Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

В резултат на хиляди години злоупотреба думата Бог е изпразнено от смисъл затворено понятие.

В такова не вярвам, к`во да правя сега. Повече вярвам на Ницше, че Бог бил някъде долу...

В началото на миналият век, той не обяви ли , че Бог е мъртъв ? cool.gif

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Не е нухно да вярваме в Библията.За онова време тя е изиграла своята роля.

Десетте Божи заповеди би трябвала да се опитваме да спазваме.Всичко зависи от Вярата,

която носим в себе си.Ето нещо,което ми направи впечатление.

Религиозните ПРАВИЛА винаги са били жертвен олтар, на който фарисеите (църковниците) са изгаряли Доброто и Любовта.

Щом е казано да не се ядат хлябовете от олтара, то става ЗАКОН, който не се прегазва дори за спасението на гладните.

В правилата няма милост а ЖЕРТВА.

Така се жертва Доброто в името на ПРАВИЛОТО.

...Всъщност който има Добрина в себе си, не би приел правилото което я погубва.

В този смисъл е казано, че Бог не иска жертва, а Милост.

Не иска ПРАВИЛА, а Добрина и Любов.

В Любовта е всичко, което води към Бога.

Фарисеите забраняваха лекуването в събота, поради правилата си, но както Исус каза, никой от тях не би оставил волът си паднал в ямата в съботен ден.

Всички казват: "Бог е милостив", но как се надяват на милостта Му, ако сами не проявяват милост...?

Моля, някой знаещ да ми разтълкува следните стихове от Библията:

Божи човек, светец, заради малка обида от страна на деца, ги прокълнава, от гората излизат две мечки, разкъсват 42 деца, а светеца си заминава по живо, по здраво.Така ли се тълкува това?

Моля да ме извините,но молбата ми е да не спирате да вярвате на Словото Божие дошло до нас" чрез изпратените вам пророци и апостоли".Случая ,които разглеждате ,показва следното.Още от Египет Бог иска да даде Божи Дар на хората ,за да се освободят от проклятието на рода си-Египет.Бог искаше да направи Мойсей," бог над фараона".Но плътското естество ,с неговите страсти, не поиска.Тогава Бог от длъжност "бог над фараона" го свали на пророк, а брат му свещенник.Бог да говори на Мойсей , а той на брат си ,свещенника на народа.От тук виждаме,че и самия Божи Дар даден на Илия също не бе употребен в даден момент правилно.Плътските страсти надвиват ,за това ,че имаш Дар от Бога/нещо необикновено ,дадено ти свише/Поражда се гордостта,щеславието.Илия свали огън на два пъти от небето и уби много хора.За това бе и грабнат с огън на небето.Дори ,ако си спомняте плътското естество на Илия се притесни ,че и него ще убият и Божието бело ще свърши.Бог му отвърна :"Не бойсе,приготвил съм си още 7000"По-късно Заведеевите синове искаха също да свалят огън от небето.Те владееха този Дар, тази тайна.Но Исус ги изоблечи :"Не знаете на какъв дух служите"И им забрани.

Виждаме ,че духът на Илия се преражда в Йоан Кръстител.Защото е пророчески.И сега съдбата Божия е справедлива.Йоан Кръстител е обезглавен,за да може да се плати онова сторено от човешката глава и мислене,когато носи вреда , а не да се смири.За това ,този дух на Илия бе наследен и от Елисей.Той също не го овладяваше винаги и нанесе с това поразии.За това и внезапно умря.По-късно ,божия човек Йов,когато му бе отнето всичко от имота и децата ,не похули ,не свали огън а каза " Бог дал,Бог взел"Освен това ,да сте срещали някъде пророческа книга на Илия или на Елисей?Ще ви помоля да обърнете внимание,че едва по-късно другите пророци-Исая,Ейремия,Йезекил-също страдаха по плът, но бяха носители на Слово Божие.А не да свалят наказание/огньове/Защото Бог чрез своето Слово е Този ,който върши съда ,не човека.За това Човешкия Син,Исус Христос предложи нещо още по-ново от Бога.Първо не само ,как да умре нашето старо естество-делата на плътта.Но да се научим как да владеем мислите си ,управляваме чувствата си,като образоваме сърцето си.Едва тогава Бог ще ни говори ,а ние ще обичаме и врага си/означава да вършим съд и правда/

Не е нухно да вярваме в Библията.За онова време тя е изиграла своята роля.

Десетте Божи заповеди би трябвала да се опитваме да спазваме.Всичко зависи от Вярата,

която носим в себе си.Ето нещо,което ми направи впечатление.

Религиозните ПРАВИЛА винаги са били жертвен олтар, на който фарисеите (църковниците) са изгаряли Доброто и Любовта.

Щом е казано да не се ядат хлябовете от олтара, то става ЗАКОН, който не се прегазва дори за спасението на гладните.

В правилата няма милост а ЖЕРТВА.

Така се жертва Доброто в името на ПРАВИЛОТО.

...Всъщност който има Добрина в себе си, не би приел правилото което я погубва.

В този смисъл е казано, че Бог не иска жертва, а Милост.

Не иска ПРАВИЛА, а Добрина и Любов.

В Любовта е всичко, което води към Бога.

Фарисеите забраняваха лекуването в събота, поради правилата си, но както Исус каза, никой от тях не би оставил волът си паднал в ямата в съботен ден.

Всички казват: "Бог е милостив", но как се надяват на милостта Му, ако сами не проявяват милост...?

Благословена си ти!

Но още дълго време ще ти бъде трудно - наоколо .................. са малко като теб.

На човека се дава според вярата му. Това е моята надежда. За Любов.

На човека се дава според вярата му. Това е моята надежда. За Любов.
Това ми хареса,знаеш ли,хората май не си дават сметка за много неща в живота си.

Редактирано от smirena (преглед на промените)

Знам.

Хората не ме интересуват. Интересува ме Човека... и аз като оня приятел с фенера.

Човешкото същество е Библия, само да има кой да я чете.

• 1 месец по-късно...

На Човек се дава според вярата му- това е така, ако вярваш, че има любов , значи ще я намериш, ако вярваш, че си добър то тогава доброто само ще те настигне, ако вярваш, че мъдростта е живот, значи дълги години живот те чакат: Въпросът е в какво вярваш? Децата вярват на сънищата си и за това ги наричаме невинни и чисти!!!!!!!!!!

Редактирано от tigertron
Не пиши с 4-ки! (преглед на промените)

На Човек се дава според вярата му- това е така, ако вярваш, че има любов , значи ще я намериш, ако вярваш, 4е си добър то тогава доброто само ще те настигне, ако вярваш, че мъдростта е живот, значи дълги години живот те чакат: Въпросът е в какво вярваш? Децата вярват на сънищата си и за това ги наричаме невинни и чисти!!!!!!!!!!

Да, върпоса е в какво или в кого вярваш!Така е :P

Библията е най святата книга на света в нея е написано това което трябва да баде написано.

Да, върпоса е в какво или в кого вярваш!Така е :super:

Каква е тая глупост?!

Каквото или когото е все едно исъщо! Да вярваш, 4е съществува Бог е равно на това да знаеш, 4е си свободен в на4ина си на мислене, само преследващите бездарните си каузи не вярват, 4е има нещо по-голямо и по-важно от това, което гонят "Материята" И все пак кой е по голям от хляба? В гроба си 4овек нищо не може да отнесе , но със сигурност може да остави нещо на хората, нещо за което в мислите и съзнанието ще остане жив> Христос е живял на тази земя като ли4ност, която вси4ки ние познаваме, но тази ли4ност за нас остава жива в представите ни. Въпросът е защо? И какво е направил?

Библията е най святата книга на света в нея е написано това което трябва да баде написано.

Така е свята е, но не е само това! Библията е свята, защото е написана от святи хора, книга на книгите е, защото е книга която е издържала ударите на времето, а е писана преди много хилядолетия, най-старата книга на света. Целта на тази свята книга е да ни научи да търсим в нас добродетелите си и да ни накара днес да сме по-добри не само един към друг, но и добри и към тези които мразим, тези които непознаваме и тези които ни даряват всеки ден с простата си фраза Обичам те, към тези които обичат живота в правилната му страна! Библията е добър у4ебник, пътеводител на човешките взаимоотношения и не само......!

Нека всеки да каже какво мисли за Библията и дали вярва във всичко написано в нея.

Дали според вас всичко което е трябвало да влезе в Библията е влязло или е написано само най-угодното за онова време?Обективна ли е тя или субективна?

Според мен стадото така се води.....със умишлено насочване на вниманието към едната страна на въпроса.....

Библията е свшенна книга,тя е боговдъхновена. Аз вярвам във всичко което е написано в нея. Вярата ти дава спокойствие, което с нищо не можеш да го получиш.

Библията е свшенна книга,тя е боговдъхновена. Аз вярвам във всичко което е написано в нея. Вярата ти дава спокойствие, което с нищо не можеш да го получиш.

Вярата в кой? И на какво те учи библията, нали все пак тя е пронизала времето за да се учим от нея, някой знае ли, че библията говори и за бъдещето на света? Или само локуми ще разтягаме? sad.gif

• 2 седмици по-късно...

Миналата седмица на 08.03 като излезнах от църквата, ми бяха взели колата, сетихсе за библията, затворих си очите, помолихсе , и след 1 час и вече си бях в къщи спокоен, че всичко си е наред, това е. Просто трябва да се молим понякога !!! :)

Редактирано от tigertron
Не пиши с 4-ки! (преглед на промените)

Ако Библията се чете и използва като историческо четиво, то прочетеното няма стойност. От човешка гледна точка в нея са описани вътрешно духовни процеси и деяния, отвъд физическата сетивност. Мисля си, че дори не е имало и свидетели (по това време) на описаните процеси. Тези, които са писали Библията са имали присъственост в по-висшите аспекти на мирозданието. Вникването и разбирането на същината в написаното е индивидуално и личностно проникновение, което не може да се сподели достоверно. Новият Завет е алхимична вътрешна формула за трансформацията на природния човек - Йоан в безсмъртна душевност.

Докосването до тази действителност е болезнено.

Ако Библията се чете и използва като историческо четиво, то прочетеното няма стойност. От човешка гледна точка в нея са описани вътрешно духовни процеси и деяния, отвъд физическата сетивност. Мисля си, че дори не е имало и свидетели (по това време) на описаните процеси. Тези, които са писали Библията са имали присъственост в по-висшите аспекти на мирозданието. Вникването и разбирането на същината в написаното е индивидуално и личностно проникновение, което не може да се сподели достоверно. Новият Завет е алхимична вътрешна формула за трансформацията на природния човек - Йоан в безсмъртна душевност.

каквото и да ми бръщолевиш, това което си написал донякъде е така , донякъде не е така!!!!! АЛХИМИЯ, глупости, глупости и пак глупости. Христос е живял на земята, не заради алхимията , а да се научиш, как да живеех, не само духовно, но и физически смисъл на думата!!!! Важното е ти какво научи за живота от библията, а за ЙОАН какво е, ти нещо си объркал понятията, има личности които са живяли като него за свидетелство за нас хората ,т, дори и за хората с които са живяли! Това което е направил Христос на земята , това са го виждали много хора и души, дори и неговите ученици, те достатъчно са засвидеталствали като са написали евангелията си! ;)

Кой от двамата Йоановци , тоя дето кръщаваше, или тоя последният Йоан любимицът на Христос е в безмъртна душевност?

Алхимия:

Целта на тази свята книга е да ни научи да търсим в нас добродетелите си и да ни накара днес да сме по-добри не само един към друг, но и добри и към тези които мразим, тези които непознаваме и тези които ни даряват всеки ден с простата си фраза Обичам те, към тези които обичат живота в правилната му страна!

Така е:

Христос е живял на земята, не заради алхимията , а да се научиш, как да живеех, не само духовно, но и физически смисъл на думата!!!!

Вникването и разбирането е индивидуално.

Кой от двамата Йоановци , тоя дето кръщаваше, или тоя последният Йоан любимицът на Христос е в безмъртна душевност?

В прочита на Библията, който достъпен за очите ми сега, безсмъртната душевност е във всеки човек, но в спящо , латентно състояние. Йоан Кръстител?

Евангелие от Лука: "Казвам ви: Между родените от жена няма по-голям от Иоана; обаче, по-малкият в Божието царство е по-голям от него."

Ясно, почти.

А кои са дванадесетте ученика е специална и отделна история. Но безсмъртната душевност може да се роди във всеки, и това е Благата вест. Но и не във всеки.

Йоан 14:6:

"Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене"

Така че във всеки, който върви по този път...

В прочита на Библията, който достъпен за очите ми сега, безсмъртната душевност е във всеки човек, но в спящо , латентно състояние. Йоан Кръстител?

Евангелие от Лука: "Казвам ви: Между родените от жена няма по-голям от Иоана; обаче, по-малкият в Божието царство е по-голям от него."

Ясно, почти.

А кои са дванадесетте ученика е специална и отделна история. Но безсмъртната душевност може да се роди във всеки, и това е Благата вест. Но и не във всеки.

"Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене"

Ок, приятел, това вече му казвам ясно, точно и пълно мислене в правилната му посока! ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ за думите и начинът ти на мислене !!! laugh.gif

каквото и да ми бръщолевиш, това което си написал донякъде е така , донякъде не е така!!!!! АЛХИМИЯ, глупости, глупости и пак глупости. Христос е живял на земята, не заради алхимията , а да се научиш, как да живеех, не само духовно, но и физически смисъл на думата!!!! Важното е ти какво научи за живота от библията, а за ЙОАН какво е, ти нещо си объркал понятията, има личности които са живяли като него за свидетелство за нас хората ,т, дори и за хората с които са живяли! Това което е направил Христос на земята , това са го виждали много хора и души, дори и неговите ученици, те достатъчно са засвидеталствали като са написали евангелията си! :friends1:

Ще се въздържа от коментари относно базите (или пълната им липса, което пак си е вид база) на някои наши реакции.

Коренът на думата "алхимия" е "Кем", което е едно от старите имена на Египет.

"От Египет повиках моя син"

Всичко ми е предадено от Отца ми, трябва да се приема в смисъл, че:

Цитат:

Иоана 16:15 Всичко, що има Отец, е Мое

защото Синът е Единосъщ (Един и същ) с Отца.

Граници и разделения в разбиране и разстояния има в материалния свят.

В Духовният свят не съществуват граници и определения МОЕ и ТВОЕ.

Синът се ражда като Бог.

Синът е Бог.

Синът не е различен от Отца.

Има Йерархия, но няма ДЕЛЕНИЕ.

Има Първи, но няма ПОСЛЕДЕН.

Синът е Роден от Бога, но в Същността си не е различен от Него.

То е като да се сънуваш в две различни роли, но да се събудиш винаги ти, която си.

Двата образа живеят като тебе и са тебе, но ти си която си ги родила.

освен Отца, никой не познава Сина, но единадесет Ученици го познаха като Син Божи... защото бяха от Отца, и не бяха различни от Отца.

нито познава някой Отца, освен Синът и оня, комуто Синът би благоволил да Го открие.

Това винаги е било представяно от теолози и УМНИЦИ, като ДОКАЗАТЕЛСТВО че Исус е единственият видял Отца.

Има два отговора, не противоречащи си:

1) Цитат:

Иоана 14:8 Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е.

Иоана 14:9 Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца?

Който е видял Синът, видял е и Отца.

2) Твърдението, че само Синът познава Отца може да се види още в думите на Исус:

Цитат:

Иоана 3:13 И никой не е възлязъл на небето, освен Тоя, Който е слязъл от небето, сиреч, Човешкият Син, Който е на небето.

Синът Божи не може да се роди на земята ако не е в плът, сиреч като Човешки Син.

Само този Човешки Син, който идва от небето, може да се върне обратно там.

И ако единадесетте Ученика познаха Исус, то те бидейки Единосъщни с Бога (понеже само Бог познава Сина), са Божии Синове, Които също са се върнали при Бога, и следователно са Го познавали, още преди да слезат на земята.

Бог има много Синове (и Дъщери), и това е казано от Павел:

Цитат:

Римляни 8:29 Защото, които предузна, тях и предопредели да бъдат съобразни с образа на Сина Му, за да бъде Той първороден между много братя;

Само Синът може да открие образът на Отца на другите, защото Бидейки Единосъщен с Отца, Синът в Своя Образ изявява Отца.

Ще си позволя да напиша няколко цитата от книгата на Ян ван Райкенборг "Универсалният гносис":

"Не съдържа ли библията много тайни? Да, несъмнено, но никой не може да се ползва от тайната, ако тя не му се разкрие вътрешно."

"Огромен брой хора смятат, че тя разкрива Гносиса. Абсолютно погрешно! Библията само свидетелства за Гносиса, само насочва към Бога"

"Посланиците на Гносиса се обръщатпо един и същ начин, устно, или писмено, едновременно към различни групи хора......... Всяка такава група черпи за себе си от чутото и прочетено само това, което е определено за нея. Затова би било крайно неправилно да се досажда на човек, принадлежащ към определена група, с призив, който не предназначен за него и поради това не може да му помогне.

Всичко, което не е предназначено за вас, ще остане скрито за вас.Вие няма да го разберете, а и не ви е необходимо."

С което съм изцяло съгласна и поради това в една такава тема, като тази, ако изобщо има смисъл да се пише нещо, то е само всеки да излага своето разбиране, но няма смисъл и полза да се спори, или убеждава...

Ясно, почти.

Начетеното си е начетено!!!!!! laugh.giflaugh.giflaugh.gif Браво, ето нещо смислено!!! cool.gif

Ще се въздържа от коментари относно базите (или пълната им липса, което пак си е вид база) на някои наши реакции.

Коренът на думата "алхимия" е "Кем", което е едно от старите имена на Египет.

"От Египет повиках моя син"

Първо прочети внимателно какво прави Бог с Египтяните и да видим какво излиза от там? Мале, мале ,малеееееееееее.....

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.