Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

България се съгласи на увеличение в цената на газа с 40%

Featured Replies

Управляващата коалиция в България се съгласи на ново споразумение с “Газпром”, според което цената на газа, която плаща в момента държавният монополист “Булгаргаз”, ще се повиши между 40 и 45 процента до 2012 година, пише "Москоу таймс".

Според цитирания източник по сделката, която ще важи до 2030 г., “Газпром” ще преустанови практиката да плаща за преноса на газ през България като продава на София на цени, далеч по-ниски от пазарната стойност. В изявление българското правителство съобщи, че сделката ще бъде подписана днес. Не се посочват други подробности. “Това ще доведе до увеличение с около 20% на цената на газта за “Булгаргаз” до втората четвърт на следващата година”, твърди източникът, запознат с преговорите. “Цената ще продължи да расте и до 2011 или 2012 г. ще бъде с около 40% до 45% повече от настоящата цена, която плаща “Булгаргаз”, казва още той. Новото споразумение слага край на преговорите, започнали през януари, когато “Газпром”, единственият доставчик на суровината за България, поиска балканската държава да промени договора, изтичащ през 2010, тъй като според руската фирма той е станал неизгоден. Сделката породи опасения в България и съседните държави, които зависят от мрежата си за получаване на руски газ, след като “Газпром” временно прекрати доставките за Украйна по-рано тази година заради спор във връзка с цените. “Газпром” искаше да спре да плаща за транзита като продава на България съответно количество газ за около 83 долара на хиляда куб. м., което е доста под пазарната цена. В момента София плаща 257 долара за хиляда куб. м. За сравнение пазарната цена е 280 долара за същото количество. Правителството отказа да даде подробности за новото споразумение, цитирайки поверителността на договора. България консумира 3 млрд. куб. м. природен газ всяка година. Почти половината от него идва от договора за транзит.

Източник: БГНЕС

Неприятна новина за тези, които карат на газ !

Не става въпрос за пропан бутан.Става въпрос за газа на топлофикациите и някои торови и химически заводи...Кремиковци и тецове.Клекнахме им много лесно мисля на братушките.То беше ясно че цените ще станат европейски.Жалко...

По добре да купуваме газта при цена 83 долара на хиляда куб. м. - ефекта ще бъде по голям. Газта ще бъде евтина, и така населението ще бъде значително по - облагодетелствано. Сега знаем ли колко получаваме от Газпром за газта, и къде, и как и защо се харчат тези пари?

Не разбрах колко ни плащат за транзита в момента ?

Ако по - внимателно прочетеш горният ми пост, ще откриеш, че това, за което питаш е неизвестно не само за теб :P

Не става въпрос за пропан бутан.Става въпрос за газа на топлофикациите и някои торови и химически заводи...Кремиковци и тецове.

Това ще бъде тежък удар за икономиката. Изпарява се едно от малките ни предимства, при това без никаква гаранция за бъдещето. Никой не може да гарантира утре каква по-висока цена ще поиска Газпром.

Клекнахме им много лесно мисля на братушките.

Трите прасенца пак ще надуят бузи. Всъщност всеки народ си заслужава управниците, каквато попара сме си надробили, такава ще сърбаме.

Те, нашите управници за едната комисионна и майка си ще продадат!

Постоянно, с всеки изминал ден, всяко решение което взимат политиците като цяло, ощетява държавата, т.е. нас!

Много обичат да си дават г*зовете!!!!

Това ще бъде тежък удар за икономиката. Изпарява се едно от малките ни предимства, при това без никаква гаранция за бъдещето. Никой не може да гарантира утре каква по-висока цена ще поиска Газпром.

Трите прасенца пак ще надуят бузи. Всъщност всеки народ си заслужава управниците, каквато попара сме си надробили, такава ще сърбаме.

Определено ще усетим това увеличение. Всички, ползващ газ при производството си ще увеличат себестойността на продуктите си, което ще доведе до увеличаване на крайните цени, намаление на търсенето на тези продукти и търсене на алтернативи. Най лошото е алтернативите да бъдат чуждо производство, което ще съкрати производството в страната ни, дето и така го няма.

Това ще доведе и до увеличение в разходите на домакинствата, ползващи газификацията / е, там където я има, де/. Въобще не е приятна новината.

Кокото до управниците - предишните свалиха гащи на ЕС, сегашните - на Русия. И сега - какво се получава, по - скъп ток, вносен, както и по - скъпа газ. Ще убием доходите на българското домакинство. То / домаинството/ и без друга сега има пари само за текущи разходи! Просто никой не гони интересите на страната, а само лични такива, май.....

Безкрайна наглост:

Гарантираните транзитни приходи на България до края на 2030 г. се увеличават от 1.2 на 4.7 млрд. лева.

Ако се оправдаят най-оптимистичните прогнози за транзит, тези приходи могат да достигнат общо 7.8 млрд. лв.

Отново размахват морковче, което никога няма да достигнем. Никой не ни гарантира че утре Газпром няма отново да промени условията, а те ми говорят за четвърт век напред.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Каквото и да си пишем тук, истината е една - нямаме с какво да се противопоставим на енергийния монопол на Русия и щем, не щем трябва да приемем техните условия, иначе ни чака украинския вариант. Това положение ще трае докато другият голям брат САЩ не осъществи алтернативните газо и нефтопроводи от каспийския басейн. А дотогава, пригответе се психологически за нови увеличения на парното и широк спектър други стоки, в чието ценообразуване попада компонента на природния газ.

... иначе ни чака украинския вариант.

Nе съвсем, нашият договор изтичаше след 4 години. Друг е въпроса че на нашите управляващи нямат никакво желание да се противопоставят и да защитават българските национални интереси.

Само да уточня, че управниците не дават собствените си гъ..ве, а нашите. Техните просто дебелеят след всяка сделка.

А за противопоставянето на Русия и на други велики сили може само да се поучите от палестинците, които въпреки че нямат нищо продължават борбата вече 25 години. Държавниците ни са част от българския народ и колкото и да ги плюем те са и наше огледало. Никой не може да ме убеди, че един свободолюбив, смел и борбен народ ще се остави да го мачкат толкова нагло, и толкова дълго шайка разбойници. Явно чалга концертите, Биг Брадър и Сървайвър събират повече хора и интерес от такива жизненоважни събития.

Nе съвсем, нашият договор изтичаше след 4 години. Друг е въпроса че на нашите управляващи нямат никакво желание да се противопоставят и да защитават българските национални интереси.

Съгласен съм, но съм убеден, че руснаците нямаше да се поколебаят да ни врътнат кранчето и при действащ договор - просто с нищо не можем да им отговорим адекватно. Нали видя как по тяхно искане ЕС наложи ограничения на българския износ на месни и млечни продукти?

Неприятна новина за тези, които карат на газ !

Много егоистично изказване angry.gif

Е ще ни се такова.... - ще поскъпне всичко,що работи с газ :angry:

Абе не знам, ама аз в неделя гледах интервю по БТВ с министър Овчаров мисля, ако не греша. Той се скъса да ни доказва, че тая сделка с Газпром е толкова изгодна и че е стечение на обстоятелствата - Украйна и така нататък. При други обстоятелства, нямало да я бъде, а и никога вече нямало да стане така! Аз му повярвах, щото не хванах интервюто отначало и си викам, ето БСП най-сетне да направят нещо хубаво. А то каква била работата! Въпреки, че съм върл противник на пропан-бутан-а и на метана, няма как да си затворя очите, че много предприятия използват газ, включително и нашата фирма за отопление. Обаче това се очакваше още когато обърнахме гръб на Русия преди години, така, че не е изненада. Дано поне газовите уредби в автомобилите намалеят, защото ми тровят душата и ще се радвам, ако изобщо забранят газта по пътищата! Ама и да не я забранят, тя вече няма да е изгодна, стига бензина да не поскъпва! Абе правили ли сте си сметка, дали има изгода газта в Москвича на бай Иван, дето го изкарва от гаража само за да опръска лозето? Или инжекцията на Ванко, дето дал 800 лева за газова уредба и дето се гъзари до Хоремага, ама и той не помни това? Как се избиват 400, 800, 1000 лева? И заслужава ли си Liana-та на "БакшишТакси" да се влачи на 2-ра и тролея да го изпреварва от дясно?

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

На пръв поглед изглежда че сделката оскъпява газта, тъй като съм засегнат доста сериозно от цената на газта. Но има нещо което убягва. Още в самото начало руснаците казаха – „Искаме да доставяме газ до крайния потребител” В България ситуацията е доста по различна тръгвайки от Русия газта минава през 5 ръце на българския пазара и всеки гуши от тях. Тези печалби оставят в партийките и те почват да лаят като палета срещу руснаците. В последствие ние крайните потребители гушим тези фирмички навъртя ли се покрай любимите ни партийки който ни правят на маймуни. Под сурдинка гласувайки закони в интерес я на енерго я на топлофикация я за телекомуникация. В момента това и стана руснаците искат да подават газ директно на разпределителните дружества. Че министъра Овчаров е сложен на пачи яйца от братушките е гарантирано. Друго руснаците оставиха преносната мрежа наполовина собственост на България от което ще се печели. Друг е въпросът какво ще става с тези пари. Да не говорим че тръбата до Германия примерно е 100 % собственост на руснаците По същата логика можем и да викнем примерно срещу австрийците които купиха Мтел. От този момент Телеком Аустрия почна ( акциите на Телеком Аустрия едвам кретаха в DAX) да прави големи печалби именно на гърба на българските потребители на GSM услугите на Мтел. Защото нашето управление е благодат за монополи и картели - Справка за 2004 или 2005 печалбата след данъци беше 400 милиона. Най големият руски оператор на GSM услуги в Русия беше стигнал до 200 милиона при положение че една Москва е с 10 милиона жители. Дойче Телеком разпродаде всичко което имаше в Русия защото не устиска на конкуренцията.

В момента цената на природния газ от Булгаргаз докато стигне до крайните потребители се удвоява.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

В момента цената на природната газ от Булгаргаз докато стигне до крайните потребители се удвоява.

2005 плащах 283 лева за кубик газ сега 395 за кубик без да е мърдала цената на доставката от страна на руснаците. Въпроса е кой ме е крал ??? Че да вземам сапа :wors::yanim:

Редактирано от Oddesey (преглед на промените)

Съгласен съм, но съм убеден, че руснаците нямаше да се поколебаят да ни врътнат кранчето и при действащ договор - просто с нищо не можем да им отговорим адекватно...

Това крайно решение е много опасно и за тях. То нашите възможности са ясни, но откритото нарушаване на вече сключен договор може да има непредвидими последствия. Те просто натиснаха в най-слабото място - продажното ни правителство.

... тръгвайки от Русия газта минава през 5 ръце на българския пазара и всеки гуши от тях. Тези печалби оставят в партийките и те почват да лаят като палета срещу руснаците. В последствие ние крайните потребители гушим тези фирмички навъртя ли се покрай любимите ни партийки който ни правят на маймуни.... Защото нашето управление е благодат за монополи и картели...

Добре казано, но след като началната цена се повиши, посредниците няма да взимат по-малко, държавата няма да взима по-малко, защото те са на процент. Така в крайна сметка ще го отнесе крайния потребител.

Обаче това се очакваше още когато обърнахме гръб на Русия преди години, така, че не е изненада.

Дори за най-верния съюзник на Русия - Беларус, цената на газта ще се повиши.

Добре казано, но след като началната цена се повиши, посредниците няма да взимат по-малко, държавата няма да взима по-малко, защото те са на процент. Така в крайна сметка ще го отнесе крайния потребител.

Дори за най-верния съюзник на Русия - Беларус, цената на газта ще се повиши.

Целта на руснаците е точно тази да смачкат посредниците. Защото те вече са изконсумирали това покачване. За това дадох пример.

2005 плащах 283 лева за кубик газ сега 395 за кубик без да е мърдала цената на доставката от страна на руснаците.

Разликата е 39 %. Която е влизала в джоба на хранениците ни.

Само да уточня, че управниците не дават собствените си гъ..ве, а нашите. Техните просто дебелеят след всяка сделка.

А за противопоставянето на Русия и на други велики сили може само да се поучите от палестинците, които въпреки че нямат нищо продължават борбата вече 25 години. Държавниците ни са част от българския народ и колкото и да ги плюем те са и наше огледало. Никой не може да ме убеди, че един свободолюбив, смел и борбен народ ще се остави да го мачкат толкова нагло, и толкова дълго шайка разбойници. Явно чалга концертите, Биг Брадър и Сървайвър събират повече хора и интерес от такива жизненоважни събития.

Прав си! Много се дразня като от всеки чувам как се радва на такива шоа по телевизията! Те са по - важни отколкото ежедневния ни живот!

Много ми е мъчно, че поради географското си положение, ние можем да огъваме ръце, а не го правим! Можехме със сигурност да сме гигант в разпределянето на природния газ и на ел. ток! Нормално беше да диктуваме енергийната политика на Балканите и ай някой да ни се е противопоставил - само да му кажем че можем да му дръпнем шалтера и Балканите остават с пръст в уста!

Ама нейсе! Затъваме все по-надолу и по-надолу!! angry.gif:rolleyes:

• 3 седмици по-късно...
Клекнахме им много лесно мисля на братушките.То беше ясно че цените ще станат европейски.Жалко...
... не, че имаме избор... както написа и stanley56. Русия си гледа интереса и е нормално да иска европейка цена от една европейска държава каквато станахме ние - независимо, че сме голи и боси.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.