Премини към съдържанието
Последвайте Kaldata.com в Google Новини за да научавате първи най-интересните новини! ×
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Най-полезните и най-безполезните функции на GSM-ите


Препоръчан отговор

Нима мобилният телефон е нужен, за да звъни!!??

В последно време за някои хора това е истинско откритие. Те проучват всички екстри на мобилните апарати. След това отиват в магазина и искат бъдещият им GSM да притежава всички възможни функции: от наличието на вграден браузър до поддръжката на стандарта за безжична връзка Bluetooth 2.0.

Ако се срещнеш с такива познати неволно си задваш въпроса: Нужни ли са всички тези функции на телефона и колко често се използват? Ето една примерна класация на най-полезните и най-безполезните функции.

9916.jpg

Най-полезните функции

Естествено най-полезната функция за един телефон независимо дали е мобилен или стационарен, дали е в Европа или в Африка е звъненето. Независимо, че този “звън” всъщност вече е полифонична мелодия тази функция подсказва, че някой иска да се свърже с теб.

Второ място по популярност заема функцията “Будилник”. Все по-често продавачите в магазините чуват въпрос от рода: ”А будилникът силно ли звъни?” Будилникът е незаменима функция в мобилния телефон. Той ти позволява да станеш сутрин, да изпиеш навреме хапчетата си, да не закъснееш за среща и т.н.

Третата полезна функция, която успешно се конкурира с предходните безспорно е “Часовникът”. Оказва се, че днес повечето притежатели на мобилни телефони се отказват от използването на обикновени часовници. Защо му е когато и телефона показва колко е часът?

На четвърто място при полезните функции на съвременните телефони е “Bluetooth”. Неговата популярност е лесно да се обясни: този стандарт има висока скорост на предаваната информация, използва се лесно, поради което най-често връзката с компютър или към интернет се реализира с него.

На пето място е използването на телефона като mp3 плейър. Увеличението на паметта в мобилните телефони доведе до това, че в съвременните модели имат вградени пълноценни mp3-плейъри. Това веднага привлече вниманието на хората към тази функция и тя стана по-популярна от уеб браузърите и камерите.

Най-безполезните функции

Навярно знаете, че има телефони LG с вградено караоке. Ако притежавате такъв телефон бихте ли отговорили на въпроса: “Колко пъти сте използвали тази функция?”. 99 процента ще отговорят, че даже са забравили за съществуването й. Останалият един процент са я ползвали само един път – например след новогодишната веселба, когато вече не им се яде и пие, а все още искат да си попеят.

Не по-малко безполезна е функцията за конвертиране на валути. Това е удобно, но наистина ненужно. Освен това трябва всеки ден да се въвежда новия курс на валутите.

Следващо място в класацията по безполезност заема функцията “Цветомузика”, вградена в Motorola V80 и някои апарати от V-сериите. Когато е близо до силна музика такъв телефон включва вградени светодиоди, които мигат в такт с музиката. Красиво, но безсмислено!

Накрая, нужни ли са фенерчета на мобилните телефони? Тази светлина не е достаъчно за ориентация в тъмното, а и батерията пада бързо. А, за да пъхнете ключ в ключалка например може да използвате и екрана на мобилния апарат.

По всяка вероятност една част от нашите читатели няма да са съгласни с тази класация, но всеки има право на мнение, което може да изложи в коментар към материала.

Bgfactor

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко това е вярно, макар и непълно. Бих добавил към първата най-полезна функция - звъненето, че телефона звъни и безшумно :clap: което е изключително полезно. Мога да добавя като полезна функция и поддръжката на Java. Ще изразя и несъгласието си с последната безполезна функция - фенерчето. Моето го ползвам доста често (k750i), дори си пачнах firmware-a за да мога да го пускам с един бутон без да влизам в менюто. Батерията не пада бързо - ползвал съм го по 30-40 мин., а батерията е падала само 10-12%. На два пъти ми се случва да си забравя фенерчето ходейки в балкана и да си кажа честно, това от телефона доста добре се справя. Ходя си пеша по земен път и се вижда сравнително прилично на пълна тъмнина на разстояние около 2-3 метра от мен. Е, накрая ще подчертая, че това за фенерчето си е мое мнение; болшинството може и да не го ползват.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За фенерчето и аз не съм съгласнa. Лично аз често го използвам и само заради него имам Nokia 1100 макар че не съм фенka на Nokia

Редактирано от Isi-Pisi (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За фенерчето категорично не съм съгласен ! Имам W 800i И в много ситуации е помагало , а батерията не пада с повече от 15 % при едночасово използване и в тъмното осигурява светлина и то достатъчна на няколко метра разстояние !

Редактирано от bob4o (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За конвертора на валути съм напълно съгласна - като така и така всеки път ще се въвежда курса, може направо да се използва калкулатора :rolleyes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко това е вярно, макар и непълно. Бих добавил към първата най-полезна функция - звъненето, че телефона звъни и безшумно :) което е изключително полезно. Мога да добавя като полезна функция и поддръжката на Java. Ще изразя и несъгласието си с последната безполезна функция - фенерчето. Моето го ползвам доста често (k750i), дори си пачнах firmware-a за да мога да го пускам с един бутон без да влизам в менюто. Батерията не пада бързо - ползвал съм го по 30-40 мин., а батерията е падала само 10-12%. На два пъти ми се случва да си забравя фенерчето ходейки в балкана и да си кажа честно, това от телефона доста добре се справя. Ходя си пеша по земен път и се вижда сравнително прилично на пълна тъмнина на разстояние около 2-3 метра от мен. Е, накрая ще подчертая, че това за фенерчето си е мое мнение; болшинството може и да не го ползват.

Напълно съгласен с написаното. :sobbing:

Преди имах Нокия 5100 и мога да кажа, че фенерчето е супер функция и е една от малкото, която наистина ти върши работа. :gift:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми допада функцията да влизаш в друг телефон чрез Bluetooth и да взимаш всичко какво ти хареса.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А къде остана капацитета на батерията? А облъчването при разговор? А камерата? Попадал ли ви е телефон с ужасно объркано и сложно меню? А такъв, на който вибрацията се усеща съвсем слабо? А възможноста да се води нормален разговор в много шумна среда? Какво мислите за картите памет? Колко модели не могат да се нагласят да звънят силно, а будилника да усилва постепенно...? Кой от вас не си е ползвал календара? А калкулатора? Колко от вас държат на външния вид на телефона,размера...

За тъпи екстри се сещам за една нокия, която чрез диоди може да изписва текст във въздуха...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен най-полезни са Wi-Fi и операционната система(ако под гсм-и разбираме и pda-та, защото въпреки че са джобни компютри, имат и вграден gsm модул, и няма да е грешно ако ги наречем по-умни gsm-и)

С Wi-Fi имаш безплатен интернет, като при възможност и желание може да си направиш собствена малка мрежа около блока/къщата и пр., което е адско удобство. А с Windows Mobile имаш pocket Office, който не само може да разглежда офис документи, но и да ги редактира(при Symbian може само да се разглеждат). Също така всевъзможни доп. софтуер се слага, като например skype, чрез който при наличие на wi-fi или по-евтин пернос на данни се разцъква навсякъде, по всяко време, с няколко докосвания с пръсти/писалка на големия touchscreen. Същото важи и за ICQ и пр. messanger-и. За e-mail и HTML интернет brows-ване също нямат равни WM-базираните у-ва.

За безполезни.. хмм.. Може би конвертора на валути, сметача на наднормено или не тегло, също и камерите, които умишлено се вграждат с лоши матрици, които ен правят кой знае какви снимки.. поредната причина за вдигане на цена на продукт(както и на размерите му и спестяване на други функции за тази!). Ще кажете - поне за любителски, на момента снимки - Е да, но цифровите апарати вече са толкова компакти, удобни и добри(както и евтини до средния клас), че да дадеш 300лв. отгоре за телефон заради камерата му става меко казано изгъзица, а не по-добър избор, защото всички знаем за 300-350лв какъв апарат се купува. :wors:

Еми това е, със сигурност бих се сетил за още, но не и за момента. :)

:clap:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Една от най-полезните (според мен) допълнителни функции, която за съжаление е рядкост, е възможността да се записва разговора, който се води в момента. Най-безполезна пък, поне сред по-разпространените е фотоапарата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Накрая, нужни ли са фенерчета на мобилните телефони? Тази светлина не е достаъчно за ориентация в тъмното, а и батерията пада бързо. А, за да пъхнете ключ в ключалка например може да използвате и екрана на мобилния апарат."

ПРОТИВ! Супер ползезна функция! Огрява цялата стая и не бих се лишил от нея! Sony-ericsson!

едит: Виждам, че и преди мен се изказват по тази точка. Само така момчета :rolleyes:

Редактирано от prwvu (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно най-голямата тъпотия са "камерите" с извинение... и 26428296226874984-те хиляди цвята на екрана, който въобще не се вижда на слънце!

Що се отнася до фенерчето, може да ти спаси кожата, както и тел. обаждане.

Лично аз съм против мъкненето допълнително на флашка и мп3-плейър, ако телефонът може да ги замести, но bluetooth определено не става за прехвърляне на данни от/към PC-та, ако ще качваш бъгави комерсиални драйвери на тоя и оня windows...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно най-голямата тъпотия са "камерите" с извинение...

ТИ помирисвал ли си висок клас SONY ERICSSON?А най-безполезното за мен са смартфоните,както и половината префърцунени функции на Nokia.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ТИ помирисвал ли си висок клас SONY ERICSSON?

Да, аз съм 1.88м и носът ми стига чак до високия клас :rolleyes:

А който е помирисвал и фотоапарат (среден клас), ще забележи, че необходимата дълбочина на корпуса и диаметъра на обектива са неприложими за какъвто и да е телефон.

Аз лично си падам доста по K750i например - с една от най-приличните камерки сред телефоните... прави сносни снимки, на качество дори по-добри от настъпан Mustek 1.3Mpix с фиксиран фокус тип "награда от панаирджийско стрелбище" за 120лв отпреди 3 години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ТИ помирисвал ли си висок клас SONY ERICSSON?

Прав си, DRM функциите на Sony Ericson са толкава грандиозна безсмилица, че е просто смешно да се говори за други безсмислици при тази марка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно най-голямата тъпотия са "камерите" с извинение... и 26428296226874984-те хиляди цвята на екрана, който въобще не се вижда на слънце!

Що се отнася до фенерчето, може да ти спаси кожата, както и тел. обаждане.

Лично аз съм против мъкненето допълнително на флашка и мп3-плейър, ако телефонът може да ги замести, но bluetooth определено не става за прехвърляне на данни от/към PC-та, ако ще качваш бъгави комерсиални драйвери на тоя и оня windows...

Като си купиш ериксон W810i пак пиши - има сензор, който усилва осветлението при слънце и всичко се вижда перфектно!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Една разумна и полезна функция, за която никой не каза нищо - софтуерът за улеснено въвеждане на текст. При Моторола това е iTap - по мое мнение изключително интуитивен и лесен за употреба, работи в Jimm, Opera, SMS навсякъде. Написал съм може би поне 10 отговора (и то дълги) по форумите, които следя, през телефона. В ICQ може да пишете на латиница и пак запомня българските думи. После ги предлага като варианти при писането.

За много хора Т9 е дразнещ и не се използва, но и той би могъл да бъде полезен, въпреки по-слабото представяне от iTap. В новите му версии обаче има възможност за запомняне на думи липсващи в речника.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако почнеш ръчно да ги вкарваш българските думи...те са толкова много, за капак като се смени рода или се членува хайде пак...страшно много време би отнело това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Една разумна и полезна функция, за която никой не каза нищо - софтуерът за улеснено въвеждане на текст...

Абсолютно си прав, след като открих възможностите на тази функция се чудя как съм се оправял преди. С Т9 се пише достатъчно удобно и бързо на български, навсякъде където е необходимо. Главния проблем в случая е навика на много хора да не ползват кирилица в телефоните си, а въвеждането на български думи на латиница в Т9 или другите подобни програмки си е къртовски труд. При това без гаранция че ще запомниш правописа, особено за по сложните думи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Искам да направя едно уточнение относно въвеждането на думите. При iTAP не е необходимо нищо да се въвежда в речника, самото писане става лесно (няма затруднение да напишеш дума, която я няма в речника) и телефона сам си помни какво си писал. И при следващо писане ти предлага последната използвана дума. При Т9 доколкото виждам трябва изрично да добавяш в речника, което наистина е къртовски труд. Сега съм с един D600 с руски T9 и положението е плачевно просто. Поне ако беше на български за нежаргонни думи би ми вършил идеална работа, но така. Да не говорим, че в Jimm-a мога да пиша само на латиница.

При моторолите има вариант и за добавяне на думи на компютъра и впоследствие ъплоудване на речника в телефона.

BTW ако някой може да помогне да си кача български Т9 на самсунга ще съм му много благодарен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да не говорим, че в Jimm-a мога да пиша само на латиница.

Къде е проблема в телефона или в Jimm-a?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко това е вярно, макар и непълно. Бих добавил към първата най-полезна функция - звъненето, че телефона звъни и безшумно :angry: което е изключително полезно. Мога да добавя като полезна функция и поддръжката на Java. Ще изразя и несъгласието си с последната безполезна функция - фенерчето. Моето го ползвам доста често (k750i), дори си пачнах firmware-a за да мога да го пускам с един бутон без да влизам в менюто. Батерията не пада бързо - ползвал съм го по 30-40 мин., а батерията е падала само 10-12%. На два пъти ми се случва да си забравя фенерчето ходейки в балкана и да си кажа честно, това от телефона доста добре се справя. Ходя си пеша по земен път и се вижда сравнително прилично на пълна тъмнина на разстояние около 2-3 метра от мен. Е, накрая ще подчертая, че това за фенерчето си е мое мнение; болшинството може и да не го ползват.

Относно фенерчето на K750i и аз съм на това мнение. Много е полезно. За други телефони не мога да кажа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Относно фенерчето на K750i и аз съм на това мнение. Много е полезно. За други телефони не мога да кажа.

Единият от телефоните ми е 3200 и мога да кажа, че фенерчето е една от най-полезните функции в този телефон. Така, че с поред мен фенерчето е много полезна функция, без значение на кой телефон е! Другата полезна функция за мен е вграденото хендсфрий, записът на разговори, конферентната връзка, автоматичното пренабиране, радиото, автоматичното заключване на клавиатурата и други.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Къде е проблема в телефона или в Jimm-a?

Според мен в телефона, защото с другите телефони си работи на латиница, кирилица с или без Т9.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 месеца по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...