Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Със сигурност ще го провериш със собствената си опашна кост,

никой не е избягал от смъртта,нали?

Всъщност начина на погребване няма значение,може да е кремация напр.,но тя няма да попречи

човекът да възкръсне с душа,плът и кръв в Деня на Страшния Съд и да бъде наказван в Ада,изпитвайки

същите чувства на болка,разкаяние,ужас,както и сега,в това си тяло тогава обаче завинаги,не временно както сега.

Това от личен опит ли го знаеш?:)

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Цитирала си ме от ............ по средата, и така , хептен, смисъла става друг!

поправих си, малко изказването-

Душата на човека, се дава, след определен период на развитие на зародиша(душата се дава на детето) което е в развитие в утробата на майка си !

Вие си казвате мнението- СПОРЕД ТОВА, ТОВА Е ТАКА ЗА "ОНОВА", БЕЗ ДА ЗНАЕТО ЦЯЛОСТНОТО ЗНАЧЕНИЕ НА "ОНОВА"

Добре,ivan7788,съгласих се с теб сега.Да,душата се вселява в тялото на още неразвитото напълно физически дете,докато е корема на майката.Но знаеш ли,че доста хора като възрастни рядко имат контакт със собствената си дуща?!

И има ли значение откъде излиза душата след като човек умре физически?Aliah,много злокобно пишеш. :) Но според някои други култури-например египтяните душата е излизала през носа или устата.Но пак питам-толкова ли има значение откъде ще излезе и напусне физическото тяло душата?!

А и все още никой не е отговорил за разликата между Дух,душа и тяло?!Намасте. :)

Кога това,веднага като умре човек или после?Защото,ако ме кремират,отиде и опашната кост.Или не?

С Рая,какво стана?

После,първо душата ти ще бъде наказвана в гроба,ако има за какво,

но болката е силна,с или без опашна кост.

С Рая същото:телата от плът и кръв ще са много по-големи и съответно ще

чувствата ще са по силни,както и мъките в Ада ще са по-големи.

Това от личен опит ли го знаеш

От Исляма,който има отговори за миналото,настоящето,бъдещето и след смъртта.

А и все още никой не е отговорил за разликата между Дух,душа и тяло?

Ако попиташ в ислямската тема ще ти кажа разликите според Исляма.

Иначе няма никакво значение от къде излиза душата.

Истината е,че всеки ще го изпита и за много ще е болезнено така,че ще разбеш,

че умираш.Душата на невярващите излиза трудно,като пръчка през мокър памук.Теглена,теглена разкъсва бавно материята и не иска да излезе,защото усеща какво я чака..

[quote name='Aliah' date='31 май 2010 - 19:36 ' timestamp='1275323788' post='1717033

Ако попиташ в ислямската тема ще ти кажа разликите според Исляма.

Иначе няма никакво значение от къде излиза душата.

Истината е,че всеки ще го изпита и за много ще е болезнено така,че ще разбеш,

че умираш.Душата на невярващите излиза трудно,като пръчка през мокър памук.Теглена,теглена разкъсва бавно материята и не иска да излезе,защото усеща какво я чака..

За въпроса ти- не мога да отговоря( до 100% с точност), знам някои неща- по тоя въпрос, но най- добре за тебе ще е да се посъветваш с ислямски учени(учили в Медина, Сирия и др.....) Задай си въпроса добре, изпрати ми го, като съобщение на профила ми, и очаквай пълен и точен отговор- с хадиси и айети от ислямси учени( разликата между ислямски учени е, че те знаят- кой хадис, айет, къде са намира за дадения въпрос ! !!

Меляикето на смъртта прибира душата, и не минава и миг, колкото да мигнеш с око, когато другите меляикета я приемат и я увиват с този саван и благовония (от Дженнета).

ivan7788,питам те направо-тези "учени" хора като теб и мен ли са???!!!Ако отговорът е да,не разбирам защо те да могат да научат нещо,което аз да не мога.И по времето на Пророка(С.А.С.)е имало много "учени" и знаещи хора,но Бог е избрал един неграмотен човек за Пророк.Защо ли интересно?

По времето на Иса(Исус)също е имало много знаещи,но Исус избира за свои ученици обикновени хора,някои от които са дори рибари.Защо?!Та затова нямам кой знае каква вяра на "учените",освен,ако лично не са говорили с Пророка.Макар че и тогава не знам колко ще са чисти духовно,за да могат да разберат думите му,и после да ги предадат на другите хора?!

Друг пример с "учени" хора,понеже темата е за Библията-са тези във Ватикана.Е,Папата гледам го колко обединява хора,особено християните.Пък и е човек,който е бил нацист.(Хубаво всеки може да се промени,но някои неща никъде ги няма в Библията,но те ги говорят.)Та,толкоз с "учените".Аллах/Бог ми е дал глава,с която да мисля и аз възнамерявам да си я използвам,доколкото Той ми позволи,отказвайки сляпо да вярвам на хора,които се смятат за нещо повече от другите.Защо Исус Христос се е скарал на младежа,който го е нарекъл "благ",а сегашните "учените" и "духовници" искат да им се целуват краката едва ли не?!За да подражават?За да се смятат за Пророци?Ех,Его,Его...

Меляйкето на смъртта това е ангел,нали?!Поздрави и наистина стига такава сляпа вяра на хора.Мухаммед(С.А.С.)е бил Пророк,но и той е бил човек като нас.Това е най-хубавото-всеки може да достигне истината,стига наистина да я търси,но предполагам,че трябва да си мине това,което му е писано,а,и да издържи изпитанията,които са му отредени,но всеки сам си решава.Аз съм готова да изслушам/прочета много различни мнения,но,ако вярвам на всяко от тях-тогава мойто мнение е мое или просто съм приела мнението на някой друг/някои други,и толкоз?!Намасте. :wors:

От Исляма,който има отговори за миналото,настоящето,бъдещето и след смъртта.

Много бих искал хората да започнат сами да търсят своите си отговори, да достигнат до тях на база на личния си опит. Наготово е лесно... И единственото, което се постига, е фалшивата увереност, че сме много знаещи и духовни. А всъщност просто взаимстваме и се превръщаме в имитатори... Буда, Исус, Мохамед и т.н. са достигнали до някакви отговори. Вземайки ги обаче наготово от тях, ние не правим услуга на себе си. Само преживяната истина е Истина. Другото са празни приказки...

Много бих искал хората да започнат сами да търсят своите си отговори, да достигнат до тях на база на личния си опит. Наготово е лесно... И единственото, което се постига, е фалшивата увереност, че сме много знаещи и духовни. А всъщност просто взаимстваме и се превръщаме в имитатори... Буда, Исус, Мохамед и т.н. са достигнали до някакви отговори. Вземайки ги обаче наготово от тях, ние не правим услуга на себе си. Само преживяната истина е Истина. Другото са празни приказки...

WhiteHart,това ми напомня как Исус Христос разказва притчи,но отказва да даде истината наговото.Може би е искал всеки сам да стигне до нея и да я осъзнае,защото за човек да повтаря като папагал е лесно.

Aliah,чудя се как ли ще приемеш идеята,че НЯМА ВРЕМЕ!!!НЯМА(поне линейно няма)!!!Намасте. :speak:

Аз им го казах, обаче, искат да се правят на тълкуватели

(все пак това е форум, обаче когато нямаш си и на представа за нещо- което не го знаеш, какво е от-до(Пример цялата Библия и всички 7Вселенски събора)

(Пример Корана, и дадени хадиси, към дадени айети ..), без да си имат ЗНАНИЯ(като цялост-от-до) за това което тълкуват, какво включва в себе си като "цялост"

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=156488 даже ги призовах към това начинание, но ...... и аз незнам вече ..., защо не изучат дадено "НЕЩО" и след това да видят, дали има разлика, между ученията на бившите ученици, които също са учили и дали са на същото мнение, за това, което го учат !........

WhiteHart,това ми напомня как Исус Христос разказва притчи,но отказва да даде истината наговото.Може би е искал всеки сам да стигне до нея и да я осъзнае,защото за човек да повтаря като папагал е лесно.

Това е, което ме дразни понякога... Че хората ползват готови отговори, а така не научават нищо.

Имах един сенсей, когато тренирах Айкидо. Страшно спокоен и мъдър човек. Та той ми каза "Никой не може да ти даде истината наготово, а и не трябва. Това няма да е твоята истина". Та така...

Aliah,чудя се как ли ще приемеш идеята,че НЯМА ВРЕМЕ!!!НЯМА(поне линейно няма)!!!Намасте. :speak:

За Времето, това са го доказали , че тука 24часа, са съвсем друго на ............. и така, > http://www.chudesatanakorana.com/scientific_33.html

Когато материята пада по закона на притеглянето, непрестанно увеличава скоростта на движението си. Ако през първата секунда е изминала 5 метра, през втората секунда се ускорява, става равна на 22 х 5 = 20 метра, през третата секунда се движи със скорост 3 на квадрат = 9 х 5 = 45 метра, през четвъртата секунда със скорост 4 на квадрат, умножено по пет = 16 х 5 = 80 метра, през петата секунда - 5 на квадрат, умножено по пет = 125 метра. Така увеличаващата се скорост, щом достигне определена точка, времето започва да намалява и когато достигне скоростта на светлината, материята се превръща в отвъдматериално вещество...........

източник > http://bg.fgulen.com/content/view/78/11/

Аз им го казах, обаче, искат да се правят на тълкуватели

(

Точно ти не го казвай това... Постоянно говориш с цитати от тук и от там... :speak:

Точно ти не го казвай това... Постоянно говориш с цитати от тук и от там... :P

Не е първия, води се от челния опит на някои други :speak:

А това последното,което си написал ivan7788 е хубаво.Ако се замислиш и какво е.Изкушавам се да напиша как е споменато в Библията,но няма да го направя,че ще се почнат едни безсмислени дискусии.

А и някой може да знае всички книги на света наизуст,но пак нищо да не е разбрал.Знание без опит и получено наготово-то за мен е малко полезно.WhiteHart,по тази логика всеки човек си има неговата истина.Но все си мисля,че човек достигне ли Истината с главно "И" като Исус,Мухаммед,Буда и всички такива хора-за него всичко придобива съвсем друг смисъл,дори истината,както,и че самия човек се променя(не знам дали думичката променя е правилната в случая,ако някой има по-добра да сподели-ще съм му/и благодарна).

Понеже темата е за Библията-искам да попитам някои запознат ли е с Пробужданията,които са споменати там.Доколкото знам са три,но само някои хора ще се събудят три пъти.Та,кавто се има впредвид?!(Моля мюсюлманите да се въздържат да ми обясняват,че става дума за корема на майката,раждането и умирането.Аз имам друго впредвид и се надявам някой да разбере,и да е така добър да си направи труда да сподели,и обясни.)Намасте. :speak:

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

WhiteHart,по тази логика всеки човек си има неговата истина.

Честно казано, не изключвам и тази възможност...

Нека просто да кажем, че хората са различни и всеки може да достигне до истината по някакви свои си пътища.

Но е задължително да има вътрешно преживяване.

...и че самия човек се променя(не знам дали думичката променя е правилната в случая,ако някой има по-добра да сподели-ще съм му/и благодарна).

Намасте. :yanim:

Moже би и думичката "се развива" пасва като смисъл на процеса: търсене-преживяване-опит-урок-развитие :) Намасте!

За пробужданията не смея да се изказвам, но ще поканя един приятел, ако желае да се включи в дискусията.

В това "вие" имаш предвид мюсюлманите ли? Аз принципно се самоопределям като вярващ. Според мен, Коринтяни се отнася и за двете религии, ако погледнеш през мирогледа на едните или другите. Интересно е какво точно се има предвид в думата "невярващите"? Като се има предвид мюсюлманите вярват в И. Христос(принципно).

Под "вие" имам предвид всички участници в тази тема :clap: "Невярващи", смятам обхваща онези, които не приемат Христос за Бог, а виждат само човешката му природа (или само като пророк). Разпространеното тълкуване на "впрягате", което всъщност се обяснява и в следващите стихова, е "жените"/"омъжвате". Но в 1Кор. 7:12-17 се напомня, че Бог е Любов. Та...?

П.С. fringe, извини, но не съм ориентирана за рел. принадлежност на потребителите. Ти си мюслим ли?

Редактирано от Tra-la-la (преглед на промените)

Това е, което ме дразни понякога... Че хората ползват готови отговори, а така не научават нищо.

Имах един сенсей, когато тренирах Айкидо. Страшно спокоен и мъдър човек. Та той ми каза "Никой не може да ти даде истината наготово, а и не трябва. Това няма да е твоята истина". Та така...

Абсолютната истина е една, но пътя до преживяването и не може да го измине някой друг.

Абсолютната истина е преживяване, което е отвъд думите и представите.

Колкото и добър да е някой който разказва за някакво преживяване, тези които го слушат няма да преживеят същото. Слушането на истории и четенето на книги е като да гледаме пътя към абсолютната истина на карта. Картите са полезни, но ако не не обуем обувките и ако не изминем пътя ще останем на нивото на интелектуалното разбиране, което е само малка част от пълният ни потенциал.

Без идея за спор.

В темата за библията тези мнения не са съвсем на място. :-)

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Абсолютната истина е една, но пътя до преживяването и не може да го измине някой друг.

Абсолютната истина е преживяване, което е отвъд думите и представите.

Колкото и добър да е някой който разказва за някакво преживяване, тези които го слушат няма да преживеят същото. Слушането на истории и четенето на книги е като да гледаме пътя към абсолютната истина на карта. Картите са полезни, но ако не не обуем обувките и ако не изминем пътя ще останем на нивото на интелектуалното разбиране, което е само малка част от пълният ни потенциал.

Без идея за спор.

Това е и моето мнение...

Нима призоваваш, хората поотделно да прочетат Библията

и да се свикат - поотделно 7 Вселенски Събора( както е било, където гласували на един от Вселенските Събора с -Да или Не- "божественоста" на Исус ,

На друг Вселенски Събор с -Да или Не- "божественоста" на Светия дух?!

Кой знае- какви резултати, ще има, ако всеки тръгне да си свиква "собствени" Вселенски Събори ......, може да се появат и нови Богове ..........(защото на един друг събор , гласували "божественоста" на Мария с Да или Не, ....)

послепис, При Корана- няма такива- човешки намеси..... http://www.islamforbulgaria.com/koran/uvod.html

Редактирано от ivan_7788 (преглед на промените)

Да.

Под "вие" имам предвид всички участници в тази тема :blink: "Невярващи", смятам обхваща онези, които не приемат Христос за Бог, а виждат само човешката му природа (или само като пророк). Разпространеното тълкуване на "впрягате", което всъщност се обяснява и в следващите стихова, е "жените"/"омъжвате".

Не го тълкувам така. Не и като женитба. Става дума за езичниците-те са невярващите, с идолите и жертвоприношенията...

и какво съгласие има Христос с Велиала? или какво съучастие има вярващия с невярващия?

и какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде". 2Коринтяни6:15-16

Велиал - Сатана(за който не знае)

ние сме храм на живия Бог - т.е. Той е в нас(в мен, в теб), не е във изображение или фигура на идол

Не го тълкувам така. Не и като женитба. Става дума за езичниците-те са невярващите, с идолите и жертвоприношенията...

и какво съгласие има Христос с Велиала? или какво съучастие има вярващия с невярващия?

и какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде". 2Коринтяни6:15-16

Велиал - Сатана(за който не знае)

ние сме храм на живия Бог - т.е. Той е в нас(в мен, в теб), не е във изображение или фигура на идол

Да, това го твърди Библията, която твърди, че Земята е на 12 000 години... и още куп- недосмислици и противоречия и научни грешки ........

и да се свикат - поотделно 7 Вселенски Събора( както е било, където гласували на един от Вселенските Събора с -Да или Не- "божественоста" на Исус ,

На друг Вселенски Събор с -Да или Не- "божественоста" на Светия дух?!

Кой знае- какви резултати, ще има, ако всеки тръгне да си свиква "собствени" Вселенски Събори ......, може да се появат и нови Богове ..........(защото на един друг събор , гласували "божественоста" на Мария с Да или Не, ....)

няма нужда от Вселенски Събори...

и от Инквизиция няма нужда...

Май доста хора са направили кумир от Библията.

Толкова са привързани към текстовете в нея (а и към самата книга като към вещ), че са забравили да мислят със собствения си Ум, а и да чувстват със собственото си сърце и душа.

Зомбирането е тотално.

:P

Да, това го твърди Библията, която твърди, че Земята е на 12 000 години... и още куп- недосмислици и противоречия и научни грешки ........

ivan7788,говори за себе си.Стига с това "ние".Разбери,че всеки си решава и избира сам.Ти си носиш отговорността за твойте мисли,действия,писаници,както аз,както и всеки друг.Стига с това приобщаване. ;)

Какво твърди Библията и какво не-това няма откъде да си толкова сигурен.Противоречията са в теб,недосмислиците,също.А в която и да е книга човек вижда толкова,колкото той самия е готов да осъзнае.Ти сигурно си бил преди 12 000 години,та знаеш на колко години е нашата цивилизация?!Или пак някой псевдо-учен си прочел?!Че то колко стотици години хората са вярвали,че земята е като тепсия.Докато не се появил един и им казал,че е кръгла-е,те решили,че този някой трябва да умре(защото отказвал да се откаже от теорията си),че инак им "пропуква" вярата,и говори небивалици,а,и научно нямало как да се докаже твърдението му.Та ти,ivan7788,с твоя категоризъм на нещата-много ми приличаш на онези,които са обрекли Галилей на смърт.Ама много.И какво правиме,ако аз или някой друг ти откаже "правия път",или откаже да бъде "спасен",какво правиме тогава-насила ли ще си наложиш "верния път"?!

Май доста хора са направили кумир от Библията.

Толкова са привързани към текстовете в нея (а и към самата книга като към вещ), че са забравили да мислят със собствения си Ум, а и да чувстват със собственото си сърце и душа.

Зомбирането е тотално.

;)

paparosko,по повод привързването-Исус Христос е добър пример.Човек привързан ли е към нещо-то,той рядко е свободен.Както и думите на Буда за желанията,и страданията.Все си мисля,че някои хора в желанието си да открият истината-накрая се вкопчват в това да (си)докажат,че са я открили,а дори не забелязват,че са доста далече от истината.И мисленето с Ума-повече вреди,отколкото да помага,но въпрос на избор.Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Моля ви да спрем до тук със спама. Вижте заглавието на темата и пишете само по тази тематика. Всякакви провокации ще бъдат трити и санкционирани.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.