4 топки, които се оставят да се поотпуснат за десетина минути. Всяка топка се разточва и се намазва с разтопеното краве масло. Получените кори се нареждат една върху друга и се увиват на руло, което се поставя в намаслена тавичка, като се увива на охлюв. Оставя се на топло да втасва докато увеличи двойно обема си. Отгоре се намазва с отделения жълтък, смесен с малко олио. По желание може да се поръси със сусам или маково семе. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за около 25-30 минути, като към края се намалява температурата до около 150 С. Изважда се от фурната, навлажнява се кората на питката и се увива в кърпа, за да омекне.

Публикувано изображение

Приятен апетит!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

Тези сарми традиционно присъстват на семейната ни трапеза на Бъдни вечер, както се казва "гвоздеят на програмата" ни са

Орехови постни сарми

Продукти:

1 ч.ч ориз

2 глави червен лук

1 пакетче светли стафиди

1/2 пакетче черни стафиди

200 г счукани или смлени орехи

кимион

олио

сол

листа от кисело зеле

Нарязаният лук се запържва в малко олио. Когато стане готов към него се прибавя оризът, който се запържва докато стане прозрачен. Отстраняваме сместа от котлона и добавяме орехите, стафидите, подправяме с кимион и сол. Разбъркваме добре и пълним сармичките (може да се направят мънички колкото хапка като станимашките, но може и по-големички). Редим ги в тенджера, покриваме ги с гореща вода и варим на умерен огън до готовност.

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някак си, хич не мога да си представя новогодишната трапеза без зелевите сарми....Обожавам ги!!! Ама мама както ги прави - ред сарми, ред патешки шийки, ред сарми, ред шийки - и така в големия гювеч и на печката с дърва да къкрят цял ден....Така че, запрятам ръкави, бъркам в кацата със зелките и се курдисваме два броя жени да завиваме, навиваме, къдрим и подреждаме....Другото им предимство - идеално се връзват за мезе на двата вида алкохол, който единствено допускам до тумбака - бира и вино....

Тези са миналогодишните:

 

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

12313609_766768373468946_130972358227110

 

 

Вълшебно коледно предложение за пухкави шоколадови кексчета. За да ги приготвите, разбийте яйцето и захарта. Смесете затопленото масло и киселото мляко и ги добавете към сместа. Пресейте брашното с бакпулвера, какаото и канелата. Добавете сухите съставки към течните и бъркайте хубаво. Подредете хартиени кошнички във форма за кексчета и сипете от сместа, така че да напълните само 1/3 от кошничките. Печете на 180 градуса за 20-25 минути. Накрая поставете по една звездичка анасон върху всяко кексче.

https://www.facebook.com/DimitarMadjarov.bg/?fref=photo

 
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

12348140_771000166379100_543886921267212

 

Днес ще ви покажем как да си приготвите тази английска класика у дома. Смесете настъргания морков, стафидите, боровинките, натрошените бадеми и настърганите кори от портокала и лимона. Залейте ги със сока от портокала и лимона и оставете да омекнат за 2-3 часа. В купа смесете брашното, галетата, бакпулвера, захарта и подправките и разбъркайте хубаво. Смесете сухите съставки с накиснатите и добавете маслото и разбитите яйца. Бъркайте, докато получите хомогенна смес. Намаслете стъклена купа, покрийте я с хартия за печене и излейте сместа. Покрийте купата отгоре с втори лист хартия за печене. Завийте хубаво с алуминиево фолио, така че да не излиза парата и поставете в пълна с вода до половината тенджера. Гответе на слаб огън за 5-6 часа. Ако водата се изпарява, доливайте още топла. Когато пудингът е готов, го поставете в чиния за сервиране и го полейте с разбито на крем кисело мляко.
 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...