Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Не знам дали съм християнин, но ще опитам да ти отговоря. Бог е един. Трите лица са различни проявления на Бог. Представи си слънцето, топлината и светлината му. Те са подобни на Отеца, Светия Дух и Сина.
Да такова сравнение е направил св. Кирил. Ок. топлината е проявление на слънцето,светлината също, а слънцето на какво е проявление?

Я да видим какво всъщност казва Библията:

1 Коринтяни 11:3

Но желая да знаете, че глава на всеки мъж е Христос, а глава на жената е мъжът, глава пък на Христос е Бог.

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Да такова сравнение е направил св. Кирил. Ок. топлината е проявление на слънцето,светлината също, а слънцето на какво е проявление?

Аналогията обяснява само определено отношение. Тя няма за цел да обясни какво представляват нещата. Затова имаме подобие, а не еднаквост. Отецът е вечно-съществуващата, несътворена и безконечна, неизменна и безпределна същност на нещата. В случая съм го сравнил със слънцето, но в действителност той е зад и в основата на всичко проявено. Обективно могат да се проявят само отделни негови аспекти, но нищо повече от това. Светият Дух е материята, водата. Синът е съзнанието, огънят. Топлината и светлината изразяват състоянието на последните две когато са проникнати от присъствието на Отеца. Ще спра дотук, понеже темата е за Библията, а аз мъничко се отдалечих от възгледите на християнството.

Отец -Абсолюта, непроявения, който планира, еманира и и е движител на Универсума непосредствено и опосредствено чрез йерархии.

Син - проявлението на Абсолюто в нас, в сърцата ни - хем е връзка, хем е част от Отец.

Свети Дух - Логосът, диханието на Абсолюта, което достига до нас в степен, която сме способни да приемем.

Въпрос към вас Истински Християни , аз много уважавам вашата Религия и всички религиозни хора...

В Исляма - Мисюлманите имаме 1 бог - Аллах

В Християнството имате 1 бог , който се разделя на 3 части - Бог,Син,Свети дух а защо тогава казвате че бог е 1 като го разделяте на 3 , защо си противоречите ?

Аз не съм "истинска християнка", поне не от тези, които като се кланят на икони, палят свещи в църкви и целуват ръката на попа, мислят, че ще им се опростят греховете, но ще се опитам да ти отговоря.

Зная на къде биеш... мюсюлманите като нямат други доводи, чрез които да изпъкне религията им, се тупат в гърдите и казват - нашата религия е единствената монотеистична, само ние сме тези, които вярват в един бог. До тук добре, но кой е този бог става ли ясно и защо той в Стария завет е казал - "Да нямаш други богове освен мен!" - заповядвайки нещо на човека - да изповядва само него, хм, това иде да покаже, че май май освен него, има и други, които искат да се нарекат богове..........................................

То хубаво да се вярва в един бог, ама още по-хубаво ще бъде да се види добре кой е той и що така нагло се налага на човека...

Специално за триединството - в православието това е догма, която е взаимствана от гностицизма - там съществува Божие семейство - Отец, Майка и Син, но "светите" православни отци, които са малко нещо женомразци и евнуси, преименуват Майката на Свети Дух и така решават проблема с липсата си на мъжество...

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Въпрос към вас Истински Християни , аз много уважавам вашата Религия и всички религиозни хора...

В Исляма - Мисюлманите имаме 1 бог - Аллах

В Християнството имате 1 бог , който се разделя на 3 части - Бог,Син,Свети дух а защо тогава казвате че бог е 1 като го разделяте на 3 , защо си противоречите ?

Сам Бог ни се разкрива като 3 отделни личности -МАТЕЙ 28: 19 - 20: И така, идете, правете ученици от всичките народи и ги кръщавайте в Името на Отца и Сина и Светия Дух,

20. като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал. И ето, Аз съм с вас през всичките дни до свършека на света. (Амин.)

Защо - това никой не може да каже, а само да предполага!

Никой не може да разбере или да обясни Бог!!! Всевишния ще го опознаваме на небето през вечността!!!

Не случайно е казано за Бог, че е неизследим!

Ти като Мюсюлманин знаеш ли как и откъде е произлезнала вашата религия?!

Основоположникът ви е Исмаил, който е син на Аврааам и Агар! Законната съпруга на Авраам е Сара, а Агар е нейната прислужница при това чужденка, а не еврейка! - Битие 16:1 - А Сара, жената на Аврам, не му раждаше деца; но имаше слугиня, египтянка, на име Агар.

Понеже Сара се усъмни в обещанието, което Бог даде на Авраам му рече: " И Сара каза на Аврам: Ето, ГОСПОД заключи утробата ми, да не раждам, затова влез при слугинята ми, може би ще придобия дете чрез нея. И Аврам послуша това, което каза Сарая."!

По-нататък следва:

"3. И така, след като Аврам беше преживял десет години в ханаанската земя, Сарая, жената на Аврам, взе слугинята си Агар, египтянката, и я даде на мъжа си Аврам да му бъде жена.

4. И той влезе при Агар и тя забременя; но като видя, че забременя, господарката й стана презряна в очите й.

5. Тогава Сарая каза на Аврам: Поради теб ми е тази обида! Дадох слугинята си в твоите обятия, а като видя, че забременя, аз станах презряна в очите й. ГОСПОД нека съди между мен и теб!

6. А Аврам каза на Сарая: Ето, слугинята ти е в ръката ти. Направи с нея, както искаш. И Сарая се отнасяше зле с нея, така че тя побягна от лицето й.

7. Но Ангелът ГОСПОДЕН я намери при един воден извор в пустинята, при извора на пътя за Сур,

8. и каза: Агар, Сараина слугиньо, откъде идваш и къде отиваш? А тя каза: Бягам от лицето на господарката си Сарая.

9. А Ангелът ГОСПОДЕН й каза: Върни се при господарката си и се покори под ръцете й.

10. Ангелът ГОСПОДЕН й каза още: Ще преумножа потомството ти, така че да не може да се изброи поради своето множество.

11. И Ангелът ГОСПОДЕН й каза: Ето, ти си забременяла и ще родиш син; да го наречеш Исмаил 1, защото ГОСПОД чу скръбта ти.

12. Той ще бъде човек като диво магаре; ръката му ще бъде против всекиго и ръката на всекиго — против него; и той ще живее пред лицето на всичките си братя.

13. Тогава Агар нарече ГОСПОДА, който й говореше, с това име: Ти си Бог, който ме гледа 2; защото каза: Не видях ли аз тук изотзад Онзи, който ме погледна?

14. Затова този кладенец се нарече Вир-Лахай-Рои 3; ето той е между Кадис и Варад.

15. И Агар роди син на Аврам, и Аврам нарече сина си, който му роди Агар, Исмаил.

16. А Аврам беше на осемдесет и шест години, когато Агар роди Исмаил на Аврам."

По-късно Сара забременява от Авраам и ражда - Исаак

И погледни тук да видиш, че Бог сключва завет с Исаак, а не с Исмаил, откъдето произлиза Исляма:

19. А Бог рече (на Авраама): тъкмо Сарра, жена ти, ще ти роди син, и ще му наречеш името Исаак; и ще направя завета Си с него завет вечен (че ще бъда Бог нему и) на потомството му след него.

20. И за Исмаила те послушах: ето, Аз ще го благословя и ще го наплодя, и много, твърде много ще го умножа: дванайсет князе ще се родят от него; и ще произведа от него голям народ. ⇨

21. Но завета Си ще сключа с Исаака, когото ще ти роди Сарра догодина по това време. ⇨

22. Тогава Бог престана да говори с Авраама и се издигна от него.

Редактирано от IMG (преглед на промените)

Здравейте!

Чета ви постовете от известно време насам и не се стърпях да си направя регистрация,за да се намеся и аз.Наистина сте много просветени и доста неща от тези,които прочетох ги зная и аз,научих и много които не съм знаела,но човек се учи непрекъснато,никой не може да знае всичко.Напълно се съгласявам,че и астрала е намесен в цялата работа.Но не в тая тема е мястото на това нещо,както и на още много СПАМ.

Би било хубаво да не се отклонявате от идеята за темата,защото така нищо не се разбира.От Библията(Св. Писание) се качваме при звездите,след това ровим в историята на древните цивилизации и отиваме в "История на религиите".Става каша,момчета...и е гадно така.

Предлагам ви да се пуснат още поне две теми и ще се намерят места на тези въпроси,където те няма да пречат на това тук.

По въпроса как са намесени "небесните светила" в Библията?!Какво за ТЕОЛОГИЯТА означават те?!От това,което аз съм учила зная,че са дадени на хората от Бог,за да си служат с тях и да пориодизират времето,да се радват на светлината и т.н. и т.н.

Относно този гаден СПАМ (с риск спамера да не замеря с компромати и да "плюе по мене) аз ще ви дам следният пример:

Вие сте студенти по ТЕОЛОГИЯ,явявате се на един изпит по "Тълкувание на Св. Писание" и там вместо да тълкувате Библията и т.н. ,вие започвате да говорите за как беше..."астрономия и астрология".Как мислите ще бъдете оценени?

Аз не пиша,за да се заяждам,нито пък да ви правя оценки за това как пишете,аз съм никой в случая,нямам правото да ви съдя,или да ви казвам кое е правилно и кое не.Мисля,че никой не е мерилото за никого от нас.Само Бог съди,Той дава.

И още нещо,очаквам да ме провокирате,да се знае,че не се давам на провокации,за да бъда едва ли не линчувана заради постаси,или "пребита с камъни" , ползвам иронията и сарказма,защото видях,че това се носи наоколо,както Св. Дух над вярващите.

Научете се да се уважавате по между си!Ще има добри плодове.Вярно е,че в спорът се ражда истината,но вие не водите спор,а се "плюете",което е в противоречие с нормалните правила за провеждане на диалог.Всеки е прав за нещо.Но тук в тая тема сте смесили нещата.

Много бих се радвала да ви чета подредени в мислите ви,подредени в постовете ви.Всичко хубаво пожелавам на екипа на форума и на онези от вас,които пишат тук.Чета ви.Продължавайте да ме радвате с постовете си!Умни сте и сте начетени,но не сте подредени.

с уважение:Кирилова

Редактирано от DAINA (преглед на промените)

Кирилова, подхождаш, като учительница в детска градина. cool.gif

Когато дадена догма(както официалното християнство) е налагана през вековете от империя(а то е създадено именно тази империя да преустрои властта си СВЕТСКА!) и тази империя започне да отслабва е нормално да и се върне КАРМИЧНО лъжите. Но тепърва ще се разплита догмата на това ОФИЦИАЛНО ристиенството, което се налага със светото ЮДЕЙСКО писание(плагиат и спекулация с древни върху чужди текстове), наречено 'Иблия'. cool.gif

ПС: имаше един юдейски свещенник, представящ се за 'божий служител' в абв-форума- бат' Жорката от Съединените Еврейски Щати, който така завършваше всеки постинг по сатурниански етикетно- 'С уважение -еди кой си'. Бизнес кореспонденция. :lol6:

А, Жорето от Шикаго, последователя на църния брат Буи, дето твърди, че Исус и изобщо всички иудеи са били черни? Ми може и да е прав - наскоро ми попадна един етиопски триптих...

post-46356-1243322831_thumb.jpg

А, Жорето от Шикаго, последователя на църния брат Буи, дето твърди, че Исус и изобщо всички иудеи са били черни? Ми може и да е прав - наскоро ми попадна един етиопски триптих...

post-46356-1243322831_thumb.jpg

може, да, Вале...и аз съм склонен да застъпя верията, че ЕДИНИЯ от двата потока семити са дошли през Етиопия, другия-през Месопотамия. И двата потока има за източник потъналия континант Ланка(не- днешния о-в Цейлон!)от Рамаяна. "Рамаяна" се е случила в третя-йуга.(ако ти говорят югите нещо?, предполагам-да, тъй като четеш М.Кремо). Остатъци от континента Ланка са Мадагаскар и СуМатра. Флората и фауната на Мадагаскар е КОРЕННО РАЗЛИЧНА от тази в Африканския континент на 'две крачки'...

Дравидите от Ланка са обожавали Шива и майа. Равана е бил обожател на Шива. ;)

Но това, че евреите са били дравиди(цар Давид)не значи, че Исус Христос е бил дравид! А заблудата при баат Жорката иде от това, е има фундаментална систематична греша. ЯХОВА НЕ Е ОТЕЦЪТ НА ИСУС ХРИСТОС. А Жорката 'отива по-далеч' в заблудите си- 'той смята йехова за самият Исус Хростос' ohmy.gifcool.gif

От негри да чакаш духовност е все едно от куче да искаш да ти изоре нивата. ...на тях им дай реге, храна, плодене, спорт и да се дерат на някой евангелистки истеричен хепанинг... biggrin.gif

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

може, да, Вале...и аз съм склонен да застъпя верията, че ЕДИНИЯ от двата потока семити са дошли през Етиопия, другия-през Месопотамия. И двата потока има за източник потъналия континант Ланка(не- днешния о-в Цейлон!)от Рамаяна. "Рамаяна" се е случила в третя-йуга.(ако ти говорят югите нещо?, предполагам-да, тъй като четеш М.Кремо). Остатъци от континента Ланка са Мадагаскар и СуМатра. Флората и фауната на Мадагаскар е КОРЕННО РАЗЛИЧНА от тази в Африканския континент на 'две крачки'...

Дравидите от Ланка са обожавали Шива и майа. Равана е бил обожател на Шива. :wub:

Но това, че евреите са били дравиди(цар Давид)не значи, че Исус Христос е бил дравид! А заблудата при баат Жорката иде от това, е има фундаментална систематична греша. ЯХОВА НЕ Е ОТЕЦЪТ НА ИСУС ХРИСТОС. А Жорката 'отива по-далеч' в заблудите си- 'той смята йехова за самият Исус Хростос' ohmy.gifcool.gif

От негри да чакаш духовност е все едно от куче да искаш да ти изоре нивата. ...на тях им дай реге, храна, плодене, спорт и да се дерат на някой евангелистки истеричен хепанинг... biggrin.gif

Е, това за вярванията на Жорето от Чикаго си беше на майтап - а иконата, която съм снимал, си е истинска, в магазина ми е :)

.........................................................

позволи ми да изразя дълбоката си убеденост, че расови, кастови, езикови и културни различия не са показател за духовно израстване. Поне вече не. Това знам твърдо от личен опит, а не като внушение от масмедиите или "властите под небето" /управителите на Майа/.

В този аспект е добре да уточним, че под "иудеин" в Новия завет се визира не жител на Иудея, а "човек праведен", т.е. спазващ Закона /планиран, приложен и поддържан от "властите под небето"/. По - късно /и преди, и особено след имп. Константин Велики/ се появяват расови и народностни тълкувания на "иудеин", "фелистимянин" и т.н. от Светите отци, които принизяват и приземяват първоначалното християнство. А може би пък от елитарно го превръщат в годно за масова религия учение и така помагат да достигне до стотици милиони...въпрос на гледна точка, нали? :wub:

Е, това за вярванията на Жорето от Чикаго си беше на майтап - а иконата, която съм снимал, си е истинска, в магазина ми е :computer2:

.........................................................

позволи ми да изразя дълбоката си убеденост, че расови, кастови, езикови и културни различия не са показател за духовно израстване. Поне вече не. Това знам твърдо от личен опит, а не като внушение от масмедиите или "властите под небето" /управителите на Майа/.

В този аспект е добре да уточним, че под "иудеин" в Новия завет се визира не жител на Иудея, а "човек праведен", т.е. спазващ Закона /планиран, приложен и поддържан от "властите под небето"/. По - късно /и преди, и особено след имп. Константин Велики/ се появяват расови и народностни тълкувания на "иудеин", "фелистимянин" и т.н. от Светите отци, които принизяват и приземяват първоначалното християнство. А може би пък от елитарно го превръщат в годно за масова религия учение и така помагат да достигне до стотици милиони...въпрос на гледна точка, нали? :angel19:

Юдеите винаги са имали свои расистки закони на семето на племето. Христос идва сред тях, защото са болни, не защото са богоизбрани. И тъй като ще създадт световна конспирация на привелигированост, където ще експлоатират материалната енергия на неюдеите с обещнието от техния паднал "яхова".

Вале, трябва да се отиде отвъд кармичния закон на Сатурн, знаеш?.....юдеите не само, че не могат, но и дори и не искат... :angel19: ...страшна работа е това Сатурн- законът, който подпира отгоре и сухо и мокро...Нека мокрото остане под шапката на Сатурн, а ко ще праим със сухото?.. ше го горим ли?... cool.gifbiggrin.gif

Юдеите винаги са имали свои расистки закони на семето на племето. Христос идва сред тях, защото са болни, не защото са богоизбрани. И тъй като ще създадт световна конспирация на привелигированост, където ще експлоатират материалната енергия на неюдеите с обещнието от техния паднал "яхова".

Вале, трябва да се отиде отвъд кармичния закон на Сатурн, знаеш?.....юдеите не само, че не могат, но и дори и не искат... :blink: ...страшна работа е това Сатурн- законът, който подпира отгоре и сухо и мокро...Нека мокрото остане под шапката на Сатурн, а ко ще праим със сухото?.. ше го горим ли?... cool.gifbiggrin.gif

Да, може и да изгорим.

Както в древен Китай са горели сламени чучула на кучета като дар на боговете.

Ще цитирам стих 5 на Лао Дзъ от Дао де Дзин

"Вселенското Откровение обича не така, както обичат хората.

Всичките неща му се виждат сламени чучела.

Мъдрецът обича не така, както обичат хората.

Хората му се виждат сламени чучела.

Всичко истинско е подобно на ковашки мях - то е пусто и неизтощимо.

Колкото е по-голямо неговото движение, толкова по-голямо е неговото проявление.

Многословието води само до опустошение

Затова е по-добре да се пази самообладание."

а тук ще цитирам ап. Павел, 1 Коринтяни, гл 15 :

40 Има и небесни тела и земни тела, друга е, обаче, славата на небесните, а друга на земните. 41 Друг е блясъкът на слънцето, друг блясъкът на луната и друг блясъкът на звездите; па и звезда от звезда се различава по блясъка.

42 Така е и възкресението на мъртвите. Тялото се сее в тление, възкръсва в нетление;

43 сее се в безчестие, възкръсва в слава; сее се в немощ, възкръсва в сила; 44 сее се одушевено тяло, възкръсва духовно тяло. Ако има одушевено тяло, то има и духовно тяло.

45 Така е и писано: Първият човек Адам "стана жива душа", а последният Адам стана животворящ дух.

46 Обаче, не е първо духовното, а одушевеното, и после духовното.

47 Първият човек е от земята, пръстен; вторият човек е от небето.

48 Какъвто е пръстният, такива са и пръстните; и какъвто е небесният, такива са и небесните. 49 И както сме се облекли в образа на пръстния, ще се облечем и в образа на небесния.

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

.......

45 Така е и писано: Първият човек Адам "стана жива душа", а последният Адам стана животворящ дух.

.....

Хмммм.

Тези думи ме навеждат на еретични мисли :

Господ е животворящ дух - значи ли това, че на последният човек му е предопределено да стане единосъщен с Бог -тоест и той да е Бог, или има и друго тълкуване на тези думи ?

Хмммм.

Тези думи ме навеждат на еретични мисли :

Господ е животворящ дух - значи ли това, че на последният човек му е предопределено да стане единосъщен с Бог -тоест и той да е Бог, или има и друго тълкуване на тези думи ?

Знаеш, Трихи, какво ще ти кажа... :)

За Розовата пъпка в сърцата ни, примерно :blink:

Знаеш, Трихи, какво ще ти кажа... :)

За Розовата пъпка в сърцата ни, примерно :blink:

Знам, знам.....ама и ти знаеш, че се опитвам да бягам от това , нали ?

Дайте ми друго тълкуване , баси sad.gif

Като спреш да викаш "Дайте ми!", ще си го намериш сам.

Книгата е под формата на учебник за възпитаниците във Висшити духовни училища(предимно,но не само)Казва се "ХЕРМЕНЕВТИКА" авторът е негово преблагоговение протопрезвитер професор д-р Николай Шиваров.Там в това нещо - херменевтиката ще се научиш как да си тълкуваш и да разбираш Библията.

Можех да пратя в ЛС,но предпочитам да го постна тук,за да дам това като инфо и за други,които имат желание да разберат за какво става въпрос.Защото Библията не е романче,което хващаш и прочиташ и готово.Тя е един сборник от книги в повечето от тях са вметнати символи,метафори,хипеброли,метонимии,литота и още стилни фигури на речта,които трябва да умеем да разбираме и т.н.Кое какво означава,как и защо е поставено в текста и т.н.

"Песен на песните" например е изцяло алегорична книга.Без познанията по херменевтика няма да се получи.Затова трябва да се тръгне от някъде,да се добият познания и тогава вече да се пристъпи към следващото стъпало на духовно израстване.

Без да имаме в главите си и в ръцете си похватите и знанията от методите на херменевтиката,няма как да станем екзегети и да разбираме и тълкуваме Библията.А най-лошото нещо е да пренебрегнеш тайнственият смисъл(или да го изкривиш,което е равносилно) и да разбираш буквално Библията.

ЦИТАТ(U.Ra @ 26.05.2009г. в 09:34ч.) *

Когато дадена догма(както официалното християнство) е налагана през вековете от империя(а то е създадено именно тази империя да преустрои властта си СВЕТСКА!) и тази империя започне да отслабва е нормално да и се върне КАРМИЧНО лъжите. Но тепърва ще се разплита догмата на това ОФИЦИАЛНО ристиенството, което се налага със светото ЮДЕЙСКО писание(плагиат и спекулация с древни върху чужди текстове), наречено 'Иблия'. cool.gif

ПС: имаше един юдейски свещенник, представящ се за 'божий служител' в абв-форума- бат' Жорката от Съединените Еврейски Щати, който така завършваше всеки постинг по сатурниански етикетно- 'С уважение -еди кой си'. Бизнес кореспонденция. wink.gif

Когато някой нарича Библията "плагиат и спекулация с древни върху чужди текстове..." аз просто започвам да си мисля,че със всеки изминал ден народът закърнява в отношение просперитет.Нека да кажа,за да се знае,че Библията е писана в продължение на хилядолетие от боговдъхновени хора.Оригиналът е на староеврейски(малки откъси от книги на арамейски)език.Първият превод е на старогръцки.И едва във времето на Св.Св.Кирил и Методий се появява превод за нас - славянските народи.Идеята ми беше,че "превод" и "плагиатство" са различни неща.Когато се прави превод на текст от един език на друг,идеята е да се пренесе съдържанието както на смисълът,така и на жанрът в който се намира произведението,независимо дали става въпрос за парче от вестник,романче,или Библията.

Но да наречеш Библията "плагиатство",или религията да я представиш като средство за управление на масите(едва ли не като политическа сила),това е ужасно.Оскверняване на Бибилята и отричане от религията.А да оскверниш нещо,което признава половината свят и да отречеш нещо,което не си опознал не говори нищо хубаво за теб.

П.С.Нищо лично.

Само внимавайте да не се изпокарате и в тази тема !

DAINA, потребителите на форума не само християни, и не за всички Библията е Боговдъхновена книга.

Цитираният от теб U.ra е последовател на Учението на Кришнаой изказва мнението си от неговата си гледна точка.

Освен него, тук пишат и няколко будисти, един-двама последователи на Мохамед, по няколко представителя на различни християнски деноминации -католици, адвентисти, мормони, дъновисти.Дори и сатанисти имахме по едно време :)

Екипът на сайта се старае във форумите да цари търпимост и толерантност към вярата, обичаите и морала на участниците в дискусиите.

Пожелавам ти приятен престой и ползотворни дискусии тук, но и стремеж към разбиране и толерантност към другия.

U.ra -поспри се, ако обичаш - тази тема е християнска. Както и "ислямът" е за мюсюлмани. Не отговаряй на всички провокации с подобни, нали ?

Няма нужда да ме караш да прибягвам към други методи ?

DAINA, потребителите на форума не само християни, и не за всички Библията е Боговдъхновена книга.

Цитираният от теб U.ra е последовател на Учението на Кришнаой изказва мнението си от неговата си гледна точка.

Освен него, тук пишат и няколко будисти, един-двама последователи на Мохамед, по няколко представителя на различни християнски деноминации -католици, адвентисти, мормони, дъновисти.Дори и сатанисти имахме по едно време :)

Екипът на сайта се старае във форумите да цари търпимост и толерантност към вярата, обичаите и морала на участниците в дискусиите.

Пожелавам ти приятен престой и ползотворни дискусии тук, но и стремеж към разбиране и толерантност към другия.

U.ra -поспри се, ако обичаш - тази тема е християнска. Както и "ислямът" е за мюсюлмани. Не отговаряй на всички провокации с подобни, нали ?

Трихо, имаш думата ми, че няма да се карам с никого. Аз не влагам негативна емоция понякога, като критикувам, но- спирам засега... :);)

:)

Благодаря за поста!Също и за отправената забележка...

Темата е "Библията - въпроси, отговори, тълкувания".Нямам нищо против останалите религии.Придържам се към темата,това е всичко.Аз никъде не съм казала каква религия изповядвам.Всъщност като стана въпрос за това,уважавам правото на избор на всеки един и не страдам ,нито от расови предрасъдъци,нито пък проповядвам вид антисемитизъм,или нещо което да е засегнало пряко учасник в дискусията.Просто тук се пише за съдържанието,тълкуванието и значението на Библията.Това е темата,строго се придържам към нея.

Да изтъкнеш и защитиш религията си не означава да "оплюеш" останалите религии,а да изтъкнеш предимствата на това в което вярваш.И за да имаш последователи по-скоро ще се наложи не да се покажеш колко можеш да ругаеш,или да унижиш някого,само защото не е от твоите.

Път към духовно израстване има във всяка религия.Онези от нас,които са учили "История на религиите" би трябвало да знаят това.

Аз винаги съм била склонна да приема мнението на хората около мен.Но да се посочи нещо с пръст и да се поругае не е начинът.Може би и затова така бурно реагирах,но аз не се нахвърлих на никого.Израз мнението си за Библията и я защитих в темата за Библията.

Ако има хора,които са се засегнали от това,склонна съм да се извиня публично.Никога не съм се срамувала да се извиня,когато съм накърнила достойнството,или егото на някого(макар това да е станало неосъзнато).Но да си мълча и да чета как се плюе една Свещена книга,това е овчедушие.Аз никъде не се изразих против Корана в темата за исляма.

Ако съм сгешила някъде,моля да бъда наказана,за да изкупя вината си!

Книгата е под формата на учебник за възпитаниците във Висшити духовни училища(предимно,но не само)Казва се "ХЕРМЕНЕВТИКА" авторът е негово преблагоговение протопрезвитер професор д-р Николай Шиваров.Там в това нещо - херменевтиката ще се научиш как да си тълкуваш и да разбираш Библията.

Можех да пратя в ЛС,но предпочитам да го постна тук,за да дам това като инфо и за други,които имат желание да разберат за какво става въпрос.Защото Библията не е романче,което хващаш и прочиташ и готово.Тя е един сборник от книги в повечето от тях са вметнати символи,метафори,хипеброли,метонимии,литота и още стилни фигури на речта,които трябва да умеем да разбираме и т.н.Кое какво означава,как и защо е поставено в текста и т.н.

"Песен на песните" например е изцяло алегорична книга.Без познанията по херменевтика няма да се получи.Затова трябва да се тръгне от някъде,да се добият познания и тогава вече да се пристъпи към следващото стъпало на духовно израстване.

Без да имаме в главите си и в ръцете си похватите и знанията от методите на херменевтиката,няма как да станем екзегети и да разбираме и тълкуваме Библията.А най-лошото нещо е да пренебрегнеш тайнственият смисъл(или да го изкривиш,което е равносилно) и да разбираш буквално Библията.

Херменевтиката е древен метод, който в най-общ смисъл означава тълкуване, май беше свързано нещо с Хермес. Методът се е ползвал за тълкуване на сънища, видения, разни пророчества или събития с по-особено значение и едва в средните векове става част от теологичните науки като конкретно насочена към тълкуване на библейските книги наука.

Тоя учебник на Шиваров съм го чела и него (имам едно аверче отец го дава), забравила съм вече, но мисля, че беше на Стария завет. Ох, божееееее, какви ли не глупости съм изчела.

ЦИТАТ(U.Ra @ 26.05.2009г. в 09:34ч.) *

ПС: имаше един юдейски свещенник, представящ се за 'божий служител' в абв-форума- бат' Жорката от Съединените Еврейски Щати, който така завършваше всеки постинг по сатурниански етикетно- 'С уважение -еди кой си'. Бизнес кореспонденция. wink.gif

Когато някой нарича Библията "плагиат и спекулация с древни върху чужди текстове..." аз просто започвам да си мисля,че със всеки изминал ден народът закърнява в отношение просперитет.Нека да кажа,за да се знае,че Библията е писана в продължение на хилядолетие от боговдъхновени хора.Оригиналът е на староеврейски(малки откъси от книги на арамейски)език.Първият превод е на старогръцки.И едва във времето на Св.Св.Кирил и Методий се появява превод за нас - славянските народи.Идеята ми беше,че "превод" и "плагиатство" са различни неща.Когато се прави превод на текст от един език на друг,идеята е да се пренесе съдържанието както на смисълът,така и на жанрът в който се намира произведението,независимо дали става въпрос за парче от вестник,романче,или Библията.

Но да наречеш Библията "плагиатство",или религията да я представиш като средство за управление на масите(едва ли не като политическа сила),това е ужасно.Оскверняване на Бибилята и отричане от религията.А да оскверниш нещо,което признава половината свят и да отречеш нещо,което не си опознал не говори нищо хубаво за теб.

П.С.Нищо лично.

И библията ли ще ни е критерия за духовност и просперитет?.. Ами щом е факт, че половината свят се бил кланял на някаква книга, значи поне половината свят се управлява чрез нея... И аз сега какво, като не се кланям на бумаги, обездушена ли съм или бездуховна?

Не мислите ли, госпожо, че тези доводи за масовост са доводите на стадното съзнание. А какво да правят различните като мен, например? И кой ви каза, че не познаваме религиите... точно щото ги познаваме :) , затова и ги отхвърляме.

От онзи свят Душата си носи сетивото за познаване на Истината. На тоя развива и друго - с което надушва от хиляди мили лъжата. cool.gif

Никой не е тръгнал да се кланя на Библията...това е погрешно схващане и разбиране на идеята за Библия.Както всяка Св. кника,така и тя съдържа в себе си примери за духовни и нравствени устои,градеж на ценностна система и характер.

Както млякото служи на малкото бебе да израства в силен организъм,така и всяка Св. книга служи на вярващия той да укрепне в своят път към духовно израстване.

Що се отнася до "различните" , които са опознали всички религии и т.н. мога да кажа,че когато знаех по-малко спях по-спокойно.Но сега вече е късно да забравя това,което знам,започнеш ли веднъж да търсиш - няма спиране.Идват въпрос след въпрос и винаги търсиш...

Никой не е тръгнал да се кланя на Библията...това е погрешно схващане и разбиране на идеята за Библия.Както всяка Св. кника,така и тя съдържа в себе си примери за духовни и нравствени устои,градеж на ценностна система и характер.

Както млякото служи на малкото бебе да израства в силен организъм,така и всяка Св. книга служи на вярващия той да укрепне в своят път към духовно израстване.

Що се отнася до "различните" , които са опознали всички религии и т.н. мога да кажа,че когато знаех по-малко спях по-спокойно.Но сега вече е късно да забравя това,което знам,започнеш ли веднъж да търсиш - няма спиране.Идват въпрос след въпрос и винаги търсиш...

Прочети Второзаконие 20:10-29 и направи справка с почервененото. :write a letter:

Прочети Второзаконие 20:10-29 и направи справка с почервененото. :)

В предишен мой пост поставих една идея за тълкувание на Библията.Но явно не съм била разбрана правилно и се налага да го кажа с други думи.В Библията има заложен бувален и тайнствен смисъл.В случаят мисля,че търсиш "под вола - теле".Ако се влезе в тайнственият смисъл на написаното там,ще успееш да разбереш какво е искал да каже древният автор на неговият древен език.

И още нещо,което пак ще се наложи да повторя е,че като изтъкваш(или поне се опитваш) недостатъци на другите религии,това не би те направило по-добър.

Конкретно по Второзаконие 20:10-29 мога да ти кажа,че Второзаконие (Пета книга Моисеева) във 20 глава само 20 стиха:

10.Кога приближиш някой град,за да го превземеш,предложи му мир

11.Ако се съгласи на мир с тебе и ти отвори порти,целият народ,който се намира в него ще ти плаща данък и ще ти работи.

...

20.само ония дървета,за които знаеш,че не дават никаква храна,можеш да повреждаш и сечеш и да правиш укрепления срещу града,който се бие с тебе,докле го покориш.

Това е по Синодално издание от 1982 г....след 20 стих на 20 глава на Второзаконие следва 21 глава 1 стих.

Незнам къде и какво си прочел и къде ме пращаш?!Направи си справка!

В предишен мой пост поставих една идея за тълкувание на Библията.Но явно не съм била разбрана правилно и се налага да го кажа с други думи.В Библията има заложен бувален и тайнствен смисъл.В случаят мисля,че търсиш "под вола - теле".Ако се влезе в тайнственият смисъл на написаното там,ще успееш да разбереш какво е искал да каже древният автор на неговият древен език.

И още нещо,което пак ще се наложи да повторя е,че като изтъкваш(или поне се опитваш) недостатъци на другите религии,това не би те направило по-добър.

Конкретно по Второзаконие 20:10-29 мога да ти кажа,че Второзаконие (Пета книга Моисеева) във 20 глава само 20 стиха:

10.Кога приближиш някой град,за да го превземеш,предложи му мир

11.Ако се съгласи на мир с тебе и ти отвори порти,целият народ,който се намира в него ще ти плаща данък и ще ти работи.

...

20.само ония дървета,за които знаеш,че не дават никаква храна,можеш да повреждаш и сечеш и да правиш укрепления срещу града,който се бие с тебе,докле го покориш.

Това е по Синодално издание от 1982 г....след 20 стих на 20 глава на Второзаконие следва 21 глава 1 стих.

Незнам къде и какво си прочел и къде ме пращаш?!Направи си справка!

Виж сега как се правиш на ощипана мома: "хем не си разбрана, хем има 'тайнствен смисъл"?.. :)

Ми хайде махни тайната за да те разберат! cool.gifКонспирацията затова е конспирация, тъй като се базира на ТАЙНА. Тайната е характерна за Сатурновите религии или Лунни култове: 'Бог е Дух' и с екрие-накзава, тероризира, размахва пръст и т.нат. ТОВА ВСИЧКО Е ЗА МАТЕРИАЛНИЯ СВЯТ. ;)

Не слуйчно на изток от Близкия изток имат СЛЪНЧЕВИ КУЛТОВЕ?.. Па и дори на запад от Близкия изток?.... за Орфей чувала ли си? cool.gif .. там тайни няма- всичко е явно, открито, честно и разбарано...този, който иска да знае Истината-'тайни' не му трябват. ;)

Тайни пазят тези, които имат още нещо да вършат и не са разбрали от матрицата.

Межу другото-най-много тайни пазят водните архетипи- рак, скорпион, риби...

Пазенето на тайна и таенето и предизвиква забляването 'рак'. ;)

ПС: продължи, продължи да цитираш от Второзаконие 20: 10-20..не спирай само тези 2 изречения, които, между другото СА ОСНОВА НА СЪВЕТСКИЯ КОМУНИЗЪМ. ;) да си чувала, че комунизмът е вид юдаизъм?... давай с 13, 14, 15, 16, 17, 18 стихове.... ;) дай да ги видим?... да видим що е то 'библейски морал'?... ;) не ги пази 'в тайна'...

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Виж сега как се правиш на ощипана мома: "хем не си разбрана, хем има 'тайнствен смисъл"?.. :)

Ми хайде махни тайната за да те разберат! cool.gifКонспирацията затова е конспирация, тъй като се базира на ТАЙНА. Тайната е характерна за Сатурновите религии или Лунни култове: 'Бог е Дух' и с екрие-накзава, тероризира, размахва пръст и т.нат. ТОВА ВСИЧКО Е ЗА МАТЕРИАЛНИЯ СВЯТ. ;)

Не слуйчно на изток от Близкия изток имат СЛЪНЧЕВИ КУЛТОВЕ?.. Па и дори на запад от Близкия изток?.... за Орфей чувала ли си? cool.gif .. там тайни няма- всичко е явно, открито, честно и разбарано...този, който иска да знае Истината-'тайни' не му трябват. ;)

Тайни пазят тези, които имат още нещо да вършат и не са разбрали от матрицата.

Межу другото-най-много тайни пазят водните архетипи- рак, скорпион, риби...

Пазенето на тайна и таенето и предизвиква забляването 'рак'. ;)

ПС: продължи, продължи да цитираш от Второзаконие 20: 10-20..не спирай само тези 2 изречения, които, между другото СА ОСНОВА НА СЪВЕТСКИЯ КОМУНИЗЪМ. ;) да си чувала, че комунизмът е вид юдаизъм?... давай с 13, 14, 15, 16, 17, 18 стихове.... ;) дай да ги видим?... да видим що е то 'библейски морал'?... ;) не ги пази 'в тайна'...

Тайнственият смисъл е заложен там не за да не се "види нещо",или за да се "скрие",а защото трябва да се понапънеш малко,за да разбереш какво са имали в предвид.Защото преди 2000 години не е имало самолети,дори не е имало дума за "самолета",и знаеш ли как са наричани те от пророците?!Аз да ти кажа,че ти ще ги помислиш наистина за "метални врабчета" "огромни метални птици",това е езикът на хората тогава.Ако тебе те прехвърлят напред във времето с 1000 години сега и ти покажат неща,за които в момента нямаме дума,ти как ще опишеш какво си видял?!

Просто понякога осъзнавам,че не си струва да се хабя да обяснявам на хора,които не се опитват да разбират.

"...да си чувала, че комунизмът е вид юдаизъм?... давай с 13, 14, 15, 16, 17, 18 стихове.... ;) дай да ги видим?..."-----------тези ще ги видим,но ми е чудно къде ще прочетеш от 20-ти до 29-ти дето си го дописъл в съзнанието си,или си го прочел Бог знае къде?!

И понеже ти нямаш това чувство за мярка,което би трябвало да имат най-малко възпитаните хора,след като им се направи ЗАБЕЛЕЖКА и обещаят да си стоят мирно и кротко,аз спирам да се занимавам с теб.Просто не си струва.Задаваш ли си въпросът понякога "ЗАЩО ЛИ СЛЕД МОИ ПОСТОВЕ ЗАКЛЮЧВАТ ТЕМИ???"

Успех във форума и в живота!Ще се моля за душата ти!

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.