Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

колко ли века още трябва да минат за да се цивилизоват всички на тая планета, докато има вярващи винаги ще има роби, нали за това са създадени тия религии

Кой ги е създал? Мислиш, че атеистите (аз също съм атеист) са по-цивилизовани от теистите? Т. нар. комунисти или фашисти не са теисти, нали?

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Вижте сега - има един проблем и то сериозен! Или всичко трябва да се приема буквално или всичко трябва да се разбира иносказателно?

"Истина която позволява тълкуване не е цялосна истина!" - Паалла - Хоол

С какво се завоалира една истина и защо?

Въпросите остават открити!

Това си е чист диалектически материализъм, т.е. марксизъм :rolleyes: Битието определя съзнанието, нали така? Съгласен съм , че официалната, казионна религиозност е добре разработено средство за манипулиране на масите, но не можеш да редуцираш всеки мистичен опит до това.

Не е толкова просто. Медикаментозно можеш да предизвикаш различни халюцинаторни преживявания. Как да го обясня, за да ме разбереш? Моля, изгледай този клип и ми кажи дали Матю Рикар ти се вижда обсебен, неадекватен и други подобни:

Това че може да се предизвика медикаментозно същият(иначе нормален биологичен) ефект, не значи че няма и чисто психофизиологични способи примерно чрез автосугестия ...както и от напълно нормалните прояви на сексуалността на биологично равнище. Практически всяка атракция от каквото и да е естество може да е причина да чувствуваме тръпката на живота наречена щастие и да не непременно е нужно богатсво за да я има, но то определено помага в това отношение, може би изключая хората за които трупането му се е превърнало в единствената извратена цел на съществуване, макар че и при тях именно успеха в тази дейност може да им въздейства, като усещащане за щастие?!...Медикаментозно може да се предизвика усещана за щастие, без каквито и да е халюцинации, а могат и да се предизвикат халюцинации от определен тип, оттам нататък самият мозък ги оформя на базата на записаният опит...Тъй като той е в голямата си част тъждествен с този на големи части от останалото човечество, то е напълно ясно защо виденията са почти еднакви, (тези от тях които не са измислени разбира се в опит уж получилият ги да придобие известност)...

П.П. Гледам, че междувременно си редактирал поста си и ще се допълня. За тъй нареченият мистицизъм доказателствата са също толкова колкото за религиите, т.е. няма такива. Това че практиката му от време оно на шаманството(преди да се раздели на религиозно(теоистично) и (мистично) което е с презумцията че съществуват начини и средства за влияние на обективният свят чрез ритуали на смесване на вещества, билки, части от тела на животни, направата и покланянето пред идоли или физическото въздействие върху оформени по специални способи манекени(кукли) посветени на определен човек. Е това, както и астрологичното направление, твърдящо че подредбата на звезди и планети в различни моменти от живота на човека може да предупределят някак развитието му. Тези алабализми отречени от официалните религии, са в същност тяхната праформа, отречени са по причината че са в състояние да създават достатъчна конкуренция, благодарение на по-близкият(вклучително физически) коктакт между учителя и обучавания или между практикуващият и обекта върху когото се практикува..., а също и вярата че вредата от мистиците е в настоящият живот, т.е. ако им попаднеш на мушката наказанието ще последва веднага и ще е болка и смърт, докато наказанието на религиите - ада е нещо твърде метафизично отнесено и отложено във времето.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Истината винаги е една в библията; в живота ...... навсякъде е една и съща!! Кратка нетръпяща тълкуване простичка и уязвима като полско цвете!

Между Бога и човека не трябва да има посредник!! Библията обаче обслужва интересите на посредника узурпирал правото да определя в собствн интерес нормите на морала и правилата на духовно развитие!

Някой написа, че библията не е бизнес наръчник! Я да четем малко по-внимателно! А как така църквата е най-печелившата финансова институция! За всичко си има ценоразпис, а може ли да ми каже някой от къде са богатствата на църквата! Нали Христос изгони търговците от храма!

Бих питал още, но се съмнявам да получа кратки и простички отговори така, че да ги разбира всеки който няма нужната теологична подготовка!

Лека-полека ще се разберем и ще постигнем съгласие, ако проявим достатъчно търпение.

13:12 Защото който има, нему ще се даде, и ще има изобилие; а който няма, от него ще се отнеме и това, което има.

Тъй е отговорът на доста въпроси,но защо,когато ние сме недостатъчно "отворени",за да възприемем цялостната Истина-намираме противоречието/проблема в Истината?!Който знае Истината-той просто я знае и толкоз.

sliderum и scepsis-за да е нещо тайно" си има причина затова.Толкоз за мистиците.За халюцинациите-според доста хора това са неща,които задължително се лекуват.И междодругото комунизмът отрича Бог и религията,тоест комунистите са не-теисти,но иронията е там,че групата на не-теистите обхваща,и тази на атеистите.А истината е това,което човек знае как да използва.Макар че тази думичка "истина" от доста хора се тълкува различно.Това,което за мен е истина,за съседа може да е пълна лъжа и обратното.Макар че като цяло моята истина и тази на съседа са част от една всеобхватна истина...Намасте. :lol6::clap:

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

И между другото комунизма отрича Бог и религията, тоест комунистите са теисти

:) , т.е. разбираш ли какво си написала?

:) , т.е. разбираш ли какво си написала?

scepsis-поправих се в поста.Просто съм пропуснала думичката "не".Но да,комунистите са не-теисти,а тази група обхваща и атеистите.Не-теист наричаме онзи, който от своя страна отрича съществуването на свръхестествена сила и се бори срещу различни спиритуалистични вярвания като цяло.А и в крайна сметка дали човек ще се определи като атеист,не-теист,или теист-дали наистина означава,че е такъв?!Поне сега църквите в България са пълни с някогашни атеисти.Май в крайна сметка пред лицето на смъртта(особено на война или човек като остарее)-невярващи рядко има,да не кажем,че въобще няма.Защо ли интересно?!Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

scepsis-поправих се в поста.Просто съм пропуснала думичката "не".Но да,комунистите са не-теисти,а тази група обхваща и атеистите.Не-теист наричаме онзи, който от своя страна отрича съществуването на свръхестествена сила и се бори срещу различни спиритуалистични вярвания като цяло.А и в крайна сметка дали човек ще се определи като атеист,не-теист,или теист-дали наистина означава,че е такъв?!Поне сега църквите в България са пълни с някогашни атеисти.Май в крайна сметка пред лицето на смъртта(особено на война или човек като остарее)-невярващи рядко има,да не кажем,че въобще няма.Защо ли интересно?!Намасте. :)

"Страх лозе пази " е поговорката, но дали е ефективна в случая за спазващият я, е въпросът без отговор...

Защо ли интересно?!

Това е биологично вградено в нас. Не си ли чувала? Един от водещите неврофизиолози, проф. Рамачандран казва: "Ако лекувате пациента с антиепилептични лекарства или ако направите темпорална лобоектомия, което е хирургическо лечение, всъщност вие правите богектомия. И много често вярата на пациента в Бог изчезва." Повече информация ТУК

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Това е биологично вградено в нас. Не си ли чувала? Един от водещите неврофизиолози, проф. Рамачандран казва: "Ако лекувате пациента с антиепилептични лекарства или ако направите темпорална лобоектомия, което е хирургическо лечение, всъщност вие правите богектомия. И много често вярата на пациента в Бог изчезва." Повече информация ТУК

scepsis,има хора без въпросните интервенции-пак отричат Бог.Тъй че защо е нужно да си правиме богектомия?!Дали с нещо ни вреди вярата в Бог?!Дори да Го няма-ок,но с какво ни вреди,ако вярваме в Него?!Защо НИКОЙ не се опита да ни направи дядо Коледаектомия,а богектомия?!Дай да се замислим върху това.А пък и дали всички пациенти на въпросният неврофизиолог са с изчезнала вяра в Бог,и за какъв интервал от време?!Наистина доста гръмки "открития",но аз мога да напиша за изследвания на хора след кома и тем подобни,дето са пък на обратното мислене...И?!Какъв е смисълът в цялата работа аз пак отказвам да разбера явно?!Защото дали ще вярваш или не-това си е личен избор,и няма как да ни бъде наложено(дори да изповядваме дадена религия,ние може да сме невярващи и обратното).И биологично вградено ни е друго-и да чувала съм.Ти да си чувал случайно за подсъзнание?!За Его?!Е,човек,докато е млад си мисли,че ще живее вечно.А като остарее всеки ден умира по поне 5 пъти.Каква ирония и парадокс,а?!Но всеки с разбиранията си в крайна сметка,но така и не разбрах смисъла от горно написаното,понеже там са нужни медикаменди,и намесата на хирург.А в другия случай-просто пращаш един човек в една болница с умиращи или на война,на едно бойно поле-и гледай как изведнъж,и най-върлият атеист ще стане вярващ,и то по собствено желание,че,дори като се завърне(ако се)в нормалния,светския живот-пак ще вярва.И това се случва,и с хора болни от неизлечими болести,и тем подобни.Но някой гениален неврофизиолог е решил да ни покаже,че всичко е биология.Айде бе.Тогава подсъзнанието и Юнг да се махат от погледа.Ние сме "само кости и плът",и толкоз.Намасте. :ph34r:

"Всеки се ражда атеист, но изпие ли чашата на живота на дъното винаги открива Бог"

"Всеки се ражда атеист, но изпие ли чашата на живота на дъното винаги открива Бог"

Оригинална мисъл. Твоя ли е? Откриваме Бог в утайката, така ли? Всъщност откритието на проф.Рамачандран не опровергава съществуването на Бог, т.е. можем да допуснем, че Бог е сътворил мозъкът ни така, че в него да има дял, който да ни прави вярващи.

...Библията обаче обслужва интересите на посредника узурпирал правото да определя в собствн интерес нормите на морала и правилата на духовно развитие!

...

Всеки извлича ценното от Библията според възможностите си. Писанието не може да бъде натоварвано с подобни хули за обслужването на каквито и да било нехристиянски ценности. Православието е дух.

Ти си се вторачил във финансовите характеристики на религията ни. Всъщност и трите моноистични религии имат много тромава и сложна йерархична административна система. Това, че православната църква била най....са си бла-бла. И мюфтийствата и Ватикана са напред в това отношение.

Вероятно знаеш, че за да си християнин не си задължен да "ходиш на църква", да палиш свещи и т.н., ако смяташ всичко това за излишен разход. И в допълнение, не съм виждала тези ценоразписи в църквите, но при всички случаи ще включват някакви измислени ритуали, баенета и хиляди глупости, които "новите езичници" жадно търсят като услуги от отците.

Ти сам можеш да направиш избора си дали да посещаваш храм и как да изпълниш молитвеното си дело. Напоследък, сред множество миряни се дискутира преустановяването на практиката с паленето на свещи, защото димът им поврежда изографисаните храмови стени.

Бог с теб!

Редактирано от Tra-la-la (преглед на промените)

Всеки извлича ценното от Библията според възможностите си.

Библията е много обемна и хетерогенна книга и мнозина, които са се опитали да я прочетат са затъвали към средата на Левит. На пръв поглед Библията напомня на сборник от разнородни истории, но ако я изчетем изцяло ще открием, че тя има обща темпорална и повествовстелна структура и съгласуваност, защото започва със Сътворението и завършва с Апокалипсиса, т.е. началото и края. Европейската литература до 19 в., а и след това не може да бъде разбрана напълно, ако не познаваме Библията. Както посочва Нортъп Фрай, стихът на Блейк от неговите "Песни на опитност" "O, Earth, o Earth, return..." ("О, Земя, о земя, покай се...") съдържа седем преки алюзии свързани с библейския текст като най-значимата е в Битие (2:7). Наистина има много нива на разбиране.

Всеки извлича ценното от Библията според възможностите си.

Библията е много обемна и хетерогенна книга и мнозина, които са се опитали да я прочетат са затъвали към средата на Левит. На пръв поглед Библията напомня на сборник от разнородни истории, но ако я изчетем изцяло ще открием, че тя има обща темпорална и повествовстелна структура и съгласуваност, защото започва със Сътворението и завършва с Апокалипсиса, т.е. началото и края. Европейската литература до 19 в., а и след това не може да бъде разбрана напълно, ако не познаваме Библията. Както посочва Нортъп Фрай, стихът на Блейк от неговите "Песни на опитност" "O, Earth, o Earth, return..." ("О, Земя, о земя, покай се...") съдържа седем преки алюзии свързани с библейския текст като най-значимата е в Битие (2:7). Наистина има много нива на разбиране.

Всеки извлича ценното от Библията според възможностите си. Писанието не може да бъде натоварвано с подобни хули за обслужването на каквито и да било нехристиянски ценности. Православието е дух.

Ти си се вторачил във финансовите характеристики на религията ни. Всъщност и трите моноистични религии имат много тромава и сложна йерархична административна система. Това, че православната църква била най....са си бла-бла. И мюфтийствата и Ватикана са напред в това отношение.

Вероятно знаеш, че за да си християнин не си задължен да "ходиш на църква", да палиш свещи и т.н., ако смяташ всичко това за излишен разход. И в допълнение, не съм виждала тези ценоразписи в църквите, но при всички случаи ще включват някакви измислени ритуали, баенета и хиляди глупости, които "новите езичници" жадно търсят като услуги от отците.

Ти сам можеш да направиш избора си дали да посещаваш храм и как да изпълниш молитвеното си дело. Напоследък, сред множество миряни се дискутира преустановяването на практиката с паленето на свещи, защото димът им поврежда изографисаните храмови стени.

Бог с теб!

Открил съм Божественото много отдавна! Даже имам постоянен контакт с ирацианалното, благодарение на Библията! Но когато четеш Библията трябва да знаеш, че там ще намериш и Бог и Сатаната!

Ще отречеш ли че християнството е религия на покорството и унифицирането, тоест превръща хората в стадо за доене и стригане? "Подчинявай се на злия човек" "Страхувай се от Бога!"

Кажи ми от кого да взема пример: От шефа БПЦ - Максим; От шефа на Пловдивският клон на БПЦ или от алчните старчета на алтернативният синод! Я стига - църквата отдавна е престанала да бъде духовна институция!

За ценоразписа: Погребение - колко струва? Кръщене - колко и т.н.

На Бог не му трябват слуги защото Той не гради, не строи, не прави, а създава по емпиричен път!

На Бог му трябват личности които да гледат не в Него, а в една една посока с Него!

Редактирано от октим (преглед на промените)

Открил съм Божественото много отдавна! Даже имам постоянен контакт с ирацианалното, благодарение на Библията!

:) Пророческата професия е доста доходна. Пробвай се!

На Бог му трябват личности които да гледат не в Него, а в една една посока с Него!

... на кой точно Бог?

На Бог не му трябват слуги защото Той не гради, не строи, не прави, а създава по емпиричен път!

О, хора, вие сте нуждаещите се от Аллах, а Аллах е

Пребогатият, Всеславният. Ако пожелае, Той ще ви погуби и

ще ви замени с ново творение. Това за Аллах

не е трудно. (Коран, 35: 15-17)

Ако пожелае, Той ще ви заличи, о, хора, и други

ще доведе. Аллах има сила за това. (Коран, 4: 133)

Какво означава ''да гледаме в една посока''? Възможно ли е това?

:wors: Пророческата професия е доста доходна. Пробвай се!

Е малко си злъчен за моят вкус, но ще те преглътна!

Не съм никакъв пророк, най-обикновен човек съм, но по ирония на съдбата знам някои неща от личен опит! Просто знам пътя!

Помолих те най-учтиво да не четеш постовете ми, не искам да ти влияя! Първо стигни Звездата!

С уважение

... на кой точно Бог?

Бог е един, може да Го наричаме Абсолют, Вселенски разум, Алах, можем да Го наричаме както искаме на Него не му пука! Във всеки случай не е онази карикатура, която ни рисиуват библията и корана!

О, хора, вие сте нуждаещите се от Аллах, а Аллах е

Пребогатият, Всеславният. Ако пожелае, Той ще ви погуби и

ще ви замени с ново творение. Това за Аллах

не е трудно. (Коран, 35: 15-17)

Ако пожелае, Той ще ви заличи, о, хора, и други

ще доведе. Аллах има сила за това. (Коран, 4: 133)

Какво означава ''да гледаме в една посока''? Възможно ли е това?

Как се превежда арабската дума аллах на български!?

Той, Бог никога няма да ни заличи по простата причина, че човечеството не е само тук на земята, а и там в ирационалния!

Да гледаме в една посока е много лесно, но това е друга тема!

Бог е един, може да Го наричаме Абсолют, Вселенски разум, Алах, можем да Го наричаме както искаме на Него не му пука! Във всеки случай не е онази карикатура, която ни рисиуват библията и корана!

Аз мисля, че са двама... дори много повече, и все природни. (всеки егрегор е бог)

И Един, за когото не знаем.

Аз мисля, че са двама... дори много повече, и все природни. (всеки егрегор е бог)

И Един, за когото не знаем.

Бог е един! За съществата които говориш са доста надолу в йерархията, но това е моята истина, а тя не е задължителна!

Редактирано от октим (преглед на промените)

Бог е един! За съществата които говориш са доста надолу в йерархията, но това е моята истина, а тя не е задължителна!

Но как може да се занимаваш окултно и да твърдиш, че познаваш Единствения. Навярно говориш за Бог на този свят - природния Бог.

Във всеки случай не е онази карикатура, която ни рисиуват библията и корана!

какво по-точно искаш да кажеш?

Каквото и да си преставите на ум, то НЕ може да бъде Бог.

Защо?

Защото, каквото и да си представите, то ще има начало ще има и край. А Създателят нама начало, няма и край.

Бог е създал небето, преди да го създаде обаче, Той е съществувал без небето.

Затова ние НЕ казваме: ''Бог, който е на небето''.

Бог НЕ седи на трон, защото този който седи на нещо, се нуждае от това нещо, на което седи .

А този, който се нуждае от нещо е несъвършен.... Не заслужава да бъде обожествяван.

за природата :wors:

Този въображаем творец, който натуралистите наричат „природа", ако притежава същност, то тя може да бъде само изкуство, но в никакъв случай не може да е Творец. Тя е един декор, но не и декоратор. Тя е порядък, но не и Отредител. Тя е закон, но не и Законодател. Творението е прикриващо Твореца завеса, но не може да бъде Създател. То е дейно творение, но не и творящо действие. То е закон, но не и сила, могъщество. То е плодът на извора, но не и самият извор.

Редактирано от Andrei1818 (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.