Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Проблем свързан с рестарт на компютъра...


Препоръчан отговор


Здравейте. От известно време имам проблеми с компютъра. Рестартира се, когато поиска по което си поиска време на денонощието през различни интервали.

Когато го купих естествено не правеше този проблем. После си купих една допълнителна платка памет. A-DATA DDR 400 и заедно с моите 2 платки Samsung DDR 333 съм ги пуснал и трите като тази от 400 съм я сложил първа и съм настроил от Биос да ги чете на 333, за да ми ги разпонава всичките и да имам 512 Мб РАМ памет. А също съм увеличил малко производителността на процесора пак от Биос и съм го пуснал на 1.8 Ghz. В началото беше на 1.4 Ghz. Процесора ми е AMD Athlon XP.

Забелязъл съм, че когато преинсталирам Windows не се случва да има рестарт със седмици. В последно време обаче зачестиха рестартите. Днес ми се рестартира няколко пъти и когато си влезе в самата система всичко е неактивно. Не ми отваря никакви програми, приложения и т.н. След като му дам рестарт на ново започва да прекратява процеса RunDLL32.exe и след като го изчакам да го прекрати накрая ми изписва, че е неактивен. Ако го оставя, без да рестартирам по някое време се оправя от само себе си.

Тъй като изобщо не съм сигурен от какво естество ми е проблема пускам темата в раздел Софтуер > Операционни системи, но също така е възможно проблема ми да е Хардуерен.

Много ще съм благодарен на всеки, който има каквато и да е идея, съвет или предложение и го сподели. Помогнете ми да разгадая тази загадка. :)

Редактирано от NightNiki (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей.

Спомняш ли си, кога започнаха проблемите - след като сложи новата плочка RAM или след като клокна процесора? Правил ли си някакви тестове на системата?

Като начало мога да препоръчам следните неща:

1. Тествай с Prime95 и Memtest86. Ако има проблем с RAM паметта ще се разбере. Хвърли едно око тук.

2. Върни стандартните настройки на процесора.

3. Пусни теста за стабилност на Everest

4. За да изключим софтуерен проблем като възможност е добре да преинсталираш Windows-a, като сложиш чист SP2. След това инсталирай най-новите драйвери за видео картата и дъното и сложи само най-нужните програмки. Ако рестартите продължават, значи проблема е хардуерен.

Погледни какви грешки има в Event Log-а (My Computer -> Manage -> Event Viewer -> System и за всеки случай виж Application ). Виж си температурите и сканирай за вируси и други гадинки.

Редактирано от bozko (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Първо. Благодаря ти, че ми отделяш от времето си.

Не помня кога започна проблема. Не съм правил тестове.

Махнах новата платка, пуснах процесора по Default и сега времето ще покаже. После ще пробвам само с едното и да установя къде е проблема.

Не мога да се оправя с тези две програми Prime95 и Memtest86.

Вече не ми се вярва да е Софтуерен проблем.

В Event Log не виждам нищо съмнително.

Температурите са добре.

Нямам вируси, spy/adware, трояни и подобни бактерии.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Подозирам, че проблема е заради клокването на процесора. Всеки overclock е обвързан с тестове, които ти не се правил. В хардуерния раздел има много изписано по въпроса и не е зле да поразгледаш.

Относно програмките - в линка от горния ми пост е обяснено за Memtest86:

1.Кой не е чувал за MemTest86 + 1.65 (www.memtest.org).

Просто правите системна дискета с помоща на архива (memtest86+-1.65.floppy) и след рестарт на машината започва и проверката ,която може да продължи доста време...Съдържанието на дискетата не може да бъде видяно под Windows!!!Оставете теста да премине няколко пъти.Ако разполагате с процесор AMD Athlon е възможно програмката да открие грешки които трябва да игнорирате.Ако РАМ-та ви е на един модул сложете я на друго PC и ако отново програмката открие същите грешки сменете модула.Ако нямате проблеми с английския език можете да прочете READ ME на програмката...

1108216902.gif

Трябва да настроиш да буутва от флопито.

Изтегли Prime95 от тук. Инсталация не е нужна, просто разархивирай. Действа бавно, но върши добра работа. Да се надяваме, че няма да покаже грешки.

Успех и пиши, какво е станало.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След като върнах всичко по Default току що компютъра ми отново се рестартира! :speak:

Направих дискетата с memtest. По-късно ще тествам с нея.

В момента тествам с Prime95. Пише, че щяло да отнеме около час. Ще го изчакам пък да видим.

Имам един въпрос? Има ли значение с кои настроики съм. Не е ли по-добре, докато тествам да съм с клокнат процесор и сложена трета платка памет или няма значение?


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом още се рестартира значи извадената плочка RAM не е причината за проблема. Сега направи тестовете само с двете платки и ако не покажат проблеми си сложи и третата.

Ето и едно полезно четиво.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имах подобен броблем. Има полезна информация, виш и при мен от какво се е получавало това непринудено рессване.

Тема

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това MemTest го чаках около 6 часа и не показа някакви грешки. И все пак там където е сложена РАМ-та, понеже имам 4 слота, точно след четвъртия свети постоянно една оранжева лампичка. Това не означава ли, че има някакъв проблем?

А също днес го чистих и забелязах, че между процесора и вентилатора няма Паста. Възможно ли е това да е предизвиквало рестартите? Сложих му паста, а пък дано да съм го уцелил. И сега забелязвам нещо много интересно. След като сложих пастата температурата, която EVEREST ми показва се понижи с 20 градуса. А и вече SpeedFAN показва приятно Зелено Тикче срещу темп. на процесора, а не както до сега - ядрена експлозия...

Редактирано от NightNiki (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А нали каза, че температурите ти са наред? :rolleyes: Оранжевата лампичка не знам какво означава. След почистването и слагането на пастата има ли рестарти? Какво показа Prime95?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами не бях сигурен. Мислех, че 60 градуса са добре. :speak: Това Prime95 за 5 часа имаше напредък до 0.30% и го изключих, защото щеше да ми вземе здравето. :rolleyes: За сега няма рестарти, но аз и не съм го понатоварил. А ако пак се рестартира ще го хвърля през терасата и ще си реша всички проблеми. :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

60 градуса са добре.... ако ще пържиш яйца. :rolleyes:

До тези 0.30% излезна ли някоя грешка? Добре е да го оставиш да приключи с първия тест (до 12-та точка мисля че беше).

Я пусни теста за стабилност на Everest (Инструменти -> Тест за стабилност).

Нещо важно, което забравих да попитам - как се рестартира - на син екран или на черен? Има ли някакви надписи?

Редактирано от bozko (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

До 0.30% не излезе нищо.

И първият тест, където са 12 точки си го направи без грешка.

На черен екран се рестартира - правя каквото правя и БАМ началното прозорче с информация за Видео картата.

А за този тест на EVEREST не мога да схвана какво прави. Някакви чарти измерват температурите там и ми показва колко се използва процесора и това е. Къде да видя някакви резултати? Колко време да го чакам?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Теста на Everest натоварва компютъра. Ако има някакъв проблем, системата ще се рестартира. Остави го да поработи 40-50 минути.

На черен екран се рестартира - правя каквото правя и БАМ началното прозорче с информация за Видео картата.

Какво начално прозорче? След като отново зареди Win-а ли? Виж какво пише на него.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

stupiderror15jt.jpg

stupiderror20nm.jpg

stupiderror38ux.jpg

Ето това ми пише, когато се логне системата. http://oca.microsoft.com/en/dcp20.asp

Току що пак ми се рестартира, а в Event Viewer нищо не пише.

Редактирано от NightNiki (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не виждам нищо за видео картата.

Може да опиташ да размениш местата на плочките RAM. Другото, което ми идва на ум е да пробваш с друго захранване, ако има от къде да намериш.

Честно казано идеите ми започнаха да се изчерпват и няма да е зле, ако някой колега се включи със свежи предложения :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Възможно е да съм го уцелил току що. Когато си купих новата платка от 256 МБ трябваше да сменя местата на моите двете старите и се сещам, че тогава със страшни мъки наврях едната платка от 128 МБ в четвъртият слот, а другата 128 си влезе без проблем в третия. Изобщо първият и третият са нормални, а 2 и 4 са трудно достъпни. Преди малко освободих всички слотове и в момента съм сложил 2x128 на 1 и 3 слот. След като се логнах претоварих здраво компютъра, но той не се рестартира. Само заби exlorer-a. :) Сега ще го почакам и ако пак се рестартира... Тогава ще го мисля.

Пуснал съм процесора по Default и паметите както, когато го взех от махазина. Ако не се рестартира ще пробвам първо да сложа само клок на процесора, после само 3те платки памет и да видя кое от двете прави проблем. Тази нощ ще оставя Everest System Stability Test-a.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Махната ли е отметката за автоматично рестартиране за да може евентуално да видим какво е съобщението с проблема...

Подобни проблеми често се решават по метода на изключването, защото могат да се окажат софтуерни конфликти или хардуерна несъвместимост...

My COMPUTER => PROPERTIES => ADVANDCED => STARTUP AND RECOVERY => SETTINGS => Automatically restart (махаш отметката)

Когато стартираш теста на DirectX-a от Start => Run => dxdiag (дава ли ти грешка в някои от категориите?)

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Махнах отметката на Automatically Restart. Сега вместо да ми се рестартира би трябвало да ми изкара син екран, нали?

Преминах всички тестове на dxdiag успешно.

Редактирано от NightNiki (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Махнах отметката на Automatically Restart. Сега вместо да ми се рестартира би трябвало да ми изкара син екран, нали?

Преминах всички тестове на dxdiag успешно.

Да това е идеята за да има малко яснота...

Кога по принцип се рестартира компютъра...Има ли някакво натоварване - тежък софтуер или някаква игра или без видима причина.

Правил ли си някакви оптимизации на Операционната Система скоро...Или направо една ново инсталирана такава с постепенно добавяне на софтуер би трябвало окончателно да докаже че не е софтуерен проблем или поне коя програма е виновна...

С най-новите драйвъри ли си...Надявам се да си с последните стабилни версии (не някакви бети)...

Правен ли е флаш на БИОС-а?Евентуално би могъл да помогне с решаването на някои проблеми..

Можеш да прегледаш и тази тема и да се отдадеш на тестове...

Инструменти за тестване на хардуера за грешки!

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=34723.

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След като пуснах клока отново се рестартира, докато играех и ми изкарва това съобщение.

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

error1ig0.png

Редактирано от NightNiki (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи преди да направиш клока не се рестартираше :)

Ако е така върни стандартните настройки на процесора и започни да клокваш с малки стъпки. Тук е описано доста подробно. :)

P.S. Все пак е добре да караш известно време без клок, за да сме сигурни че рестартите започват след него.

Редактирано от bozko (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване