Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Коя е най-подходящата версия на Vista за малките фирми


Препоръчан отговор


Бизнесът има избор от няколко възможности. Цените у нас започват от близо 130 евро и стигат до 485 евро за Ultimate изданието

Сега, след като Vista е вече тук със своите доста добри характеристики, всеки малък бизнес си задава въпроса коя версия ще му бъде най-полезна и кога да смени старата си операционна система. За малките фирми, както и за големите, Windows Vista е операционна система от ново поколение, която в крайна сметка те ще възприемат, в по-голямата си част. Кога и как ще стане това ще е различно за различните фирми.

vista-aero-ins.jpg

Съществуват четири версии на операционната система Vista, които засягат малкия бизнес. Това са Home Basic, Home Premium, Business и Ultimate. Има и още няколко други версии, но те са по-специфични. Например Starter, която е на базово ниво и много достъпна като цена, но е предназначена за пазарите в развиващи се страни. Друга система е Enterprise, която обаче изисква ИТ отдел в компаниите.Фирма от няколко души, която няма по-специални компютърни нужди, би могла да мине и с Home Basic. Това е най-евтината възможност за Vista – около 128EUR за обновяване от XP/2000 или при покупка с нов компютър (ОЕМ версия); и 245 EUR за самостоятелно купуване на нова версия на Vista (по цени за крайни клиенти с ДДС). Версията е добра за имейл, интернет и основни задачи по създаване на документи.

vista-home-basic.gif

Както всички версии на Vista, така и Home Basic има доста добри нива на сигурност. Това включва firewall (защитна стена), която блокира и входящите, и изходящите заплахи. За сравнение, Windows XP блокира само входящите заплахи и не обръща внимание на трафика, генериран от вирус, който пуска имейли от цялата ви адресна книга. Home Basic включва и средството за защита Windows Defender, което се явява доста добра програма против вируси и шпионски софтуер (spyware).

Основно предимство на Home Basic е, че разполага с много добри инструменти за търсене. В сравнение с мудното търсене на XP, Vista използва най-новата високоскоростна технология за тази цел. Като напишете дума за някой документ, или дата на някоя направена снимка, на момента ще се появи списък с възможните файлове. Освен това, до тези възможности за търсене потребителят има достъп от всеки отворен прозорец. Всички търсения се запазват, в случай, че искате да ги използвате на по-късен етап.

Home Basic има обаче един недостатък, който може да накара и малка фирма да се насочи към версията Home Premium. Всички версии на Vista, с изключение на Home Basic, разполагат с интерфейса Windows Aero. Това нововъведение ви помага да се ориентирате в операционната система посредством анимирани триизмерни гледки на всяка отворена програма или документ. Вие дори можете да ги прелистите бързо в 3D формат.

vista-home-premium.gif

Home Premium, която струва около 289EUR като нова и 196EUR за обновяване/168 EUR за ОЕМ, има още една характеристика, която я прави по-предпочитана за компании с основни графични нужди. Windows Media Center предлага основни функции за редактиране на фото и видео файлове и възможност за бързо организиране на голямо количество аудио–визуални файлове. Premium също така се отличава и с по-лесното синхронизиране и споделяне на файлове между лаптоп и десктоп, а също така и с по-доброто управление на безжичните настройки и параметрите за сигурност.

Home Premium има и един недостатък за малкия бизнес, а той е, че с множеството си добре оформени графики и медия характеристики, тази версия може да се превърне в инструмент за разсейване за служителите. Кой би искал неговите хора да използват операционната система, за да си свалят MP3 или видео материали?

Третата възможност за малките фирми да преминат към Vista е версията Business. Тя изглежда най-очевидният избор за малкия бизнес. Особено ако фирмите разполагат с повече от няколко души персонал, би било хубаво да погледнат отвъд домашните версии. Vista Business разполага с всичко от Home Premium, с изключение на характеристиките Windows Media Center, което е добре дошло за шефа на фирмата J.

Както домашните версии, и тази притежава всички функции, свързани с търсене, програми против вируси и шпионски софтуер, а и предупреждава, когато има опасност за хардуера. Business има обаче още няколко положителни черти, като “backup” (резервиране на данните) и по-добри мрежови възможности. За по-големи фирми, тази операционна система може да бъде свалена като системен “image”, което става доста по-бързо в сравнение с копирането на всеки файл от диска. За компания със 100 компютъра за обновяване, това е много полезна характеристика, която би спестила дни и дори седмици. В добавка към това, във Vista Business е подобрен контролът за достъп до файлове в сравнение с XP, така че да можете да попречите на служителите си да видят забранена информация.

Освен всичко дотук Business версията включва и Small Business Resources – помощни средства за компютърна поддръжка, които биха били полезни за шефовете на фирми без ИТ персонал. Цената на пълната версия на Business е 362 EUR, а за обновяване – 245 EUR/215 EUR за OEM.

Четвъртата възможност за фирмите е да преминат към Vista Ultimate. Тази версия на операционна система е невероятна комбинация от предните три. Тя съдържа всички техни приложения, а освен това има и характеристики от Windows Vista Enterprise. Например, Bitblocker позволява криптиране на хард драйва, така че дори и да бъде откраднат, данните в него няма да могат да се използват. Vista Ultimate струва около 485 EUR, а обновяването близо 320 EUR/276 EUR за OEM.

vista-ultimate.gif

Не е вероятно Windows Vista Ultimate със своята висока цена да бъде широко използвана от малкия бизнес, с изключение на редките случаи, когато трябва да се правят презентации на компютъра в конферентната зала.

На европейския пазар се предлагат и вариантите Home Basic N и Business N, които са идентични на вече споменатите, но в тях са премахнати компоненти, като Windows Media Player 11 и Windows Movie Maker, заради монополни съображения.

Пета опция за една малка фирма е... да остане с Windows XP. Ако компанията се чувства добре от използваната ОС XP, то може би няма нужда да я сменя веднага. Всяко решение, насочено към технологиите, трябва да се гледа през призмата на това, как то би се отразило на приходите на фирмата. Ако XP работи добре, а съществуващата компютърна система върши своята работа адекватно и не възпрепятства служителите в техните дневни задачи, то XP е достатъчно добра.

235811_orig.jpg

Според проучване на IDC, 400 милиона души по света ще преминат към Vista до края на 2008 година. А тогава, много хора ще се принудят да изоставят XP, поради проблеми с приложенията. Нови версии на приложенията вече имат характеристики, които са само за Vista. А когато излязат следващи версии след година-две, повечето им характеристики ще са за Vista. Освен това, разработчиците на софтуер за сигурност създават продукти, които работят най-добре на Vista.

За малките компании с по няколко компютъра, подходът „наблюдавам и изчаквам” е най-разумен, за да се види как върви възприемането на новата ОС. Много от тези фирми са казали в проучване на IDC, че ще преминат на Vista през следващия кръг за обновявания на PC-тата си, но не смятат да ускоряват процеса.

Причините за това са ясни: във Vista няма някоя единствена по рода си функция, без която малкият бизнес да не може. Системата просто върши повечето неща по-добре от XP, но не чак толкова, че да бъде продукт от типа „трябва да го купя веднага”. Решението за Vista зависи и от хардуера. Ако компютрите в офиса са три или четири годишни и вече създават проблеми, може би е време фирмата да преминете към Vista, като си обнови и хардуерната база.

technews

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да,много полезна тема.При тея цени няма начин доста фирми да почнат да мислят за алтернативи и да обърнат поглед към Линукс,който си е съвсем легално без пари.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Позволявам си малко уточнение в цените, не зная technews дали е българска медия или не, но цените, цитирам от статията - "по цени за крайни клиенти с ДДС" са по-различни за България, с още едно уточнение, това са цени за единични закупени бройки, всеки дистрибутор/асемблатор ще даде малко по-ниски от посочените за няколко бройки. Давам пример само за продажби по т.н. ОЕМ канал, т.е. с нови компютри. От първи януари 2007 г. могат да се продават само с цяла конфигурация:

Vista Home Basic - 218 лева с ДДС а не както е посочено - 128 евро, май медията не е българска всъщност :clap:

Vista Home Premium - 277 лева с ДДС а не както е посочено - 168 евро

Vista Business - 352 лева с ДДС а не както е посочено - 215 евро

Vista Ultimate - 475 лева с ДДС а не както е посочено - 276 евро

Курсът на долара е приет за 1.52 към лева.

В предишен мой пост в темата "Всичко за Виста, дискусии..." дадох подобно примерче с тези цени, сега се продължава с леки с "неточности" по тях. Всеки заинтересован да пресметне цените, дадени в евро, отново цитата - "по цени за крайни клиенти с ДДС" !

Цените на всички продукти на Майкрософт за САЩ и Канада са изложени на техния сайт, не разбирам защо за България те не трябва да бъдат дадени или да се злоупотребява с тях ? Нека избегнем спора дали са ниски или високи.

И още нещо, ето връзка към предпочитаната поне от мен сървърна версия на Линукс.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Mаркетинговата машина се задвижва с пълна сила. Няма безприсрастни сравнения за производителноста и безценните нови функции на Виста, които да оправдаят преминаването към нея. В нашия офис ХП си върши всичко което ни трябва и шефа неще и да чуе за Виста. Като му казах за нея той попита какво ще дадем и колко ще спечелим. За разходите нямаше проблем, само не можах да му обясня какво печелим от цялата работа.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За всички фирми и малки и големи най-добре ще е да преминат на Linux, ама това е друг въпрос......

Ако аз бях собственник на малка фирма и треябваше да избирам м/у Вин и Вин, щях да избера Vista Ultimate :), но при инсталирането, щях да махна Windows Media Center.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
За какво ти е ултимат? Т.е. какво от нея ти трябва, което другите нямат?!

Просто съм бил със всички версии и от личен опит го казвам ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ето и малко информация за продажбите на Windows Vista :rolleyes:

Клиентите се отнасят значително по-резервирано към новата операционна система Windows Vista спрямо XP по същото време преди 6 години. По данни на NPD, продажбите на Windows XP през първата му седмица на пазара през 2001-ва са били с 59% повече, отколкото тези на Vista. Аналитиците обясняват този факт със значително повишените минимални системни изиствания на Vista, които оставиха болшинството компютри зад борда като ,,Vista-непригодни”. От друга страна, тези, които ъпгрейдват машините си само заради нова операционна система. Не са чак толкова много.

Около 30% от продадените копия на Vista са от най-скъпата Ultimate Edition, а средно претеглената цена за Vista е $207, което е с 65% повече, отколкото XP. По-успешни са продажбите в друг сегмент – броят на продадените компютри с легална инсталирана операционна система през първата седмица след появата на Vista e с 67% повече, отколкото за същият преиод през предходната година.

Данните за продажбите са направени по статистики на онлайн-гигантът Amazon.com и големите търговски вериги Best Buy, Circuit City, CompUSA, Kmart, Office Depot, OfficeMax, Staples и Target.

pcworld.bg

Редактирано от Conroe (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване