Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Нека всеки да каже какво мисли за Библията и дали вярва във всичко написано в нея.

Дали според вас всичко което е трябвало да влезе в Библията е влязло или е написано само най-угодното за онова време?Обективна ли е тя или субективна?

Според мен стадото така се води.....със умишлено насочване на вниманието към едната страна на въпроса.....

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Нека всеки да каже какво мисли за Библията и дали вярва във всичко написано в нея.

Дали според вас всичко което е трябвало да влезе в Библията е влязло или е написано само най-угодното за онова време?Обективна ли е тя или субективна?

Според мен стадото така се води.....със умишлено насочване на вниманието към едната страна на въпроса.....

В Библията е не е влизало нищо.Библията е написана от хора, вдъхновени от Бога.Самата Бибжлия казва за себе си, че е боговдъхновена.С други думи, Божие Слово.Библията е послание от Бог, към хората.Тя разкрива причинно-следствените връзки действащи в нашия свят и техния Създател, Бог.Нещо повече, Библията ни приканва към лично общение и познаване на този Бог, като Истинен, Жив и Реален.Библията не е книга ограничена във времето.Тя се занимава с фундаменталните въпроси на битието.Кои сме ние, откъде идваме, какво правим тук, накъде отиваме.На всички тези въпроси има отговори в Библията.Въпросите за живота и смъртта са били актуални преди няколко хиляди години, актуални са и днес.От таз гледна точка, Библията е актуална книга, защото тя се занимава с тези въпроси.Няма и не е имало време, когато тези въпроси не са били на дневен ред.Твърдението за най-угодното е много слабо.Защото Библията не е продукт на хората.Аз лично вярвам на всички написано в тази книга.Не разборам много неща, но не мога да ги отрека на тази база.Ще дойде време, ще ги разбера.Когато повярвах, нищо не ми беше ясно.След 17 г. мога да кажа, че имам повече светлина.И искам още.Знам, че ще я получа.И ще я споделя с вас, ако и вие искате.

Преди всичко вярвам в библията,но в никакъв случай не се е запазила в оригинал колкото и да го изисква вярата на част от хората.Конкретно стария завет е губен няколко пъти и е възтановяван чрез спомени и предаване на разкази през поколенията което говори само за себе си достатъчно.Евангелията са много след Христос.Самата инквизиция през средновековието е убивала християни за дребни неща,а самото променяне на библията както те го изискват едва ли дори се е обсъжадало,но разбира тази привилегия не е била дадена на всеки.Примерно императорите или крале на християнските държави вживявайки се като наместници на Бог едва ли не те решават кои ще ходи в Рая или Ада.Има не малко текстове в самата Библия които са толкова фрапиращи,че дори на самите вярващи им прави спечатление,че абсурдно да са от Бога.Примери недавам заради уважение кам християните и конкретно не искам да създавам религиозни конфликти.Същественото за мен не са тези абсурдни текстове които се съдържат в Библията,а oбщия стремеж към служене на Бога.Част от хората тълкуват израза служене на Бога едва ли не ще са в пълно робство.Аз като човек осъзнавам бунтарския си дух,като същество,което иска да бъде свободно и да опознава себе си и другите,но това по никакъв начин не ми пречи да служа и на Бога.Лошото е,че искаме пълна свобода,а на практика е невъзможно.Първо в материално отношение сме зависими и имаме нужда от храна дрехи и т.н.В духовно отношение да бъдеш свободен също е невъзможно,освен ако не си сам на планетата или пък твоят морал и духовна йерархия ще се сторят съвършени на всички biggrin.gif На практика какво иска Бог от нас?Иска да сме благодарни към Него заради всичко,което ни е дал,да следваме неговите закони които в същността си са да изградят едно общочовешко общество на взаимна толерантност уважение и подпомагане един на друг.Ако приерно откраднеш или убиеш няма по никакъв начин да навредиш на Бог,но ще изстрада друго създание,а именно това не се приема от Него.Ако Бог искаше да ни сложи окови,то можеше да ни създаде напълно безпомощни съзадания,като едно новородено,което без грижи е обречено.Твърде много се отклоних от въпроса biggrin.gif За да обобщя приемам Библията,но далеч не всичко.Накратко освен основните Неговите закони като не кради,не убивай и т.н включително и това,че всеки има правото да избира вярата си и насила не се става нито християнин,нито мюсюлманин и т.н.Ако нямаш вътрешното убеждение и спокойствие със себе си,никой неможе да те накара да бъдеш друг пред себе си.

Не харесвам християнската религия. Защо ли?

Матей 10:34 Да не мислите, че дойдох да поставя мир на земята; не дойдох да поставя мир, а нож.

Матей 10:35 Защото дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка й, и снаха против свекърва й;

Матей 10:36 и неприятели на човека ще бъдат домашните му.

Матей 10:37 Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене;

Матей 10:38 и който не вземе кръста си и не върви след Мене, не е достоен за Мене.

Матей 10:39 Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.

Примерно аз обичам семейството си страшно много. Дори и да съм ицключително религиозен християнин, пак ще и обичам повече от всичко. По тези думи на Христос, затова аз съм недостоен. !?

Редактирано от Жерав (преглед на промените)

Матей 10:34 Да не мислите, че дойдох да поставя мир на земята; не дойдох да поставя мир, а нож.

Матей 10:35 Защото дойдох да настроя човек против баща му, дъщеря против майка й, и снаха против свекърва й;

Матей 10:37 Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене;

Матей 10:38 и който не вземе кръста си и не върви след Мене, не е достоен за Мене.

Матей 10:39 Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.

Примерно аз обичам семейството си страшно много. Дори и да съм ицключително религиозен християнин, пак ще и обичам повече от всичко. По тези думи на Христос, затова аз съм недостоен. !?

Подобни текстове има в Корана,но далеч не са написани или звучат по този начин.Идеята там е,че ако обичаш повече близките си или материалното в смисъл,че ако утре ти кажат неискаме да вярваш в Бог избирай между нас и Него и избереш тях,трудно би се нарекъл вярващ.Предполагам горните стихове имат същия замисъл.В крайна сметка когато умреш никой няма да поеме твоята вина,нито близки или приятели.Всеки отговаря сам за греховете си.

• Автор
Подобни текстове има в Корана,но далеч не са написани или звучат по този начин.Идеята там е,че ако обичаш повече близките си или материалното в смисъл,че ако утре ти кажат неискаме да вярваш в Бог избирай между нас и Него и избереш тях,трудно би се нарекъл вярващ.Предполагам горните стихове имат същия замисъл.В крайна сметка когато умреш никой няма да поеме твоята вина,нито близки или приятели.Всеки отговаря сам за греховете си.

Не смяташ ли,че света не се ограничава само с Бог???

Защо Църквата не е искала да се откриват физичните закони?Защо Христянските свещеници нямат право да се женят?Защо Библията е единственият извор от който трябва да черпим знания?А учебниците по физика и химия?

Амии, света с какво е ограничен?Бог е неограничен, мислиш ли, че можеш да му поставиш рамки?Остави Църквата, сложил си тема за Библията.Църквата би следвало да е като отражение на Библията, но не е така.Не се спъвай в Църквата.Учебниците по химия и физика, като и по биолигия, би следвало да свидетелстват за това, което Бог е направил преди няколко хиляди години.Вместо това, все още се преподава глупостта наречена еволюция и тем подобни недомислици.Науката в съвремения си вид, много повече говори в полза на това, което е описано в книгата Битие, отколкото в полза на еволюцията.А именно, че природата е творение, а не Творец.Можеш да се запознаеш с креационизма, няма да ти навреди.В Библията имало абсурдни неща, моля да бъдат написани, че ми стана интересно.Споко, няма да нараниш ничий чувства, поне моите не.Бъди искрен и няма проблеми, само не подмятай такива недоизказани мисли, а кажи ясно какво те притеснява.Цитираните стихове от "Жерав", са препъни камък за мнозина и преди и сега.Смисълът на тези пасажи е, че има приоритети.Но това е за наша полза.Бог не иска да ни отнема семействата или близките или да ги настройва един срещу друг.Той иска да ги предадем на Неговата грижа и закрила.Можете ли да гарантирате живота на вашите близки, сегашния или бъдещия?Не моежете.Но Бог може.Ако ги предадем в ръката Му.Когато аз повярвах, това беше посрещнато доста враждебно от нашите.Защо?Какво съм им направил?Но така стана.Сега друго мислят, но тогава ме посрещнаха на нож.Знам какво иска Бог от нас.Да умрем за себе си.Да оставим старият си начин на живот с неговите грехове и страсти.Да оставим егоизма си и себецентрираното си съществуване.Както направи Христос.Той не умря защото така му беше кеф, а защото такава беше волята на Отец.Той каза, не съм слязъл от небето да върша моята воля, а волята на Този, който ме е пратил.Така и ние сме призовани да вършим Божията воля, а не нашата собствена.Докато обаче казваме: Аз, моето, моите разбирания, моите планове, моите си неща, Бог стои надалеч.Пише, Бог на горделивите се противи.Много хора не осъзнават факта че имат Бог за противник.Защото не искат да се раделят с гордостта си.А пише че гордостта, предшества падението.Тъй че ако искате да паднете, възгордейте се.Бог иска да умрем за това отношение.Да се смирим пред Него.Да кажем, Ти Боже, знаеш по-доре от мене, Ти ще го направиш по-добре от мене.Само тогава можем да открием какво Бог има за нас всъщност.Исус каза притча.Ако житното зърно не падне в земята и не умре, няма да има плод.Той говореше за себе Си, но и за нас.Ако ние не умрем, ако не оставим старият си живот, тогава няма да дадем никакъв плод.Докато стоим на повърхността и се припичаме на слънце, най-много да ни изкълват гаргите.Трябва да умрем, за да можем да живеем.

Учебниците по химия и физика, като и по биолигия, би следвало да свидетелстват за това, което Бог е направил преди няколко хиляди години.Вместо това, все още се преподава глупостта наречена еволюция и тем подобни недомислици.Науката в съвремения си вид, много повече говори в полза на това, което е описано в книгата Битие, отколкото в полза на еволюцията.

Защо тогава след всяко откритие на науката започват да се правят наново тълкувания на текстове, така че да отговарят на фактите ?

Бих допълнил едни думи на Исус които ще направят нещата по ясни.

Luk 14:26 Ако дойде някой при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си, чадата си, братята си, и сестрите си, а още и собствения си живот, не може да бъде Мой ученик.

Истинският Християнин трябва изцяло да скъса с душевните чувства и емоции защото те идват от плътта от земята. Докато духът на човек не поеме контрол над душата чувствата ще бъдат само измамливи и ще носят смърт, но ако духът е в контрол тогава ще има нещо истинско. Исус иска от нас да мразим всичко плътско да скъсаме с него и да го следваме, самият той живееше така и не беше воден от плътски емоции и чувства. Точно това е което той очаква от нас нищо по-малко, не се лъжете.

Mat 16:24 Тогава Исус каза на учениците Си: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека дигне кръста си, и така нека Ме последва.

Luk 9:23 Каза още и на всички: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека носи кръста си всеки ден, и нека Ме следва.

Luk 9:24 Защото, който иска да спаси живота си, ще го изгуби; а който изгуби живота си заради Мене, той ще го спаси.

Ако някои иска да следва Исус той трябва да остави всички тия чувства емоции и да скъса земните връзки, да умре за егото си и Христос да живее в него

Gal 2:20 Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.

Luk 7:23 И блажен е оня, който не се съблазни в Мене. - Исус Христос

Бих допълнил едни думи на Исус които ще направят нещата по ясни.

Luk 14:26 Ако дойде някой при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си, чадата си, братята си, и сестрите си, а още и собствения си живот, не може да бъде Мой ученик.

Истинският Християнин трябва изцяло да скъса с душевните чувства и емоции защото те идват от плътта от земята. Докато духът на човек не поеме контрол над душата чувствата ще бъдат само измамливи и ще носят смърт, но ако духът е в контрол тогава ще има нещо истинско. Исус иска от нас да мразим всичко плътско да скъсаме с него и да го следваме, самият той живееше така и не беше воден от плътски емоции и чувства. Точно това е което той очаква от нас нищо по-малко, не се лъжете.

Ако някои иска да следва Исус той трябва да остави всички тия чувства емоции и да скъса земните връзки, да умре за егото си и Христос да живее в него

Gal 2:20 Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.

Изход 20-12: 12. Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.

Йоан 13:35 По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.

И как да съвместим тези цитати с твоя пост.

Матея 10:37 Който обича баща или майка повече от Мен, не е достоен за Мен; и който обича син или дъщеря повече от мен, не е достоен за Мен

Това е правилния цитат.Той не отрича любовта към близките.

И внимавай какво пишеш.Тук не е място за идиотизми.Няма вяра която да изисква да мразиш баща си и майка си.Те може и да са грешни,може и да са атеисти,но единственото което позволява БОГ е да не си съгласен с тях ако са против вярата ти и да не вършиш онова което искат от теб ако то е нередно.Да ги мразиш е забранено.Можеш да се отделиш от тях и да се молиш Бог да ги упъти.

Mat 5:43 Чули сте, че е било казано: “Обичай ближния си, а мрази неприятеля си”.

Mat 5:44 Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят;

Редактирано от badr (преглед на промените)

Изход 20-12: 12. Почитай баща си и майка си, за да се продължават дните ти на земята, която ти дава Господ твоя Бог.

Йоан 13:35 По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.

И как да съвместим тези цитати с твоя пост.

Това че човек трябва да уважава родителите си е ясно, но не трябва да има плътски връзки с тях. Не виждам противоречиес горните пасажи.

1Jo 5:2 По това познаваме, че любим Божиите чада, когато любим Бога и изпълняваме Неговите заповеди,

1Jo 5:3 защото ето що е любов към Бога: да пазим неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки.

1Jo 5:4 Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е спечелила нашата вяра.

Трябва да прекъснем със своите плътски емоции и чувства за да може Бог да работи в нас и да бъдем проводници на неговата истинска любов. Само това което е родено от Бога може да носи живот нищо земно и човешко.

Матея 10:37 Който обича баща или майка повече от Мен, не е достоен за Мен; и който обича син или дъщеря повече от мен, не е достоен за Мен

Това е правилния цитат.Той не отрича любовта към близките.

Двата пасажа не се взаимоизклюват че да трябва да избираме само единя, това че ти не вярваш в библията като изцяло вдъхновенна от Бог книга ти е проблема. Позволяваш си да изключваш пасажи но не забравяй че осъждението е много голямо според както пише в откровение.

Редактирано от Sithrow (преглед на промените)

Това че човек трябва да уважава родителите си е ясно, но не трябва да има плътски връзки с тях. Не виждам противоречиес горните пасажи.

1Jo 5:2 По това познаваме, че любим Божиите чада, когато любим Бога и изпълняваме Неговите заповеди,

1Jo 5:3 защото ето що е любов към Бога: да пазим неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки.

1Jo 5:4 Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света е спечелила нашата вяра.

Трябва да прекъснем със своите плътски емоции и чувства за да може Бог да работи в нас и да бъдем проводници на неговата истинска любов. Само това което е родено от Бога може да носи живот нищо земно и човешко.

Двата пасажа не се взаимоизклюват че да трябва да избираме само единя, това че ти не вярваш в библията като изцяло вдъхновенна от Бог книга ти е проблема. Позволяваш си да изключваш пасажи но не забравяй че осъждението е много голямо според както пише в откровение.

Драги ми Sithrow не се коси къде ми е проблема.Според христянското богословие текстът от Лука 14:26 се интерпретира нелинейно(небуквално) именно в смисъла на Матея 10:37.

Тази интерпретация обаче изисква известна богословска подготовка.Не вярвам повечето от потребителите на форума като включвам и теб да имат тази подготовка.Така както си изложил поста ти ,който коментирах,в съзнанието на потребител без такава подготовка може да покълне съмнението,че християнството проповядва омраза към близките.А атеистите могат да използват поста ти като аргумент против религията. Обмисляй по внимателно постовете си.Теологични доктрини трябва да се излагат по начин който разяснява,а не да заблуждава.Не напразно използвах израза "как да съвместим тези цитати с поста ти".

Приеми това като конструктивна критика.И за да бъда искрен ще кажа че аз лично не вярвам в боговдъхновенността на текста от Лука 14:26.Но и темата не е вярата на badr.

• Автор
Амии, света с какво е ограничен?Бог е неограничен, мислиш ли, че можеш да му поставиш рамки?Остави Църквата, сложил си тема за Библията.Църквата би следвало да е като отражение на Библията, но не е така.Не се спъвай в Църквата.Учебниците по химия и физика, като и по биолигия, би следвало да свидетелстват за това, което Бог е направил преди няколко хиляди години.Вместо това, все още се преподава глупостта наречена еволюция и тем подобни недомислици.Науката в съвремения си вид, много повече говори в полза на това, което е описано в книгата Битие, отколкото в полза на еволюцията.А именно, че природата е творение, а не Творец.Можеш да се запознаеш с креационизма, няма да ти навреди.В Библията имало абсурдни неща, моля да бъдат написани, че ми стана интересно.Споко, няма да нараниш ничий чувства, поне моите не.Бъди искрен и няма проблеми, само не подмятай такива недоизказани мисли, а кажи ясно какво те притеснява.....

И пак не разбрах,защо Библията трябва да е единственият верен източник на знания?!Как така еволюцията е глупост,та нали е доказано за съществуването на видове които са били родоначалници на съвременните видове.Всичко на този свят се променя,не стои на едно място.Пример: Според Библията Ева колко деца е имала за да станем толкова народ?Защо днешните жени не могат да раждат по толкова?Църквата,даааа Църквата,тя нали чете цитати и от Библията когато обвинява в магьосничество и тем подобни глупости,само защото човек е умен и не иска да се ограничава.Според теб Земята ли е център на вселената?Защото според мен не е и нещото което е описано в Библията като Бог е било някакъв вид Свръхинтелегентен разум появил се може би на Земята и описан от хората в книга наречена Библия като Бог.Може ,а и почти съм сигурен,че има много такива,но ние винаги си слагаме граници на мисленето и завършваме с Бог.Не е ли така?Защо всяко нещо трябва да има начало и край?

Не смяташ ли,че света не се ограничава само с Бог???

Не знам точно в какъв аспект да разбирам въпроса ти, но ще ти кажа с няколко думи как вярата ми в Бога оформя моето ежедневие и променя живота ми:

Сутрин се прекръствам и моля Бога да благослови днешния ми ден и труд.

Когато ми се случи нещо хубаво благодаря и се радвам в Бога, и малко се натъжавам като си спомня многото ми грехове с който постоянно угнетявам Бога.

Когато се разболея Славя Бога, и му благодаря , че ми помага да осъзная немощите си и ми помага да се смирявам.

Когато видя някой да се радва се опитвам да вляза в радоста му и благодаря на Бога.

Когато видя някой да страда се опитвам споделя мъката му и моля Бог да го утеши и да му помогне в този труден за него момент.

Когато видя някой да притежава нещо хубаво се радвам за него и се моля да си го ползва със здраве.

Когате детенцето ми се разболее знам, че то страда заради моите грехове и моля Бога за опрощение.

Когато ми е трудно в нещо моля Бог да ми помогне и да ме подкрепи осъзнавайки своята немощ.

Когато се спрявам добре в нещо моля Бог да не допусне да се възгордея с това, а да помня своите немощи.

Вечер преди да си легна се прекръствам и моля Господа Бога за опрощение на греховете ми който, съм сторил през този ден и през целият ми живот.

...

Защо Църквата не е искала да се откриват физичните закони?

Православната Църква нигога не е ограничавала развитието на науката, защото чрез науката човек опознава творението, и опознавайки творението ние може да достигнем до познание за нашия Творец. Както по една картина може да съдим за качествата на художника и, така и опознавайки творението може да се докоснем до познанието за Бога. Спомни си Златния век на България при цар Симеон, който е в следствие от приемането на християнството.

Заблудата ти идва от някои действия на Католиците, чиито постъпки не искам да коментирам.

Защо Христянските свещеници нямат право да се женят?

Православните свещенници са длъжни да се оженят за да могат да бъдат ръкоположени за свещенници, изключение правят само монасите, които с приемането на монашество се отричат от облагите на света. Резултатите от неспазването на това правило може да видиш в други вероизповедания.

Защо Библията е единственият извор от който трябва да черпим знания?

Библията не е единственият извор от който трябва да черпим духовни знания. Напротив, използването на Библията без разяснението на Светите отци води до сериозни отклонения, гордост и до самопрелъстяване. Този който сам се опитва да тълкува Библията или да достигне до Истината прилича на тежко болен човек нуждаещ се от оперативна помощ, който вместо да отиде при доктор излекувал хиляди преди него от тази болест, се лекува сам с треви от домашната си градина :wors:sad.gif

За останалите науки разбира се , че трябва да черпим знания от компетентни за тях хора, а не примерно от бай Иван комшията, който има две епруветки и се опитва да прави злато с тях ;)

със Здраве :go ahead:

Редактирано от sprite (преглед на промените)

Много интересна тема... ;)

Вървам в това, което е писано там, защото знам от опит, че е истинна...ако не бях опитала нямаше да знам дали е истина или не е истина, но когато човек опита нещо, то тогава и само тогава той знае, че това което е изпитал, опитал и преживял е истина, истинско и не е лъжа.

Които е чел Библията може да каже, дали всички истории там са добри или е написана самата реалност и всичко е написано такова каквото е било-с това конкретно визирам Стари завет там има събития които никак не са положителни или насърчителни напротив вижда се колко слаби сме ние хората и колко често грешим.

Според мен Библията е едно Огледало през него можем да се видим такива каквито Сме и можем да станем такива каквито искаме да сме, там се намира и Сила и Утеха...изгражда се Воля и Твърд Характер. Което според мен е важно като качества за самия човек, да бъдеш силен и изграден като личност не е никак лошо нещо в тази Книга съм намирала много пъти сила, за да изляза от трудното емоционално положение...

Изграждането на характера мисля е много важно, но само за хора за които ценна е личността -било, то тяхната собствена личност или нечия чужда...С Библията Може да се изгради силен характер 100 гаранция стига да знае човек как да я тълкъва правилно иначе, ако всичко се приема абсолютно буквално и едностранчиво може да се получи объркване в човека и да се получат реакции които не са желателни...Но например, ако погледнем чисто практично, ако объркаме рецептата на някое ястие няма да можем да го ядем, нали или ако кажем така правим нещо, но го поставяме на неподходяща температура и какво се случва с яденето, ами просто не става за ядене не може да се консумира, негодно е или е изгорено и се хвърля на буклука така е и Библията или с някоя друга книга, ако не се използва както трябва тогава ще бъде безполезна за употреба...

Сега си представете, че поправяте колата си или че техник ви я поправя и слага някоя част от вашата кола на неправилното място, тогава колата ще работи ли или може и да не работи, а може и да стане опасна за вашия живот...

Само със тези примери мога да олесня истинността и това кй как употребява Библията, дали ще е полезна или ненужна за него...има и основни неща без които не може да се чете и разбира Библията, както ако не си научил Азбуката така няма как да започнеш да четеш, така е и с Бибилията, ако нямаш основа не можеш да я разбираш правилно колкото и да я четеш...В повечето случаи харата стигат до крайности когато четат Библията, тълкуват я грешно изпадат в критикуване или просто захвърлят книгата...Както всяка една книга така и Библията има сой Дух и ако човек не може да усети нейния дух на любов която Бог дава, то няма да можа да разбеле написаното и за него ще е безполезни букви нищо повече...

Аз като си представя как са ми разказвали мои приятели като са живели в чужбина какво са правили когато са били на училище и направо не мога да повярвам, че е възможно това...Всеки ден преди да започнат занятия в училище, в класната стая всички се молят на Бога и благодарят...според мен това в България е невъзможно при това безверие и тази анархия...Молитвата е вид Дисциплина, защото смирява духа и изисква Постоянство, както при спортовете и военните...Калява Духа на човека, а това според мен не е за пренебрегване...Тъй като ние хората сме съставени от три компонента, а те са: Дух, Душа и Тяло и ако тези три компонента не са Удовлетворени тогава и нашата личност не е удовлетворена и ние не се чувстваме пълноценни и Празни.

Иво, няма една страна на нещата имаме си ум за това ни е даден от Бога този Ум, за да го ползваме...така, че не гледай едностранно на нещата, аз винаги поглеждам от позицията на този с който комуникирам и така го разбирам по-лесно по този начин не се превръщам в едностранчив човек и това ме прави да не съм ограничена като личност...нужно е цялостно развитие на личноста...за тези които се стремят към това естествено да използват целия си потенциал, ние сме направени със потенциал, Но от нас зависи дали ще се опитаме да го развием максимално, т.е. до колкото зависи от нас самите...;)

Това е моето мнение по въпроса надявам се да съм била напълно ясна и разбираема за всеки един от вас. :clap:

Ако някой има въпроси нека да ги задава и ако мога с удоволствие ще отговоря на тях.

И пак не разбрах, защо Библията трябва да е единственият верен източник на знания?!Как така еволюцията е глупост,та нали е доказано за съществуването на видове които са били родоначалници на съвременните видове.Всичко на този свят се променя,не стои на едно място.Пример: Според Библията Ева колко деца е имала за да станем толкова народ?Защо днешните жени не могат да раждат по толкова?Църквата,даааа Църквата,тя нали чете цитати и от Библията когато обвинява в магьосничество и тем подобни глупости,само защото човек е умен и не иска да се ограничава.Според теб Земята ли е център на вселената?Защото според мен не е и нещото което е описано в Библията като Бог е било някакъв вид Свръхинтелегентен разум появил се може би на Земята и описан от хората в книга наречена Библия като Бог.Може ,а и почти съм сигурен,че има много такива,но ние винаги си слагаме граници на мисленето и завършваме с Бог.Не е ли така?Защо всяко нещо трябва да има начало и край?

Верен източник на знания е Библията, но ако питаш дали да вземаме само нея като място от което да учим за света или някакви научни факти аз лично мисля, че е необходимо да се ползват източници като: биология, история, психология, география и т.н. ;) и как да си ползвам компютъра ;)

Ами истината е че Всяко нещо си има начало и край, ето пример: човек се ражда-това е началото му, човек Умира-това е края му...има ли нещо посредата ми има живото му и всеки избира как да живее и какъв да бъде...единия тип хора, ако си забелязал са вечните консуматори, все искат да консумират и като че всеки им е длъжен на тях и другите са тея които винаги дават дори и да не получат пак дават... :clap:

Филмче което разкрива Божествеността на библията дори от математическа гледна точка!

http://video.google.com/videoplay?docid=23...e+prophecy+club

Редактирано от Sithrow (преглед на промените)

Библията за мен е първо това, което значи думата в превод. Книга. Книга със наставления как да се живее. Човек лесно може да види че библията е просто поредния препис на значително по-древни текстове с много добавяно и махано през вековете.

Примери, че това е така могат да се дадат с десетки, може би стотици. Потопа примерно не е описан само в библията ами го има даже в митологията на индианците от Южна Америка, поради което става абсурдно да се твърди че библията е нещо локално, дадено на юдейския народ. Или че боговете от Асирия и Вавилон са били други, след като и там се описва идентичен случай на спасилите се от потопа, просто персонажите са с други имена :)

Абсурдно е да се твърди че и книгата не е била променяна. През средновековието по нареждане на католическия глава на църквата многократно книгата е била променана и цензурирана. И това е доказано. За безбройните преписи и преводи да не говорим че се е загубил смисъла или пък че се е изкривил от неправилен превод примерно.

Вярно е че библията е актуална. Религията винаги е актуална, понеже винаги има хора дето да предпочитат да спят с тълпата, вместо да търсят истината сами за себе си.

Абсурдно е да се твърди че и книгата не е била променяна. През средновековието по нареждане на католическия глава на църквата многократно книгата е била променана и цензурирана. И това е доказано.

Авторитета на папата е бил много по-голям от тоя на библията и изобщо е нямало нужда да се променя каквото и да било. Неговата дума > от това което пише в библията.

Еххх десетки хиляди, не не дори стотици хиляди бих добавил.... дай още няколко примера... ако не те затруднява де :rolleyes:

Второзаконие или петата от петте Мойсееви книги.

Очевидно е че Мойсей няма как да е описал собствената си смърт

5. И тъй, Господният слуга Моисей умря там, в Моавската земя, според казаното от Господа.

5. И умря там Моисей, раб Господен, в Моавската земя, според думата Господня

Няма как да е написъл това:

6. И Господ го погреба в долината в Моавската земя срещу Вет-фегор; а до днес никой не знае где е гробът му.

6. и погребаха го в долината на Моавската земя, срещу Ветфегор, и дори доднес никой не знае де е погребан.

Нито пък това:

7. Моисей беше на сто и двадесет години, когато умря; очите му не се помрачиха, нито силата му намаля.

7. Моисей беше на сто и двайсет години, когато умря; но зрението му не бе отслабнало, и силата му не бе отпаднала.

Няма как да опише събития настъпили след смъртта му:

8. И израилтяните плакаха за Моисея тридесет дена в моавските полета; така се изпълниха дните на плача и жалейката за Моисея.

8. И синовете Израилеви оплакваха Моисея в равнините Моавски (при Иордан, близо до Иерихон) трийсет дена. И минаха дните за плач и тъга по Моисея.

9. А Исус Навиевият син беше пълен с мъдър дух, защото Моисей беше възложил ръцете си на него; та израилтяните го слушаха, и вършеха според както Господ беше заповядал на Моисея.

9. И Иисус, син Навинов, изпълни се с дух на премъдрост, защото Моисей бе възложил върху него ръцете си, и му се покоряваха синовете Израилеви и правеха тъй, както бе заповядал Господ на Моисея.

10. Не се издигна вече в Израиля пророк като Моисея, когото Господ познаваше лице с лице

10. И в Израиля нямаше вече такъв пророк, като Моисея, когото Господ знаеше лице с лице,

11. относно всички знамения и чудеса, които Господ го изпрати да извърши в Египетската земя върху Фараона, върху всичките му слуги и върху цялата му земя,

11. и по всички личби и чудеса, за които го бе пратил Господ да извърши в Египетската земя над фараона, над всичките му служители и над цялата му земя,

12. и относно всичката мощна ръка, и относно всичкия голям ужас, които Моисей прояви пред очите на целия Израил.

Всички събития описани във второзаконие 34(5-12) не са написани от Мойсей а от някой друг.

Използваните цитати са от протестантска и православна версия на библията.

Sithrow Друг път внимавай какво си пожелаваш.Дано това помогне на теб и на други като теб да осмисляте онова което пишете.Библеистиката далеч далеч не е просто дело.Това че веднъж сте прочели библията съвсем не ви прави нейни познавачи.

Второзаконие или петата от петте Мойсееви книги.

Очевидно е че Мойсей няма как да е описал собствената си смърт.

Интересен въпрос!

Наложи се да помоля мой приятел богослов да ми го разясни. Оказа се, че откровенията които са имали светите пророци са били записвани не само собственоръчно от тях, но и от техни ученици и последователи под тяхното пряко наблюдение. Именно от тях са написани и цитираните от теб пасажи.

със Здраве :)

Интересен въпрос!

Наложи се да помоля мой приятел богослов да ми го разясни. Оказа се, че откровенията които са имали светите пророци са били записвани не само собственоръчно от тях, но и от техни ученици и последователи под тяхното пряко наблюдение. Именно от тях са написани и цитираните от теб пасажи.

със Здраве :speak:

Нелепостта на този аргумент е повече от очевидна.Мойсей няма как да види откровение в което му се казва че дните му са станали 120г и е умрял.

Как ще получиш откровение че си умрял.Нали трябва да си жив за да го получиш.Още повече как ще го предадеш на учениците си.

Ако пък тези техни ученици са написали нещо което Мойсей не е казал,то това се явява прибавяне към словото.Ако пасажите са дело на Иисус Навиев те щяха да бъдат в следващата книга,книгата на Иисус Навиев.Във всеки случай автор на пасажите цитирани от мен,не може да бъде Мойсей.

Нелепостта на този аргумент е повече от очевидна.Мойсей няма как да види откровение в което му се казва че дните му са станали 120г и е умрял.

Как ще получиш откровение че си умрял.Нали трябва да си жив за да го получиш.Още повече как ще го предадеш на учениците си.

Ако пък тези техни ученици са написали нещо което Мойсей не е казал,то това се явява прибавяне към словото.Ако пасажите са дело на Иисус Навиев те щяха да бъдат в следващата книга,книгата на Иисус Навиев.Във всеки случай автор на пасажите цитирани от мен,не може да бъде Мойсей.

Явно не съм се изразил достатъчно добре в предишния си пост или просто си бил предубеден :speak: Посочените от теб пасажи са написани от последователите на свети пророк Мойсей след неговата смърт под действието на Дух Светий, а не на починалия вече от пророк. Ако искаш мога да намеря конкрентното изследване и да ти дам по-голяма конкретика.

със Здраве :baby:

Num 20:12 Но Господ каза на Моисея и Аарона: Понеже не Ме вярвахте за да Ме осветите пред израилтяните, за това вие няма да въведете това общество в земята, която им давам.

Deu 32:48 В същия ден Господ говори на Моисея, казвайки:

Deu 32:49 Възкачи се на тая аваримска планина, планината Нево, която е в Моавската земя срещу Ерихон, и разгледай Ханаанската земя, който Аз давам на израилтяните за притежание;

Deu 32:50 и умри на планината, на който се възкачваш, и прибери се при людете си, както брат ти Аарон умря на планината Ор и се прибра при людете си;

Deu 32:51 защото не Ми се покорихте между израилтяните при водите на Мерива Кадис в пустинята Цин, понеже не Ме осветихте всред израилтяните.

Deu 32:52 За това, отсреща ще видиш земята; но в нея няма да влезеш, в земята, който давам на израилтяните.

Мойсей много добре е знаел кога ще умре и на колко години ще бъде. Дори предполагам, и точният час е знаел.

Явно не съм се изразил достатъчно добре в предишния си пост или просто си бил предубеден :yanim: Посочените от теб пасажи са написани от последователите на свети пророк Мойсей след неговата смърт под действието на Дух Светий, а не на починалия вече от пророк. Ако искаш мога да намеря конкрентното изследване и да ти дам по-голяма конкретика.

със Здраве :yanim:

Моята теза бе напълно ясна.Част от книгата "Второзаконие" не е написана от Мойсей.Или с други думи към нея е прибавено.От кого и как е друг въпрос.

Num 20:12 Но Господ каза на Моисея и Аарона: Понеже не Ме вярвахте за да Ме осветите пред израилтяните, за това вие няма да въведете това общество в земята, която им давам.

Deu 32:48 В същия ден Господ говори на Моисея, казвайки:

Deu 32:49 Възкачи се на тая аваримска планина, планината Нево, която е в Моавската земя срещу Ерихон, и разгледай Ханаанската земя, който Аз давам на израилтяните за притежание;

Deu 32:50 и умри на планината, на който се възкачваш, и прибери се при людете си, както брат ти Аарон умря на планината Ор и се прибра при людете си;

Мойсей много добре е знаел кога ще умре и на колко години ще бъде. Дори предполагам, и точният час е знаел.

Но дори и да предположим,че е знаел той не би могъл да го напише в сегашно време.

Не можеш да опишеш настъпилата си смърт и погребение.Може да опишеш бъдещата си смърт

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.